» »

Uveljavljanje povračila škode (prometna nesreča na hrvaškem)

Uveljavljanje povračila škode (prometna nesreča na hrvaškem)

Vrocipes ::

Zdrav, imam problem glede uveljavljanja evropskega poročila po "nesreči" na Hrvaškem, s hrvaškim državljanom. Bom probal na čimkrajše predstaviti problem in upam, da kdo znal pomagati:

Torej letos julija sem bil na dopustu na Hrvaškem, na Bolu (otok Brač). Avto sem imel parkiran na parkirišču blizu apartmaja. Nekega dne se zjutraj zbudim in vidim na avtu listek s številko in napisom prosim pokličite. Takoj sem tudi videl, da je moj avto poškodovan, torej oseba, ki mi je pustila listek se je ponoči zaletela v avto, in naredila precejšnjo škodo na zadnjem delu avtomobila (vbočena vrata, blatnik....).

Seveda sem številko takoj poklical, in smo se dobili v bližnji gostilni, da se zmenimo. Prišla sta lastnik vozila in voznik, ki je takrat vozil njegov avto. Klicali smo policijo, ki pa je rekla, da ne bo delala zapisnika, če se mi lahko sporazumemo in naj kar izpolnimo evropsko poročilo. Vseeno smo čez nekaj minut ob cesti zagledali nekega policaja, ki nam je potem "pomagal" izpolniti evropsko poročilo. Ta policaj mi je kasneje tudi napisal potrdilo, da je avto primeren za vožno preko meje. Ni pa naredil uradnega zapisnika in ni poslikal nobenega avtomobila.

V upanju, da bo vse vredu se odpravim domov, in na najbližjo poslovalnico njegove zavarovalnice HOK Osiguranje, kjer poslikajo moj avto, izpolnimo papirje, in mi povedo da je vse vredu, le še povzročitelja nezgode morajo kontaktirati, da izpolni obrazec in poslikajo še njegov avto.

Sedaj nastanejo problemi, minejo več kot trije meseci, nakar dobim pismo od zavarovalnice, kjer piše, da glede na to, da se lastnik avtomobila njim ni oglasil, in da nimam nobenih očividcev, oni meni ne morejo povrniti stroškov nezgode. Seveda sem jim takoj pisal nazaj, da se s tem ne strinjam, in še enkrat predložil vso dokumentacijo, odgovor pa je bil na žalost isti.

Sedaj pa me zanima, kaj sploh lahko jaz tule naredim, da ne grem v neko tožbo oz. neko stvar, kjer sploh ne bom imel možnosti.

Jaz imam zavarovanje na Zavarovalnici Maribor in nimam kaska.

Hvala za morebitne odgvore.

Meizu ::

Zakaj tega voznika še enkrat ne pokličeš?

Ted ::

Kako da se jim ni oglasil? Saj imajo njegov podpis na evropskem poročilu, njihova naloga je da ga kontaktirajo in da se izjasni ali je ali ni povzročil nesreče. Predlagam da preveriš zadevo še pri svoji zavarovalnici, da vidiš kako tečejo postopki v primerih kot je tvoj in kakšne so njihove izkušnje s takimi primeri.
Mah...

Go-ahead ::

Ali sta Evropsko poročilo dovolj kvalitetno izpolnila (opisala potek nezgode, določila odgovornost?)

V skrajnem primeru se odpelji na naslov povzročitelja in ga odvleči na najbližjo njegovo zavarovalnico.

Invictus ::

To je nategancija zavarovalnice. V takem primeru najbolj pomaga če imaš osebnega agenta.

Preprosto mora zavarovalnica kontaktirat povzročiteljevo zavarovalnico, da jim izplača denar. Ampak očitno se jim ne da. zato jih pa imamo, ne pa da kličejo lastnika avta. Če je bil njegov avto zavarovan, bo škodo plačala njegova zavarovalnica.

Si se pa zafrknil, ker nisi zahteval policijskega zapisnika. V tem primeru zavarovalnica nikoli ne dela problemov.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Vrocipes ::

Hvala za odgovore. Situacija je taka. Jaz ga nisem poklical, ker moram zdaj poskusit preko simobila dobit njegovo gms številko še enkrat, ker sem nekaj dni po tem na telefonu naredil restore in to čisto pozabil...Oni so ga klicali le na stacionarni telefon in se kao ni javil, temu na začetku nisem posvečal preveč pozornosti, saj je med letom na Bolu, ker ma tam neko restavracijo, potem pa v Splitu, in sem mislil, da prej ali slej pride in zadevo uredi, a ni.

Evropsko poročilo je izpolnjeno, tudi njegov podpis imam, da je kriv, le da je vse šlo po hitrem postopku, ker je policaj delal neko silo..

Tudi jaz mislim, da gre za neko zaroto, ali se je zavarovalnica z njim zmenila za kak deal, pa da se mi naj ne oglasi, ali pa se jim dejansko ne oglasi. Bolj se mi zdi realna prva opcija, saj mi drugače verjetno on niti listka ne bi pustil, pa tudi na neki grozni izgubi ne more biti, dobi nek odbitek na boniteti ne? Zavarovalnica pa bi zgubila več kot 2k eur.

Moja zavarovalnica ne more in noče nič naredit, so rekli da se večkrat to zgodi, in da se nič ne more, razen če se mi uspe z lastnikom oz voznikom kaj dogovoriti.

šernk ::

prometna nesreča v tujini ali v SLO z tujcem...VEDNO klicat policijo. sploh če si 100% da nisi ti kriv. zavarovalnice v tujini slabo sodelujejo z drugimi.

ne razumem pa tistega, da se jim ni oglasil (tu nekaj smrdi)? vsaj pri nas imajo zavarovalnice določen rok, ko se jim moraš oglasiti (mislim da je ene 14 dni), drugače avtomatsko priznaš vso krivdo + dobiš še neke penale zraven. evropsko poročilo pa ni priznanje krivde, služi le za razjasnitev okoliščin, je pa tako...policija: če se upaš sam zmenit, ne bomo hodili in delali zapisnika, zavarovalnica na drugi strani, te pa jebe za vsako vejico, če nimaš policijskega zapisnika. v tujini je to še toliko huje, ker si tujec.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Vrocipes ::

V tujini s tujcem, torej na Hrvaškem s Hrvatom. Ja zdaj to vem, ampak na žalost nisem in je kar je. Smrdi pa zelo ja, pa težko, da bom sploh še kaj potegnil s tega.

TOP ::

Imel sem primer,ko se je v mene Hrvaški državljan zaletu.Zgodilo se je v SLO.Poklical sem policiji sam jo potem ni rabilo,ker smo sam evropsko poročilo spopovnili.Res je da sem čakal ene mesec in pol,da so vse rešili z njihovo zavarovalnico,sam so.Kasneje sem moral še k sodniku za prekrške,ker se je Hrvaški državljan pritožu,da je kriva bola,kao svetloba,sam ni bilo problema.Letos pa me je sam podrsala Italjanska državljanka,tudi nobenih problemov in brez policije,sam evropsko poročilo smo spopomnili.Jaz bi reku,da je nekaj narobe z zavarovalnico in te nategujejo,ker če je evropsko poročilo podpisano,pomeni da se strinjaš z nastalo situacjo,ki si jo povzročil oziroma bil udeležen.Sepravi edino upanje potem ti ostane,da se potrudiš in dobiš tega ki ti je povzročil škodo.Pa zavarovalnica ne kliče ampak mora poslati priporočeno pismo in ga pismeno obvestit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TOP ()

Ted ::

Za nasvet se lahko obrneš še na slovensko zavarovalno združenje, če ti že tvoja zavarovalnica noče/ne more/ne želi pomagati.

http://www.zav-zdruzenje.si/nesreca.asp
Mah...

Vrocipes ::

Poskusil bom dobiti njegovo številko, a kdo ve, če se da kakorkoli pri simobilu dobit klicane številke? Na ono info sem klical, pa so rekli, da ne mi ne smejo dat.

Ted: Hvala, sem jim glih včeraj poslal mail.

Ziga Dolhar ::

Da ti ne smejo dat številk, ki si jih ti klical? Sem prepričan, da je prej obratno. Ampak je to bolj BlueRunnerjevo/Matthaijevo področje.
https://dolhar.si/

St235 ::

Jap, ne smejo. Tudi na razčlenjenih računih so zadnje tri številke prekrite. Tako da, brez sodnega naloga (ali soglasja :))tega ne boš zvedel.

Pravna podlaga: 22. člen Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-B) z dnem 28. 1. 2010.

22. člen

Za šestim odstavkom 91. člena se doda nov sedmi odstavek, ki se glasi:

>>(7) Operater izda razčlenjeni račun višje stopnje s takšno stopnjo členitve klicanih in klicočih oseb, pri kateri ni mogoče razpoznati njihove identitete, tako da izpusti oziroma izbriše zadnja tri mesta telefonskih številk. Celotno telefonsko številko klicane in klicoče osebe sme operater razkriti le na izrecno zahtevo naročnika, ki ji ta priloži pisno soglasje te osebe. Identitete klicanih in klicočih oseb operaterju ni potrebno prikriti v primerih razčlenjenega računa za klice med telefonskimi številkami istega naročnika. Razčlenjeni račun višje stopnje operater izda v elektronski obliki, razen če naročnik ne zahteva drugače.<<.

Relanium ::

No, lepo da je hrvat pustil listek s številko.
Pri nas mi je eden ponoči butnil v vrata, šel ven pa od jeze še vsekal po havbi ter še tam naredil manjšo jamo po nepotrebnem.
Seveda odšel brez kakršnega koli obvestila ali česarkoli.
Ker pa so bila vrata sovoznikova, še takoj opazil nisem ponoči.

Vrocipes ::

A, hvala lakotnik, torej ne bo nič s tega. Relanium, saj je lepo ampak, mi to trenutno čisto nič ne koristi, v bistvu bi bilo bolje, če mi ga sploh ne bi, in bi koristil parkirišče :).

Ziga Dolhar ::

Lakotnik: hvala!
https://dolhar.si/

St235 ::

Vrocipes je izjavil:

A, hvala lakotnik, torej ne bo nič s tega. Relanium, saj je lepo ampak, mi to trenutno čisto nič ne koristi, v bistvu bi bilo bolje, če mi ga sploh ne bi, in bi koristil parkirišče :).


Če do sedaj še nisi vmešaval svoje zavarovalnice lahko mirno uveljavljaš parkitišče.

Vrocipes ::

Na žalost že vejo za to situacijo, tak da to odpade :/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropsko poročilo o prometni nesreči in realna uporabna vrednost (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
697304 (5653) darkolord
»

Kaj storiti ob prometni nesreči - zavarovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
8720133 (12705) ...:TOMI:...
»

Prometna nesreča

Oddelek: Na cesti
224221 (3153) strup121
»

Očetova prometna nesreča (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7614953 (12382) St235
»

Prometna nesreča v Italiji

Oddelek: Na cesti
394491 (3007) St235

Več podobnih tem