» »

neto - bruto = ?

neto - bruto = ?

1
2
»

Brane2 ::

Tale sistem je sranje.

In ni mi čisto jasno, po kakšni osnovi lahko zahtevajo od sedanjih generacij "žrtvovanje" za prejšnje, ne morejo pa naslednje žrtvovati za tole.

Zakaj se ta generacija ne more zmeniti, da bo recimo luknjo zakrpala s prodajo ene ledvice vseh v naslednji generaciji ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

kmetek ::

Folk je užival v lako čemo Yugoslaviji, uživa sedaj v penziji 30 let. Pa kaj še hočejo?

Brane2 ::

Pa dobro, tudi če na to pozabiš za trenutek.

Bolj bode v oči ta silna želja po osamosvojitvi in prehodu v kapitalizem in prekinitvi dosedanjih obljub in pogodb ampak očitno ne vseh.

Zgodnje penzije in privilegije bi pa nekateri le obdržali.

Sedaj, ko so nategnili vse ostale in o opravičujejo s slogani "bodi moški" in "kapitalizem je kontaktni šport" izpade smešno to, da bi pa se oni tega športa radi udeležili v vrstah publike, seveda plačane, mesta v ringu so pa rezervirali za froce...
On the journey of life, I chose the psycho path.

kmetek ::

Pa sej to je to, goljufov imam v trgovini vsak dan.....na firmo robo, uporablja pa nekdo drug. To je zame goljufija države ergo tudi mene.

algo ::

kmetek je izjavil:

Pa sej to je to, goljufov imam v trgovini vsak dan.....na firmo robo, uporablja pa nekdo drug. To je zame goljufija države ergo tudi mene.


Odpri s.p., d.o.o. pa še ti skrivaj svoj bajni zaslužek. Res je, da je to vse prej kot pošeno in teoretično "najebemo" vsi ampak drugo dejstvo pa je, da je takšnih zelo malo. 90% s.p.-jevcev životari in komaj pokriva stroške & prispevke (razumljivo pri vseh teh prispevkih in davkih), da bi kaj skrivali jim ne pade na pamet, ker nimajo kaj skriti. Čisto pa razumem tisti majhen del, ki to lahko počne in počne. Podjetnik je tisti, ki je verjel v svojo idejo, podjetnik je tisti, ki se je zapufal, da je lahko začel, podjetnik je tisti, ki je imel jajca in raskiral in seveda se ti potem zamalo zdi, ko ti oderuška država hoče vzeti 50% zasluženega da nahrani jajce praskajoče lenuhe na raznoraznih upravah... ko jih j**e...

Naj raje uvedejo "de-"progresivno lestvico! Tako bo vsak stremel k še večjemu zaslužku, ne pa zdaj, ko zaslužiš malo več ti država takoj vzame 40%, tisti z minimalnim dohodkom imajo pa toliko ugodnosti, da te srat prtisne... Meni se tisti na minimalcu čisto nič ne smilijo. Poznam jih kar nekaj pa vsi živijo v velikih hišah, imajo še en kup vikendov. Itak majo lahk, ne plača skor nič davkov, froci prejemajo štipendijo imajo raznorazne popuste za "reveže", delajo še malo na črno pa je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: algo ()

KuhaR ::

Algo pozabljaš pa, da je država tista katera omogoča podjetniku, da lahko uspe z svojo obrtjo. Če ne bi bilo infrastrukture (cest, elektrike, vode, kanalizacije,...), javne uprave (policije, vojske, zdravnikiv , učiteljev,...) bi le težko obrt fural. Je pa to tipična slovenska, vsi drugi so krivi za moje težave ali je to država ali pa je sosed če nista tadva pa gdo drug. V intersu nam je samo svoja rit in ne skupna blaginja. To je mentaliteta pri nas, se lepo vidi že na cesti kaj šele kje drugje. Dokler pa bo tako, bomo ena mala banana republika brez kakšnih velikih možnosti. Ni čudno da smo toliko časa potrebovali za svojo državo, pa še ta nam je očitno odveč.

Brane2 ::

1. Kdo pravi, da je TA država tista, ki to kao omogoča posamezniku ?

2. Kdo pravi, da se posamezniki ne znajo organizirat bolje sami ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

IceIceBaby ::

KuhaR, Slovenija je ZELO neprijazna do malega gospodarstva. Pri nas je država kvečjemu ovira, precej velika v določenih primerih.

Brane2 ::

Jaz recimo to državo vidim precej drugače. Vidim jo prej kot oviro kot neko pomoč, njene "socialne programe" pa kot nateg stoletja.

In ne mi o "cestah in infrastrukturi"- vrabci že ćivkajo o tem, koliko smo to preplačali....
On the journey of life, I chose the psycho path.

djordjevic ::

KuhaR je izjavil:

Algo pozabljaš pa, da je država tista katera omogoča podjetniku, da lahko uspe z svojo obrtjo.

Don't even get me started. To lahko reče samo nekdo, ki še ni podjetništva niti od daleč povohal.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Gavran ::

Trinitron je izjavil:



Zelo me razjezi, da v Sloveniji ni razvit nek odnos do državnega denarja v smislu, da je to v bistvu naš skupni denar. In da če nekdo nategne državo (bodisi dela na črno, ne plačuje davkov/prispevkov, prodaja/kupuje brez računa) ne nategne Pahorja ali kogarkoli drugega v parlamentu, pač pa nateguje svoje sodržavljane, ki bodo morali za zamašitev njegove neodgovornosti plačati več davkov. Ampak ne, pri nas je tisti, ki nategne državo največji car!


To pa sledi iz dejstva, da je država zelo slab gospodar in dela z denarjem kot svinja z mehom. Če bi politiki in vsi ki se napajajo iz proračuna gospodarno ravnali z denarjem bi se tudi narod drugače obnašal do davkov. Sedaj pa davkoplačevalci vidimo samo ogromno razmetavanje našega denarja in zelo slabe usluge države.

Že stokrat prilepljeno, pa vseeno:
http://www.forbes.com/2007/05/03/forbes...
Druge države očitno znajo preživeti z manj lupljenja prebivalstva, pa so manj požrešne...

Kar se pokojnin tiče je problem v dveh točkah:
1. Podatki o razmerju upokojencev/zaposlenega je zlagan zaradi predčasnega upokojevanja. Statistika ki jo zagovorniki sprememb uporabljajo je zlagana po sistemu garbage in, garbage out. Pokojninski sistem brez predčasnih upokojevanj je vzdržen (seveda tudi ob upoštevanju točke 2)
2. Iz pokojninskega sistema črpajo tudi tisti ki vanj niso vplačali niti centa.


In demografski kazalci ne kažejo vsega. Recimo pomemben podatek za pokojninsko blagajno je število zaposlenih, ne pa število rojenih ptrok v Sloveniji. Kolikor vem, je pri nas vsaj 100000 ljudi "na začasnem delu" in število raste. Zaposleni tujci torej nadomeščajo "pomanjkanje" domačega prirastka. Tu se skriva tudi "problem" brezposelnosti - država je ob 100000 brezposelnih (in s socialo za brezdelje nagrajenih Slovencih) "uvozila" ustrezno število tujcev iz držav bivše Juge.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Gavran ::

KuhaR je izjavil:

Algo pozabljaš pa, da je država tista katera omogoča podjetniku, da lahko uspe z svojo obrtjo.


Aja? Država ti kvečjemo meče polena pod noge! Poglej samo neumnost pri davkih - ti kot s.p. davčni zavezanec izdaš račun. DDV moraš plačati ne glede na to, ali ti je kupec račun poravnal ali ne. Posledično lahko propadeš samo zato, ker si ti MORAL državi odvesti DDV, na plačilo računov pa si moral čakati v nedogled (poglej si Vegradove podizvajalce...)
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Brane2 ::

Ma kaj to. Največja jeba so PAPIRJI,PAPIRJI,PAPIRJI.

Vsak račun pomeni par papirjev. Vsak jebeni minimalac spremlja gora papirja, izračunov in položnic. Vsako službeno pot spremlja poročilo, popis kilometrov itditditd.

Nekako sem upal na elektronsko poslovanje, dokler ni nova zakonodaja totalka zjebala tudi to.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Invictus ::

Dejstvo je, da je javni aparat Slovenije prevelik za število prebivalcev. Ampak tukaj se ne bo zgodilo nič, ker država s tem kupuje socialni mir.

To ne bi bilo nič spornega, če ne bi plače v javnem sektorju narasle preko vseh meja. Naj jih znižajo za 30%, pa bo. Potem bi lahko tudi davke znižali za kake 10%, saj bi bilo manj mase za plače. Tako bi lahko privat podjetja (ne tista v delni državni lasti) malo lažje zadihala.

Kar se tiče pokojninske reforme, je več kot potrebno. Če gledam moja starša, sta šla oba precej prej v penzijo kot bom šel jaz. Ampak takrat, ko so podjetja crkavala, je bilo to zanju najboljša opcija in sta se za to odločila. Seveda bom posledie plačal jaz in moja generacija ...

Zatopač skrivanje prispevkov državi kolikor je možno ... Uradno ji dajmo čim manj denarja ... Mogoče se bodo zamislili. Ali pa samo povečali davke. Spet najebejo najšibkejši.

LP I.

lurker ::

Včeraj so že namočili lakmusov papir v državnem zboru glede pokojninske reforme in plač javnih uslužbencev. Mene rezultat ni presenetil.

Levičarji bi naredili pokojninsko reformo in omejili plače v javnem sektorju. "Desnica" ne bi.

Ko bojo tile prefarbani ultra komunisti spet v sedlu, bodo porinili voz čez (prejšnič so ga do roba) rob prepada.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()

Invictus ::

Saj desnica so tudi prefarbani ltra komunisti ...

Beri, Janša je bil nosilec štafete v Jajcu (če kdo še ve kje je to) in aktiven v ZSMS.

LP I.

lurker ::

Sej te sem mislil. SDS, SLS so PROTI pokojninski reformi in PROTI zmanjševanju moči sindikatov javne uprave. Pahorjevi SDjevci so navadni vajenci za tele taprave hardcore komuniste.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()

BadB0y ::

Heh najbolje bi bilo da tej kurcevi drzavi nebi plačevali nič. To da mi sedaj plačujemo za te kaj so v penziji je nekaj hudooo narobe. Se pravi da je država zapravila denar za 40-50 let naprej!! Naj naredijo tako da si vsak sam plačuje in je. Lahko da bi en z veliko plačo našparal za penzijo v roku 10-20let in bi rekel sedaj pa imam dovol in bi prenehal z delom.. in lepo bi se sprostilo delovno mesto. To da mi sedaj plačujemo za penzijo ki je vrjetno sploh nebomov videli ali dočakali je butasto( kraja denarja). Ce sem jaz 20 let plačeval za penzijo v državni proračn in je to naneslo 370eur*480mesecev=177.600eur. Naj mi da po 20 letih država ta denar. Saj pa so ga lahko 20 let obračali in plemenitli.....
ne oni so ga pa lepo zagonli....


sidd ::

Privat sektor 2 meseca na štrajk, pa nič plačat. Bojo kar bolj poslušni tile državniki. Pa za časa štrajka se nič ne vrne denarja. Ko ugodijo privat sektorji, se stavka preneha, in se dalje normalno plačuje...Kdo je za? Treba je tam vdarit ko najbolj boli, po denarju...
no idea for signature
signed
I

Mipe ::

Zanima me, koliko denarja bi prihranili za državno blagajno, če bi ukinili vse te stranke...

kitaj ::

lurker je izjavil:

Sej te sem mislil. SDS, SLS so PROTI pokojninski reformi in PROTI zmanjševanju moči sindikatov javne uprave. Pahorjevi SDjevci so navadni vajenci za tele taprave hardcore komuniste.

SDS ni proti reformam, oni so proti SD-ju.

lurker ::

SDS ni proti reformam, oni so proti SD-ju.
Če je SD za reforme in je SDS vedno proti SD, potem SDS ni za reforme.

Ampak ja, razumem kaj hočeš povedat. Njihovo politično delovanje poganja pač zelo enostaven algoritem . Na žalost pa precej butast.

Gavran ::

lurker je izjavil:



Ko bojo tile prefarbani ultra komunisti spet v sedlu, bodo porinili voz čez (prejšnič so ga do roba) rob prepada.


Ja kdo pa je sedaj v sedlu?
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

opeter ::

Kot prvo bi morali zmanjšat število poslancev v parlamentu. S sedanjih 90 na recimo 20 (v to številko sta vračunana oba narodnostna kandidata).

Kot drugo bi morali združiti ogromno število občin. Naj bo toliko občin, kot je upravnih enot.

Naslednji korak bi bil, da bi poenostavili papirologijo na vseh področjih ... A kaj bi se zgodilo z odvečno birokracijo?

Zmanjšati bi bilo potrebno količino denarja, ki se lahko porabijo na raznih volitvah (predvsem tisti del, ki jo dobijo kandidati, stranke itn.).

Žal je vse to iluzija.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

gjural ::

Dejstvo je da četudi bi se vplačevalo, ne moremo vedet kaj bi blo čez 30 let... lahko da bi bil podoben padec evra kot je bil nekdaj dinarja. Razumeti je potrebno, da če so takrat imeli plačo januarja 1987 1000 dinarjev, je bila inflacija tako visoka, da je lahko znašala plača drugi mesec februarja 1987 10000 dinarjev. kar je pomenilo, tudi če je nekdo varčeval celotno plačo, je to bil drugi mesec drobiž. Res je da to nima nič z nami, ampak tudi ne moremo vedet kaj bo čez 30 let z našo valuto. zato je sistem pač tako narejen, da sedanji plačujejo za sedanje upokojence. To seveda ne paše zaposlenim, zelo pa paše upokojencem. Čez 30 let, bo tudi 100.000EUR imeli veliko nižjo vrednost kot jo ima sedaj.
Še razmerje med zaposlenimi in upokojenimi v zadnjih letih se je zelo zmanjšalo, kar pomeni, da imamo trenutno 1,6 zaposlenih na 1 upokojenca.


Razmerje med zavarovanci in upokojenci (povprečno število v letu za posamezna izbrana leta)
leto zavarovanec : upokojenec upokojenec : zavarovanec
2009 1.000:626 1:1,60
2008 1.000:610 1:1,64
2007 1.000:618 1:1,62
2006 1.000:628 1:1,59
2005 1.000:630 1:1,59
2004 1.000:626 1:1,60
2003 1.000:621 1:1,61
2002 1.000:608 1:1,64
2001 1.000:585 1:1,71
2000 1.000:575 1:1,74
1999 1.000:595 1:1,68
1998 1.000:602 1:1,66
1990 1.000:434 1:2,30
1984 1.000:331 1:3,02

Vir: http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/zpiz...
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delovna doba, ali je pravično? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
749272 (6908) St235
»

Olajšave za pokojnine nad 1400 €

Oddelek: Problemi človeštva
4811830 (10368) jalovec09
»

Višina pokojnine vs. prispevek ZPIZ (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6914780 (13326) solatko
»

"Naša" pokojnina! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17333917 (30939) lexios

Več podobnih tem