» »

Britanski ISP-ji bodo nosili četrtino stroškov vpeljave zakona o digitalni ekonomiji

Britanski ISP-ji bodo nosili četrtino stroškov vpeljave zakona o digitalni ekonomiji

Ars Technica - Spodnji dom angleškega parlamenta je aprila letos sprejel zakon o digitalni ekonomiji (Digital Economy Act), ki si prizadeva obrzdati internetno piratstvo in stimulirati digitalno ekonomijo. Zakon predpisuje tudi podobno prakso opominjanja uporabnikov, ki kršijo avtorske pravice, kot so jo prvi uzakonili Francozi z zakonom HADOPI. Tako morajo ponudniki dostopa do interneta (ISP) na zahtevo sodišč blokirati odrejene spletne strani, pošiljati svojim uporabnikom svarilna pisma, jim rezati pasovno širino in tudi onemogočiti dostop do interneta. Vprašanje, ki so si ga ISP-ji postavljali pred tem, je bilo enostavno: kdo vse bo to plačal? Kot kaže, bodo del tudi sami oziroma njihove stranke.

Prevladujoče mnenje javnosti je bilo, da bi morali vse dodatne stroške nositi lastniki avtorskih pravic, saj bo zakon pomagal prav njim in bodo imeli več prihodkov. Ti so se seveda branili, da z deljenjem datotek pridobivajo predvsem ISP-ji, saj imajo zadovoljne uporabnike, ki plačujejo drage in hitre internetne pakete. Vlada je zato sprejela salomonsko rešitev: vsak bo plačal določen delež. Open Rights Group po drugi strani ocenjuje, da bodo stroški izvajanja novega zakona presegli pol milijarde funtov letno.

Tri četrtine stroškov, ki so nastali z vpeljavo ukrepov, kot jih predpisuje Digital Economy Act, bodo morali pokriti lastniki avtorskih pravic, preostanek pa ISP-ji sami. Britanski minister za komunikacije Ed Vaizey je dejal, da pričakujejo, da bo zakon imetnikom avtorskih pravic letno prinesel dodatnih 200 milijonov funtov.

5 komentarjev

antonija ::

Britanski minister za komunikacije Ed Vaizey je dejal, da pričakujejo, da bo zakon imetnikom avtorskih pravic letno prinesel dodatnih 200 milijonov funtov.

To verjetno tistih ki jih bojo uporabniki (tisti ki placujejo za take stvari) placali pri naslednjih nakupih glasbe, s katerimi bojo financirali uveljavljanje takega zakona?

Bemti, do zdej ce te je kdo nategnu mu vsaj ni blo treba placevat za "uslugo"...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

stegy ::

Če malo izračunamo:
Okviren strošek 500 mio letno
25% = 125 mio - operaterji
75% = 375 mio - lastniki avtorskih pravic

Od tega plačajo lastniki avtorskih pravic 75%, kar je 375 mio, ocena je, da naj bi dobili letno 200 mio več dohodkov, tako, da bodo na koncu 175 mio v minusu. Mogoče jih bo pa minilo, da bi preganjali uporabnike spleta z nesmisli.

para! ::

Mogoče pa večino avtorjev mine bit avtor in začnejo kopat jame. V večini primerov bi bili bolj koristni, kot pa so zdaj v obliki vaške čenče...

lp
Death before dishonor!

antonija ::

V večini primerov bi bili bolj koristni, kot pa so zdaj v obliki vaške čenče...

To sam zato govoris ker si pirat in oni glih zarad tebe niso koristni, da ves! Ce pa ti nebi bil pirat bi se pa vsem cedilo med in mleko in vsi avtorji bi srecno ziveli do konca svojih dni. Da ves!

Alkuaze? :|
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

LexLuthor ::

Mislim, da bo zelo hitro moralo priti do kodiranja podatkov prek torrent prenosov. Kako ti lahko nekdo nadzoruje, katere datoteke prenašaš po torrent ali ftp? Kaj če gre za kake zelo zasebne stvari?

To je šele kaznivo v primerjavi s tem, da preneseš en komad, ki ga itak 100x dnevno slišiš po radiu...
www.pasice.si


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Učinki nove novozelandske protipiratske zakondaje mešani

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
156447 (4127) Iatromantis
»

Britanska založniška industrija angažirala Mystery Shopperje v podporo 3 strikes reži (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
8223845 (20263) alphasaphir
»

Španija sprejela protipiratski zakon Sinde (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
7523788 (20900) Iatromantis
»

Britanci zaključujejo razpravo o svojem three-strikes režimu

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
117650 (6877) PaX_MaN
»

Angleški parlament potrdil zakon o digitalni ekonomiji

Oddelek: Novice / NWO
199214 (8462) Ziga Dolhar

Več podobnih tem