» »

Našli potopljeno mesto Atlantida?

Našli potopljeno mesto Atlantida?

Platonova skica otoka

vir: Yahoo News
Yahoo News - Atlantida naj bi bila bajeslovna civilizacija in otok nekje na obali Atlanstkega oceana, za časa okoli 9 ali 10 tisoč let pred našim štetjem. Prebivalci naj bi bili vešči pomorščaki in vojaki, ki so osvojili znatne dele zahodne Evrope in severozahodne Afrike, potem pa naj bi v eni nesrečni noči celoten otok skrivnostno izginil v globine morja. Edini pisni vir, ki priča o obstoju otoka, sta Platonova dialoga s Timajem in Kritioson, nastala v 3. stoletju pred Kristusom, oz. celih 9 tisoč let po potopu. Ker otoka nikoli niso našli, so mnogi izrazli dvom v resničnost Platonovih navedb. Mesto bi si lahko bil Platon v celoti izmislil, oz. ga opisal kot primer svoje filozofije o idealni vladavini. Po drugi strani je en kup znanstvenikov označilo mesto kot začetek civilizacije in postuliralo, da so njohove odprave prinesle pisavo, kulturo, arheologijo in drugo znanje kasnejšim civilizacijam po svetu. V 20. stoletju so se skladno z razvojem tehnologije pojavili številni poskusi, da se otok dejansko najde in s tem vprašanje razčisti. Ekipa pod vodstvom Richard Freunda, profesorja arheologije na Univerzi v Hartfordu, Conneticat, ZDA, naj bi našla predvideno lokacijo otoka v močvirjih narodnega parka Doñana v jugozahodni Španiji, severno od mesta Cadiz. Izhodišče za iskanje so bile naselbine v bližnji notranjosti Španije, domnevno plod dela preživelih v katastrofi Atlantide. Potem so postulirali, da je bil otok uničen kot posledica potresa in/ali sledečega tsunamija, za katerega še predobro vemo, da lahko seže tudi več deset kilometrov od obale proti notranjosti. Med vsemi kraji na zahodni obali Španije (Platon je omenjal bližino Gibratalske ožine) so izbrali omenjeni park in teren raziskali z podzemnim radarjem in potapljači. Našli naj bi arheološke ostanke mesta, zdaj pa načrtujejo nadaljne raziskave za potrditev. O celotni ekpediciji je ravno minuli vikend National Geographic predstavil obširni dokumentarec.

Narodni park Doñana je sicer pomembno mokrišče za številne vrste pric, tako domače kot selivke iz Evrope (pozimi) oz. Afrike (poleti); zadnja desetletja pa ta pomembni ekosistem močno ogroža masovni turizem.

22 komentarjev

Tarzan ::

Dajmo tole čez crkovalnik spustit. Toliko napak v novički imet ni higienično. ;((

BALAST ::

"crkovalnik" je kar pravi izraz.

alyF ::

Skica seveda ni Platonova in tudi ne more biti. Izraz "America" se je namreč začel uporabljati slabi dve tisočletji po njegovi smrti. Avtor skice je Athanasius Kircher.

Aston_11 ::

Sedaj so že ostanki vsakega mesta Atlantida. Je pa res, da novic na temo novih ultra zmogljivih baterij že dolgo ni bilo.

darko56 ::

mogoče bi koga zanimal članek, ki obravnava isto tematiko: http://www.pozitivke.net/article.php/Ev...

gzibret ::

A niso tole Atlantido našli že najmanj 20x?

Moje mnenje pa je, da so tole buče rumenega svetovnega tiska. Platon je v Politeii razlagal Atlantido kot princip idealne države. In ja, bojda so mu jo omenili egipčanski svečeniki nekrat ob kavici...
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

artur ::

ingo ::

Pa kaj objavljate neke linke brez vsaj manjšega pojasnila. Itak jih nihče ne klika!!!!!!

r0ker ::

+1
vsaj napište kaj, ne pa da pridete z dodgy nicki limat dodgy linke

Thomas ::

Hihihi ... o marička, lubi jezus, kakšna novica ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mipe ::

Če je to Platonova skica, sem jaz kralj Atlantide. V besedilu je jasno zapisano, da gre za skico narejeno PO Platonovem opisu Atlantide, jadrnica v kotu skice pa nakazuje, da skica izvira iz dobe okoli 18. stoletja. Poleg tega je najverjetneje zelo svobodno narisano, ne dosledno po opisu - saj vemo, kako je s prevodi starogrških besedil.

Če je Atlantida kdajkoli obstajala, bi jo že zdavnaj našli, saj je minilo samo nekaj deset tisočletij, v tem času pa se geografija ni mogla bistveno spremeniti. Namestite si Google Earth in veselo raziskujte. Ne, tisti pravokotni vzorci zahodno od severnoafriške obale niso Atlantida. V Atlantiku zahodno od Španije je veliko podmorskih gora, od katerih jih je kar nekaj zelo blizu površju, vendar jih je večina mnogo premajhnih, da bi lahko podpirale tako napredno civilizacijo.

Skratka, ni podlage za Atlantido v Atlantiku. Platonov opic je izredno netočen ali izmišljen.

Blisk ::

Če so res odkrili Atlantido, bo to zelo zanimivo.
Nekateri trdijo, da je bila to precej naprednejša civilizacija od naše...

matejdro ::

A niso to že nevem kolikorat kao našli, potem pa ni bilo nič iz tega?

jest10 ::

Blisk je izjavil:

Če so res odkrili Atlantido, bo to zelo zanimivo.
Nekateri trdijo, da je bila to precej naprednejša civilizacija od naše...

Če ti kdo to trdi, ga pošlji na pregled glave.

krucymucy ::

Blisk je izjavil:

Nekateri trdijo, da je bila to precej naprednejša civilizacija od naše...

Ti jih pa vseh temah pokaš ne samo v temi o Fukušimi.

Mipe ::

Tako napredna civilizacija, ki je kao osvojila in zasužnjila pol Sredozemlja, nato pa so jih premagali Grki s sulicami in ščiti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

kriko1 ::

Ja ne, so warpnili na drug planet preden so prišli grki do tam, če so bili tako napredni, no razmišljaj malo! :D

zli vesoljc ::

Še vedno se mi zdi bolj verjetno, da je Atlantida obstajala na Santorinu ali Kreti, samo da jo je Platon drugače poimenoval :)

GupeM ::

Poglejte si Stargate: Atlantis in vse bo naenkrat bolj jasno :P

Yohan del Sud ::

Saj ne, da bi trolal, ampak to je ena od ne preveč frišno predlaganih lokacij, kjer bi lahko Atlantida bila. Pravzaprav jo povezujejo z malo znano in skrivnostno ter napredno civilizacijo Tartesijcev (google ali wiki Tartessos) iz cca. 1200 pnš, ko je Mojzes čaral z vodo. Če bodo našli kaj več dokazov, pa toliko bolj fino.
www.strancar.com

Zgodovina sprememb…

SoulReaver ::

Če človek prebere Platonove dialoge, je več kot očitno, da mož govori o hipotetičnem primeru idealne države. In to naredi v par stavkih. Kakšen krat teh "znanstvenikov", ki vedno znova odkrivajo toplo vodo ne morem in ne morem razumeti.

gruntfürmich ::

kaj pa vem. naj raziskujejo če imajo denar. je veliko zanimivih in fascinantnih stvari še neodkritih ter nerazloženih. in tudi pod morsko gladino se nahajajo nekatera neraziskana starodavna mesta, ker je bila gladina morja nižja.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

atlantida (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19139787 (34004) Mipe
»

Našli potopljeno mesto Atlantida?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
229674 (5730) gruntfürmich
»

apartmaji na Visu in Mljetu

Oddelek: Loža
117586 (7399) perci
»

Požari (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
686867 (5511) Thomas
»

So našli ATLANTIDO ali ne? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26617017 (13977) GaPe

Več podobnih tem