» »

Pitje kave brezpredmetno?

Pitje kave brezpredmetno?

Nepotrebno zlo?

vir: Guardian
Guardian - Mnogi bralci ste najverjetneje (s skodelico kave v roki?) nekoliko nejeverno pogledali ta naslov, sploh na to ponedeljkovo jutro. A prav to trdi Peter Rogers, vodja raziskave na univerzi v Bristolu. Pravi, da pijte kavo redno oz. je sploh ne pijte, saj razlik med obema scenarijema ne bo. Redni uživalci kofeina naj bi bili namreč prav tako budni, kot ljudje, ki ne pijejo kave oz. raznih energijskih pijač s kofeinom.

Razlog za to naj bi se pravzaprav skrival v odvisnosti. Jutranja merica kofeina namreč zgolj prežene simptome odvajanja, do katerih pride čez noč. Obenem to pomeni, da morate kofein uživati vsak dan, saj prekinitev pitja kave ob vikendih ne bo pomenila nič dobrega za počutje v nedeljo. Če ste le občasni uživalec kofeina in po slednjem sežete le v primeru velike nuje, brez skrbi, tudi za vas ima Peter Rogers slab odgovor. Kmalu po zaužitju pride do navidezno večje budnosti, a gre pravzaprav le za povečane občutke vzhičenosti, naslednji dan pa prav tako sledijo simptomi odvajanja.

Rezultate so dobili s pomočjo 379 prostovoljcev, katerim so odvzeli vzorce krvi, s pomočjo katerih so preverili njihovo genetsko nagnjenost k določenim učinkom kofeina. Pred raziskavo so jih prosili, da 16 ur ne uživajo kofeina, po tem obdobju pa so dobili mero kofeina oz. placebo (s pomočjo tablet) in nato opravili teste razpoloženja, budnosti in fizičnega zaznavanja (MAPSS).

Rezultati so, kot rečeno, pokazali, da kofein ne vpliva na budnost, a je pri težkih uživalcih kofeina jemanje placeba povzročilo večjo zaspanost in hujše glavobole, zaradi katerih so štirje prostovoljci celo zapustili raziskavo. O glavobolih so poročali tudi prostovoljci, ki neredno uživajo kofein in so dobili kofeinske tablete, a njihova budnost ni izstopala iz povprečja - bila je enaka prostovoljcem, ki so redni uživalci kofeina in so dobili zadostno mero kofeina v raziskavi. Nerednim uživalcem kofeina se je tudi povišala stopnja vzhičenosti, medtem ko so v raziskavi pogledali še povezavo med genom ADORA2A, najverjetneje odgovornim za napade panike, in uživanjem kofeina. Celotne rezultate si lahko preberete v izvorni novici.

77 komentarjev

«
1
2

FireSnake ::

OK, zame se torej nic ne spremeni.

Spijem 5 kofejekov in 5 red bulov na leto :D
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

MrStein ::

Droge prepovedat. Tudi tiste, ki jih uživajo "ugledni" ala Jelinčič.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Berserker ::

Zakaj ? Da še bo folk bolj posegal po njih ?

Osprey ::

Končno raziskava, ki je zadela bistvo - to, kar smo nekateri že dolgo slutili :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

T0RN4D0 ::

debilizme prepovedat, ne droge.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

mrTwelveTrees ::

jaz ze 4 mesece ne pijem vec kave, prej pa sem vsak dan samo 1 kavico vsako jutro.... ni razlike, res da je bil prehod bolj trd, po mesecu dni pa sem se ze navadil

dunker ::

Jaz pijem kavo samo na predvečer kakšnih zaje*** izpitov, ko me čaka učenje do 4h zjutraj, tako da mi glede na tale članek ravno optimalno pomaga. Super, super. ;)

jRk0 ::

/me si gre odpret energy drink :>
You fuck up once, you loose two teeth.

karagoth ::

Tudi seks s kondomom je brezpredmeten, ampak vseeno je priljubljen :P

Matevžk ::

Kmalu po zaužitju pride do navidezno večje budnosti, a gre pravzaprav le za povečane občutke vzhičenosti, naslednji dan pa prav tako sledijo simptomi odvajanja.

To me spominja na eno zelo debilno zloženko našega zdravstvenega ministrstva, s katero so nas v času OŠ skušali prepričati, naj ne pijemo alkohola. (Če že, so dosegli kvečjemu nasprotni učinek. Če osnovnošolec zna logično razbiti argumente, potem veste, da so slabi.) Razbijali so mit, da alkohol "utopi vse skrbi, v potrtih prsih up budi". Menda to ni res, ker je ta učinek zgolj začasen. Ja hudirja, a je kdo kdaj trdil, da je trajen?
lp, Matevžk

axee ::

Kaj res vsi pijete kavo da se zbudite?

Jaz pijem kavo ker ima božanski okus, paše k cigaretu, polepša jutro in me pomiri (ne njene sestavine temveč odličen okus in toplina). Nekomu drugemu pa tako deluje kakav ali pa vroča čokolada.

ABX ::

Mene kava drži budnega. Še kokakolo če pijem ponoči ne morem spat, zaradi kofeina.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

antonija ::

Končno raziskava, ki je zadela bistvo - to, kar smo nekateri že dolgo slutili :P

Slutili? Kofein je droga tko kot vse druge... Povzroci kratko izboljsanje pocutja ki mu sledi daljsi "bad". Ce pa stvar uzivas redno pa pride do odvisnosti. In ce pogledas enga kronicnega pivca kofeta zjutraj se clovek trese, ne zna se skoncentrirat, je agresiven, razdrazljiv in nasploh druzbeno neuporaben. Ubistvu je bolj grozen kot odvisnezi od nekaterih prepovedanih drog. Nakoncu se vedno velja da je kofein droga, edina stvar je da je legalna in da jo ljudje uzivajo brez zadrzkov.

o me spominja na eno zelo debilno zloženko našega zdravstvenega ministrstva, s katero so nas v času OŠ skušali prepričati, naj ne pijemo alkohola.

Sej so imeli prav. Tako kot kofein je tud alkohol droga. Za krajsi "boost" zrtvujes daljsi "bad", kroniki pa tud vemo kolk so uporabni. Pa se zastrupis se lahko z njim precej lahko... Droga. Leganla, ampak se vedno droga ce vam je vsec al pa ne.

Jaz pijem kavo ker ima božanski okus, paše k cigaretu, polepša jutro in me pomiri (ne njene sestavine temveč odličen okus in toplina).

Si kdaj slisal razlago kaksnega "uradnega" narkomana (prepovedane droge)? Tolk precej podobna je tvoji (vkljucno z "ne sestavina, the whole experience") da si ne mors mislit. Tko da lahko reces kar hoces, vsako jutro ozuvas (leganle) droge zato ker imajo "božanski okus, pašejo k cigaretu, polepšajo jutro in te pomirijo". Seveda vsako jutro redno, ker drugace bi bila kriza pri odvajanju prehuda za pridet cez dan.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

pe3c ::

Mnogi bralci ste najverjetneje (s skodelico kave v roki?) nekoliko nejeverno pogledali ta naslov, sploh na to ponedeljkovo jutro.


Res dobro, da smo casovno azurni, not.

vbohinc ::

axee je izjavil:

Kaj res vsi pijete kavo da se zbudite?

Jaz pijem kavo ker ima božanski okus, paše k cigaretu, polepša jutro in me pomiri (ne njene sestavine temveč odličen okus in toplina). Nekomu drugemu pa tako deluje kakav ali pa vroča čokolada.


Točno tako, no na vse v življenju pa se res ne splača gledati tako zelo "strogo" znanstveno, no naj pripomnim da sem kofeinski odvisnik :P
Human nature is not a machine to be built after a model, and set to
do exactly the work prescribed for it, but a tree, which requires to grow
and develop itself on all sides...

antonija ::

Mene kava drži budnega.

Ne te ne... tebe mozgani drzijo budnega, ker si preprican da te bo kava drzala budnega. Kava spremeni nekaj fizioloskih funkcij in te zdraven naredi bolj "hitrega", vzhicenega. Zbudi te pa na (tvojo) zalost ne.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

opeter ::

Ne pijem ne kave, ne energijskih pijač.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Lawler ::

opeter je izjavil:

Ne pijem ne kave, ne energijskih pijač.


Enako.

Matevžk ::

antonija je izjavil:

o me spominja na eno zelo debilno zloženko našega zdravstvenega ministrstva, s katero so nas v času OŠ skušali prepričati, naj ne pijemo alkohola.

Sej so imeli prav. Tako kot kofein je tud alkohol droga. Za krajsi "boost" zrtvujes daljsi "bad", kroniki pa tud vemo kolk so uporabni. Pa se zastrupis se lahko z njim precej lahko... Droga. Leganla, ampak se vedno droga ce vam je vsec al pa ne.

Vsega tega sem se zavedal že kot osnovnošolec in čeprav to drogo občasno "uporabljam", je nikoli ne "zlorabljam" (po vseh strokovnih kriterijih). Tako da se absolutno strinjam s takimi kampanjami, dokler ne kvasijo traparij. Tista zloženka je bila napisana popolnoma nepremišljeno. Skoraj tako kot da bi se proti prehitri vožnji borili s trditvami, da "pri 55 kilometrih na uro v naselju vam zavore sploh ne bodo delovale". Je to res? Nikakor, se bo pa bistveno (napram 50 kilometri na uro) podaljšala zavorna pot in to je trditev, ki jo je potrebno dostaviti ciljni publiki.
lp, Matevžk

BaToCarx ::

Seveda da je droga, saj zato jo pa pijemo. :D Fora pri kave je pa kot pri vinu, in ostalih pijacah ki nimajo samo ene aktivne substance. Vino je dobro ne? So naredili test z cistim alkoholom v tablet? LOL ali so analizirali vse sestavine.. kaj je gut kaj pa ne?

Jst sem proti tem energy drinkom pa take fore, raje kava pa pravi caj. Pac nisem pristas laboratorijskih extraktov.

Vazno ja da se nobenega ne sili proti ali za pitje kave ali karkoli. To je problem.

Aja to da te ne "zbudi" ja pa znano dolgo casa pa tud da dela "macka". Jaz redno pijem kavo, nisem nikoli ce se le da imel luknje vec kot 12h (ce nisem spal) brez kave. Sem pa zivcen po naravi od vedno, se sekiram ker bom prej crknu zaradi kava in cikov? ne

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

antonija ::

Kokain se up'orabloja v medicini kot zdravilo, tud nekaj opiatov je v uporabi, s cough-syrupom se ga da fino zadet, ...

Point being: samo zato ker ima nekaj (med drugimi) pozitivne ucinke, to ne pomeni da je all-in-all dobro za uzivanje. Vino naj bi imelo celga boga dobrih ucinkov (skor vsak mesec kaksnega novega...), seveda so vsi bolj statisticni kot pa empiricni, ampak vseeno. Ucinek pitja alkohola je precej dobro dokumentiran, posledice pa tudi.

Vazno ja da se nobenega ne sili proti ali za pitje kave ali karkoli. To je problem.

Problem je to da imamo leganle droge kot je alkohol, kava (in caj) in tobak, hkrati pa imamo illeganle druge droge ki nimajo tako groznih ucinkov kot omenjene (seveda so med prepovedanimi tudi veloiko hujse, so ap tud veliko bolj "prijazne"). Seveda je fino da imas izbiro za kavo ali brez kave, problem je pa to da nimas te izbire povsod (ampak se drzava "odloci" namesto tebe).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Lion29 ::

31 let nisem pil kave.. v zadnjem letu pa redno spijem vsako jutro oz. srebam ves dopoldan... na zacetku sem res zdrzal kaksno urco vec budnega dela... vstajal sem se bil vedno brez problemov.. buden in alert... in sem bil cisto jutranji clovek... zdaj pa ze moram kavo spiti zjutrja, da nisem kranky in da pridem k sebi....

tak da ta novica je samo potrdila moje domneve... cofe so long! it was ok while it lasted
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

BaToCarx ::

antonija je izjavil:



Vazno ja da se nobenega ne sili proti ali za pitje kave ali karkoli. To je problem.

Problem je to da imamo leganle droge kot je alkohol, kava (in caj) in tobak, hkrati pa imamo illeganle druge droge ki nimajo tako groznih ucinkov kot omenjene (seveda so med prepovedanimi tudi veloiko hujse, so ap tud veliko bolj "prijazne"). Seveda je fino da imas izbiro za kavo ali brez kave, problem je pa to da nimas te izbire povsod (ampak se drzava "odloci" namesto tebe).


Te stekam ja, ni "demokracije" :D

Lion29 je izjavil:

31 let nisem pil kave.. v zadnjem letu pa redno spijem vsako jutro oz. srebam ves dopoldan... na zacetku sem res zdrzal kaksno urco vec budnega dela... vstajal sem se bil vedno brez problemov.. buden in alert... in sem bil cisto jutranji clovek... zdaj pa ze moram kavo spiti zjutrja, da nisem kranky in da pridem k sebi....

tak da ta novica je samo potrdila moje domneve... cofe so long! it was ok while it lasted


Saj prav zato jo jst pijem, da ma zavira.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

P4ajo ::

antonija je izjavil:

Jaz pijem kavo ker ima božanski okus, paše k cigaretu, polepša jutro in me pomiri (ne njene sestavine temveč odličen okus in toplina).

Si kdaj slisal razlago kaksnega "uradnega" narkomana (prepovedane droge)? Tolk precej podobna je tvoji (vkljucno z "ne sestavina, the whole experience") da si ne mors mislit. Tko da lahko reces kar hoces, vsako jutro ozuvas (leganle) droge zato ker imajo "božanski okus, pašejo k cigaretu, polepšajo jutro in te pomirijo". Seveda vsako jutro redno, ker drugace bi bila kriza pri odvajanju prehuda za pridet cez dan.


Zakaj pa potem nekateri ljudje pijejo "brezkofeinsko" kavo?

Mogoče kofein ni vse?

(kave oz. kofeina ne uživam (pa ne ker bi imel kaj posebnega proti njemu))

pivmik ::

FYI: Turki pijejo kavo zvečer za "lahkonoč", preden grejo spat.
LP, Gregor GRE^

Garibaldi ::

Zakaj pa potem nekateri ljudje pijejo "brezkofeinsko" kavo?

Ker jim je všeč okus in obred?

axee ::

Garibaldi je izjavil:

Zakaj pa potem nekateri ljudje pijejo "brezkofeinsko" kavo?

Ker jim je všeč okus in obred?


Nikoli ni isti okus...

BaToCarx ::

Garibaldi je izjavil:

Zakaj pa potem nekateri ljudje pijejo "brezkofeinsko" kavo?

Ker jim je všeč okus in obred?


Tocno tako, da so "vkljuceni" v druzbo, pa mozne zdravstvene tezave ki jim preprecujejo vnos kofeina, so pa bili v preteklosti pivci kave.

Netrunner ::

axee je izjavil:


Jaz pijem kavo ker ima božanski okus, paše k cigaretu, polepša jutro in me pomiri

... upam da tudi kak žvečilni vzameš po tem ...
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

oracle ::

Prvo kot prvo, geni se pišejo v poševni pisavi.

Sicer so pa zopet zaključki prenapihnjeni, glede na podatke, ki so jih dobili. Kava ma še velik drugih stvari v sebi, tako da je naslov "pitje kave brezpredmetno?" v resnici... brezpredmeten:D).

Pa tud laž je, da bo nekdo, ki ne uživa kofeina imel naslednji dan "odvajanje". Mislim halo?:)) (to se nanaša na tale stavek: "Kmalu po zaužitju pride do navidezno večje budnosti, a gre pravzaprav le za povečane občutke vzhičenosti, naslednji dan pa prav tako sledijo simptomi odvajanja."

Za redne uživalce je pa jasno, da so odvisniki. V tem oziru je kofein velik hujša in obširneje uporabljana droga (na primer mnogo bolj kot THC, ampak to je že druga tema). Pač kofein najprej stimulira povečano zmogljivost, kar pomeni da se telo izčrpa več kot ponavadi in se mora zato kasneje malo spočiti. To ni odvajanje. Sploh pa je ta pojav že dolgo znan. Po osebnih izkušnjah je celo neopazen.

Tko da ja, nč novga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oracle ()

Pyr0Beast ::

Je mogoče razlika med tableto kofeina in šalico dišeče, vroče kave ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

crazyLIKEme ::

pe3c je izjavil:

Mnogi bralci ste najverjetneje (s skodelico kave v roki?) nekoliko nejeverno pogledali ta naslov, sploh na to ponedeljkovo jutro.


Res dobro, da smo casovno azurni, not.


Hja, marsikdo*beri JAZ ;) * se zbudi tudi ob takšnih urah in takrat je jutro :DD

Drugače je pa meni osebno največji problem pri ne pitju kave, to da ne vem kaj v gostilni naročiti!!

Kava mi je načeloma vedno pasala, sedaj se jo pa poskušam postopoma odvajati, ampak sem tako navajena, da pijem v gostilni kavo, da standardno naročilo kar bruhne iz mene :D Če se pa zavestno osredotočim na to kaj druga bi pila, potem pa malo trajoa cca: 5 min da se odločim :DD
http://crazyl1keme.deviantart.com/

Gandalfar ::

Garibaldi je izjavil:

Zakaj pa potem nekateri ljudje pijejo "brezkofeinsko" kavo?

Ker jim je všeč okus in obred?


Ja, osebno pijem dosti brez-kofeinske in kofeinske kave (par salc obojega na dan). Caji mi ne potegnejo, medtem, ko mi je decaf super za zvecer kot nekaj toplega pred racunalnikom.

Decaf seveda nima nikoli istega okusa ampak se da s kvalitetno verzijo priti ze na nivoje, ko ni vec ogaben.

P4ajo ::

Garibaldi je izjavil:

Zakaj pa potem nekateri ljudje pijejo "brezkofeinsko" kavo?

Ker jim je všeč okus in obred?


To je bil point mojega komentarja...
Ker je nekdo pred tem trdil, da je "the whole experience" dejansko samo izgovor za uživanje kofeina, kot droge.

HardFu ::

Moram tole studijo moji dragi se pokazat ker ji kao kava pomaga da se lazje zbudi :)

Drugace pa sam ne pijem kave, cajev ali alkohola - samo sokovi in obcasno kokakola,... ker je pac kokakola ne ker ma kofein notri :)

Voda pa je za umivat se hehe
http://codeable.io

marS ::

ma najboljše da vsi pijemo samo vodo ane?
...no more heroes...
https://ilbis.com/

PrimozR ::

HardFu je izjavil:

Moram tole studijo moji dragi se pokazat ker ji kao kava pomaga da se lazje zbudi :)

Saj ji, withdrawal pa to

ABX ::

antonija je izjavil:

Mene kava drži budnega.

Ne te ne... tebe mozgani drzijo budnega, ker si preprican da te bo kava drzala budnega. Kava spremeni nekaj fizioloskih funkcij in te zdraven naredi bolj "hitrega", vzhicenega. Zbudi te pa na (tvojo) zalost ne.


Ja ki ja.
Caffeine @ Wikipedia

Vse kar zgornja študija trdi je, da učinkovitost se manjša pri višji porabi.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

klavdijL ::

učinkovitsot definitivno se manjša pri višji porabi in prav tako gotovo je, da se ob rednem pitju kave pozna, če je potem ena ali dva dni ne piješ .. za to ne rabiš nobene študije....

ti pa kava poveča pritisk in zato si najbrž tudi bolj buden - srce ti hitreje bije in če maš mačka te bolj boli glava :) sicer pa splošno kava ipd. pomaga - naj gre merit fizične znake pa reče folku da kar so spil ni bila kava pa bo videl, da so efekti isti

ne vem komu na čast se za tako izumljanje tople vode sploh dela


edit: "Drugače je pa meni osebno največji problem pri ne pitju kave, to da ne vem kaj v gostilni naročiti!!" - pivo ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klavdijL ()

3p ::

Kava seveda kot nobeno poživilo ne more trajati. Potencialnega nekaj šusa pač plačaš z lenobo, ko učinek mine.

Seveda pa ne gre samo za odvisnost.
(Meni) je kava dejansko dobra za srebat, kofeinska ali brez. Pravzaprav raje brezkofeinska, ker me prava, če je ne pijem dovolj redno, naredi nervoznega.

M.B. ::

Po moje se o tem če je kava dobra ali pa ne splača izvesti samoeksperiment in to zase ugotoviti. Glede kave, je nekdo že eksperimetiral.
Še zaključek:
Causality is a complex issue. Obviously this is an n=1 experiment and I am intentionally doing other things that may well be improving my concentration, but one thing is very clear; the amount of time I spend concentrating has not deteriorated since I quit coffee, so I can easily reject the hypothesis "I need coffee to help me concentrate."
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M.B. ()

cegu ::

Glede brezkofeinske kave; včasih se je na kmetiji pilo kavo zjutraj in zvečer po pol litra, zdej ko so pa ata in mama že strani, pa pijejo kavne nadomestke oz. brezkofeinsko instant.

Jaz si nardim lonec črne kave, ga pustim da se shladi, pretočim v flaše in dam v hladilnik. In jo pijem hladno.

Gandalfar ::

Hmm .. si cold press kavo ze probaval? :)

3p ::

cegu je izjavil:

Glede brezkofeinske kave; včasih se je na kmetiji pilo kavo zjutraj in zvečer po pol litra, zdej ko so pa ata in mama že strani, pa pijejo kavne nadomestke oz. brezkofeinsko instant.


Verjetno misliš na "Divko", "Seko" in podobne kavne nadomestke?

filip007 ::

Fajn bi bilo že bi razložili bistvo, kava je pospeševalec, alko je pa zaviralec ali bramza pod domač povedan.
Meni osebno jo ne maram te žlabudre, še vedno dobiš tisti zoc noter to je tud že cajt da bi nekaj poštudirali.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

BaToCarx ::

klavdijL je izjavil:


ti pa kava poveča pritisk in zato si najbrž tudi bolj buden - srce ti hitreje bije in če maš mačka te bolj boli glava :) sicer pa splošno kava ipd. pomaga - naj gre merit fizične znake pa reče folku da kar so spil ni bila kava pa bo videl, da so efekti isti



Zanimiv pri krvnem tlaku je da, prenizek ali prevelik provzroca podbne simptome, utrujenost, zvezdice pa take fore, tisti idealni je dober da si zbran, zdej ce ti redno pijes kavo razvije toleranco, in nimas takih spic. Ca pa na pa imas mogoce tisti obcutek za par minut da si kao boljsi po kavi.

Jst verjamam da so najbolj zbrani tisi ki malo trimckajo/tecejo pa ne kadijo in pijejo pozivil, ker cez dozo kisika ga ni. :D

p.s. Jutro, time for coffie and cigs. :D da se pomirim.

pss-m ::

iz lastnih izkušenj lahko povem tole:
včasih sem lahko spil kolikor kav sem hotel brez nekega pravega efekta (zato bi takrat potrdil ta članek)
danes pa če spijem preveč kave čutim "nemir", roke se rahlo tresejo. tko da se ne strinjam z člankom.

Na vsakega drugače deluje. od česa je odvisno ne vem, mi gre pa na k****, da ne morem več spiti toliko kave kot včasih, saj kot je nekdo omenil jaz je nikoli nisem pil, da bi ostal buden ampak zaradi okusa, arome, vonja,...

BaToCarx ::

pss-m pojdi k zdraviku pa da te poslje na pregled krvne slike jeter.

Lion29 ::

evo, day 1
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kofeinske tablete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6211654 (10207) imagodei
»

zaspanost, neenergičnost...kava itd.. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7415383 (10471) siddharta42
»

Dnevno zaužitje kofeina. Se s časom efekt zmanjša? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
609485 (7803) Jakka
»

Koliko kave spijete na dan? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12110956 (7421) DOOM_er
»

Pitje kave brezpredmetno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7723501 (19927) ABX

Več podobnih tem