» »

Prometna nesreča v Italiji

Prometna nesreča v Italiji

Dust ::

Slab mesec nazaj sem bil v Italiji udeležen v MANJŠI prometni nesreči, v kateri sva imela oba udeleženca manjše poškodbe na blatniku, ker se nisva morala nič dogovoriti (človek je hotel več tisoč evrov in ne ni imel dobrega avta...) sm mu v najivnosti dal osebni dokument (katerega sem tudi kasneje preklical). Potem sem čez 3 tedne dobil klic od slovenske policije, da naj se oglasim na razgovoru. Tam mi je policist slikal "škodo" (ki je res minimalna pri meni) in mi povedal, da policija v italiji želi, da se zglasim tam, da se pomenimo, tisto kar so pa poslali naši policiji pa že trdi, da sm samo jst kriv (kako je to možno, samo po njegovi izjavi? in zakaj bi šel tja, če me majo že za krivega). Nakoncu mi je policist neuradno rekel, da me ne morjo prisilit, da grem v trst in da tudi kazni ne moram verjetno dobiti, da naj samo pokličem. Avto ni registriran name, zavarovan je pa kasko pri zavarovalnici triglav. Zanima pa me ali naj grem v Italijo in če ne grem kaj lahko naredijo. Hvala, lp.

St235 ::

V italijo na tvojem mestu ne bi hotel. Če si trčil z itl. državljanom je velika verjetnost, da se bodo postavili na njegovo stran in boš poleg škode plačati še kazen. ČE pa že boš šel pa nikakor brez odvetnika, ki zna zelo dobro itl.

Drugač ti pa ne morejo nič na tej strani meje, znaš pa imet probleme, če te ustavijo policaji naslednjič ko boš v Itl.

Dust ::

Vem, da bi najebov. Zato mi je tudi policist odsvetoval obisk. Kaj pa, da terjajo zavarovalnico? Pa pač, ne bom nekaj časa hodil v IT, jih ne bom pogrešal. Še kdo kakšne informacije?

St235 ::

Zavarovalnico bodo bolj težko terjal, a sploh imajo podatke o tvojem zavarovanju al samo osebni dokument? Mogoče ne bi bilo neumno tega vprašanja postavit direktno na zavarovalnico.

Upoštevaj, da ta nekaj časa lahko traja par let, ker zastaralni postopki za take stvari so ponavadi 3-5 let.

Dust ::

Majo registersko št. (lahko, da so jo tudi dobili od naših, ker nism vidu, da si jo je italjan zapisal) + preklican dokument, jst pa nism nič podpisal ali priznal nobenemu, tudi IT policije ni bilo na mestu nesreče. Naš policaj mi ni znal povedat, ali lahko zavarovalnico terjajo. Sm že premišljevov in bom šov prašat, ali bom poklical tja...

Aja, kaj pa kakšna tožba, je to mogoče?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dust ()

St235 ::

Civilna tožba je praktično nemogoča. Ravno zato imaš zavarovan avto, tako, da karkoli bi se zgodilo bi šlo na zavarovalnico. PRedlagam, da se z nekom tam pogovoriš in tudi pojasniš, da za nesrečo nisi bil kriv ampak ker je bilo v tuji državi se nisi mogel nič pomet, potem so te pa apriori obtožili krivde.

Dust ::

Aha, misliš nekom iz zavarovalnice? Zanimivo je, da našo policijo sploh ne zanima kaj je bilo...

Ziga Dolhar ::

... naše policije nima kej zanimat kaj je blo.
https://dolhar.si/

lonz ::

Meni ni jasno, zakaj nisi počakal policije če se z soudeležencem nista mogla dogovorit. Še posebej če maš kasko. Da sploh ne govorim o dajanju osebnega dokumenta neznancu.
...arrrrrr, shiver me timbers...

Dust ::

1. Zelo se mi je mudilo.
2. Bog ve kakšni policaji bi prišli (ne znam italjansko).
3. Dž je liv kot iz škafa.
4. Avto ni bil moj.
5. Verjetno bi lahko dobil še kakšno kazen...

Zato sm mu raje dal manj pomemben dokument. Žiga jst ne vem, nisem pravnik, zato tudi sprašujem.

St235 ::

Zato ker bi mel čist isto sranje, sam še pri kakšen obisk k sodniku za prekrške. Sranje je če ne znaš jezika. Glede na to, da gre samo za materialno škodo se policija v nobenem primeru ne pretegnila.

Go-ahead ::

Zglasi se na tvoji zavarovalnici in daj izjavo v smislu, da nisi odgovoren za nastalo škodo. Že prevečkrat so italijani slovence nate**ili v takih primerih.

Verjetno bodo tudi tebe!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Go-ahead ()

Dust ::


Verjetno bodo tudi tebe!


V kakšnem smislu me lahko?

Adrijan0 ::

Kar sm jz slišu, je en velik problem iztirjat od italjana denar, k ti razbije auto v italiji. Drugače pa, če res nisi kriu, je dobro da res dol pokličeš in jim to pojasniš. Dobro bi blo, da bi dogodek malo poslikal usaj s telefonom. Dobi si koga k zna dobro italjansko. Kaj točno se je zgodilo, če ni skrivnost? Ker jz sm enkrat mel dol prometno, nam je policaj v civilu iz stranske ceste direkt na glavno prletu, pa se v nas zabil. Škoda je bla povrjena šele po 1 letu, čene več.

AndrejS ::

V takem primeru se VEDNO izpolni europsko poročilo o prometni nesreči.
Ker sedaj si lahko on marsikaj zmisli!

Dust ::

Narobe se razumemo. Jst NOČEM denar od njega. Ker mam škodo res minimalno (malo udrt pleh s premerom kakšne 4cm, nad zadnim kolesom). Kaj se je zgodilo, nič zanimivega pač zadela sva se, on z levim sprednim blatnikom mene nad zadnjo gumo. Poslikal je pa policist mojo škodo na "razgovoru" zadnič in je tudi iz njegovih slik razvidno, da je vse skupaj nič, tako, da se ne vem kaj ne more lagat, vidu sm pa, da je mel že polno vdrtin po avtu...

St235 ::

Dobro bi blo se pogovorit na zavarovalnici zato, da bodo vedeli za kaj gre če dobijo kakšen zahtevek. Ker lahko si bo on na tvoj račun dal popravit pol avta.

lonz ::

Ravno zarad tega bi blo bol smiselno počakat. Pri evropskem poročilu in očevidu policiji je stvar končana; v tvojem primeru pa maš srečo, da si ni italijan kommplet avta obnovil (al pa si ga je...). Tvojo osebno je že imel...
...arrrrrr, shiver me timbers...

šernk ::

italijani ti ne morejo v sloveniji nič, naši policaji se pa tudi ne bodo pretegnili, kar jim dam tudi še kako prav. Italijani naših ne jebejo pol k. ko pošljejo dol, da je nekdo iz črpalke odšel brez plačat.

če ti ni težko biti brez italije 5 let+ pol ni problem, problem nastane če si reden obiskovalec in da te imajo zapisanega v postopku. prometna nesreča v tujini ali pri nas s tujcem pa mora praktično obvezno policija bit zraven, predvsem zaradi zavarovalnice.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Go-ahead ::

Dust :: danes, 13:27:15citiraj #
Verjetno bodo tudi tebe!

V kakšnem smislu me lahko?

Italjanček se bo oglasil na italjanski zavarovalnici. Le ta mu bo na podlagi zavarovanja tvojega vozila izplačala odškodnino.
In ti boš naslednja leta lepo plačeval dražje zavarovanje za tvoj avtomobilček!

St235 ::

Zato pa je pomembno, da stopiš v stik s svojo zavarovalnico. Če bodo oni imeli tvojo izjavo, da nisi kriv bodo imeli vsaj osnovo na podlagi katere lahko zavrnejo izplačilo.

Dust ::

Pa to lahko nardi na podlagi tega kar ima. Jst mu nisem nič podpisal, ali mu dal št. zavarovanja... Samo tablico ma.

Mislim številko tablice. Bi mu kdo dal denar na ta račun?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dust ()

kalko ::

Tip je lahko prijavil nesrečo s pobegom ... vprašanje, kaj je natvezil njihovim policajem.

Go-ahead ::

Ali imata priče?

Dust ::

Ne, tega ni reku, ker je napisan, da swa govorila... Sicer a mu lahko njihova policija da št zavarovanja na podlagi negove zgodbe? In pa bi zavarovalnica kar tako izplačala? Jutri grem na zavarovalnico, da vidim kaj bodo rekli.

Ja v mojem avtu je bila še ena oseba, komu pa nej priča? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dust ()

amigo_no1 ::

Če se jim je javiš in poveš svoje zgodbe, podkrepljene s pričo in slikovnimi dokazi lahko Italijan svoji policiji natvezi kar hoče.

TOP ::

Nič ne rabiš,preprosto ignoriraj vse skupaj imel sem podoben primer stem da sem v Trstu narobe parkiral in dobil listek.Listek sem vrgel stran in pobegnil domov.Čez nekaj časa dobil sporočilo naj se zglasim pri njih,ampak se nisem.Če boš šel še kaj čez pazi da ne greš več s tem avtom in naj vozi kdo drug,če se kaj zgodi.

amigo_no1 ::

Parkirni listek je nekaj druga kot nesreča...
Pazi se, v ITA, imajo tudi financ policijo :D.Si prepričan da nimamo sklenjenega kakega sporazuma o izmenjavi z sosedi ?
Če je avto pisan nate, potem bodo gledali (če te ustavijo) za voznika in/ali avto, ako sta na listi neplačnikov..Pomoje.
Tako bi se znalo tudi zgoditi, da ti prodaš avto, nekdo ga kupi, ga ustavijo v ITA in pravijo Cefizelj, zdaj te pa imamo, pred 1 letom nisi plačal par. listka (ker gre za policaje, ter še zapovrh tuje, italijanske, ki znajo angleško verjetno bolj slabo, jim boš težko dopovedal da s tem par. listkom nimaš nič).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

TOP ::

pa daj ne pretiravaj pa saj ni nobenega ubil.Prav nič se ne bo zgodilo

Dust ::

Si prepričan da nimamo sklenjenega kakega sporazuma o izmenjavi z sosedi


Slovenski policist mi je reku, da me ne morjo prisilt, da grem v Italijo za to... Slovenija še za kaj druzga ne izroča državljanov, kaj šele za to.

St235 ::

Ne mešat dve stvari. Eno je policija, drugo so zavarovalnice. Z policijo boš lahko imel probleme, če greš čez mejo in te ustavijo. Druga zgodba pa so zavarovalnice. Tukaj imajo pogosto sklenjene pogodbe o izmenjavi. Tako, daje fino, da tvoja zavarovalnica ve kaj se dogaja, nikoli namreč ne veš kako tečen je itl. in do kakšne mere je njegova zavarovalnica pripravljena it.

opeter ::

Dust je izjavil:


Verjetno bodo tudi tebe!


V kakšnem smislu me lahko?


Od zadaj, na suho.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

TOP ::

Brez policijskih zapisnikov,zavarovalnica ne naredi nič in tako bo tudi v tem primeru.Dajte mal logike,kako bo recimo v tem primeru IT.zavarovalnica zahtevala od njegove nek znesek brez dokumentacje,brez cenilca in podobno,ker potle bi se lahk zmišljevali znesek in podobno.

telexdell ::

Poglejmo hipotetični primer. Ob meji en Avstrijec pogleda mojo ženo sam pa ga potem v sveti jezi pričakam tik za mejo in se s svojo staro kripo zaletim v njegov avto. Vsi smo živi avta pa totalki. Svoj avto nekako potisnem čez državno mejo (magari z oslovsko vprego) preden pridejo njihovi policaji potem pa se jim škodoželjno smejim in se Avstrije izogibam nekaj časa.
Nekako tako poteka razmišljanje nekaterih "strokovnjakov" tu na forumu.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Dust ::

Stvar je taka. Danes sem bil na zavarovalnici, kjer sm se pogovarjal z neko pravnico, ki je rekla, da imajo z Italjani slabe izkušnje. Tip lahko poda vlogo za odškodnino (tudi, da cel avto popravi) in potem mu Italjanska zavarovalnica plača to škodo, katero terja kasneje od moje zavarovalnice. Na zavarovalnici mi je svetovala, da naj avto poslikam (minimalna škoda), ker če bodo že dobili zahtevek, da bodo plačali čim manj. Lahko pa damo ugovor, da nisem kriv in potem o krivdi odloča ITALJANSKO sodišče. Če bi pa policaji na kraj "nesreče" prišli bi pa po vsej verjetnosti jst fajn najebov. Madona zdej še v gardaland ne bom mogu :D

amigo_no1 ::

"Zajebu" si edino ker se ti je nekam mudilo in je deževalo. Whatever, kaki izgovori.Magari bi se z rokami zmenili.
Take nesreče se rešuje s prisotnostjo policije (da poslikajo situacijo, naredijo zapisnik ter izpolni evropsko poročilo), kako misliš drugače uveljavljati kasko če ga že imaš ?
In potem nekateri nakladate da ni izmenjave podatkov.Mogoče v Burkini Faso res ne.
Si kar mislim da je ITA model po nesreči vzel kladivo in še malo pomagal pri škodi, tako da bo na koncu imel priznano še totalko.

detroit ::

Dust je izjavil:

Stvar je taka. Danes sem bil na zavarovalnici, kjer sm se pogovarjal z neko pravnico, ki je rekla, da imajo z Italjani slabe izkušnje. Tip lahko poda vlogo za odškodnino (tudi, da cel avto popravi) in potem mu Italjanska zavarovalnica plača to škodo, katero terja kasneje od moje zavarovalnice. Na zavarovalnici mi je svetovala, da naj avto poslikam (minimalna škoda), ker če bodo že dobili zahtevek, da bodo plačali čim manj. Lahko pa damo ugovor, da nisem kriv in potem o krivdi odloča ITALJANSKO sodišče. Če bi pa policaji na kraj "nesreče" prišli bi pa po vsej verjetnosti jst fajn najebov. Madona zdej še v gardaland ne bom mogu :D

pozabimo na to, da mi ni jasno po kaj greš v tist šit od gardalanda
osredotočimo se na pereče vprašanje:
Glede na tvoj stavek:
Če bi pa policaji na kraj "nesreče" prišli bi pa po vsej verjetnosti jst fajn najebov

bi lahko sklepal da si ti kriv? Lahko da sm iz konteksta uzel, ker ne sledim temi :)
Skero

Wisor ::

1. Si zajebu, ker nista izpolnila evropskega porocila
2. Si zajebu, ker si "pizdu" s kraja nesrece -> Se steje, kot pobeg, ne glede na to a si kriv ali ne
3. Če praviš, da nisi kriv bi morali klicat policijo
4. On si lahko popravi celi avto, ti ga bos moru placat
5. Osebno bi odsel na policijo z odvetnikom, kako pa kaj. Ziher jih je veliko okol meje, ki govorijo italijansko (vsak 15 letni mucl zna)
6. Stroske bos imel ne glede na to, a si kriv ali ne
7. Lahko ti sam povem, da te bo udrti blatnik kar dobro kostal (ce se bos odlocil za popravilo seveda). Kleparji so od 50EUR dalje, striharija je pa zelo drag sport. Strihanje celga avta BREZ evro takse te pride 1500EUR. Strihal se bo pa CELI blatnik. Mene je manjsi trk kostal 750EUR, pa lahko recem da sm pocen skoz prsu (clio mk2, avto je pa vredn priblink 1000EUR)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Wisor ()

Dust ::

Haha tapravi so se zdele začeli oglašat. BTW tisto o Gardalandu je bila šala, da ne bo kdo mislu, da res hočem jit...

St235 ::

telexdell je izjavil:

Poglejmo hipotetični primer. Ob meji en Avstrijec pogleda mojo ženo sam pa ga potem v sveti jezi pričakam tik za mejo in se s svojo staro kripo zaletim v njegov avto. Vsi smo živi avta pa totalki. Svoj avto nekako potisnem čez državno mejo (magari z oslovsko vprego) preden pridejo njihovi policaji potem pa se jim škodoželjno smejim in se Avstrije izogibam nekaj časa.
Nekako tako poteka razmišljanje nekaterih "strokovnjakov" tu na forumu.


Avstrijska, italijanska in še katera policija NIMA nikakršnih pristojnosti na suverenem slovenskem ozemlju. Če bi se zgodil zgodnji primer lahko edino prosijo za pomoč našo policijo. Sodelovanje pa je zaradi ekonomičnosti omejeno predvsem na kazniva dejanja, kar zgoraj opisano je. Zakaj pa misliš, da taki in drugačni dripci bežijo v Bosno, ko naredijo pizdarijo v RS?

Policijski zapisnik dogodka pa seveda je, in sicer napisan po tistem ko si ti v dobri veri že odpeljal. Italijan je poklical policijo, ki je sestavila zapisnik po njegovih besedah in na podlagi tega zapisnika bo on uveljavljal škodo pri tvoji zavarovalnici. Izjavo, da nisi kriv (če je to seveda res) vsekakor daj na zavarovalnici. Če dejansko nisi kriv in imaš za to še pričo potem je možno, da preko odvetnika dokažeš svoj prav. Ne bo pa do pregona prišlo z strani naše policije, ker je bila nesreča v Ita. Glede na to, da gre za prometni prekršek pa tudi ne bo prišlo do čezmejnega sodelovanja.

Drugače pa v takšnih okoliščinah VEDNO spišeš evropski obrazec. Tudi če se ne moreta dogovoriti kdo je kriv, boš imel vsaj dejstva nesreče zabeležena na papirju vključno z podatki o vozniku in avtomobilu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prometna nesreča in (ne)priznavanje krivde (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13416142 (12001) BRBR
»

Kaj storiti ob prometni nesreči - zavarovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
8719972 (12544) ...:TOMI:...
»

Popraskan avto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10222085 (13538) St235
»

Prometna nesreča-pomoč (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7817319 (13473) fikus_
»

Uveljavljanje povračila škode (prometna nesreča na hrvaškem)

Oddelek: Na cesti
172669 (2278) Vrocipes

Več podobnih tem