Forum » Šola » Fizika - napake
Fizika - napake
Blaz90 ::
Imam eno vprašanje glede sistematske napake pri fiziki:
Gre za fiz. praktikum, kjer sem npr. pri eni nalogi izračunal efektivni odmik ter podal rezultat(lomni količnik: n=1.53+-0.02), vendar moram oceniti k tej napaki še sistematsko napako (napako merilnega instrumenta, v tem primeru gre za navadno merilo).
Privzel sem, da je napaka merila preprosto +-1mm, samo zdaj pa nevem kako bi to napako vklučil k absolutni napaki, da bi potem dobim končno napako (sistematska ter absolutna)?
Gre za fiz. praktikum, kjer sem npr. pri eni nalogi izračunal efektivni odmik ter podal rezultat(lomni količnik: n=1.53+-0.02), vendar moram oceniti k tej napaki še sistematsko napako (napako merilnega instrumenta, v tem primeru gre za navadno merilo).
Privzel sem, da je napaka merila preprosto +-1mm, samo zdaj pa nevem kako bi to napako vklučil k absolutni napaki, da bi potem dobim končno napako (sistematska ter absolutna)?
rezator ::
A to si na Pefu? Če si mi lahk pod zasebno pišeš, mam ful poročil oz ti lahk vštimam :) Če si piši, sam nevem kolk mate isto, ker zdej je drug sistem, kuk vidim si pa 1. letnik.
Zimavc ::
Pozdravljeni,
Izposodil si bom tole temo še za svoj problem pri fiziki. Imamo nalogo, ki je neznam rešiti in bi vas prosil za pomoč.
Naloga: Imamo dvigalo z maso 1.3t in se dviga iz prvega v tretje nadstropje. Izračunajte silo v jeklenici dvigala.
Najprej sem izračunal Fg=m*g in nato hotel še Fv=m(g+a). A ravno tu nastane problem, ker nimam pospeška in ne najdem ne v knjigi, zvezku ali internetu koristne formule zanj.
Prosil bi vas, če mi lahko vsaj malo pomagate
Hvala in lepo pozdrav
Izposodil si bom tole temo še za svoj problem pri fiziki. Imamo nalogo, ki je neznam rešiti in bi vas prosil za pomoč.
Naloga: Imamo dvigalo z maso 1.3t in se dviga iz prvega v tretje nadstropje. Izračunajte silo v jeklenici dvigala.
Najprej sem izračunal Fg=m*g in nato hotel še Fv=m(g+a). A ravno tu nastane problem, ker nimam pospeška in ne najdem ne v knjigi, zvezku ali internetu koristne formule zanj.
Prosil bi vas, če mi lahko vsaj malo pomagate
Hvala in lepo pozdrav
rezator ::
Uporabi formulo Fg=m*g. g ti je znan itak, maso maš dano. sila je večja od te, samo v trenutko ko se dvigalo pospešuje, vendar je ta trenutek zelo kratek. in v ostalem času se giblje dvigalo z enakomerno hitrostjo. in če je vsota vseh sil na telo enaka nič, se telo giblje enakomerno ali miruje. v tvojem primeru se giblje enakomerno, tako da te formule Fv=m(g+a) ne potrebuješ. sila ki deluje na vrv je enaka sili teže dvigala Fv=Fg=m*g
to je to
to je to
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Fizika-prosti pad z upoštevanjem uporaOddelek: Šola | 2361 (2022) | švrk |
» | Hitrost prostega pada (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 23702 (22047) | Thomas |
» | Štiri naloge iz fizike?Oddelek: Šola | 2902 (2834) | Princo22 |
» | Kaj je težje? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 6467 (5197) | hruske |
» | Fizikalne naloge - Energija, močOddelek: Šola | 3674 (3364) | gzibret |