» »

Olivno olje vs rastlinsko olje

Olivno olje vs rastlinsko olje

jcb ::

1 litr olivnega stane 5 evrov
1 litr rastlinskega pa 1 evrov

Je res olivno olje nedvomno boljše, kot rastlinsko ali pač gre za zaslužek trgovcev oz.proizvajalca olivnih olj.
Rastlinsko olje je predelano, rafinirano, olivno pa ne.
lp

BALAST ::

Nisem strokovnjak, ampak mislim da je ISO enota 1 liter. :))

Pa kot vem je veliko olivnih olj tudi rafineriranih.

Refined olive oil is the olive oil obtained from virgin olive oils by refining methods that do not lead to alterations in the initial glyceridic structure. It has a free acidity, expressed as oleic acid, of not more than 0.3 grams per 100 grams (0.3%) and its other characteristics correspond to those fixed for this category in this standard. This is obtained by refining virgin olive oils with a high acidity level and/or organoleptic defects that are eliminated after refining. Over 50% of the oil produced in the Mediterranean area is of such poor quality that it must be refined to produce an edible product. Note that no solvents have been used to extract the oil but it has been refined with the use of charcoal and other chemical and physical filters. An obsolete equivalent is "pure olive oil".
Wikipedia

Cena je pa posledica dolgoletne tradicije in značilne arome in okusa, ki se razvije pri posameznih jedeh. Ne raste povsod in nabira se fizično težje kot ostalo zelenjavo. Zato je tudi velik privilegij imeti doma olivno olje za pripravo solate, ki po nekaterih raziskavah zelo pomagajo k zdravemu organizmu.

IceIceBaby ::

1. Olivno olje vsebuje mononasičene maščobe (monosaturated fat), ki so bolj zdrave za ljudi. Znižujejo "škodljiv" holesterol. Poleg tega imajo tista bolj kvalitetna olivna olja precej antioksidantov. Skratka, olivno olje je dober vir maščob.

2. Okus je povsem drugačen kot pri raslinskem olju in je nepogrešljiv za določene jedi.

Cena imho ni ravno glavni faktor. Olja se res ne porabi veliko, razlika pa tudi ni tako grozna absolutno gledano.

energetik ::

Tudi olivno olje je rastlinsko. :)
Olivno olje je dražje, ker je očitno lažje vgojiti cele njive lana, sončnic, oljne repice kot pa olive.
Poleg tega je olivno še zato lahko dražje, ker ga hladno stiskajo in dobijo manj litrov/kilo oliv.

kixs ::

Ce ga hladno stiskajo, je oznaka Extra Virgin Olive Oil... sicer pa ni tako kvalitetno in ga tudi mesajo z ostalimi olji, pa ceprav gor pise Olive Oil.

Osebno drugega kot Extra Virgin Olive Oil ne kupujem. Za peko pa minimalno soncnicnega ali pa maslo.

lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Alternativa cvrtju (deep fried)? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8317432 (752) bambam20
»

Oznake trans maščob na izdelkih

Oddelek: Loža
152989 (1289) OldSkul
»

Vpliv spornega olivnega olja na zdravje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5310039 (8161) Mare2
»

Umik najpomembnejše študije o sredozemski kuhinji: ni dokazov, da olivno olje zmanjšu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8321166 (14979) Kenpachi
»

Lidl kvaliteta...? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19156294 (43743) darkolord

Več podobnih tem