Forum » Operacijski sistemi » [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave
[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave
Zvezdica27 ::
ljubi jezus... daj najprej osnove porihtaj oz. malo beri, kaj kateri del sistema dela. Kar na wikipedii začni, kaj je *.deb in kaj je apt. Programe lahko, pardon, pakete, nameščaš na več načinov, ti si pač preko sudo apt install. Googlaj kaj je sudo in zakaj je tako. Googlaj kaj je x11 oz. wayland in kaj je terminal. Vse kar vidiš, zadaj teče terminal, v resnici, dobro ni čisto tako ampak recimo.
Dobro, namestil si nekaj. recimo, da si celo izbral pravi paketek za pravo arhitekturo. Recimo da so vsi dependency porihtani (googlaj kako preveriš). Program lahko zaženeš na več načinov, najlažji bo, da enostavno v terminal vpišeš ime programa. Ga neveš, seveda, zato začni tipkati balena in nato pritisni tab, sistem sam dokonča komando. Ali pa etcher in tab. Seveda si glede na svoj DM ali WM (googlaj kaj to je) izdelaš ikonice za dvoklik, a ne v vseh - v openbox to po default sploh ne obstaja, so pa triki da do tega prideš...
Skratka. Če bi rad bil kul ker imaš linux, beri - če ne pa je dandanes win 11 ali osx super sistem in ne bo nič narobe, če uporabljaš ono. Point je, da si moraš računalnik prilagoditi sebi, torej na linux je to point - če ti ni uporabljaj mint ali nekaj velikega.
Terminal je tudi CLI če boš googlal.
zz
Dobro, namestil si nekaj. recimo, da si celo izbral pravi paketek za pravo arhitekturo. Recimo da so vsi dependency porihtani (googlaj kako preveriš). Program lahko zaženeš na več načinov, najlažji bo, da enostavno v terminal vpišeš ime programa. Ga neveš, seveda, zato začni tipkati balena in nato pritisni tab, sistem sam dokonča komando. Ali pa etcher in tab. Seveda si glede na svoj DM ali WM (googlaj kaj to je) izdelaš ikonice za dvoklik, a ne v vseh - v openbox to po default sploh ne obstaja, so pa triki da do tega prideš...
Skratka. Če bi rad bil kul ker imaš linux, beri - če ne pa je dandanes win 11 ali osx super sistem in ne bo nič narobe, če uporabljaš ono. Point je, da si moraš računalnik prilagoditi sebi, torej na linux je to point - če ti ni uporabljaj mint ali nekaj velikega.
Terminal je tudi CLI če boš googlal.
zz
polozweii ::
Zvezdica27 je izjavil:
Point je, da si moraš računalnik prilagoditi sebi, torej na linux je to point - če ti ni uporabljaj mint ali nekaj velikega.
zz
Saj imam mint- Linux Mint Mate.
Vse kar rabim je ta programček da si bom lahko izdelal inštalacijski USB ključ za Win.
Nekoč sem b.p. po navodilih na forumu inštaliral nek program.
Zdaj za inštaliranje programa na vsakih 5 let se ne bom poglabljal ker bom do naslednjič že itak vse pozabil.
Od prejšnjič se spomnim da sem downlaudal program in ga inštaliral na en tak način kot sem ga zdaj. Nekaj se mi svita kot da sem moral potem dodatno še nekaj naredit pa se ne spomnim kaj, kaj šele kako.
Program lahko zaženeš na več načinov, najlažji bo, da enostavno v terminal vpišeš ime programa. Ga neveš, seveda, zato začni tipkati balena in nato pritisni tab, sistem sam dokonča komando.
in še - da te zmedem - googlaj, kaj je komanda man, ko se ti bo kaj zataknilo
sicer pa mislim, da boš tu zaglavil, sam lej, na krožniku ti noben ne bo prinesel, če se sam ne boš potrudil
zz
in še - da te zmedem - googlaj, kaj je komanda man, ko se ti bo kaj zataknilo
sicer pa mislim, da boš tu zaglavil, sam lej, na krožniku ti noben ne bo prinesel, če se sam ne boš potrudil
zz
asinhronc ::
Zaglavil se bo, ker mu predavaš diferencialne enačbe drugega reda, on bi pa rad samo pitagorjev izrek izračunal. Saj vidiš da ti pravi, da se vsakih pet let ne bo učil. Par tednov nazaj je bil dober odgovor na vprašanje, ali je linux težek. Odgovor se je glasil. Odvisno od uporabnika. Ne bo se vsak učil kaj je sudo, če je linux postal že prijazen z grafičnim vmesnikom. A se moraš na Win kaj posebnega učiti? Saj bo kmalu android na laptopih, pa bo konec leto linuxa za večno, kdo se pa ima čas učiti te zadeve? Daj se spusti na nivo nekoga, ki nima pojma o pojmu in deluje po nareku.
Mu ne moreš enostavno reči naj najenostavneje v meniju pošče software manager, ne vem kako je v slovenski verziji prevod. Naj tam poišče en boot program (saj lahko vpiše zgolj usb boot) klikne install, potrdi, vpiši geslo in počakaj. Ti pa o man guglanju in ostalem.
Mu ne moreš enostavno reči naj najenostavneje v meniju pošče software manager, ne vem kako je v slovenski verziji prevod. Naj tam poišče en boot program (saj lahko vpiše zgolj usb boot) klikne install, potrdi, vpiši geslo in počakaj. Ti pa o man guglanju in ostalem.
ja, super, a mu potem svetujemo kak sudo dd in lepo prepišemo disk - saj bo samo copy - pastal... a čem biti malo zloben?
Naj gre na win 11 ali osx - super sistema sta. Če pa tip v mintu ne zna inštalirat in pognat zadev... sploh ker to ni nek oskubljen WM... Ker sem že cca 20 let na openbox, ne vem ali ti mint a meniju prikaže vse aplikacije (macos logika) - v openbox jih ne, moraš sam (če sploh imaš kaj, da ge grafično, da nisi čist CLI).
Zato mu pa noben ne pomaga - ker on se ne bo učil. Prav. Then I choose da malo pametujem, ker imam lih čas. Ker pa nimam mint, mu res ne morem step by step svetovati, sploh preko nekega programa, tudi če bi hotel... bootable liveusb ali cd jaz delam po svoje, preko dd, nekaj takega: https://linuxvox.com/blog/make-a-linux-...
Evo mu navodila, za peko vseh imagev, zdaj naj pa sam, sam že pri lsblk se bo zapletlo, ker ne bo znal brati tega in kaj to pomeni... in si bo prepisal kaj drugega - ker on seveda ne bo se učil kaj je sudo in kake so nevarnosti...
zz
Naj gre na win 11 ali osx - super sistema sta. Če pa tip v mintu ne zna inštalirat in pognat zadev... sploh ker to ni nek oskubljen WM... Ker sem že cca 20 let na openbox, ne vem ali ti mint a meniju prikaže vse aplikacije (macos logika) - v openbox jih ne, moraš sam (če sploh imaš kaj, da ge grafično, da nisi čist CLI).
Zato mu pa noben ne pomaga - ker on se ne bo učil. Prav. Then I choose da malo pametujem, ker imam lih čas. Ker pa nimam mint, mu res ne morem step by step svetovati, sploh preko nekega programa, tudi če bi hotel... bootable liveusb ali cd jaz delam po svoje, preko dd, nekaj takega: https://linuxvox.com/blog/make-a-linux-...
Evo mu navodila, za peko vseh imagev, zdaj naj pa sam, sam že pri lsblk se bo zapletlo, ker ne bo znal brati tega in kaj to pomeni... in si bo prepisal kaj drugega - ker on seveda ne bo se učil kaj je sudo in kake so nevarnosti...
zz
Zvezdica, to ni arch forum, kjer se ve da začetnikov ne bo nihče toleriral. Niti ne skrivajo sovražtva do strani, ki ti dajejo navodila kako ga instalirati. Derejo se samo, če ti kaj ne paše vzemi prekleti Manjaro. Tako se je nekoč glasilo... Pa dobro, saj tudi Linus nekoč ni znal inštalirati Debiana... Kaj pričakuješ potem od telebanov, ki znajo na koncu dneva pognati le rufus? In ne, v letu 2025 terminala v veliko distrotih praktično začetnik sploh ne potrebuje več. Samo razložiti mu moraš da ima distro neke vrste trgovino, ki lahko nadomesti inštalacijo preko terminala. Še Urar (licenčni) so začeli ponujati, ker Linux z vgrajenim programom tukaj še vedno ostaja zgolj na RAR2 ali 3. RAR5? Pa smo spet tam. Išči pametni program.
Da ne bo na koncu pobegnil na mint forum, ta forum bo pa le še za okras in samo dolgočasje. Pa naj gre tja pa zažene iskalnik. Bo vsaj dobil kakšen odgovor.
Da ne bo na koncu pobegnil na mint forum, ta forum bo pa le še za okras in samo dolgočasje. Pa naj gre tja pa zažene iskalnik. Bo vsaj dobil kakšen odgovor.
glej, popolnoma vse sem mu napisal - naj začne v terminalu tipkati komando in tab, da se komanda dokonča... torej točno kako zažene ta ljubljeni program. Hkrati pa iskren nasvet, da če ne bo malo googlal, naj gre na win11 ali mac os, ki sta isto spodobna sistema in bolj prilagojena uproabniku. Najlažje je pa tu jokati, da nekaj ne dela oziroma pardon, da on se pa ne bo učil... ne vem... jaz tako svojih otrok ne vzgajam. Tudi zgoraj sem nalimal precej dober link do vodiča, kako to narediti z dd. Kaj naj mu še razlagam kaj je image in kako dela MBR, kaj je BIOS in kako nastaviti boot order?
Dejstvo je, da je linux super, samo sem ter tja, sploh če ne nameščaš preko repotov (recimo preko synaptica), bo pa pač treba znati kaj v CLI storiti, če že nameščaš deb iz githuba preko CLI... c'mon...
Ja, naj gre na Manjaro forum ali kamorkoli hoče, ko ga jebe, jaz to znam, on pa noče. Če bo hotel, bo pa vse se naučil, sam pokaže naj, da ga malo zanima.
Ja bi isto da jebem, a da mi ne uđe...
zz
Dejstvo je, da je linux super, samo sem ter tja, sploh če ne nameščaš preko repotov (recimo preko synaptica), bo pa pač treba znati kaj v CLI storiti, če že nameščaš deb iz githuba preko CLI... c'mon...
Ja, naj gre na Manjaro forum ali kamorkoli hoče, ko ga jebe, jaz to znam, on pa noče. Če bo hotel, bo pa vse se naučil, sam pokaže naj, da ga malo zanima.
Ja bi isto da jebem, a da mi ne uđe...
zz
broken/link ::
@numan - vsa ta debata zadnjih x-prispevkov je ravno zaradi etcher-ja :)
je pa to idealn primer, zakaj določen folk forsira flatpake/snape in podobne rešitve.
je pa to idealn primer, zakaj določen folk forsira flatpake/snape in podobne rešitve.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: broken/link ()
NuMaN ::
broken/link je izjavil:
@numan - vsa ta debata zadnjih x-prispevkov je ravno zaradi etcher-ja :)
Uff, nimam potrpljenja vsega tega podrobno brati.
Sem zasledil, da je problem, ker etcherja že ni v distribuciji.
Ne vem če sploh v kateri je, zdi se mi da je celo za vse sisteme.
Če slučajno etcher ne dela, potem je sicer tu dd s terminalom.
Tega dotičnemu raje ne bi predlagal ...
P.S. Sam sem hotel usposobiti bluetooth na debian 12, pa mi ni uspelo. Nato sem spucal inštalirane zadeve, nisem bil pazljiv, pa sem spucal še vse glede mreže ...
Itak sem nameraval narediti svežo instalacijo 13 ...
Dotični pač ni pripraljen na take izzive, kot je sam povedal. Če ne drugo, si je vsaj izbral po mojem mnenju zanj najbolj primerno distribucijo - Mint.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.
misek ::
Za narediti 1 USB ključek po vsem tem času bi bilo verjetno bolj enostavno, da prosi enega z Windows OS.
Ali nekoga z linuxom?
Ne rabiš nujno winse za to opravilo.
Etcher je gui ...
Ne rabiš nujno winse za to opravilo.
Etcher je gui ...
pegasus ::
Gui? Zato nisem še nikoli slišal zanj.
Razsvetljenje z linuxom dosežete, ko spoznate, da so guiji samo štoraste bergle, ki onemogočajo normalno uporabo računalnika.
Razsvetljenje z linuxom dosežete, ko spoznate, da so guiji samo štoraste bergle, ki onemogočajo normalno uporabo računalnika.
Sem šel prav zagnati laptop. Mint ima v software managerju na voljo dva programa za kreiranje zagonskega usb. Tretji, ki je na voljo je izključno za lunux iso. Torej simpl kot keks, brez ZZ kompliciranja. Vpišeš v meni upravitelj programov ali nekaj podobnega v slovenskem jeziku -> zgorniji levi kot je hitri iskalnik vpiši bootable -> počakaš -> inštaliraj enega po želji izključno s kliki miške. Lahko tistega s 5* in mirna bosna.
Gui? Zato nisem še nikoli slišal zanj.
Je že lepo da je gui za narediti butabl ključek ...
saj ne, da se OP ne javlja več...
saj pravim, res nočem biti tečen, ampak... lej, tam okoli 1985 sem z nekim programom, ko sem dobil svoj prvi 286, izbrisal particije, ker je bilo to nujno treba narediti ;) 8 letni mulc. KO je kak mesec kasneje mama ugotovila, da lažem in da računalnik nikoli ne dela, hehe, je servis to uredil - ampak razlika je, da sem jaz tam vprašal "Kaj pa sem naredil?" In se je tip usedel in mi povedal osnove - od tam sem pa sam malo ... ni blo še googla... bral.
No, posledica je, da mi je še danes kristalno jasno, za kaj gre in da se z gparted (ali fstab) ni preveč za hecati, če nimaš pojma, hehe. Najboljša jebena šola mojega življenja... no, ena od njih. Da je računalo več kot samo igrica (programiranje me nikoli ni potegnilo).
To je leto linuxa - not - ker recimo zdaj sem kupil imaca, prvič, in glej, vse dela, vse. Iz prve in po res debilni ameriški logiki, ampak VSE dela. Vse je super spolirano. Sam narejeno je za idiote. Ampak zadaj je še vedno unix terminal... in če tip tega v user friendly mintu ne zna narediti (saj pravim, jaz sem na openbox+tint2), potem res bog se usmili... je to morda problem minta?
Priznam, da sem nalašč tipa usmerjal v dd rešitev - saj mogoče bi pa falil in si prepisal disk, ker je sudo in geslo tako lahko napisati. Point je v temu, da absolutno vsakemu bom pomagal do svoje meje (nisem programer), osnovno in napredno raven uporabe znam, sam tale abotne izjave "jaz se ne bom učil", pa pač pri meni ne grejo čez, isto kot ne mislim v nobenem primeru umreti za neko domovino. Saj sem napisal, ko ga jebe, naj klesa klinopis v glineno ploščico, live usb pač ne bo imel, and it's nobody's fault but his own.
ja, je lepo imeti GUI za to, ampak tip brez znanja re nameščati *.deb iz githuba iz CLI... what could go wrong?
zz
saj pravim, res nočem biti tečen, ampak... lej, tam okoli 1985 sem z nekim programom, ko sem dobil svoj prvi 286, izbrisal particije, ker je bilo to nujno treba narediti ;) 8 letni mulc. KO je kak mesec kasneje mama ugotovila, da lažem in da računalnik nikoli ne dela, hehe, je servis to uredil - ampak razlika je, da sem jaz tam vprašal "Kaj pa sem naredil?" In se je tip usedel in mi povedal osnove - od tam sem pa sam malo ... ni blo še googla... bral.
No, posledica je, da mi je še danes kristalno jasno, za kaj gre in da se z gparted (ali fstab) ni preveč za hecati, če nimaš pojma, hehe. Najboljša jebena šola mojega življenja... no, ena od njih. Da je računalo več kot samo igrica (programiranje me nikoli ni potegnilo).
To je leto linuxa - not - ker recimo zdaj sem kupil imaca, prvič, in glej, vse dela, vse. Iz prve in po res debilni ameriški logiki, ampak VSE dela. Vse je super spolirano. Sam narejeno je za idiote. Ampak zadaj je še vedno unix terminal... in če tip tega v user friendly mintu ne zna narediti (saj pravim, jaz sem na openbox+tint2), potem res bog se usmili... je to morda problem minta?
Priznam, da sem nalašč tipa usmerjal v dd rešitev - saj mogoče bi pa falil in si prepisal disk, ker je sudo in geslo tako lahko napisati. Point je v temu, da absolutno vsakemu bom pomagal do svoje meje (nisem programer), osnovno in napredno raven uporabe znam, sam tale abotne izjave "jaz se ne bom učil", pa pač pri meni ne grejo čez, isto kot ne mislim v nobenem primeru umreti za neko domovino. Saj sem napisal, ko ga jebe, naj klesa klinopis v glineno ploščico, live usb pač ne bo imel, and it's nobody's fault but his own.
ja, je lepo imeti GUI za to, ampak tip brez znanja re nameščati *.deb iz githuba iz CLI... what could go wrong?
zz
misek ::
Torej nočeš biti razsvetljen. Tudi prav ;)
Če me Borland Turbo Pascal ni razsvetlil, potem ne vem kaj me je. Mogoče Prolog ...
Sem bolj za prvega, zanj velja "od šivanke do atomske bombe".
Sem pa že malce zarjavel, dosti časa je preteklo, posvečam se bolj posvetnim zadevam ...
MrStein ::
Zvezdica27 je izjavil:
saj ne, da se OP ne javlja več...
Zakaj bi poskušal racionalno debato s troli?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Ales78 ::
Sem šel prav zagnati laptop. Mint ima v software managerju na voljo dva programa za kreiranje zagonskega usb. Tretji, ki je na voljo je izključno za lunux iso. Torej simpl kot keks, brez ZZ kompliciranja. Vpišeš v meni upravitelj programov ali nekaj podobnega v slovenskem jeziku -> zgorniji levi kot je hitri iskalnik vpiši bootable -> počakaš -> inštaliraj enega po želji izključno s kliki miške. Lahko tistega s 5* in mirna bosna.
Rabiš narediti točno enega in je vredu, dokler ključka ne izgubiš (in se potem ne spomniš več imena programa, been there done that :D).
Naredi ti dve particiji, s prve boota, na drugo snemaš isote in jih izbereš v meniju med bootom.
https://www.ventoy.net/en/index.html
Rufusa in ostalih jajc se ne dotaknem več niti s palico.
Vas zanima, zakaj zares plačujete visoke davke na plačo?
Ne, ni javni sektor, subvencionirate kapital:
https://slo-tech.com/forum/t801136/p8630739#p8630739
Ne, ni javni sektor, subvencionirate kapital:
https://slo-tech.com/forum/t801136/p8630739#p8630739
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ales78 ()
Jack9 ::
A mi lahko kdo pomaga. Morm namestit virtualno okolje ki ima: dve virtualnj napravi linux strežnik(debian in lubuntu) in wibdows server. Vsaka VM mora imeti fiksni ip naslov, namescen guesst addition, onogoceno komunikacijo med Vm in gostiteljem.
Ime racunalnika hostname in uporabnisko ime morata vsebovati ime in priimek.
Na racubalnike se ne spoznam. Probal sem ze vse oa mi ne rata. Pa vem da bi to moralo biti cisto preprosto
Ime racunalnika hostname in uporabnisko ime morata vsebovati ime in priimek.
Na racubalnike se ne spoznam. Probal sem ze vse oa mi ne rata. Pa vem da bi to moralo biti cisto preprosto
mtošev ::
Probal sem ze vse oa mi ne rata. Pa vem da bi to moralo biti cisto preprosto
Frišen account, non-sensical post (za nekoga, ki nima pojma), podanih nobenih relevantnih podatkov.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Ubuntu vprašanja (strani: 1 2 3 4 … 19 20 21 22 )Oddelek: Operacijski sistemi | 199836 (68675) | poweroff |
| » | Ubuntu 12.04 Precise Pangolin (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Operacijski sistemi | 255598 (190732) | Zvezdica27 |
| » | Ubuntu 10.10 - 10 Out Of 10 (strani: 1 2 3 4 … 19 20 21 22 )Oddelek: Operacijski sistemi | 187769 (145362) | Icematxyz |
| » | Ubuntu Oneiric Ocelot 11.10 (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Operacijski sistemi | 208796 (174735) | Icematxyz |
| » | Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming (strani: 1 2 3 4 … 17 18 19 20 )Oddelek: Operacijski sistemi | 157356 (120242) | Icematxyz |