Forum » Strojna oprema » Kakšna je prednost 64-bitne arhitekture pred 32?
Kakšna je prednost 64-bitne arhitekture pred 32?
Piranha ::
Zdravo...
Mene full zanima, kaka je dejanska prednost v procesorski arhitekturi naprimer aktualno sedaj 64 pred 32.
Recimo jaz razmišljam, da bi si kupil nov računalnik in se sprašujem, ali bi se splačalo kupit procesor na 64-bitni arh. ali ne...
Meni je cilj imet zlo močan računalnik, da bo lahko držal en cajt korak z časom. Recimo na internetu se pogosto omenja AMD Opteron, Sledgehammer itd... ki pa so mislim da serverski procesorji, kaj so za Workstatione tudi dobri?
Jaz vem, da tu na forumih obstajajo stručkoji, ko to znajo lepo objasnit... in me res prav zanimajo informacije o teh procih.
Hvala
Mene full zanima, kaka je dejanska prednost v procesorski arhitekturi naprimer aktualno sedaj 64 pred 32.
Recimo jaz razmišljam, da bi si kupil nov računalnik in se sprašujem, ali bi se splačalo kupit procesor na 64-bitni arh. ali ne...
Meni je cilj imet zlo močan računalnik, da bo lahko držal en cajt korak z časom. Recimo na internetu se pogosto omenja AMD Opteron, Sledgehammer itd... ki pa so mislim da serverski procesorji, kaj so za Workstatione tudi dobri?
Jaz vem, da tu na forumih obstajajo stručkoji, ko to znajo lepo objasnit... in me res prav zanimajo informacije o teh procih.
Hvala
Piranha
slawc ::
Taki procesorji pridejo do izraza samo takrat, ko obdelujejo podatke z besedo, ki je velika 64bitov. To pride do izraza samo na serverjih, ki obdejujejo muchos podatkos zelo hitros Poleg tega je potreben poseben OS in programi, ki znajo vse te bitke prekladat sem ter tja, pa še kakšno multiprocesorsko arhitekturo zraven dodaš in imaš res pravi računalnik.
Škoda denarja dat za tak procesor če ga misliš uporabljat za navaden workstation, ker se razen v nekaterih primerih še 32 bitne arhitekture ne izkorišča tako kot treba. Si predstavljaš da se shumaher vozi s formulo po mestu?
Trenutna politika pri procesorjih in programih je taka: namesto da se navaden procesor izkoristi recimo 80% (dela vse normalno hitro - ker so procesi lepo optimizirani) bomo raje izkoristili 5% zelo hitrega procesorja (zato pa lahko naredimo neoptimizirane programe, ker se nam jih ne da pisat oz. se bolj splača).
Primer lepo zgrajenega OSa sem imel priložnost videt, ko sem pri neki simulaciji narobe nastavil parametre. Program se ni nič bunil in je lepo obdeloval podatke. Kako prekinit program, če je pa samo računal? No problemo - odpremo console brez kakršnih koli problemov, štekanj in bang bang, your dead.
No, pametni ljudje so se spomnili, da je pametno (recimo no) uporabiti neuporabljen procesorski čas in ponudili ljudem ... SETI@Home.
Pravzaprav se še 16 bitne ni (286ka je omogočala precej več kot so nekateri znali prikazat - like MS).
Vglavnm... raje uporabljaj zelo hiter običajni procesor in si za preostanek denarja kupi več RAMa ali pa boljši monitor.
Škoda denarja dat za tak procesor če ga misliš uporabljat za navaden workstation, ker se razen v nekaterih primerih še 32 bitne arhitekture ne izkorišča tako kot treba. Si predstavljaš da se shumaher vozi s formulo po mestu?
Trenutna politika pri procesorjih in programih je taka: namesto da se navaden procesor izkoristi recimo 80% (dela vse normalno hitro - ker so procesi lepo optimizirani) bomo raje izkoristili 5% zelo hitrega procesorja (zato pa lahko naredimo neoptimizirane programe, ker se nam jih ne da pisat oz. se bolj splača).
Primer lepo zgrajenega OSa sem imel priložnost videt, ko sem pri neki simulaciji narobe nastavil parametre. Program se ni nič bunil in je lepo obdeloval podatke. Kako prekinit program, če je pa samo računal? No problemo - odpremo console brez kakršnih koli problemov, štekanj in bang bang, your dead.
No, pametni ljudje so se spomnili, da je pametno (recimo no) uporabiti neuporabljen procesorski čas in ponudili ljudem ... SETI@Home.
Pravzaprav se še 16 bitne ni (286ka je omogočala precej več kot so nekateri znali prikazat - like MS).
Vglavnm... raje uporabljaj zelo hiter običajni procesor in si za preostanek denarja kupi več RAMa ali pa boljši monitor.
LP,
Slawc
TESKAn ::
Dokler ne bo 64 bitnih Oken in vseh ostalih programov, ki jih uporabljaš, ne boš imel z 64 bitnim procesorjem nič za počet.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Mr.B ::
nadaljujem , razen če bo arhitektura procesorja taka , da bi izkoristila preostali del , da bi delal v paraleli , oz. na način da bi recimo podvojil število cevovodov ,.... itak so pa 64bitne zadeve bolj v domeni konkretnih zadev. Bomo videli kaj bo AMD oz. intel odgovoril na amd , ali bo tudi on dal kakega klona 64 biti. PS sicer so vsi procesorji v domačih mašinah itak 64 bitni samo registri so 32bitni , ....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Viper Neo ::
Kako je pa z dvoprocesorskimi sistemi, kolk so primerni za navadnega uporabnika, a se cenovno splača setavit tak sistem???
How is your faith these day's ?
andrej ::
64-bitni sistemi se splacajo zaradi velikega naslovnega prostora. performance niso kaj dosti boljse, kot bi lahko laikih pricakoval. ko delas za tako masino sploh nimas obcutka, da je 64-bitna.
winsi pa so ze 64-bitni... ze kar nekaj casa.
za obicajne uporabnike pa 64-bitni sistemi se vsaj par let ne bodo alternativa o kateri bi se dalo resno razmisljat...
winsi pa so ze 64-bitni... ze kar nekaj casa.
za obicajne uporabnike pa 64-bitni sistemi se vsaj par let ne bodo alternativa o kateri bi se dalo resno razmisljat...
Pepe ::
Ni časa da bi ti vse napisal.
V zadnji al predzadnji številki Monitorja maš primeren članek.
LP
V zadnji al predzadnji številki Monitorja maš primeren članek.
LP
zdravcc ::
Ja res je zelo odvisno kasne aplikacije uporabljas in kako so te aplikacije skompajlane, za hamerja stevilo ciklov pri BLAS matematicnih operacijah ne poznam, vem pa, da rabi itanium(1) povprecno 3-4* manj ciklov za funkcijo kot p4 ali p3, to je ce delas z opratorjem float, ce pa je posredi oprator double pa se operacija izvede v 4-5* manj ciklih.
S tem da ima itanium tudi pri poju operandov(to pomeni vec enakih operacij na vecih operandih) zelo lepso(skoraj brez porasta) karakteristiko ciklov na operand, medtem ko ima p4 priblizno ln(x+1) krivuljo<- to je slabse, torej za dobro skompajlane programe za kaksne vektorske opracije je lahko itanium dosti(pribl 2*-4*) hitrejsi pri isti frekvenci kot p4.
S tem da ima itanium tudi pri poju operandov(to pomeni vec enakih operacij na vecih operandih) zelo lepso(skoraj brez porasta) karakteristiko ciklov na operand, medtem ko ima p4 priblizno ln(x+1) krivuljo<- to je slabse, torej za dobro skompajlane programe za kaksne vektorske opracije je lahko itanium dosti(pribl 2*-4*) hitrejsi pri isti frekvenci kot p4.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | 32, 64 in 86 bitna različicaOddelek: Operacijski sistemi | 8647 (7787) | OmegaM |
» | 64 bitni procesorjiOddelek: Kaj kupiti | 2669 (1872) | Blisk |
» | 64 bitni Prescott prihaja...Oddelek: Strojna oprema | 2325 (2077) | Mr.B |
» | Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakatiOddelek: Novice / Procesorji | 3159 (3159) | Mr.B |
» | x86-64 vs IA-64Oddelek: Strojna oprema | 1758 (1571) | hatch |