» »

Požari

Požari

1
2
»

roCkY ::

Požari v aridnih območjih v naravnem okolju so dejstvo in jih ni mogoče preprečit. Rešitve kako preprečit, da se razširijo na urbana območja so za skoraj vsako situacijo. Nikakor ne sprejemam teze da rešitev ni. Vprašanje pa je, če so dovolj uspešne in družbeno ekonomsko upravičene.

Teoretično ni nič narobe z zatravljanjam oz. sajenjem drugih rastlinskih vrst za namen ločevanja naravnih gozdov od naselij. Če je strošek vzdrževanja smiselen in družbeno sprejemljiv. Vendar se v umeten biotop naselijo rastlinske vrste, ki jim razmere ustrezajo. Eden zelo pomemmbnih dejavnikov je letna količina razpoložljive vode (padavin) in njena razporeditev.
V praksi se trava (tu ne mislim le na rastline iz rodu trav ampak vse kar si nekako predstavljamo, da raste na travniku) posuši in gori enako kot recimo borov gozd. Vse večletne rasline najučinkoviteje odstranimo s košnjo. Pri tem pa je potrebno travnik vzdrževati v zadostni kondiciji. Košnja in predvsem namakanje pa je v aridnih območjih takorekoč neizvedljivo saj vode primankuje že za osnovne potrebe. Poleg tega pa bi bilo potrebno površine zravnati, očistiti kamenja jo skratka pripraviti za strojno oskrbo.

Alternativa: protipožarni pasovi brez rastlin? Erozija odnese prst na nagnjenih terenih in ostane gola skala. Tu in tam se spet primejo posamezni grmi, ki jih je treba odstranit.

Ali je tak izgled krajine sprejemljiv? Ali je sprejemljiva vsakoletna grožnja s požarom?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roCkY ()

Nico ::

Pa tudi ne da se napovedat kakšne bi bile posledice, če bi se iglast gozd zamenjalo z listnatim.
Če ukinemo požare, kdo se bo zmenil z gasilci?
Everybody banana on your head!

Thomas ::

Dolgo časa (100 milijonov let vsaj) so bile na kopnem samo rastline in ogenj, njihov edini naravni sovražnik. Glive in živali, smo začeli konkurirati ognju v požiranju in razkrajanju rastlin šele nekoliko kasneje. Dominanten vzrok razkroja rastlin v Triglavskem narodnem parku so glive - trohnenje. Na Sorškem polju so človeške in goveje živali. Na Azurni obali je pa to ogenj.

Tako nekako. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jux ::

Pa res ne razumem, kako da ne razumete thomasa.
1. Borov gozd je narjen da gori in da preživi pogorišče. Se povsem strinjam, da se ne splača gasti borovega gozda. Se mi zdi, da sem nekje na diskoveriju gledu kako v afriki/ameriki (damm memory loss!) pogori borov(oz. neki podobnega) gozd in to je čisto navaden del razvojnega cikla gozda. Potem se razvije podrast, iz storžev zrastejo novi in čez čas spet zgorijo - the life cycle continues.

2. Gasiti se splača samo v urbanih okoljih, kjer so ogrožena življenja, je pa res da bi se tu bolj splačal prevention kot gašenje - okoli vasi bi enostavno posekali pas gozdu in posadili neko kulturno rastlino ali pa pustili travo.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Thomas ::

Ti si tole zelo dobro razumu. (No še ene par jih je.)

Upam da bo zdej kdo pa tebe razumu, če že mene večina ni.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::


2. Gasiti se splača samo v urbanih okoljih, kjer so ogrožena življenja, je pa res da bi se tu bolj splačal prevention kot gašenje - okoli vasi bi enostavno posekali pas gozdu in posadili neko kulturno rastlino ali pa pustili travo.


Problem je v tem, ker je Evropa kar gosto poseljena. Če boš preveč puščal goreti, bo kaj hitro zgorela tudi "tvoja štalca". Tisti pas, ki ga omenjaš, pa mora nekdo vzdrežavati, da se ne zarašča.

Jux ::


Problem je v tem, ker je Evropa kar gosto poseljena. Če boš preveč puščal goreti, bo kaj hitro zgorela tudi "tvoja štalca". Tisti pas, ki ga omenjaš, pa mora nekdo vzdrežavati, da se ne zarašča.


Puščaš goreti dokler in ogroženo urbano naselje - seveda samo ob predpostavki da se vzdržuje pas - to pa počnejo recimo tisti gasilci ki ne gasijo požarov?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

MadMicka ::

V divjini nad Bohinjem gori. Upajmo, da požara še dolgo ne bodo pogasili, sicer lahko naslednje leto še bolj zagori :D

Mislm, dejte se no zresnt.

Thomas ::

Zresnijo naj se tisti, ki smatrajo Triglavski narodni park za svetinjo, v kateri naj kmetje (gozdarji) ne bi smeli spravljati lesa in čistiti gozdov.

Če pa Triglavski narodni park je divjina - potem gori in bo še gorelo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Normalno, da bo gorelo. Zato pa smo tuki gasilci! Edin, kar se mi zdi čudn je, da ne bi pospravljal gozdov v TNP. Kokr vem, je celo kazen predpisana, če se za gozdove ne skrbi (pospravlja suhe veje, seka suha in okužena drevesa in kar je tega)

Thomas ::

Ko so kmetje v Bohinju kmetje leta nazaj naredili gozdno pot, da bi odvažali les, je bil cel cirkus, da to je pa narodni park.

Če gozdove čistijo suhljadi, potem požar ne bo hud. Požari ne bodo hudi, dalo se jih bo pogasiti.

Dalmatinska makija in borovci so vse kaj drugega.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Azrael ::

Ne vem ali je Thomas res tako komplicirano zapisal...

Požari v naravnem okolju so dejstvo in se mu brez temeljitih posegov ni moč izogniti, večino naših preventivnih dejavnosti pa je bolj pometanje problemov pod preprogo oz. pod iglice. V Yelowstonskem parku so nekdaj skrbno gasili požare, nadzorovali nespametno vedemje obiskovalcev (to še danes), nihče pa ni pomislil na odmrlo podrast in iglice, ki so se nabirale leta in leta. Ko je prišlo do požara, ki ga je zanetila strela, je bil požar katastrofalen za cel park in ljudi. Sedaj raje puščajo, da gori in ne gasijo, če niso ogroženi ljudje, naselja in komunikacije. Požari so nekakšna naravna oblika čiščenja gozdov odmrlih rastlin (iz ŽIT).
Še en primer na otoku Cres je pred 21 leti bil velik požar v bližini kraja Vrana (tam, kjer so prve opozorilne table za vodno zajetje v smeri proti Lošinju). Pogorel je borov gozd, bile so tudi človeške žrtve (Nemška družina, ki so brezglavo, z avtom skozi ogenj, hoteli na dopust!), širjenje požara pa do še najbolj ustavili kamniti zidovi med parcelami, dež in nasipi, ki so jih naredili gasilci. Prvo leto je bilo videti res hudo, samo še nekaj ožganih dreves je bilo, vendar je v naslednjih letih že pognala makija, sedaj pa že več kot 10 let ni več videti nobenih sledov, spet je tu borov gozd.

Je pa res, da je potrebno strogo kaznovati piromane, ker je že naravnih požaro več kot dovolj.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

perci ::

čist tko za intermezzo: Sem se 12 dni nazaj vozil po dalmaciji in je na hvaru tako gorelo, da je blo na celini čist zatemnjeno, podobno kot da bi bil delni sončni mrk. Potem sva sla s punco za foro v vodo, in je bla polna pepela, ki ga je prineslo vse do celine. Zanimiva izkušnja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Cokolesnik ::

Perci: sta imela vročo kopel?:) Šalo na stran. Najhujše se mi zdi, da so živali pregnane meni nič, tebi nič, in se morejo znajti tako ali drugače. In ko smo ravno pri morju. Hrvatje bi želeli še dodatno vnovčiti Jadran z gospodarskimi pasovi, naši politiki to pojasnjujejo kot željo, da tudi Hrvatje kaj zaslužijo s tankerji in če je temu vsaj malo res, si niti pomisliti ne upam, kako bomo šokirani, če bomo namesto pepela v vodi gledali še skale, premazane z naftnimi derivati (kot so pred nedavnim to doživljali v Španiji, če se prav spomnim). Kapitalizem in ekologija sta kot zajec in boben.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

perci ::

Cokolesnik:
Hehe, voda je bila kar sveža, ko že sprašuješ ;).

Sicer pa je menda zgorelo že 7% portugalskega gozda (velikost luksemburga) - vzrok pa kot ze ugotovljeno tiči v poor wood managementu-nepucanje suhljadi.

Azrael ::

@Čokolešnik: plovba tankerjev ni tako hudo problematična (prevoz tovora s tankerji velja za najvarnejši pomorski promet), vsaj dokler je nadzirana, s Hrvaškimi namerami pa se bo nadzor le povečal, sicer pa je rafinerija nafte za otoku Krku pri Omišaju že kar dolgo, tako da tankerji na Jadranu niso redkost. Za ponovitev nesreče tankerja Prestige pa na Jadranu skoraj ni možnosti, tako razmajano barko bi danes verjetno že prej prestregli, če bi prišla v Sredozemsko morje, pa tudi nevihte v Sredozemskih morjih, niso tako močne kot tiste v severnem Atlantiku, ki so uničlie nesrečni tanker.

LP, Azrael

Thomas ::

Zanimivo je, da so v zavodu Triglavskega narodnega parka prišli na isto idejo. Da bi namreč ogenj v Komarči morali prepustiti samemu sebi. Obstaja namreč nevarnost, da so kakšno ribo zanesli iz Bohinjskega jezera v Ledvico, naprimer. Tam lahko ta spremeni ekosistem. Kar je večja nevarnost kot nekaj pogorelih dreves.

No ja, če bi bil to res narodni park (divjina), pa niti ni.

Hehe .. poleg tega sem ravno jest 20 in več let nazaj nasajal ribe na novo marsikje. Ribičem po moje nič jasno, še danes! :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

zaj_tam ::

V primeru, da kdo premišljuje o oljkah namesto borov, nikar. Sem bil tudi jaz na Hvaru letos (pravi mrk indeed) in gledal kako so domačini tam nekaj z vodo praskali okoli (je bil ogenj tik hiše). Skratka, ko pride ogenj do oljke, ta v trenutku zagori kot z bencinom polito poleno. In ni edina. Bojda rastline tako gorijo zaradi olj ...


Ko gori na otokih, so naselja ves čas potencialno ogrožena. Letala morajo poslat preden se ogenj približa hišam, hiše pa so razmetane (na Hvaru npr.) po celem otoku. Talnih enot je malo, večino dela pa itak opravijo pozneje, ko se sprehajajo skozi pogorišče in pazijo, da se ne bi še enkrat vžgalo. No ja, pa vojaki so z ladjami kar aktivni.
Strahu, da pogasijo prehitro in preveč požarov verjetno ni. Vsaj na Hrvaškem ne.

Thomas ::

Ja, prav lahko, da je oljka tudi zelo vnetljiva. Potem pa naj bodo tudi oljčni nasadi ločeni od hiš. Ali vsaj od "borove šume".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Požari v Avstraliji

Oddelek: Loža
343015 (2243) jype
»

Kampiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7212766 (9805) Go-ahead
»

Zakaj Slovenija nima "kanaderja" (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11919090 (4294) Goran's Blog
»

Dobri avtokampi na Hrvaškem in v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5957746 (27981) shinko
»

Adijo, Triglavski narodni park (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
525500 (4276) BigWhale

Več podobnih tem