» »

Google bo računal inflacijo

Google bo računal inflacijo

Financial Times - Google stopa tudi na področja, kjer ga še pred kratkim ne bi pričakovali, na primer ekonomske znanosti. Svojo ogromno bazo podatkov o spletnih prodajalnah bodo uporabili za izračun tako imenovanega GPI (Google Price Index), ki bo alternativa uradnemu CPI (Consumer Price Index), ki ga v ZDA izračunava Statistični urad in je uradno merilo za inflacijo. Ker so nanj vezani kuponi z inflacijo indeksiranih obveznic, je seveda v vladnem interesu prikazati čim manjšo inflacijo. Da je situacija še bolj nepregledna, se pogosto objavlja tudi jedrna inflacija (core CPI), ki ne vključuje podatkov o cenah hrane in energentov in je nižja ali višja od resnične inflacije.

Googlov glavni ekonomist Hal Varian pravi, da želijo prikazati, da je moč podatke o cenah mnogo hitreje zajemati iz spletnih virov. Prav tako so lahko ti podatki ažurni, medtem ko se uradna inflacija vedno računa za nazaj. Varian sicer svari, da GPI povsem verodostojna zamenjava za CPI ne more biti, ker se na spletu izdelki oglašujejo in prodajajo v drugačnih razmerjih kot v vsej ekonomiji. Tako ima na primer nepremičninski trg v CPI ponder 40 odstotkov, v GPI pa le 18 odstotkov. Podatki v GPI tudi še niso sezonirani, a to dvoje se z ustreznimi utežmi hitro popravi. Končni rezultat pokaže, da je GPI lepo koreliran s CPI za izdelke, kot so ure in kamere, ki so na spletu naprodaj v velikih količinah, in nekoliko manj za na primer avtomobilske dele. Google si prizadeva za "napovedovanje sedanjosti" oziroma napoved uradne inflacije, ki bo objavljena za preteklo obdobje, dodaja Varian.

Ima pa tovrstno početje še dvoje pozitivnih sporočil. Prvič, vedno manj je področij, kjer ima vlada absolutni monopol. Naj nam statistični uradi še tako izračunavajo, da sta inflacija ali deflacija pod nadzorom, mnogokrat prebivalstvo na lastnih izkušnjah občuti drugače. Sedaj bodo imeli tudi številko, ki jih bo podprla. In drugič, podatke je vedno koristneje imeti sproti oziroma čim prej in ne šele na koncu, saj si tako pustimo več manevrskega prostora za ukrepe.

16 komentarjev

sidd ::

Information age! Drugače pa se samo meni zdi, ali Google ratuje (pre)velik?
no idea for signature
signed
I

Jaka83 ::

Vsak mehurček enkrat poči. :)

Bellzmet ::

Zanimiv poizkus.

Furbo ::

Super stvar tole, bravo Google. Zdaj nam bodo težje lagali o inflaciji.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

miteq ::

Furbo je izjavil:

Zdaj nam bodo težje lagali o inflaciji.


Define, please.

NorK ::

Umbrella Corporation. >:D

Bi pa lahko že zdavnaj sproti spremljali spremembe cen. Samo ustrezen informacijski sistem bi bil potreben + kakšni predpisi.

Meizu ::

sidd je izjavil:

Information age! Drugače pa se samo meni zdi, ali Google ratuje (pre)velik?


No ja, tisti, ki ima denar (google v tem primeru preveč), si lahko privošči takšne zadeve. :)

sidd ::

Širi se ali propadi.
Drugače pa dobrodošla konkurenca na temle področju! Pa ne za to, da bi vladne službe zavajale, lahko se preprosto (z)motijo.
no idea for signature
signed
I

kow ::

"Da je situacija še bolj nepregledna, se pogosto objavlja tudi jedrna inflacija (core CPI), ki ne vključuje podatkov o cenah hrane in energentov in je nižja od resnične inflacije."

Ta stavek ne drži. Drži mogoče v zadnjih 5 letih, za obdobje 30 let zagotovo ne.

Furbo ::

miteq je izjavil:

Furbo je izjavil:

Zdaj nam bodo težje lagali o inflaciji.


Define, please.


lagáti lážem tudi lagáti se lážem se nedov. (á á) 1. zavestno izjavljati, govoriti kaj neresničnega z namenom zavajati v zmoto: na obrazu se mu je videlo, da laže; lagal jim je, da ga ni videl; ne vem, kje je, je lagala; lagati o kom; on nikoli ne laže; ta ženska rada laže; ekspr. debelo, nesramno, predrzno lagati; ekspr. lažeš, je jezno zavpil; pog. laže, kot pes teče zelo; pogosto // ekspr. govoriti, pripovedovati kaj, kar ne ustreza resnici: zakaj bi vam lagala; lagal je, kako se mu tam dobro godi; lagal je o lepih nekdanjih časih; obljubljali so vse mogoče, eden je bolj lagal kot drugi / trdil je, da časopisi lažejo; pren., ekspr. oči so lagale; srce ne laže 2. ekspr. biti neresničen, napačen, varljiv: te številke lažejo / hočejo se prepričati, če govorica o njegovem uspehu ne laže ● ekspr. lagal bi, če bi rekel, da se mi slabo godi dobro se mi godi; star. fant je dekletu lagal izjavljal je, da jo ljubi, a je ni ljubil; star. sreča mu laže ni srečen; ekspr. v obraz mu laže predrzno, nesramno; ekspr. laže, da je grdo, da se kar kadi, da sam sebi verjame zelo; preg. kdor laže, ta krade lažnivemu človeku se pripisuje tudi tatvina lagáti si ekspr. z neutemeljenimi razlogi ustvarjati v samem sebi prepričanje, da je stanje drugačno kot v resnici, navadno boljše: slabo kaže, kaj bi si lagali; nikar ne laži sam sebi; preh., pesn. Kaj si lažeš opojnost v dveh, saj si sam (M. Jarc) ♪

vir:SSKJ
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

kow ::

No ja. V bistvu nisem prepričan. Hotel sem reči, da ni samoumevno da je nižja.

Bistri007 ::

"Da je situacija še bolj nepregledna, se pogosto objavlja tudi jedrna inflacija (core CPI), ki ne vključuje podatkov o cenah hrane in energentov in je nižja od resnične inflacije."

A če odstraniš sezonskost, potem pa postane "nepregledno"? So deli leta, ko je določeno sadje dražje in ko je cenejše. CPI = indeks cen življenjskih potrebščin.

Če začnejo leteti ostre besede na Bližnjem Vzhodu, to poviša ceno nafte. A to hočeš meriti s CPI?

Da razveselim pisca: obstaja še PPI (indeks cen na drobno ) ;)
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Looooooka ::

HUDO!...ce zacne kksna bistra glava te podatke celo upostevat nas bodo v enem letu vrgli iz EU :P
We are screwed =)

Pyr0Beast ::

Google ni balonček, je kar kamen oz. opeka.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Jst ::

V tako dolgi novici* bi pričakoval še to, da je google objavil, da namerava graditi vetrne elektrarne 10-15milj od obale. Pa da se furajo z robotskimi avtomobili, v katerem sicer sedi voznik, ampak ukrepa samo v primeru nepričakovane situacije.

Umbrella Corp, ja. Samo še z medicino se začnejo ukvarjati, pa bo treba Resident Evil filme "lektorirati." Google corp namesto Umbrelle.

*Za vas ne vem, ampak zame so nekatere novice enostavno predolgo napisane.

GPI je pa dobra ideja, njene omejitve ste pa že obrazložili.

Ali so tudi oznanili, kje bomo te podatke lahko videli?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

gpg ::

Ker so v novici omenjene razlike pri nepremičninah in ker je nekdo spraševal o laganju pri inflaciji, bo morda za koga zanimiv video na Khan Academy o CPI, kjer je na kratko razloženo, kako se v ZDA računa CPI in izpostavljena ena problematična točka trenutnega izračuna.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Finančna matematika

Oddelek: Šola
101429 (832) bobby
»

V kratkem podražitev hrane v Sloveniji 2017 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19235879 (31505) Utk
»

Fiksna in spremenljiva obrestna mera

Oddelek: Loža
94359 (3905) boss-tech
»

Google bo računal inflacijo

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
165560 (4286) gpg
»

Vrednost tolarja 1992 in 2006

Oddelek: Loža
248246 (7709) CaqKa

Več podobnih tem