» »

Sovražni govor v Slovenski zakonodaji

Sovražni govor v Slovenski zakonodaji

«
1
2 3

nurmaln ::

Zadnje dni se na ST pojavlja nek troll (ali več njih), ki odpira nove teme (katere moderatorji v sproti brišejo) in lepi razne antisemitske tekste. Glede na to da očitno oprani možgani ne spravijo skupaj niti enega lastnega mnenja ampak samo copy/paste, predvidevam da gre za kakšnega mulčka ki je na novo odkril neo-nacizem ali kaj podobnega. Ampak to naj ne bo vsebina te teme.

Ob tem se mi je porajalo vprašanje ali je "zanikanje ali zmanjševanje pomena holokavsta, genocida, agresije..." res nekaj takšnega kar se mora v Sloveniji prepovedati z zakonom?

2. točka 297 člena KZ RS
(2) Enako se kaznuje, kdor javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost.

Zakaj bi bila izjava
"Ameriški priseljenci niso iztrebljali indijancev." normalo sprejemljiva, oziroma dopustna tudi za tiste ki se ne strinjajo z njo,
po drugi strani pa bi izjava
"Hitler ni iztrebljal židov" ali izjava
"JLA je upravičeno posredovala v Sloveniji ob osamosvojitvi" lahko pripeljala do kazenskega pregona in zapora?

So T.I. "revizionisti" res tako nevarni da jih je potrebno utišat z zakonom? Svoboda govora za njih ne velja?
Je res potrebno vsakogar ki se ne strinja s širše sprejeto interpretacijo zgodovine označiti za nacista, antisemita...?


Moderatorje bi prosil da brišejo morebitne copy/paste prej omenjenih trolov, zanima me prevsem mnenja uporabnikov z vidika svobode govora.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

WarpedGone ::

Ta ukrep je v svoji osnovi enakovreden srednjeveškemu sežiganju heretičnih knjig. Resnice nebi smelo biti strah pred neresnico.
Če seveda bazira na konkretnih dejstvih oz. dokazih. Če pa je to le Resnica, potem pa seveda potrebuje pomoč prisile.

Ko bo družba dovolj napredovala od srednjeveških enoumij, bodo tudi takšne prepovedi odveč.
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Resnice nebi smelo biti strah pred neresnico.


Se strinjam. Tale sintagma "sovražni govor" je navadna oslarija. Zatiranje svobode govora.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BlueRunner ::

Ko bodo vsi ljudje prosvetljeni, spoštujoči in tolerantni do drugačnih, potem naj svoboda govora caruje. Dokler pa imamo prtljago Evrope, ki je do sedaj izumila in stestirala praktično vse -izme, spočela dve svetovni vojni in se nazadnje ubadala z genocidom manj kot 20 let nazaj, pa pravim, da so pravice, ki so nad svobodo govora. Še posebej, če se za svobodo govora in podobnimi pretvezami skrivajo poskusi podpihovanja sovraštva in nestrpnosti na podlagi veroizpovedi, barve kože, politične opredeljenosti ali narodnosti.

Razliko med neupravičeno in upravičeno omejitvijo svobode govora pa lahko definiram tako:
- Država Turčija prepoveduje in obsoja izraz "genocid" za opis genocida turkov nad armenci. To je neupravičena omejitev, ki služi samo temu, da večina poskuša zamolčati preverljiv in preverjen zgodovinski material. Omejitev zato, da se večina počuti bolj "čisto" in "civilizirano".
- Nemčija prepoveduje zanikanje preverljivih in preverjenih dejstev o holokavstu. To je upravičena omejitev, ker se večina trudi zadržati zgodovinski spomin o kolektivnem zločinu, ki ga sta zagrešila država in narod. Samo s spoštovanjem tega spomina in ne z njegovim zanikanjem pa se lahko varuje pravice vseh ostalih še vedno prisotnih manjšin v Nemčiji in konec koncev tudi nemšik sosed.

So pa to za prebivalce ZDA verjetno nerazumljive omejitve, kajti njihova "svoboda govora" je bila tipično omejena v najtemačnejših obdobjih njihove zgodovine, nikoli pa ni pripeljala do -izmov, genocida in pokolov. Uničenje staroselcev pa s svobodo govora ni imeli čisto nič.

nurmaln ::

Nemčija prepoveduje zanikanje preverljivih in preverjenih dejstev o holokavstu.

Po Nurembergu je bilo "preverjeno in preverljivo dejstvo" da je v Auschwitz-u umrlo nekje 3-4 Mio ljudi. Po naših zakonih bi bil tisti zgodovinar, ki je prvi povedal da je prava cifra bližje 1 Mio, lahko obsojen za kaznivo dejanje.

Ko bodo vsi ljudje prosvetljeni

Pa bodo kdaj če se bo svoboda govora omejevala?

Tudi v Jugi (sploh na začetku) je mogla raja sprejet neka "preverjena dejstva", če si preveč glasno povedal da mogoče ni vse ravno tako si pa dobil karto za na goli otok.

A bit too Nineteen Eighty-Four for me.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

MadMicka ::

Zatiranje svobode govora? No, sej pravim, srednje šole bi morale postati obvezne in učiti bi morali tudi osnove prava. Nobena ustavna pravica ni absolutna. Vsaka ustavna pravica je omejena z drugimi ustavnimi pravicami. Bolj "trdim" ljudem to dela probleme, ravno zato pa bi morali takšne stvari učiti v okviru obveznega izobraževanja.

Če banaliziram, ne moreš nekomu reči, da je idiot pa prasec, pa nigr pa peder itd. in se pri tem sklicevati na svobodo govora, saj na ta način posežeš na prav tako z ustavo varovano spoštovanje človekove osebnosti in dostojanstva.

A vsaj to osnovno razumeta WarpedOne in Thomas? Sej ni tok težko. Mal strpnosti pa mal izkušenj in modrosti, pa ne moreš falit. Ne rabiš bit pravnik, le glavo moraš imeti na pravem mestu :)

WarpedGone ::

Zdej se pa potrudi pa spiši še kej povezanga s temo. Bo šlo?
Zbogom in hvala za vse ribe

BlueRunner ::

Po Nurembergu je bilo "preverjeno in preverljivo dejstvo" da je v Auschwitz-u umrlo nekje 3-4 Mio ljudi. Po naših zakonih bi bil tisti zgodovinar, ki je prvi povedal da je prava cifra bližje 1 Mio, lahko obsojen za kaznivo dejanje.

Ne, ni. Številka samo za Auschwitz je ocenjena na 1,300.000 do 1,500.000 mio ljudi. Kar pomeni, da so zgodovinske raziskave stvar iskanja dejstev in ne njihovega skrivanja, potvarjanja in reinterpretacije. Zanikanje holokavsta, tudi če je izraženo v obliki zanikanja števila žrtev, je bilo tako do sedaj vedno razkrinkano kot navaden nateg, če pa se je za tem potvarjanjem skrival še kakšen dodaten namen, pa se to lahko razume ne samo kot strokovna napaka, ampak tudi mnogo bolj problematično.

Po drugi strani pa ravno Turčija izvaja represijo nad zgodovinarji, ki samo prezentirajo dejstva, ki pa kulutrni večini niso všečna.

Pa bodo kdaj če se bo svoboda govora omejevala?

Napisal sem prosveteljeni, spoštujoči in tolerantni do drugačnih. V ZDA, katerih kultura je praktično izrasla iz teh izhodišč - nobena skupina pač nikoli ni bila toliko močna, da bi lahko njena nestrpna mnenja bistveno vplivala na karkoli - je svoboda govora manj obremenjena z omejitvami. Hkrati pa si bebec, če nisi toleranten do od sebe drugačnih, saj lahko mimogrede prideš v kvart, kjer so drugačni od tebe pravzaprav večina. No, bebec ali pa se zapreš v neko svojo malo enklavo in tako ali tako prenehaš biti problem za širšo družbo.

V Evropi pa je zgodba malo drugačna. Nacionalne meje in nacionalna pripadnost se ne pokrivajo vedno in cela vrsta manjšin, tudi takšnih brez svoje lastne države, je vedno izpostavljena takšnim ali drugačnim kulturnim pritiskom večine v lastnem okolju. Če se v tej večini, pod zastavo svobodnega govora, dopusti spodbujanje nasilja nad manjšino, ki potem počasi raste od verbalnega naprej, pa je Evropa že nekajkrat dokazala, da je zmožna v relativno kratkem času zadevo potencirati do takšne mere, da pride do poskusov odstranitve ali uničenja teh manjšin. Še najbolj grozljivo pa je, da se je v grozovitosti te izkušnje Evropa v zadnjih balkanskih vojnah domislila izraz "etnično čiščenje", samo zato, da ne bi rabila spregledati, da so to bila enako zavržena dejanja, kot se jih je posluževal tretji rajh.

Prosvetljenost, spoštovanje in toleranca tako v Evropi zaradi zgodovine ne izhajajo iz neomejene svobode govora, temveč primarno iz načina in vrste omejitev le tega. Če pogledamo samo primer slovenske manjšine na ozemlju Italije, je "svoboda govora" že nekaj časa nazaj napredovala do stopnje mazaštva in piromansta (tudi nacisti so z židi začeli tako), kar v družbi predvsem veča toleranco do nasilja nad drugačnimi in poglablja nerazumevanje. Torej naravnost nasprotja od tega kakšni naj bi bili ljudje v medsebojnih odnosih.

Medčloveško toleranco je potrebno vzpodbujati in vzpodbujanje je včasih sestavljeno tudi iz tega, da se netoleranco identificira kot takšno in ustrezno sankcionira, pač v sorazmerju s težo dejanja. Kako pa mižanje (ne) pomaga, pa si lahko pogledamo na zahodni meji. V državi, ki s polpreteklo zgodovino še zdaleč ni razčistila, v nas pa še vedno vidi grožnjo iz vzhoda, pod izgovorom svobode govora pa se vztrajno izvaja nasilje nad slovensko manjšino. Imamo pa tudi pri nas manjšine, ki so iz strani kulturne večine deležne enakega toplega obravnavanja. Je pa res, da je samorefleksija težka in je lažje pokazati zmoto, kadar je ta na drugi strani, kot pa takrat, kadar je na naši strani.

donfilipo ::

Lepo povedano Bluerunner. Vendar je vzpodbujanje človeške tolerance najbolj efektivno drugače, kot se zdi na prvi pogled. Ne gre samo s prepovedmi in omejevanjem določenih manifestacij, na simbolni ravni.
Diskriminacija in sovraštvo se v določenih pogojih dejansko lahko pojavi med enojajčnimi deseterčki:)), če poenostavim malce hudomušno.

Če so dejansko tu patroni, ki 'sieg heilajo' brez vseh pametnih argumentov, je brisati jih, resda najlažje in povsem razumljivo logično ravnanje s strani adminov, ni pa rečeno, da je to res tisto, kar najbolj pomaga. Tudi represija je vprašljiva. Za eno stvar vem, ki dejansko najbolj pomaga. Gospodarksa rast in optimističen pogled na prihodnost. Če tega ni, bo takih pojavov vedno več, in ne bodo vsi samo otročje lepljenje nacističnih floskul po forumih. Pojavile se bodo tudi prefinjene variante, ki nazadnje lahko prerastejo v prefinjeno doslej še neklasificirano prefinjeno diskriminanco, ki postane shizofreno uradna.

Medčloveška toleranca in uniformirano le-te spodbujanje, vsako jutro za zajtrk, je lahko na koncu še večji bullshit kot nacistično zborovanje. Ljubezen do soseda je efektivna, če se porodi iz zavedanja, da se praktično vsakogar da koristno uporabiti v skupnosti in če seveda imaš za to dovolj pameti in znanja. Politične floskule o bratskem sožitju množice brezposelnih in lačnih, so veliko bolj pokvarjene od prepevanja 'die wacht am rein' v munchenski pivnici:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Tr0n ::

Folk bi rad svobodo govora brez spostovanja do socloveka in razumevanja situacije.

Oboje mora bit, da stvar funkcionira.

BlueRunner ::

Gospodarksa rast in optimističen pogled na prihodnost. Če tega ni, bo takih pojavov vedno več, in ne bodo vsi samo otročje lepljenje nacističnih floskul po forumih.

Ja, to je čisto res. V času krize ljudje iščejo moč v številkah in takrat je lažje potlačiti osebne dvome in pomisleke, če se začne prodajati idejo "lepše prihodnosti". Kadar pa se to lepšo prihodnost prodaja pod pretvezo zunanje krivde oziroma zunanjega krivca za vse tegobe, pa je to že začetek konca.

Tudi za represijo se strinjam, da je njen domet omejen. Hkrati pa vidim okolje aferaških medijev (kar je opis vseh mainstream medijev v razvitem svetu - mi nismo nikakršna posebnost), ki vedno daje prednost spornim oziroma hujskaškim mnenjem pred tistimi, ki so bolj banalna, pa čeprav so tudi bolj verodostojna in argumentirana. Tako je bistvena razlika med tem, da medij napiše "meščani želijo zaščititi izgled mesta pred tujci" in zapisom "meščani skrajno netolerantni do verske skupnosti". Pa čeprav je dogodek enak... To so že na kratek rok nevarne stvari, za katere je nekako potrebno poskrbeti, da so jasno označene kot nevarne in škodljive. Represija v smislu cenzure pa težave ne bo odpravila, temveč jo bo samo prestavila v okolje gostiln in tihega pridušanja. Po drugi strani pa je potrebno takšne besede in dejanja v javnosti v celoti obsoditi in poskrbeti, da bo nedvoumno jasno, da so takšna mnenja sovražna in predstavljajo neupravičen napad in omejitev neke druge človekove svobode, ki je v Evropi ravno zaradi zgodovine izrecno nad svobodo govora.

Torej ne cenzura kot takšna ampak jasno obsojanje takšnih dejanj. Obsojanje pa gre lahko od pojasnitve dejstev (kar veliko ljudi raje presliši, mediji pa raje ne zapišejo - resnica je tipično banalna in dolgočasna) pa vse do pregona kaznivega dejanja, kadar se kliče neposredno k nasilju. Sorazmernost je tukaj bistvena.

Politične floskule o bratskem sožitju množice brezposelnih in lačnih, so veliko bolj pokvarjene od prepevanja 'die wacht am rein' v munchenski pivnici

Težava se pojavi takrat, kadar začne takšne prepevati del politike. Zgledi vlečejo in če se vzgledov ne sankcionira v vzgled vsem drugim (pun intended), potem zadeve zelo hitro zelo pobegnejo nadzoru. Samo zato, ker nekdo dviguje roko in prepeva kar prepeva je še dokaj benigno, težava je, ko to postane recept za rešitev in takrat "politične floskule" o bratskem sožitju (kar itak ne pomaga) zamenjajo samo druge politične floskule o grešnih kozlih.

Če rečem iz pozicije čistega naivnega idealista (nevzdržno in nepravilno, vendar ilustrativno) je vladavina prava pomembna zato, ker naj bi pravo učinkovalo na vse ljudi enako, ne glede na njihov status. To pomeni, da je vladavina prava dejansko edina obramba pred delovanje države (oziroma suverene) in njeno popolno samovoljo. Včasih pa so zakoni tudi takšni, da preprečijo vzpon škodljivih idej, pač za ceno tega, da se ohranjajo "pokvarjene politične floskule". Pač samo zato, ker so te dolgoročno v svojih posledicah manj škodljive od pivniške alternative.

Zgodovina sprememb…

ABX ::

Thomas je izjavil:

Resnice nebi smelo biti strah pred neresnico.


Se strinjam. Tale sintagma "sovražni govor" je navadna oslarija. Zatiranje svobode govora.


Dokler bo folk ostal naiven in butast (za vedno) je prepoved sovražnega govora popolnoma na mestu.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Thomas ::

Potem se pa prepoved "sovražnega govora" uporablja za vzpostavljanje črne fašistične diktature. Ko ne smeš reči "bobu bob", pride slejkoprej do tega, da sta recimo avtorja South Parka pod smrtno grožnjo.

TO je rezultat politične korektnosti. Da mračnjaki triumfirajo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ABX ::

Smrtna grožnja je tudi sovražni govor in kot taka se preganja. Zakonodaja torej dela in problem je le v implementaciji.
South Park pa dvomim da je kaj napačnega rekel ker da bi jaz vedel v USA ali EU ni cenzuriran.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Thomas ::

Tisti ki so sposobni ubijati, kot so recimo Tea Gogha, se ustrašijo "prepovedanosti sovražnega govora" ene toliko, kot iti čez cesto mimo prehoda za pešce.

Upošteva pa to prepoved neskrajna večina, ki je TARČA teh skrajnežev.

Zato mi je ob "liberalizmu" levičarjev - nekoliko slabo. De facto pomagate zganjat čredo v klavnico.

South Park pa dvomim da je kaj napačnega rekel ker da bi jaz vedel v USA ali EU ni cenzuriran.


Ti kar "dvomi". Jaz vem za kaj gre, kot vsak, ki mau pogugla. Zaenkrat še, vsej.

http://www.google.com/search?q=south+pa...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

ABX ::

Vsekakor, vendar je tu pomembno posameznike izločit in jim ne dovoliti pridobit dovolj privržencev.

To z Mohamedom je problem na katerega se še sam South Park norčuje. Ampak kako odstranitev prepovedi sovražnega govora bi pomagalo v tem primeru? In cenzura ki ti omenjaš ni prišla iz USA ali EU ampak iz strani ekstremistov, tej pa itak delujejo popolnoma izven zakonov in ne razumem kaj imajo veze pri zagovarjanju odstranitve cenzure sovražnega govora.

Malo vlečeš izven konteksta debate.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Thomas ::

Fundiji prepovedo "sovražni govor" proti svojemu svetemu možu. Vsakemu, najraje. "Liberal wets" prepoveste pa še proteste proti tej njihovi "prepovedi" in jim tako pomagate. Če je bil to vaš namen, ne verjamem, ampak me nič ne briga. Rezultat je tak, kakršen je.

Prepoved šimfanja s strani nekaterih in fizično nasilje s strani drugih.

"Liberals" in "tranzicijska levica" ste eni in isti "anti"fašisti. Sorry.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ABX ::

Kaj češ, v življenju je vedno potrebno delat kompromise.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Thomas ::

Hvala lepa ta TAK kompromis.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ABX ::

Nikoli nisem rekel da se strinjam z sprejemom bilo kakšnega religioznega pogleda na svet.

Žal te fanatike imamo, upam da za čim manj časa. Ampak ukini prepoved sovražnega govor kot ti očitno želiš in boš imel te idiote na vsakem vogalu ki bojo javno zagovarjali linčanje vsakega ki se ne strinja z njimi.

Še vedno ne razumem kako lahko kaj takega zagovarjaš in kakšne prednosti bi prineslo.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Mipe ::

Zakaj pa tem fundijem posvečamo toliko pozornosti? Oni so kot jokajoči dojenčki, ki bolj in pogosteje jokajo, ker s tem učinkovito pridobijo pozornost, čeprav v resnici niso lačni ali bolni.

Thomas ::

Jokajoči dojenčki ne pošiljaj fatev okoli, in jih tudi drugi jokajoči dojenčki ne izvršujejo.

Primerjava je absurdna.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mipe ::

Niti ne. Vsi si želimo pozornosti in smo pripravljeni narediti marsikaj zanjo. To je pač v naši nravi. Tega ti seveda ne razumeš, ker si tako želiš upladati svojo zavest na Internet.

Fundiji so kot otroci, ki tulijo in razbijajo igrače, če ne dobijo svojega. Če jih dovolj dolgo ignoriramo, se bodo prej kot slej izčrpali in spoznali, da takole pač ne bodo zmagali.

Žal smo kot preveč skrbni starši, ki takoj poskočimo ob vsakemu stoku.

Thomas ::

Neumnosti klati, kdor primerja teroriste z otroci.

Slabše kot neumnosti. Dosti slabše.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mipe ::

Potem so elitni psihiatri kova Freud neumni, eh?

Sicer pa govorim o fundijih, torej ekstremnežih ne glede na vero, politiko ali blagovno znamko, ne o teroristih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

T-h-o-r ::

Thomas je izjavil:

Resnice nebi smelo biti strah pred neresnico.


Se strinjam. Tale sintagma "sovražni govor" je navadna oslarija. Zatiranje svobode govora.


a potem te ne moti, če rečem, da bi bilo treba takšne kot ti dati pod šus

in potem iti tudi na ulico s transparenti
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Thomas ::

Sprašuješ me, kje je meja med GROŽNJO in SVOBODO GOVORA, kjer zdaj nekako stoji "SOVRAŽNI GOVOR" - če te prav rzumem.

GROŽNJE naj kar bodo prepovedane.

Če pa rečeš, da misliš, kako bi morali sprejeti zakon, po katerem gredo smart-asses like Thomas v kacete, je pa to svoboda govora. Ni grožnja pravzaprav, ker bi bil tak zakon protiustaven.

Kdor je dovolj naiven, da ima zakon za kakšno zanesljivo zaščito.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

ABX ::

Ne biti tako naiven, dovolj je da kaka znana oseba nekoga označi za manj vrednega in takoj ovce dobijo izgovor za fizično nasilje.

In ne vidim ene prednosti z ukinitvijo sovražnega govora, samo večja možnost nasilja.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

BlueRunner ::

Tisti ki so sposobni ubijati, kot so recimo Tea Gogha, se ustrašijo "prepovedanosti sovražnega govora" ene toliko, kot iti čez cesto mimo prehoda za pešce.

Mhm. Hujskači, ki pa njemu podobnim pojasnjujejo, da so muslimani krivi za vse tegobe "čistih nizozemcev" pa bi izdatno uživali. Ni ga lepšega. Množico s svojimi izjavami nahujskaš, da požge nekaj sinagog/cerkev/mošej, pa je OK. Mar ne? Kajti vsi ljudje so prosvetljeni, saj vedo, da niso muslimani/židi/romi/kristjani krivi česarkoli, vsi so tudi spoštljivi, saj ne govorijo drugim kaj smejo in česa ne smejo verovati in konec koncev so vsi ljudje tudi tolerantni, saj barva kože ali pa malo bolj zakrivljen nos še ne označujejo človekovega karakterja.

Ko bodo zadnje postavke veljale in bo hujskaški govor imel približno toliko teže, kot jo ima življenska filozofija petletnega froca, takrat lahko umaknemo vse omejitve svobodnega govora. Dokler pa nismo niti približno v takšni družbi, pa prosim za neke instrumente, ki bodo hujskače in njim podobne ustrezno sankcionirali.

Konec koncev za Hitlerja sploh ni važno, če je koga osebno ubil ali ne (izven bojev v WWI). Verjetno tudi ne. Je pa njegovo hujskaštvo pobilo miljone samo na kontinentu in nekatere skupine izločene na podlagi ideje o "nadljudeh" skoraj v celoti uničilo. Jp. Ni kaj. Čudovita posledica neomejene svobode govora.

ABX ::

Ne pozabit da te njegove ideje povzročajo nasilje še danes. Da ljudje so toliko neumni.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

BlueRunner ::

Seveda pa je čisto OK, da se v šoli in tudi drugače pove katere so bile te ideje, zakaj so bile zgrešene in kakše posledice so imele.
Ni pa potrebno dopuščati propagiranje teh idej, njihovo zagovarjanje ali celo poskusi ponovnega hujskanja ljudi k njihovem spoštovanju.

Thomas pa je ti dve zadevi nekako uspel pobrkljati - ne vem pa, če zato, ker je zmeden ali zato, ker teh stvari res ne loči. Za njega je omejitev opisana v drugem stavku (to kar je v splošnem evropski pristop) nenadoma postala enaka omejitvi v drugem stavku (to kar je turški pristop).

Thomas ::

Turški pristop - zanikanje dejstva, da so pobili okoli milijon Armencev - je destruktiven. Evropski pristop, da je prepovedano zanikati ali podvomiti v grehe (dela) Evropejcev, je pa avtodestruktiven.

My point exactly, turška kultura je agresivna, evropska (je) postala avtodestruktivna.

A bi lahko povedal še kaj bolj poznanega? Težko.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BlueRunner ::

Evropski pristop, da je prepovedano zanikati ali podvomiti v grehe (dela) Evropejcev, je pa avtodestruktiven.

Si zgrešil poanto, mar ne?

Thomas ::

To je moja poanta. Kakršna že je tvoja, zame ni obvezna.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nurmaln ::

BlueRunner je izjavil:

Mhm. Hujskači, ki pa njemu podobnim pojasnjujejo, da so muslimani krivi za vse tegobe "čistih nizozemcev" pa bi izdatno uživali. Ni ga lepšega. Množico s svojimi izjavami nahujskaš, da požge nekaj sinagog/cerkev/mošej, pa je OK. Mar ne? Kajti vsi ljudje so prosvetljeni, saj vedo, da niso muslimani/židi/romi/kristjani krivi česarkoli, vsi so tudi spoštljivi, saj ne govorijo drugim kaj smejo in česa ne smejo verovati in konec koncev so vsi ljudje tudi tolerantni, saj barva kože ali pa malo bolj zakrivljen nos še ne označujejo človekovega karakterja.

Ko bodo zadnje postavke veljale in bo hujskaški govor imel približno toliko teže, kot jo ima življenska filozofija petletnega froca, takrat lahko umaknemo vse omejitve svobodnega govora. Dokler pa nismo niti približno v takšni družbi, pa prosim za neke instrumente, ki bodo hujskače in njim podobne ustrezno sankcionirali.

Konec koncev za Hitlerja sploh ni važno, če je koga osebno ubil ali ne (izven bojev v WWI). Verjetno tudi ne. Je pa njegovo hujskaštvo pobilo miljone samo na kontinentu in nekatere skupine izločene na podlagi ideje o "nadljudeh" skoraj v celoti uničilo. Jp. Ni kaj. Čudovita posledica neomejene svobode govora.


Da ne bo nesporazumov, napeljevanje k kaznivem dejanju je kaznivo dejanje in torej je sankcionirano tudi brez na začetku teme omenjenega člena.
Prav tako so sankcionirane grožnje in ogrožanje varnosti.
Omenjeni člen je torej ob resnih in neposrednih grožnjah ali napeljevanju nepotreben.

Poleg tega pa ta člen nekomu daje absolutno oblast nad "RESNICO" v določenih temah. In če se s to "RESNICO" ne strinjaš si sankcioniran. Dokler imamo tak člen v zakonu se lahko kar hitro zgodi da se znajdeš na napačni strani "RESNICE".
Mogoče bi morali ustanoviti še Ministrstvo za Resnico, da bo vsak v vsakem trenutku vedel kaj lahko misli in kaj ne?
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

frudi ::

Ravno taisti člen KZ je tudi mene pred kratkim zbodel v oči, ker je enostavno absurden. Ker je tole javni medij, sem zaradi sledečega...

"Zakaj so imeli tuši v Auschwitzu 11 lukenj? Ker ima žid 10 prstov."

ali

"Mah, še dobro, da je vsaj nekdo med vojno malo razredčil žide v evropi."

... lahko za 2 leti poslan v zapor. Čisti debilizem. Niti nima veze s sovražnim govorom - dejansko se slab okus ali ignoranca obravnava kot kaznivo dejanje.
Avtorji takega člena niso nič boljši kot mule, ki pozivajo k umoru karikaturista, ker si drzne narisati muhameda...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

donfilipo ::

Ministrstvo za resnico v blažji obliki obstaja in je obstajalo. Sankcije tudi. Od bolečih do skrajno ponižujočih. Povsod. Poizkusi zadevo razsvetliti tudi. Ampak ne gre povsem. Na žalost smo narejeni tako, da se učimo od avtoritet. Lahko se trudimo, da so te verodostojne in ne lažejo. Nemogoče pa je doseči, da bi vsak posameznik o vsem, brez opiranja na avtoritete z dokazi in raciom izoblikoval neodvisno mnenje.

Nekatere avtoritete so pokvarjeni pezdeti in lažnivci. Določiti jih, se da verjetno samo z leti izkušenj. Deloma. Povsem na žalost nikoli. Skepsa je edini instrument. Na žalost pa tudi ta, če je resnična in stalna na vseh področjih, precej blokira uspeh posameznika. Skratka zadeva ni enostavna, tako kot tudi problem nacizma ne. Anisemitizma pa bi se morda nemci lahko učili od nas, vsaj če pogledam število pobitih židov zadnjih 70let in števila deklariranih judov:)) Tako da...se tiste o pomanjkljivih tuših in vratih lahko mirne duše izgubijo v nemirnem valovanju bitov:)) Na slovence to tako ali tako ne vpliva kaj dosti, razen da spominjajo na SS-ovsko škrto preživelo žlahto po germaniji:)) In to zna ujeziti;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

BlueRunner ::

Thomas je izjavil:

To je moja poanta. Kakršna že je tvoja, zame ni obvezna.

Torej je tvoja poanta ignorirati vse kar povedo drugi in si sproti izmišljati neke nove dileme...

OK. Tudi to lahko počneš. Ni kaznivo, čeprav trdiš, da je.

DeusVult ::

Temu je tako, ker je celotna zahodna bela Krščanska civilizacija pod vplivom raznih židovskih lobijev. Židje z sionizmom in t.i "kultom šestih milijonov" (po židovskih virih število pobitih židov med rimljansko okupacijo, tako kot število pobitih židov med drugo svetovno vojno) skušajo Beli rasi vsiliti neko prirojeno krivdo, zaradi katere smo po njihovi religiji dolžni boriti se za "njihovo" zemljo (ilegalno okupirana palestina), obenem pa z multikulturalizmom skrbeti za izumrtje Bele rase. Ta ukrep "sovražnega govora" ni nič drugega, kot logično nadaljevanje več stoletnega boja židov proti Krščanski kulturi.

Celotna ideja "holokavsta" je absurdna. Število še živečih "žrtev" je višje od najvišjih ocen pobojev. Med drugo svetovno vojno se je svetovna židovska populacija povečala. Znanstveno dokazano je, da so židje s pomočjo komunističnih okupatorjev priredili "dokaze" v prid židovski teoriji o holokavstu.

SPREGLEJTE RESNICO! Židje s pomočjo organiziranega kapitala in političnih lobijev bijejo boj proti obstoju naše zahodne Krščanske civilizacije. Levi ali desni, naš skupni sovražnik je žid!
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

donfilipo ::

DeusVult je izjavil:

Temu je tako, ker je celotna zahodna bela Krščanska civilizacija pod vplivom raznih židovskih lobijev. Židje z sionizmom in t.i "kultom šestih milijonov" (po židovskih virih število pobitih židov med rimljansko okupacijo, tako kot število pobitih židov med drugo svetovno vojno) skušajo Beli rasi vsiliti neko prirojeno krivdo, zaradi katere smo po njihovi religiji dolžni boriti se za "njihovo" zemljo (ilegalno okupirana palestina), obenem pa z multikulturalizmom skrbeti za izumrtje Bele rase. Ta ukrep "sovražnega govora" ni nič drugega, kot logično nadaljevanje več stoletnega boja židov proti Krščanski kulturi.
Celotna ideja "holokavsta" je absurdna. Število še živečih "žrtev" je višje od najvišjih ocen pobojev. Med drugo svetovno vojno se je svetovna židovska populacija povečala. Znanstveno dokazano je, da so židje s pomočjo komunističnih okupatorjev priredili "dokaze" v prid židovski teoriji o holokavstu.
SPREGLEJTE RESNICO! Židje s pomočjo organiziranega kapitala in političnih lobijev bijejo boj proti obstoju naše zahodne Krščanske civilizacije. Levi ali desni, naš skupni sovražnik je žid!


Zanimivo. Kakšen link do utemeljitve, da so židje druga rasa ne bi škodil.
In še vprašanje: Kdo je po tvoje temelj in glavni nosilec krščanske kulture?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

BlueRunner ::

Celotna ideja "holokavsta" je absurdna. Število še živečih "žrtev" je višje od najvišjih ocen pobojev.

Zanimivo. Kakšen link do utemeljitve, da so židje druga rasa ne bi škodil.
In še vprašanje: Kdo je po tvoje temelj in glavni nosilec krščanske kulture?

Ja, donfilipo. To, kar je prijavil DeusVult je žalosten primer navadnega ekskrementa, ki ni podkrepljen z nikakršnimi dokazi ali zgodovinskimi ugotovitvami. Boleče pa je to, da dopuščanje in ne-repliciranje takšnih bebavosti vodi v splošno zanikanje holokavsta oziroma njegovo degeneracijo v "manjši dogodek". Kar je zelo žaljivo in vredno vsakega obsojanja.

Moj dedek je bil v italijanskem koncentracijskem taborišču na Rabu. Tam so ga odpeljali, ko je imel 15 let. Komaj je preživel. Ko danes poslušam izjave nekaterih italijanov o temu, da je to bilo "letovišče", sem goboko prizadet in užaljen, ker vidim, da poskušajo pisati zgodovino na novo in se niso sposobni soočiti z renico o temu kaj so njihovi očetje in dedje počeli.

Moj dedek je preživel, pa se tako počutim. Kako se morajo počutiti šele tisti, ki so ostali brez vseh sorodnikov?

frudi ::

BlueRunner je izjavil:

Boleče pa je to, da dopuščanje in ne-repliciranje takšnih bebavosti vodi v splošno zanikanje holokavsta oziroma njegovo degeneracijo v "manjši dogodek". Kar je zelo žaljivo in vredno vsakega obsojanja.

A je vredno tudi grožnje z dvema letoma zapora?
Se samo meni zdi ironično, da se nad drugačna mnenja o represivnih režimih preteklosti spravljamo z... represivnimi sredstvi?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

BlueRunner ::

Če bi človek ven potegnil cel kup podatkov, jih zapisal in predstavil sklep na podlagi teh podatkov, potem se mu ne bo moglo zgoditi nič. Raziskovanje in predstavljanje ugotovitev iz zgodovine pač ne zapade pod dikcijo kaznivega dejanja, kot jo berem.

Dovolj vztrajno nekritično repliciranje bedastoč brez kakršne koli resne podlage, pa IMHO lahko zapade pod dikcijo kaznivega dejanja, ker ne služi nikakršni znanstveni dejavnosti in na noben način ne osvetljuje zgodovinskih dogodkov. Torej se lahko po sistemu eliminacije ugotovi početje nečesa od naštetega v KZ.

Kazen pa se določi na sodišču, kjer se upošteva vse okoliščine. Če so okoliščine otežujoče, potem bo morda res zapor. Če so okoliščine olajšujoče (mladost, nekaznovanost, ipd) pa se lahko izreče tudi pogojna kazen.

DeusVult ::

BlueRunner je izjavil:

Če bi človek ven potegnil cel kup podatkov, jih zapisal in predstavil sklep na podlagi teh podatkov, potem se mu ne bo moglo zgoditi nič. Raziskovanje in predstavljanje ugotovitev iz zgodovine pač ne zapade pod dikcijo kaznivega dejanja, kot jo berem.


Ne drži. Židje sami aktivno onemogočajo resne znanstvene raziskave na tem področju, dosegli pa so tudi zaprtje večih zgodovinarjev, ki so to poskušali (Ernst Zundel, David Irving). Žal, resnica je leta Gospodovega 2010 kazniva z dvema letoma zapora. Pa ima Slovenija na tem področju še bolj mile kazni glede na ostale Evropske države.
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DeusVult ()

BlueRunner ::

Ne drži. Židje sami aktivno onemogočajo resne znanstvene raziskave na tem področju, dosegli pa so tudi zaprtje večih zgodovinarjev, ki so to poskušali

Tudi to boš moral podkrepiti s kakšnimi konkretnimi dokazi in ne teorijami zarote. Dokler ni podkrepitve, je to samo navadno nabijanje.

Mimogrede: Zündel je imel teorije o temu, da so NLP-ji dejansko nacistična skrivna orožja. Mhm. Ni kaj. Zelo kredibilna oseba. Njegovi "dokazi" za navedbe o holokavstu so v enaki kategoriji.

Kar se pa Irvinga tiče pa je sodišče že tako ali tako ugotovilo, da aktivno in namerno narobe tolmači razpoložjive podatke o holokavstu. Zaradi svoje simatiziranja z nacisti pa je bil v Avstriji tudi aretiran.

Torej res neka velika zarota. Proti UFO-logu in naciju, ki prilagaja dejstva svoji Resnici. Seveda pa lahko verjameš, da je vse skupaj samo ena velika Zarota.

Odpri oči in začni živeti, to je vse kar ti lahko predlagam.

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Tega Davida Irvinga sem malce pogledal. Prvi vtis. Ne spada med tiste, ki bodo sieg-heilali in na koncu dobili batine od policije. Spada med tiste, ki bodo 'samostojno' raziskali tisto, kar je tako zelo všeč neo-nacistom... in za to fino kasirali. Če se ga pri tem še zapre in šikanira, mu je samo v pomoč pri poslu.

Da so judje zgradili mit o holokavstu je razumljivo. Samo resnično dejstvo holokavsta in genocida nad judi, in tudi romi in slovani, ni bilo nič kaj dosti manj okrutno in za človeštvo ponižujoče, le tako glomazno in polno drobnih bolečih detajlov, da jih posameznik pač ne more dojeti. Prva obramba je seveda oznaka. Mister karadžič in njegov bojni kompanjon Šešelj, dandanes v živo (se lažje preveri in je praktično vse na netu:) trdita sicer formalno delno upravičeno, da genocida v srebrenici ni bilo (termin genocid po definiciji zahteva nameno iztrebitev etnije), da trupel ni 8000 in da če se bošnjaki ne bi upirali, žrtev ne bi bilo:)) In potem še naprej, če izpeljem njihovo logiko do kraja: da so srbi pravoslavne vere, pobili srbe islamske vere, v obrambi svoje svete pravice in dolžnosti. Tu sicer ni judov, logika pa je zelo podobna in veliko bolj živa in dostopna, kot holokavst. Zanikanje mita. Zanikanje dejstva. Sledi zanikanje zla. In na koncu naj bi sledilo poveličevanje zlega mita:)

V germaniji, ko enkrat za take reči začnejo soditi, sodijo ostro. Zakaj? Ker imajo še dandanes, tudi med ne tako davno priseljenimi z rahlo spodjedeno germansko identiteto, še vedno ogromno skritih 'nacijev'. Nacizem funkcionira praktično enako kot pri nas. Kdor je čisto nov prišlek se ga zna označiti za juda:)) Če si malce samostojen jih pošlješ v 3 krasne in zagroziš s prijavo na policijo in jim obenem poveš, da nimajo čiste pojme. Ampak to dejansko niso tisti, ki bi bili aktivni in nevarni neo-naciji. Teh je veliko manj in če bi te ti dobili na piko, nobena grožnja ne pomaga. Bil bi življensko ogrožen. No pri teh pa je dejansko problem, da tudi huda represija ne pomaga več in jim je samo gorivo na ogenj. Na žalost. Mi je pa jasno, da to lahko preceni, le poučen in moder sodnik, ki seveda poleg prava, zgodovine in sociologije, mora poznati tudi psihologijo, tu pa se bojim, da zahtevamo že vsi veliko preveč:))

Še na kratko v pouk DeusVaultu in podobnim. To, da so židje druga rasa ne drži. Mnogi tako imenovani germanski arijci, bi bili ob natančni genetski analizi hudo razočarani. 'Izraelitski geni', če nekje v preteklosti kaj takega določimo, so precej širše in drugje razpašeni, kot to lahko domnevajo tako judje, kot tudi neo-naciji. Če gremo na tezo, da gre za anti-krščansko vero.... joshua je bil žid, stara zaveza je židovska, apostoli so bili židje, in celi temelji naše zahodnjaške kulture imajo židovski pratemelj.

In na koncu isti 'patroni' ki so preganjali žide, so tolkli in na silo preganjali malce bolj trmaste posameznike vseh nacij. In to so bili fašisti vseh barv, ver in never:) Od križarjev naprej. Imeli so tudi kontrapode jasno, in vkolikor so bili in so še, ti nekje zmagovalci z mnogo žrtvami v spominu, se bo simbolika nasprotnika preganjala.

Antisemitizem v deželah kjer praktično judov ni, se ne obnese. Avtomatično mutira. Le tako malo oporico za zalet si išče. Jasno najde jo v nacijih ZDA, kjer je melting pot, do danes spretno krotil hujše nasilne izpade s pomočjo 'coca-cole i jeftinih sladkiša'. Če je kdo postajal zelo nevaren so ga poknili. Malcolm X in Luther King sta izpostavljena primera upora proti belemu rasizmu, prepričan pa sem, da bi se našlo tudi celo množica belih rasistov in nazijev, ki so jih enostavno pospravili. Jasno pa na nivoju, ko se prepira o številkah in napakah zgodovinarjev, represija odigra kvečjemu negativno vlogo. Poveča nakladača v mučenika in kaj kmalu mu lahko sledi velika, nad vsem razočarana množica. In kaj kmalu imamo iz pobratenih in prijateljskih sosedov, bratomorno vojno, ki ne prinese ničesar, razen nedolžnih žrtev. Primer je balkan, kjer so bo čez čas spet našlo nekega jacksona. Ali bo to Tito ali Joe ne vem...je pa tako, da slutim, da mačeha evropa silnih strasti vseh sprtih novoprišlekov ne bo prenesla. No če se pa motim pa toliko bolje. In JA. Antisemitizem V EU ne gre. V USA pa samo deloma. Ko bodo preračunali, da je David nevarnejši od 'coca-cole in jeftinih sladkiša', ga bo na mirnem jezeru povozil tramvaj:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

frudi ::

BlueRunner je izjavil:

Dovolj vztrajno nekritično repliciranje bedastoč brez kakršne koli resne podlage, pa IMHO lahko zapade pod dikcijo kaznivega dejanja, ker ne služi nikakršni znanstveni dejavnosti in na noben način ne osvetljuje zgodovinskih dogodkov. Torej se lahko po sistemu eliminacije ugotovi početje nečesa od naštetega v KZ.

Mislim splošno, ne po našem KZ (ki se mi v konkretni točki zdi absurden). Ti bi govorjenje/pisanje 'neresnic' oz. znanstveno spornih informacij kvalificiral kot kaznivo dejanje 8-O??? Zakaj že; a ker te neumnosti užalijo neko skupino ljudi?
Potem lahko zapremo tudi vse vernike, ki verujejo in vestno ponavljajo prav absurdne pravljice, skregane z zgodovino, fiziko in biologijo. Seveda če prej oni ne zaprejo nas ateistov, ker žalimo njihova sveta verska čustva...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

nurmaln ::

@DeusVult

Tema ni "Kaj se je v resnici dogajalo med WW2". Če želiš svoje antisemitske ideje širiti si prosim odpri svojo temo.
Čeprav veretno ti ne vidiš razlike, je v tej temi govora o nečem drugem.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

DeusVult ::

nurmaln je izjavil:

@DeusVult

Tema ni "Kaj se je v resnici dogajalo med WW2". Če želiš svoje antisemitske ideje širiti si prosim odpri svojo temo.
Čeprav veretno ti ne vidiš razlike, je v tej temi govora o nečem drugem.


Tema se navezuje na to, kar židje trdijo, da se je dogajalo med WWII - oziroma to, kar židje trdijo, da se jim dogaja zadnjih 2000 let, ker so ti zakoni proti svobodi govora in proti Krščanstvu posledica židovskega lobiranja in židovskih interesov. Vprašajte se, je narod, ki je bil v svoji zgodovini vsaj enkrat izgnan iz čisto vsake Evropske Krščanske države, res lahko nedolžen?
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DeusVult ()

BlueRunner ::

frudi je izjavil:

BlueRunner je izjavil:

Dovolj vztrajno nekritično repliciranje bedastoč brez kakršne koli resne podlage, pa IMHO lahko zapade pod dikcijo kaznivega dejanja, ker ne služi nikakršni znanstveni dejavnosti in na noben način ne osvetljuje zgodovinskih dogodkov. Torej se lahko po sistemu eliminacije ugotovi početje nečesa od naštetega v KZ.

Mislim splošno, ne po našem KZ (ki se mi v konkretni točki zdi absurden). Ti bi govorjenje/pisanje 'neresnic' oz. znanstveno spornih informacij kvalificiral kot kaznivo dejanje 8-O??? Zakaj že; a ker te neumnosti užalijo neko skupino ljudi?
Potem lahko zapremo tudi vse vernike, ki verujejo in vestno ponavljajo prav absurdne pravljice, skregane z zgodovino, fiziko in biologijo. Seveda če prej oni ne zaprejo nas ateistov, ker žalimo njihova sveta verska čustva...

Mislim (laično, ker nisem pravnik), da je potrebno nujno pokazati namen, da dejansko storiš takšno dejanje. Če opraviš neko raziskavo, ki ima za posledico recimo spremembo ocene števila žrtev holokavsta, potem za to ne moreš biti kaznovan, ker to ni bil tvoj namen. Pa čeprav bo to kakšna obrobna skupina takoj zagrabila. Če ni namena delovati s temi cilji, potem ne vidim kako bi lahko bilo to kaznivo samo po sebi. Ravno nasprotno - ravnaš v skladu z zahtevami stroke in samo dokumentiraš ugotovitve, nimaš pa lastne agende, ki bi jo promoviral.

To je na neko veliko razdaljo zelo podobno neki drugi dilemi: določena kategorija zdravil za visok krvni pritisk po vseh testih na temnopoltih prebivalcih ZDA ni najbolj učinkovita. Zato se jih temnopoltim ne predpisuje kot prvo zdravilo, ostalim pa se ga. Čeprav to nekatere skupine izrabljajo v smislu propagiranja manjvrednosti enih nad drugimi, pa je to samo rezultat znanstvenih raziskav, ki so bile nedvoumno opravljene brez skrite agende vzpodbujanja rasnega sovraštva. Pa čeprav nekateri te ugotovitve zlorabijo tudi na ta način.

Je pa res, da bi lahko besedilo zakona popravili, da bo bolj jasno upoštevalo namen dela. Sicer je tega zelo težko dokazati, ampak mislim, da se razen razjasnitve kaj bistvenega pri izvajanju tega določila ne bi spremenilo.

Če pa se motim, pa naj me pravniki popravijo. Vsekakor pa si ne želim živeti v državi, kjer bi bilo znanstveno delo avtomatično ogroženo samo zato, ker raziskuje občutljive teme. Čeprav zakonskega določila ne berem na ta način, pa nisem tako pogumen, da bi izključil to možnost.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nemčija bo hudo kaznovala sovražni govor (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
13031294 (28015) Mavrik
»

Sovrazni govor na slovenskem spletu (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
709725 (8445) jype
»

Spletno oko za cenzuro interneta (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / NWO
33873708 (64827) Mr.B

Več podobnih tem