» »

Britanci zaključujejo razpravo o svojem three-strikes režimu

Britanci zaključujejo razpravo o svojem three-strikes režimu

Nekateri postopek odlopa interneta za p2p pirate primerjajo z inkvizicijo, pač v smislu, da ista oseba poskrbi za obtožbo in sojenje. Avtomatska domneva resničnosti dokazov s strani nosilcev avtorskih pravic, omejevanje nasprotnega dokaza in sodne kontrole v praksi doseže prav to. Razlog je seveda v ceni postopka - varovanje interesov toženega stane.

TorrentFreak - Britanska "3-strikes" ureditev v obliki zakona Digital Economy Act (twitter tag je #deact, humoristično odkazuje na neučinkovitost zakona oz. zakonodaje nasploh) bo počasi stopila v veljavo, s čimer se bodo tudi začela pošiljati prva obvestila domnevnim uporabnikom p2p omrežij. Vlada pripravlja potrebne podzakonske predpise, kar na otoku poteka na podlagi poročil posebnih komisij, ki jih praviloma vodijo ugledni člani Zbornice Lordov (zgornji dom parlamenta) ali akademiki. Maja je bil tako izdano razmeroma uravnoteženo Hargreavseovo poročilo z zvenečim imenom "Digital Opprtunity - a Review of Intellectual Property and Growth", ki ga po zadnjih informacijah vlada misli upoštevati skoraj v celoti, vključno z nedavno sprejeto odločitvijo, da ISP-jev ne bodo silili v blokado domnevno piratskih strani, tj. torrent trackerjev, torrent iskalnikov in agregatorjev povezav do tv in filmskih vsebin.

Glavna skrb pri preganjanju p2p uporabnikov je zgleda nevarnost pošiljanja obvestil povsem nedolžnim ljudem, kot je to nedavno zelo lepo uspelo irskemu nacionalnemu operaterju. Tarče za obvestila se namreč določajo tako, da nosilci avtorskih pravic najamejo zunanjega izvajalca, ki se vključi v torrent omrežje in beleži IP naslove souporabnikov, ki ponujajo kopije določene avtorsko zaščitene vsebine (peers). Iz seznama zbranih IP-jev se bo nato odbralo britanske, jih razdelilo po pripadnosti IPS-jem in vsakemu poslalo njegov delež. ISP bo IP naslov identificiral na naročnika, ki ga je posedoval v kritičnem trenutku, in mu poslal ustrezno (prvo, drugo, tretje) opozorilo. Če bo uporabnik prejel več opozoril, bo to pomenilo, da ga je več nosilcev avtorskih pravic označilo za pirata, in mu bo ISP primoran omejiti ali kar odklopiti internet. Postopek se zdi precej enostaven, vendar lahko gre marsikaj narobe. Predvsem je zanimivo, da zbiranje dokazov pade kar na nosilce avtorskih pravic (ki očitno delujejo v svojem interesu), obenem pa poteka s programi, ki so strašno poceni in radi mešajo čase in zlasti časovne cone. V državi, ki ima znatni delež dinamičnih IP-jev, se tako lahko zgodi, da bo opozorilo dobil nekdo, ki s kršitvijo nima nič; no morda to, da je dobil isti IP kot nekdo drug pol ure pred njim.

Vlada se teh problemov brani z javno razpravo in obljubo uvedbe "dololočenih ukrepov" za zmanjšanje pogostosti tovrstnih "napak". V manj zvenečem poročilu izpod peresa nacionalnega regulatorja Ofcom z naslovom "spletno piratstvo - ukrepi za zmanjševanje stroškov pritožb" , ki je izšlo prejšnji teden, so tako predstavili svoje predloge. Poročilo je redaktirano, se. pravi so določeni deli prekriti s črnim flomastrom, so pa pri Torrentfreaku uspeli pripraviti povzetek. Glavni cilj niti ni odprava napak, ampak kvečjemu "zmanjšanje njihove pogostosti", predvsem pa "zmanjšanje sodnih in upravnih stroškov v zvezi s pritožbami.". To potem zgleda tako, da so pomembno omejili pogoje za pritožbo.
  • razlogi za pritožbo bodo taksativno našteti (le ti in ti bodo možni); brez klavzule, da se uporabnik lahko pritoži tudi na podlagi "drugih upravičenih razlogov" (glej zgoraj, stran 11);

  • nosilci avtorskih pravic bodo morali "certificirati" svoje programe za zbiranje IP naslovov domnevnih piratov, pri čimer nič ne piše o pogojih za certifikacijo, kaj šele, da bi se zahtevalo izdajo izvorne kode teh programov oz. natančnih poročil o vsakem zbranem IP naslovu. Težko se je pritožiti, če nimaš natančnih podatkov o vsebini obtožbe (stran 5);

  • ISP-ji bodo vzpodbudili, vendar ne obvezali k kontroli postopka uparjanja prejetega seznama IP-jev z imeni naročnikov. To določilo je sprejeto v kompromisu z ISP-ji, ki bodo v zameno ponudili hitrejše in cenejše uparjanje, vendar se osvobodili odgovornosti za napake. (stran 11)

Poročilo na 19. strani zaključuje, da postopek ne bo ustvaril domneve pravilnosti seznama IP-jev (čeprav bo), zatem pa sledi obljuba, da bodo gornji ukrepi zagotovili manjše število pritožb (očitno) in posledično še manjše število ugodenih pritožb (...), s čimer se bodo stroški zagotovo zmanjšali. V to ne kaže dvomiti, kajti če ima obtoženi zgolj minimalne možnosti za vložitev in uspeh pritožbe, se gotovo ne bo trudil.

Tovrstnemu pristopu se sicer v sociologiji prava sicer reče "legitimnost skozi postopek", njen utemeljitelj pa je nemški sociolog Niklas Luhmann v knjigi z istim naslovom (1969). Ideja britanske rešitve je prav ta, da založniški industriji ponudi poceni mehanizem za obrambo pred p2p pirati, in to kot zamenjavo za redno civilno pravdo. Če bi še delavci imeli podobne bližnjice za pobiranje neplačanih plač, prispevkov, škod za poškodbe pri delu; opeharjeni komitenti bank in zavarovalnic za povrnitev škode oz. preveč plačanih premij, ipd ipd, pa bi bilo sploh super.

11 komentarjev

antonija ::

Me zanima kolk tehle lordov bo ze v prvem tednu dobilo obvestila, da naj nehajo downloadat avtorsko zascitene vsebine ker si bo nekdo vzel cas za en wardrive >:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nodrim ::

se da kako spoofat IP naslove, ki jih uporabljajo drugi, recimo prav ti nosilci avtorskih pravic? >:-)

Nejk0 ::

Me prav zanima, kako bodo poskušali rešiti težave, ki jih bo prinesel massive address-sharing (glej RFC 6269). Beleženje naslova IP namreč ne bo več dovolj, potrebno bo navesti tudi vrata TCP/UDP ter natančen čas. Dokler se namreč ponudniki vsebin ne bodo začeli držati RFC 6302, bo pa to sploh težko.
--
A life without music is a life in error.

Manu ::

Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

lambda ::

Kako blizu smo pri nas s čim takim?

PaX_MaN ::

Me prav zanima, kako bodo poskušali rešiti težave, ki jih bo prinesel massive address-sharing (glej RFC 6269).

Ohnevem, eno izmed predlaganih rešitev v poglavju 12 bodo skopiral v zakonodajo?
Potem si bodo pa z RFC6302 lahko samo še rit brisal.

lanko ::

Samo še en dokaz o tem, da ljudje na vodilnih položajih nimajo pojma o tehnologiji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lanko ()

Jumping Jack ::

Sam sem pred leti od mislim da Telemacha dobil opozorilo, da me je neka organizacija, ki se s tem ukvarja, "dobila" pri downloadanju nekega filma. Navedeni so bili vsi podatki (IP, čas, P2P omrežje, ime datoteke, vzdevek) in na koncu zahteva, naj downloadanje takoj prekinem in downloadane vsebine nemudoma pobrišem. Čez nekaj mesecev se je stvar ponovila.
Šlo je za omrežje DirectConnect, ki ga nisem nikoli niti preizkusil, kaj šele uporabljal. Tudi vsi ostali podatki so bili napačni, zato mi ni bilo težko odgovoriti z "Dragi Telemach, WTF?!?!?!?!?!".
Tisti IP je nekoč dejansko pripadal meni, ampak že dolgo pred tem. Kako so lahko mene povezali z IPjem, ki že več mesecev ni bil več moj (in čez nekaj mesecev ponovno!), mi ni jasno; prikazuje pa zelo lepo točnost takih obtožb.
In kar je pri tem res absurdno, je to, da sem vedno imel statičen IP, ki se mi je v vseh letih, ko sem bil Telemachov naročnik, zamenjal mislim da samo enkrat. Zaradi ENE zamenjave IPja sem dobil dve napačni opozorili mesece kasneje. Koliko napačnih opozoril so potem šele deležni uporabniki z dinamičnimi IPji, ki se jim le-ti stalno menjavajo?

V tem primeru sicer mislim, da je šlo za popolnoma nepotrebno površnost s strani Telemacha (a je res težko pri iskanju uporabnika IPja upoštevati tudi DATUM?!), ki si je verjetno ne bi privoščili, če bi te obtožbe dejansko nosile neke posledice. Ampak kljub temu imam občutek, da bo podobnih primerov zaradi takih ali drugačnih razlogov veliko.

SkipEU ::

lambda je izjavil:

Kako blizu smo pri nas s čim takim?


Po moje nismo blizu, ker mi za naš SAZAS dobro, sicer prisilno, finančno skrbimo in nimajo nekega dodatnega interesa po zaostrovanju. Povrhu vsega zaradi svoje velikosti nismo na ameriškem radarju.

antonija ::

Po moje nismo blizu, ker mi za naš SAZAS dobro, sicer prisilno, finančno skrbimo in nimajo nekega dodatnega interesa po zaostrovanju.
YOUWHAT? Ti nisi se nobenega digitalckovega posta prebral, a? Jahte se ne kopujejo same, ves...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

PaX_MaN ::

Po moje nismo blizu, ker mi za naš SAZAS dobro, sicer prisilno, finančno skrbimo in nimajo nekega dodatnega interesa po zaostrovanju.

A to misliš zaradi tistega nadomestila za zasebno reproduciranje?
Zahvali se presvetlim osvoboditeljem. Oni so namreč tisti, ki so sprejeli to našo - heh - pesniško Ustavo, katere 60. člen zagotavlja pravico do nadomestila.:P
Hitro razpisat ustavni referendum!:))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prve zlorabe britanskih spletnih filtrov so tu

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
2510754 (7987) Gavran
»

Učinki nove novozelandske protipiratske zakondaje mešani

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
156447 (4127) Iatromantis
»

Še en three strikes zakon je na poti, tokrat po avstralsko (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5415860 (14092) dux
»

Novozelandski parlament tik pred sprejemom three-strikes zakonodaje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
7930707 (28692) techfreak :)
»

Kanadski ISP-ji poročajo o uspehu "three-strikes" opozoril, hujši ukrepi nepotrebni (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6420586 (19071) Mehmed

Več podobnih tem