»

ZDA si prizadevajo za ponovno dovolitev kasetnih bomb

Kasetna bomba M85 izraelske izdelave, ki je videla precej rabe v Libanonu. Po specifikacijah naj bi zaradi posebnega varnostnega mehanizma ostalo neksplodiranih manj kot 1% bombletov, vendar nevladna poročila trdijo drugače.

vir: npaid.org
Guardian - Kasetna bomba je posebne vrste peklenski stroj, ki ga odvržejo vojaški bombniki, nakar se razpoči in odvrže do dva tisoč manjših bomb (bomblets), ki s šrapneli in eksplozijami efektivno pokrijejo območje več nogometnih igrišč. Na stotisoče takih bomb je bilo odvrženih na bojišča širom oble, zadnje čase predvsem v Iraku, Afganistanu, Libanonu ter na Kosovu. Poseben problem je velik delež neoksplodiranih bombic, tudi do 30%, ki potem še več desetletij sejejo smrt in hude poškodbe med civilnim prebivalstvom, zlasti med otroci, ki jih premamita radovednost in živorumena barva bombic, oz. odraslimi, ki jih zbirajo kot staro železo za tisti dodatni dolar prihodka. Žrtev naj bi bilo vsako...

74 komentarjev

Google izdal svoje prve obveznice

Bloomberg - Google je prvič v zgodovini izdal obveznice, s katerimi se je zadolžil na kapitalskem trgu. Izdali so za tri milijarde dolarjev obveznic, ki so jih investitorji brez oklevanja pokupili, saj imajo visoko boniteto (Moody jim je dal Aa2, S&P pa AA-). Google jih je razdelil v tri tranše - prva ima dospelost tri leta in obrestno mero 1,25 odstotka, druga z dospelostjo petih let ima obrestno mero 2,125 odstotka, tretja z dospelostjo deset let pa 3,625 odstotka. Nizke obrestne mere je določil trg na avkciji in odražajo visoko stopnjo zaupanja v Google. To tudi pomeni, da se Google, katerega obveznice imajo pribitek okoli 60 bazičnih točk na državne obveznice, zadolžuje po enakih cenah kot...

16 komentarjev

Google bo računal inflacijo

Financial Times - Google stopa tudi na področja, kjer ga še pred kratkim ne bi pričakovali, na primer ekonomske znanosti. Svojo ogromno bazo podatkov o spletnih prodajalnah bodo uporabili za izračun tako imenovanega GPI (Google Price Index), ki bo alternativa uradnemu CPI (Consumer Price Index), ki ga v ZDA izračunava Statistični urad in je uradno merilo za inflacijo. Ker so nanj vezani kuponi z inflacijo indeksiranih obveznic, je seveda v vladnem interesu prikazati čim manjšo inflacijo. Da je situacija še bolj nepregledna, se pogosto objavlja tudi jedrna inflacija (core CPI), ki ne vključuje podatkov o cenah hrane in energentov in je nižja ali višja od resnične inflacije.

Googlov glavni ekonomist Hal Varian pravi, da želijo prikazati, da je moč...

16 komentarjev

Slovenski geografski podatki na gaeaplus.si

Slo-Tech - Na spletni strani gaeaplus.si je podjetje XLAB pod imenom Gaea+ dalo na voljo orodje za prikazovanje geografskih in še nekaterih drugih podatkov iz različnih virov na območju Slovenije. Tako so poleg osnovnih geodetskih in ortofoto podatkov med drugimi na voljo naprimer katastrski podatki o zemljiščih, trase avtobusnih linij LPP, okoljski in prometni podatki ter nekateri podatki Statističnega urada RS. Zaenkrat je Gaea+ v beta fazi, obeta se še nekaj popravkov in novih funkcij, upamo, da tudi izboljšav v samem uporabniškem vmesniku. Orodje Gaea+ je mogoče vključiti v spletne strani, a žal le z uporabo Jave.
Slovenci smo tako dobili orodje za iskanje krogov na žitnih poljih, prvega pa lahko že odkrijete v Prekmurju.

Več o orodju si lahko v torek 13.1.2009 ogledate na Pipinem odprtem terminu v Kiberpipi.

15 komentarjev

Vsaka tri leta nov prenosnik

The Register - Padanje prodaje očitno kaže zobe, saj Fujitsu Siemens Computer v Veliki Britaniji ponuja zanimivo akcijo za nakup prenosnikov. Ob nakupu prenosnika Fujitsu Lifebook z dodatno triletno garancijo v sklopu programa Lifebook4Life je kupec vsaka tri leta upravičen do brezplačne zamenjave prenosnika s takrat aktualnim (starega bo torej treba dati nazaj). Fujitsu se je zavezal upoštevati desetodstotno inflacijo v treh letih, tako da vam bo vsakokrat zamenjal izdelek z deset odstotkom dražjim od vašega pri nakupu. V čem je trik? Fujitsu trdi da, ga ni, saj je edini dodatni strošek razširjena garancija, ki stane 50 funtov. Akcija je omejena na rezidente Velike Britanije. Drobni tisk.

13 komentarjev

Oktobra več zaposlenih v IT v ZDA

The Register - Dopolnimo pregled od prejšnjega tedna, tokrat s podatki o zaposlovanju v ZDA v oktobru, ki kažejo, da se je število delovnih mest skrčilo za 240.000, kar je več od pričakovanj. Bolj zanimivi so podatki za IT-sektor, ki ga ameriški statistični urad neposrečeno obravnava v treh ločenih skupinah: proizvajalci opreme, informacijska industrija in dizajn računalniških sistemov. Prva skupina je izgubila 2300 delovnih mest, druga 4900, v tretji pa so za razliko dodali 12.100 novih, z čimer je skupni efekt pozitiven. To so seveda podatki za podjetja, ki kot prvenstvno dejavnost deklarirajo tehnologijo; žal ni podatkov o številu vseh IT-delavcev v drugih branžah.

Vzpodbudni rezultati pa ne pomenijo, da velikani ne odpuščajo. Po prvem valu aprila, ko so na cesto poslali 1500 zaposlenih, bodo tokrat v AMD-ju odslovili še dodatnih 500 ljudi ali tri odstotke vseh zaposlenih. Razlog je slab finančni izkaz, saj je AMD-jeva izguba v preteklem četrtletju znašala 67 milijonov dolarjev (v enakem...

0 komentarjev

ZDA spet cilj obveščevalnega hekanja?

Schneier.com - Po navedbah TechWeb-a so neznani hekerji preko (ali pa iz) kitajskih strežnikov vdrli v Bureau of Industry and Security, ki je del ameriškega trgovinskega ministrstva.

Omenjeni urad je v ZDA zadolžen za izdajo izvoznih dovoljenj za tehnologije dvojne rabe. Proizvajalci tehnologij dvojne rabe, mednje se v ZDA štejejo tudi specializirane kriptografske naprave, morajo Uradu za industrijo in varnost v postopku prošnje za pridobitev licence predložiti detajlno dokumentacijo o svojem proizvodu. Posledica tega je, da omenjeni urad v svojih sistemih hrani obsežno zbirko občutljivih podatkov o kriptografskih in drugih tehnologijah dvojne rabe.

Glede na to, da je bilo na ameriške strežnike v preteklosti že izvedenih precej napadov za katerimi naj bi stala kitajska vojska in obveščevalne službe (najbolj znana je operacija Titan Rain), obstaja velika verjetnost, da je temu tako tudi tokrat.

A po drugi strani je primer poučen tudi iz vidika varnosti. Kriptografski produkti, ki so bili...

7 komentarjev