Forum » Loža » Robotska Kosilnica
Robotska Kosilnica
timek ::
Zdravo,
Poglejte si --> https://www.terramow.com/?srsltid=AfmBO...
Trenutno imam 2x V1000 model. Eno imam že drugo sezono, prvo sezono pomapirala in delovala do konca brez mojih intervencij. Kosilnice res dobro delajo. App je vrhunski pravtako support. Zadnji firmware so imeli malo probleme, kjer se kosilnica ni vrnila nazaj na postajo, ko je imela prazno baterijo. Dva tedna in je bil že popravek.
V planu imajo nove kosilnico X, modularna...splača se pogledat.
Z moje strani same pohvale. Če ima pa kdo kakšno dodatno vprašanje pa kar naj tukaj napiše ali pa PM.
Poglejte si --> https://www.terramow.com/?srsltid=AfmBO...
Trenutno imam 2x V1000 model. Eno imam že drugo sezono, prvo sezono pomapirala in delovala do konca brez mojih intervencij. Kosilnice res dobro delajo. App je vrhunski pravtako support. Zadnji firmware so imeli malo probleme, kjer se kosilnica ni vrnila nazaj na postajo, ko je imela prazno baterijo. Dva tedna in je bil že popravek.
V planu imajo nove kosilnico X, modularna...splača se pogledat.
Z moje strani same pohvale. Če ima pa kdo kakšno dodatno vprašanje pa kar naj tukaj napiše ali pa PM.
billy ::
Ima kdo novejše Gardene, ki gredo na GPS in so brez mejne žice. Na dveh enostavnih tratah imam Gardena smart sileno City Lona in sem sila zadovoljen, imam pa še en precej zapleten sistem, kjer mejna žica ne pride v poštev, skupaj je ene 500 m2 v 3 delih, kak nasvet , pa nikakor mi pol izdelkov od LUBE ne ponujati.
Kaj pomeni zapleten sistem, a bi lahko bila težava pri GPS sprejemu, ali je povsod lepo "vidno nebo"?
roCkY ::
Trava je plevel... zdej če hočeš met "angleško travco" si sam kriv pa trpi :) al pa uživaj v puljenju plevela. Če pa si bolj na strani samo da je zeleno in da ni blata potem pusti naravi da naredi svoje.
Trava je plevel tam kjer ni zaželena. Recimo na njivi med pšenico, koruzo, kropirjem. V trati pred objektob so načeloma širokolistne rastline plevel ker so manj pohodne kot trave in imajo drugače postavljen rastni vršiček kar vpliva na trajnost. .... ...
roCkY ::
Kaj ma wifi z lidarjem? RTK je zato ker GPS ni zadost natačen sam po sebi. Zato rabi večjo zadevo. Lidar je pa sistem zaznavanja objektov okoli sebe. Pa AI in velika računska moč v sami kosilnici da ve kako in kam.
JAsno nič nima wifi z lidarjem. Si mal narobe razumel kaj sem napisal. Rover pač rabi korekcijo dobit. In očitno gredo te igrače v to, da jo bodo proizvajalci zagotavljali brezplačno. So pa tiho ko miši, ko sem mal pobaral naokoli. In mi dejansko ni jasno kaj se ponuja in kolk so zadeve OK v praksi. Vse kar je več kot 20 km je za RTK SLABO. RTK in stero kamere je pomoje bljiže prihodnosti kot lidar. Je vsaj zaenkrat izgleda veliko bolj robustno in tudi ceneje. Net je danes praktično na vsaki lokaciji. Edino še kako spravit signal do roverja. Direkto iz WIFI ali prekpostaje ... Pač ali mora biti pokrita z wifi cela površina ali le lokacija postaje. Je pa postaja na tleh in je lahko slabše za signal do roverja kot wifi, ki strelja nekje iz objekta... plusi in minusi so za oboje, trenutno je pomoje RTK v prednosti. Za manjše površine in če so ostro ločene meje (ni trava trava mej) so le kamere zadosti.
"problem" RTKja je pogoj postavitve: vstran od objekta in pa elektrika tam.
Lider lahko daš recimo v lopo not, ali garažo...ali nadstrešek, to z RTK ne bo šlo, edino če se kombinira s kakšno kamero, ipd.
Gredo pa itak "moderne" zelenice v smer minimizacije...samo trata, brez nekih grmov, rož, dreves...kot so to počele naše mame. Tako da se bo tako samo olajšalo delo robotkom :)
Lider lahko daš recimo v lopo not, ali garažo...ali nadstrešek, to z RTK ne bo šlo, edino če se kombinira s kakšno kamero, ipd.
Gredo pa itak "moderne" zelenice v smer minimizacije...samo trata, brez nekih grmov, rož, dreves...kot so to počele naše mame. Tako da se bo tako samo olajšalo delo robotkom :)
Tody ::
Rocky k bi te človek kaj zastopil bi bilo tudi dosti bolje :)
Trenutne kosilnice ne rabijo wi-fija za to da delajo. Umetno pamet imajo že naloženo in jo procesirajo on-bord ne rabijo za tega interneta. Ali ima gor stereo kamero ali pa lidar in radar in infra red pa je dosti vseeno. Pri postaji, kjer se fila pa se mu vrjetno lažje zrihta wifi in se robotek lahko updata ali pa pokliče domov, ko ima domotožje.
Trenutne kosilnice ne rabijo wi-fija za to da delajo. Umetno pamet imajo že naloženo in jo procesirajo on-bord ne rabijo za tega interneta. Ali ima gor stereo kamero ali pa lidar in radar in infra red pa je dosti vseeno. Pri postaji, kjer se fila pa se mu vrjetno lažje zrihta wifi in se robotek lahko updata ali pa pokliče domov, ko ima domotožje.
Netrunner ::
Katera Lidar opcija je trenutno med boljšimi? Berem dosti pozitivnih stvari od Segway Navimow i215 Lidar, mammotion luba mini 1500 mi je tudi zanimiva vendar na reditu sem naletel na dosti negativnih postov.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
Netrunner ::
Ecovacs GOAT A-3000 LIDAR PRO
jaz sem tole naročil. jo ima kdo? sem se naategnil?
Če si se nategnil boš povedal čez nekaj časa, drugače pa Ecovacs GOAT-i veljajo za kar solidne.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
black ice ::
Imam manjso razlicico. App je za v smeti, ostalo je v redu za to ceno. Cca 100 oddelanih ur zaenkrat.
V home assistant se nisem zintegriral, sem ravno zadnjic opazil, da so dodali podporo za ta model.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: black ice ()
Tine93 ::
Katero robotsko kosilnico v letu 2026 za 150 m2 trave? Oblika parcele je L. Večji pravokotnik (130 m2) za hišo in ozek pas (20 m2) ob hiši. Hvala.
celje ::
Imam manjso razlicico. App je za v smeti, ostalo je v redu za to ceno. Cca 100 oddelanih ur zaenkrat.
V home assistant se nisem zintegriral, sem ravno zadnjic opazil, da so dodali podporo za ta model.
imas kak hribček? ločene površine?
black ice ::
Ravna parcela. Ena povrsina je locena, preckati mora dovoz. Naredis vec poti in izbere drugo, ce je slucajno blokirana ali zaparkiran avto.
Zanimivo, da na poti, kjer ne kosi tudi cev za zalivanje prepozna kot oviro in je ne precka.
Zanimivo, da na poti, kjer ne kosi tudi cev za zalivanje prepozna kot oviro in je ne precka.
Komot bi to moralo it skozi. Lidar kosilnice ljudje tudi parkirajo v garažo, ipd, itak potem navigira ven.
feryz ::
A tole ali podobno ima kdo?
https://www.worx-slovenija.si/product/r...
Danes moram eno nabaviti, pa me zanima če se obnese.
Predvsem na meji s sosedom, kjer ni fizične ločitve trave, zgolj dogovorjena.
Me firbec matra ali bo dovolj aplikacija in navidezni zid ali moram trak po travi vleči.
Me firbec matra ali bo dovolj aplikacija in navidezni zid ali moram trak po travi vleči.
Teorijo poznam, prakse ne.
Da ne bo potem sosed dnevno otresal gobca, da je kosilnica ušla na njegovo.
Sicer pa je vseeno, kmalu pride in bomo videli kako se obnaša. In ukrepali, če bo treba.
Da ne bo potem sosed dnevno otresal gobca, da je kosilnica ušla na njegovo.
Sicer pa je vseeno, kmalu pride in bomo videli kako se obnaša. In ukrepali, če bo treba.
Magic1 ::
A tole ali podobno ima kdo?
Mene zanima kaj je tukaj sploh razlika v osnovni verziji za 1200€ v primerjavi s to za 3000€. Širina košnje je za 2cm širša (10% torej), malo je hitrejša (tudi le 10%), bateriaj je spet le 1Ah večja. To se mi zdi kar nateg v dražjih izvedbah. Konkurenca kosi 40cm široko v tem rangu, baterija 2x+.
Magic
Osnovna verzija je bila tudi 2 jurja in pol, zdaj, ko je prišla nadgradnja je cenejša.
Ta ima krmiljen 4 kolesni pogon, rtk brez antene, cut to edge in še par izboljšav.
Širina košnje je brezpredmetna, pokošenih 4000 m2 je 4000 kvadratnih metrov.
S tem, da je proti cesti 2 metra hude poševnine. Bomo videli ali bo zvozila ali padala čez škarpo na cesto, meter in pol nižje.
Vse primerljive kosilnice so okrog 3 jurje, luba celo več.
Ta ima krmiljen 4 kolesni pogon, rtk brez antene, cut to edge in še par izboljšav.
S tem, da je proti cesti 2 metra hude poševnine. Bomo videli ali bo zvozila ali padala čez škarpo na cesto, meter in pol nižje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Če dobro loti RTK, potem je natančnost na nekaj cm..in ne bi smela zavit do soseda.
Iz prakse pa težko uporabiš primer, ker je vsaka trata/lokacija različna.
Iz prakse pa težko uporabiš primer, ker je vsaka trata/lokacija različna.
borisk ::
a pri teh rabiš kakšno naročnino za cloud RTK? Fort ma sicer lubu zdej tretjo sezono in ni težav, samo na začetku z konfiguracijo, ker se navodila in aplikacija nista ujemala, ker so vsaj na začetku prehitro posodabljali aplikacijo. ima pa pa kar zakompliciran zemljevid, RTK oddajnik pač ima, mene ne moti, če pa gre brez tega pa še boljše...
Mene pa zanima kako je kaj s košnjo na vikendu poleg doma? Da imaš dve lokacije za kosit. Kot sem gledal je to no no za Lubo, saj lahko shraniš zgolj eno lokacijo.
Magic
a pri teh rabiš kakšno naročnino za cloud RTK? Fort ma sicer lubu zdej tretjo sezono in ni težav, samo na začetku z konfiguracijo, ker se navodila in aplikacija nista ujemala, ker so vsaj na začetku prehitro posodabljali aplikacijo. ima pa pa kar zakompliciran zemljevid, RTK oddajnik pač ima, mene ne moti, če pa gre brez tega pa še boljše...
Če je navaden RTK - torej da imaš ti bazno pri sebi, je free...če pa je netRTK pa seveda plačuješ.
aja sori, narobe prebral...cloud RTK piše...jao kaj vse napišejo da bi le lažje prodali :D
Kaj pa lidar ti ni prišel prav?
Kaj pa lidar ti ni prišel prav?
Sharp999 ::
Katero robotsko kosilnico mi priporočate za cca 300-400m2 pokositi? Je čista ravnina, nekaj je trt in dreves. Rad bi tudi cimblizje trti, drevesu in robniku, da pokosi. Če bi se dalo bi kosilnica mogla it samo čez en robnik (ne vem ali je to problem ali ne) robnik je nizek. Katero kosilnico mi priporočate? Budget in zmožnost kosilnice od sredine navzgor, tiste low me ravno ne zanimajo. Hvala.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Sharp999 ()
sbawe64 ::
Mora biti brez kabla ? Višina robnika ?
Kabel
https://www.worx-slovenija.si/product-c...
Brez
Kabel
Brez
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
To ne vem če bo šlo s temi "komercialnimi"....
kaj pa če urediš klančino, itak rabiš samo, da pride preko tega robnika ne?
kaj pa če urediš klančino, itak rabiš samo, da pride preko tega robnika ne?
sbawe64 ::
8 cm je žal preveč višine, da bi lahko robotska pokosila čisto do roba.
Za tak primer mora biti višina enaka, in se mora robotski peljati +X cm izven določene meje.
Ene nove imajo ob robu glavo na laks (nekaj takega), samo so za 2000m2.
Za tak primer mora biti višina enaka, in se mora robotski peljati +X cm izven določene meje.
Ene nove imajo ob robu glavo na laks (nekaj takega), samo so za 2000m2.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
DamijanD ::
A RTK lahko deluje samo z lastnim oddajnikom ali pa preko mobilnega omrežja (t.i. net/cloud RTK)? A obstaja tudi možnost, da bi wifi (oz. internet) uporabljal?
Kaj se torej dandanes kaj priporoča poleg worx-a? (pa da je brez žice) - recimo do 1500€ max 2k ?
Kaj se torej dandanes kaj priporoča poleg worx-a? (pa da je brez žice) - recimo do 1500€ max 2k ?
Sharp999 ::
Tako je to bi rabil samo da pride preko tega robnika, če pač ne gre bom tisto na kosilnico pokosil, saj ni veliko. Torej kaj bi priporočali za cca 400m2, GPS + kamera, dobra baterija,...
MadMax ::
Lidar ima druge probleme, še posebej luba.
Velikokrat zasledim tovrstno opazko, nikjer pa nič konkretnega, kaki problemi to so?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zimonem ::
Kakšno skropucalo je pa to zdaj?
Ne gre za nikakršno šparanje, ker so vse isti denar. Gre zgolj za odločitev, kaj naj bi bilo bolj primerno za kateri teren.
Jaz mislim, da je to worx. Kupil sem jih že celo kopico in vse delajo bp. Tudi po stalnem 2 metrskem padanju preko roba.
In, resnici na ljubo, luba zgleda kot iz prejšnjega stoletja pri obračanju. Tudi če rolerji na prednjih kolesih niso zapacani z blatom in se celo vrtijo.
Ne gre za nikakršno šparanje, ker so vse isti denar. Gre zgolj za odločitev, kaj naj bi bilo bolj primerno za kateri teren.
Jaz mislim, da je to worx. Kupil sem jih že celo kopico in vse delajo bp. Tudi po stalnem 2 metrskem padanju preko roba.
In, resnici na ljubo, luba zgleda kot iz prejšnjega stoletja pri obračanju. Tudi če rolerji na prednjih kolesih niso zapacani z blatom in se celo vrtijo.
iKst_ ::
Malo gledam te kosilnice in tuhtam kaj vzeti.
Imam cca. 3000m2 parcele za kosit, ampak je relativno zakomplicirane oblike. Na nekih delih imam par sadnih dreves, na nekih delih je par metrov hudega brega, oblike so nepravilne, na enem koncu je greda, ki fizično ni omejena (lahko kosilnica enostavno zapelje not). Dobra stvar je ta, da je recimo 3/4 parcele dokaj enostavne oblike, sicer v blagem klancu s parimi drevesi.
Vprašanje: Ali je mogoče bolj smiselno kupiti kosilnico s tem omejevalnim kablom in začrtati ta enostaven del, da mi robot pokosi večino, ostalo pa pokositi ročno? Ali te kosilnice na kabel znajo manevrirati okrog dreves, znotraj tega začrtanega prostora?
Ali so mogoče kosilnice z Lidarjem/kamero že dovolj zmogljive, da kosijo tudi take bolj komplicirane parcele brez intervencij?
Imam cca. 3000m2 parcele za kosit, ampak je relativno zakomplicirane oblike. Na nekih delih imam par sadnih dreves, na nekih delih je par metrov hudega brega, oblike so nepravilne, na enem koncu je greda, ki fizično ni omejena (lahko kosilnica enostavno zapelje not). Dobra stvar je ta, da je recimo 3/4 parcele dokaj enostavne oblike, sicer v blagem klancu s parimi drevesi.
Vprašanje: Ali je mogoče bolj smiselno kupiti kosilnico s tem omejevalnim kablom in začrtati ta enostaven del, da mi robot pokosi večino, ostalo pa pokositi ročno? Ali te kosilnice na kabel znajo manevrirati okrog dreves, znotraj tega začrtanega prostora?
Ali so mogoče kosilnice z Lidarjem/kamero že dovolj zmogljive, da kosijo tudi take bolj komplicirane parcele brez intervencij?
Na vse je odgovor da.
Danes sem gledal video, kako se kosilnica odpelje po gozdni poti do druge parcele, pokosi in pride nazaj.
Tip ima le ta problem, da pride nazaj polna klopov, ki potem skačejo nanj. Moraš biti previden, če jo skozi gozd pošlješ na košnjo.
Danes sem gledal video, kako se kosilnica odpelje po gozdni poti do druge parcele, pokosi in pride nazaj.
Tip ima le ta problem, da pride nazaj polna klopov, ki potem skačejo nanj. Moraš biti previden, če jo skozi gozd pošlješ na košnjo.

Zimonem ::
Kakšno skropucalo je pa to zdaj?
Pa kaj potem sprašuješ saj si že kupil. Pa izkušnje imaš. Le lidar nas bega. Pa da šparaš.
DamijanD ::
A ti lokalni RTK oddajniki delujejo vsi na enakih frekvencah in protokolih? Ali RTK od soseda lahko moti moj RTK? Oz. Ali RTK od soseda, ki je firme A, lahko dela tudi s kosilnico firme B ?
undertacker ::
Jaz sem kupil to https://de.hookii.com/de-at/products/ne... kupil sem jo na Amazonu cena 1500€, brez kabla, X različnih Zon, vrsta košnje, APP TOP
Osnovna verzija je bila tudi 2 jurja in pol, zdaj, ko je prišla nadgradnja je cenejša.
En odlomek enega opisa na Amazonu za Worxa 4000m2:
In four days of mowing, exclusively between sunrise and sunset, my mower barely managed a total of 2,000 square meters. That is ridiculously little. In addition, in my opinion, the battery is much too small. The device had to make its way back to the station again and again from further afield, charge and only then drive off again. In these four days and under 2000 square meters of mowed space, there were around 20 charging processes.
Smešno majhna baterija in le 22cm širine rezil pač naredi svoje. Če imaš polnilnico na sredini parcele, verjetno še gre, drugače pa se lahko vsakič 100m+ fura polnit. Dobra stran je, da verjetno lahko dokupiš 9Ah baterijo, ker je enostavno zamenjiva. Vendar žalostno, da je niso že v osnovi dodali kosilnici za 3kEUR.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
undertacker ::
Pri Amazonu je super da lahko v roku 14 dneh brez komplikacij, pošlješ izdelek nazaj.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Katero robotsko kosilnico (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26949 (6250) | billy |
| » | Vrtni traktorji - za in protiOddelek: Loža | 3863 (2679) | enemon |
| » | Kaj naj z 2800m2 velikim travnikom?Oddelek: Loža | 4805 (3188) | Machete |
| » | Robotska kosilnica - kickstarterOddelek: Loža | 5504 (4780) | sbawe64 |
| » | Nakup robotske kosilniceOddelek: Pomoč in nasveti | 7657 (7469) | miha98 |