» »

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming

««
15 / 20
»»

xsannyx ::

Jaz pa zdej sprašujem kr sm res čisto svež z ubuntujem kako dobim admin privilegije za tisto mapo var, ker v terminalu ne poznam veliko komand, da se odpre mapa kot administrator pa ni isto kot v windowsih in sem zgubljen :D

BaRtMaN ::

@xsannyx, pojdi v Programsko središče in namesti nautilus-gksu.

Potem imaš z desnim klikom na mapo/datoteko možnost Odpri kot administrator.

xsannyx ::

hvala :)

System ::

@Relanium

Nič nisi narobe storil. Linux kernel ima možnost, da ga sam upgradaš na novejšo različico a jaz tega ne priporočam, ker lahko imaš celi kup težav...
Kar pa Ubuntu že sam doda med svoje popravke pa seveda lahko in priporočam, da namestiš.

Icematxyz ::

P4ajo je izjavil:

Prva rešitev vsekakor reši problem v Totemu, res hvala!!!


Torej gre najverjetneje za nekaj kar je povezano z gonilniki za grafično kartico ali Compiz nastavitvami. Glede na to da praviš da naknadno šele čez čas pride do te težave. Spreminjaš kaj morda v CompizConfig Settings Manager?



Vir slike

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

P4ajo ::

Ne, ničesar nisem spreminjal sam, je možno, da to počne kak program?

Icematxyz ::

Verjetno ne. Katere gonilnike uporabljaš za grafično kartico. Odprto kodne (privzeto) ali zaprto kodne od AMD Sistem -> Administracija -> Gonilniki strojne opreme. Ali si pa morda ročno namestil zaprto kodne gonilnike iz AMD strani?

P4ajo ::

Pod Gonilniki stojne opreme mi piše:
ATI/AMD lastniški FGLRX grafični gonilnik
Preizkušeno s strani razvijalcev Ubuntu
Licenca: Zaščiten
"3D pospešen lastniški grafični gonilnik za kartice ATI.

Ta gonilnik je potreben za polno uporabo 3D potenciala nekaterih grafičnih kartic ATI, kot tudi za 2D pospeševanje novejših kartic."

Torej, uporabljam tiste, ki mi jih je, ko sem namestil ubuntu ponudilo, da jih omogočim (to so zgornji, menda zaprto kodni), drugih nisem nameščal.

Icematxyz ::

Da tisti so zaprto kodni. Lahko še poskusiš kako se za tvoje potrebe obnesejo odprto kodni gonilniki. Če pod Sistem -> Administracija -> Gonilniki strojne opreme izklopiš ta gonilnik in izvedeš reboot. (Potem ga lahko spet vključiš če želiš + reboot).

Ali pa še poskusiš kako je z predvajanjem video posnetkov če izklopiš vizualne efekte namizja. (Ne velja le za eno sejo).

V Alt + F2 okno ali terminal vpiši:

gnome-appearance-properties --show-page=effects

In izključiš vizualne učinke namizja.

Ali pa kot sem omenil pač metoda z metacity --replace v trenutni seji.

Možno pa je tudi da se kje v CompizConfig Settings Manager skriva kakšna opcija. Ki bi odpravila tvojo težavo. Se pravi 3D efekti namizja + normalno predvajanje video posnetkov.

Zgodovina sprememb…

P4ajo ::

Ugotovitve:
-Boljši so zaprtokodni gonilniki
-Brez vizualnih efektov mi ustreza in odpravi težave
-Compiz sem namestil, ter nekaj preizkušal, a še nič posebnega odkril

Torej, glede na to, da nimam neke potrebe po dodatnih vizualnih učinkih (če ne drugega, sm do zdaj večino časa preživel na xp, ki ravno vrhunec lepote), mi povsem ustreza, če so izklopljeni, bom pa pogledal v Compizu, če lahko dobim kak efekt, brez prevelike izgube zmgoljivosti.

Še enkrat pa bi se rad zahvalil za pomoč, sem res pozitivno presenečen, da si nekdo vzame toliko časa, hvala!

System ::

Se strinjam. Ne strinjam pa se, da so zaprtokodni gonilniki boljši, vsaj za Ubuntu NE.

P4ajo ::

Ja, jaz ne morem drugega povedati, kot, da mi je z odprtokodnimi delovalo slabše, bolj počasi+ še neki čudni efekti (ki definitivno niso namerni), drugega ne vem.

h1427096 ::

Po dolgem razmišljanju v tej smeri, sem se vendarle odločil preizkusiti Ubuntu. Naj za vsak primer poudarim kar bo iz spodaj napisanega očitno - o ubuntuju mi ni jasno čisto nič.

V ta namen sem uporabil svojo staro kišto: Pentium 4, 2.80GHz, 1GB RAM, 40GB disk. Sumim pa da mi najbolj nagaja grafična: Intel Corporation 82865G Integrated Graphics Controller (rev 02)

Prvi problem se je pojavil že pri "preizkusu" z Live CDjem. Ob vsakem zagonu mi je namreč sporočil da je prišlo do neke napake in da se bo začel desktop session kjer bom lahko to odpravil. Smisla za humor mu definitivno ne morem očitati :p

V glavnem, instalacijo se je dalo odpraviti tudi iz namizja, tako da onega pričakovanega menija niti nisem kaj prida pogrešal.

Naprej sem se zakockal z razporeditvijo particij. Izvedel sem kaj je swap, še vedno pa mi ni povsem jasno kako in koliko particij naj bi naredil. Sam sem prepustil 1GB za swap, 15GB za root in ostalo za /home. Kakšna je razlika, če bi naredil le eno particijo? Bi moral naredeti še kakšno extra? Obstajajo kje kakšna navodila o tem?

Ob koncu instalacije, zdaj se ne spomnim točno, verjetno je zahtevalo kakšen reboot, v glavnem mi je odprlo neko konzolo, nametalo kup enega teksta in se zaustavilo. Ne vem kaj mi je bilo da sem vpisal "exit" in naredilo je reboot.

Zadeva sicer načeloma deluje, me pa motita dve stvari. Prvič, v teh nekaj dneh mi je štirikrat freeznil. To pomeni, da se mi je pojavil črn zaslon, ventilator je (vsaj nekaj časa) delal s polno paro, enkrat sem lahko celo premikal miško, enkrat mi je s pomočjo kombinacije tipk celo uspelo priti v login screen - kjer je sicer poizkus logiranja povrnil prejšnje stanje, mi je pa vsaj uspelo narediti reboot. V ostalih primerih sem bil prisiljen izklopiti računalnik hardversko.

Druga stvar, ki me moti je resolucija. Native resolucija monitorja je 1280x1024, refresh rate 75Hz. Ubuntu se je odločil za 1024x768 in 60 Hz. Kar mi hodi malce malo. Ko surfam, brez nenehnega scrolanja lahko prebiram samo naslove novic... V monitor preferences imam monitor:unknown, hardware driverjev nimam ponujenih, xorg.conf datoteke nimam, edin kabla še nisem poizkusil zamenjati, ampak glede na to da je tale čist nov... Ima kdo kako idejo?

Sam OS se mi sicer zdi precej kul in komaj čakam da windowsi dokončno zapustijo moje stanovanje.

edit: aja, če je to kakšna dodatna informacija, movie player mi nikakor ne more vrteti DVDjev. Ko povečam se mi mal pokocka po ekranu, slike ni nikjer več. Z VLCjem ni težav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: h1427096 ()

Gapi ::

zdenka dodaj medibuntu repozitorije (skladišče) inštaliraj dvdcss.

Medibuntu
No person is rich enough,to buy back his past.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gapi ()

dux ::

Pozdravljen !

Glede zmrzmovanja in težav je zelo verjetno kriva grafična kartica oziroma gonilniki zanjo, saj je intel izdal nove gonilnike za grafične kartice, ki podpirajo nekatere nove tehnologije, vendar pa ti gonilniki ne podpirajo njihovih starejših grafičnih kartic (med katere spada tudi tvoja).

Trenutno kaže da tudi v 10.10 težava še ne bo popolnoma odpravljena.

Zbirka stvari, ki jih lahko narediš za izboljšanje situacije je tukaj https://wiki.ubuntu.com/X/Bugs/Lucidi8x...

lp
Upanje je v nasih odlocitvah

poweroff ::

h1427096 je izjavil:

Naprej sem se zakockal z razporeditvijo particij. Izvedel sem kaj je swap, še vedno pa mi ni povsem jasno kako in koliko particij naj bi naredil. Sam sem prepustil 1GB za swap, 15GB za root in ostalo za /home. Kakšna je razlika, če bi naredil le eno particijo? Bi moral naredeti še kakšno extra? Obstajajo kje kakšna navodila o tem?

V bistvu lahko daš automatisch, so pa priporočila, da se splača dati /swap 2x toliko kot je RAM-a, posebej pa /boot (npr. 100, 200 Mb), / bo 15 GB kar dovolj, ajde, lahko 20, ostalo pa /home.

To pride v poštev zlasti, če imaš kakšne posebne setupe, recimo kompletno kriptiran disk, ali kaj podobnega, kjer mora biti /boot posebej.
sudo poweroff

h1427096 ::

@gapi: tole verjetno rešuje sam težave z mplayerjem?
@dux: Tega sem se bal :) Poleg tega, da bom izvrševal ukaze za katere se mi niti ne sanja kaj naj bi počeli, me malce moti da ni nekih undo opcij razloženih. Ampak bom zagrizel tudi v tole kislo jabolko.
@matthai: damn! Pri prvem instalu sem že določil swapu 2x toliko kot je rama, nakar sem naletel na priporočila da naj bi ga bilo enako kot je rama. Pri splošnem pomanjkanju prostora na disku so se mi seveda zdela precej bolj simpatična :) Itak me pa pri vsem temle igračkanju slejkloprej čaka še kakšen install. Pa se da kje spremljati dejansko uporabo swapa?

Se tipkamo ko pridem do računalnika. Najverjetneje zvečer.

Mimogrede, moti me še ena stvar in sicer to, da z ženo nimava ravno nekih skupnih interesov, deliva pa si računalnike. Najinemu razumevanju do drugačnosti navkljub, se pojavi veliko nelagodje ko se človek med aplikacijami zazre v celo vrsto na novo inštaliranega programja. Zanima me torej ali je mogoče narediti install samo za trenutnega userja oz. kako nastaviti da se zadeve pač nebi defaultno prikazovale pri ostalih uporabnikih. Tole brisanje iz menijev namreč ni ravno najprijetnejša stvar, ki si jo človek lahko zaželi.

In, ko smo že pri tem - pri eni izmed aplikacij sem ob urejanju menijev namesto odstranitve "show" kljukice napravil kar "remove" (ali nekaj takega - govorim na pamet). Seveda je aplikacija izginila iz seznama. Mi pa sedaj firbec ne da miru. Če bi si sedaj vendarle zaželel tisto aplikacijo, kako pridem do nje?

poweroff ::

zdenka, nekih trdnih priporočil ni, dejstvo pa je,da swapa NE SME biti manj kot RAM-a, sicer ne dela hiberniranje.

Pa se da kje spremljati dejansko uporabo swapa?

cat /proc/swaps :D

OK, to je bolj hardcore varianta. Imaš pa v meniju Sistem - Skrbništvo - Nadzornik sistema v zavihku Viri lep pregled nad tem.



Tkole izgleda eng. verzija.
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Icematxyz ::

me malce moti da ni nekih undo opcij razloženih.


So razložene. Če boš dobro pogledal povezavo, ki ti jo je dal uporabnik dux. In tudi to kaj je napisal drži. Večino če ne vseh tvojih težav povzroča gonilnik za grafično kartico. Freezanje zagotovo.

Če boš testiral zadeve s tiste strani izpusti opcije:
GTT Incoherency Patch
Workaround C: Use a -intel DDX driver other than 2.9.1
Workaround D: Use a kernel other than 2.6.32
Using Maverick Kernel


Workaround A: Re-enable KMS
To poskusi. Opisano je le za enkraten boot. Lahko tudi z LiveCD. Tako da ni težave kako "odstranit". Bistvo tega pa je da ob zagonu slediš navodilom in:

Add i915.modeset=1 after "quiet splash".

Workaround B: Switch to -vesa
To skoraj zagotovo bo delovalo. Ne bo več freezanja. Res pa je da je to takšna rešitev, ki zelo zmanjša grafične zmogljivosti OS. xorg.conf za vesa pa ustvariš tako da v terminal vpišeš:

gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf

In copy/paste v to datotetko tisti tekst iz povezave in zadevo shraniš. Na to pa reboot.

Osebno bi pa na tvojem mestu poskusil te opcije:

1.) Z vesa bo najverjetneje delalo. Ne vem pa če boš zadovoljen. Odstraniš pa tako da odstraniš xorg.conf v katerem imaš konfiguracijo za vesa. Ali ga kam premakneš. Na primer:

sudo mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.confold

2.) V terminal bi vpisal (moraš predhodo odstranit xorg.conf za vesa):

sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade


Potem po rebootu če nebi blo bolje. Bi še poskusil kot imaš višje opisano ob zagonu v Grub. Re-enable KMS.

3.) Namestil bi kar Maverick Meerkat. Trenutno različico. Kjer je na voljo še novejše jedro.

4.) Zamenjal bi grafično kartico. Najverjetneje za kakšno nVidia v rangu tvojega računalnika.

dux ::

Ravno danes sem prebral da bo imel 10.10 "workaround", ki bo rešil te težave (vendar pa 3d učniki ne bodo več delovali). Več o tem tukaj - http://www.phoronix.com/scan.php?page=n...
Upanje je v nasih odlocitvah

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dux ()

h1427096 ::

Icematxyz je izjavil:

Workaround A: Re-enable KMS
To poskusi. Opisano je le za enkraten boot. Lahko tudi z LiveCD. Tako da ni težave kako "odstranit". Bistvo tega pa je da ob zagonu slediš navodilom in:

Add i915.modeset=1 after "quiet splash".


poizkusil, ni delovalo oz. nisem opazil nic novega. Predvsem sem bil seveda pozoren na monitor, na freez se mi ne ljubi cakati. Kaksen dan pac niti ne freezne.

Icematxyz je izjavil:

Workaround B: Switch to -vesa
To skoraj zagotovo bo delovalo. Ne bo več freezanja. Res pa je da je to takšna rešitev, ki zelo zmanjša grafične zmogljivosti OS. xorg.conf za vesa pa ustvariš tako da v terminal vpišeš:

gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf

In copy/paste v to datotetko tisti tekst iz povezave in zadevo shraniš. Na to pa reboot.

Po novem se mi po rebootu mirno ugasne monitor, kar je malenkost nerodna zadeva :) Preden to stori mi ene 3x blinkne. Zdaj sem logiran prek live CDja, vendar tako nimam pravic za spreminjanje xorg.conf datoteke. Help

h1427096 ::

no, skozi terminal mi je uspelo preimenovati xorg.conf. Kako čudovito je ponovno imeti šumnike na tipkovnici!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: h1427096 ()

Icematxyz ::

dux je izjavil:

Ravno danes sem prebral da bo imel 10.10 "workaround", ki bo rešil te težave (vendar pa 3d učniki ne bodo več delovali). Več o tem tukaj - http://www.phoronix.com/scan.php?page=n...


Skratka nekje na ravni vesa? Grafične zmogljivosti OS.

@zdenka17

Pozabi na to grafično kartico. In nabavi kakšno rabljeno ali novo low-end, ki deluje (in bo še dolgo delovala) brez težav. Nobene prave potrebe ni da se zaradi par deset evrov spuščaš v zadeve, ki na Ubuntu kot kaže še nekaj časa ne bodo delovale dobro. Ne glede kaj narediš.

xsannyx ::

Imam problem z youtubom..
V oknu kjer se predvaja video ne morem nič kliknati..
Ne morem zapreti oglasov, spreminjati resolucije, pavzirati videa, ga previjati,... skratka vse.
Če pa to poskusim s tipkovnico pa popolnoma deluje.
Kako bi to rešil?

KaRkY ::

Sem mel sam probleme pa sem nekaj našel da je problem flash 32bit browser 64bit in to samo v FF. Sedaj pa mam Chromium pa dela vse OK.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

Icematxyz ::

Verjetno oba uporabljata 64 bit Ubuntu. In problem se pojavi le na "starem" Youtube predvajalniku? Najbolje da se za Youtube portal uporabi kakšen drug OS. Ali Ubuntu 32 bit! Na tem Ubuntu pa res nič ne deluje? Ali pa:

Kot prvo. Adobe se je odločil da 64 bit uporabniki GNU/Linux verjetno pač ne obstajajo. In 64 bit verzija Flash Playerja za GNU/Linux se trenutno pač ne razvija. Posledično je bolje namestiti za FireFox v Ubuntu (64bit) kar 32 bit različico Flash Playerja.

Kako najlažje to narediti?

Trenutno je to zelo enostavno narediti z add-on FLASH-AID. Ali pa kar preko terminala ročno po postopku na povezavi (copy/pate). Naredi isto kot FLASH-AID add-on.

http://firefox-tutorials.blogspot.com/2...

Na povezavi je tudi opisano, kaj moraš storiti. Da deluje (stari) Youtube player. PO TEM ko se namesti 32bit Flash Player. V terminal vpišeš:

gksudo gedit /usr/lib/nspluginwrapper/i386/linux/npviewer

In vsebino datoteke zamenjaš, kot piše na povezavi z sledečo (in shraniš):

#!/bin/sh
TARGET_OS=linux
TARGET_ARCH=i386
export GDK_NATIVE_WINDOWS=1
. /usr/lib/nspluginwrapper/noarch/npviewer


Reboot FF. Kakšen dolg sprehod v naravi. In vse je najverjetneje spet v najlepšem redu.

By: lovinglinux

P.S.

FF4

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Icematxyz ::

Broadcom announced today the initial release of its new open source wireless drivers for Linux. The drivers, which are built using the kernel's own native SoftMAC framework, are currently in the kernel staging tree and are expected to eventually be merged upstream.

Broadcom networking hardware has typically been problematic on Linux because the community-developed open source drivers had to use a proprietary firmware blob from Broadcom that wasn't available under terms that facilitated redistribution. This has historically precluded out-of-the-box support for popular Broadcom chips that are used in many laptops and netbooks. Broadcom is finally addressing the issue and is working with the upstream kernel community.

"Broadcom would like to announce the initial release of a fully-open Linux driver for its latest generation of 11n chipsets. The driver, while still a work in progress, is released as full source and uses the native mac80211 stack," wrote Broadcom's Henry Ptasinski in a message on the Linux wireless mailing list.

When the new drivers are mature and are merged into the kernel mainline, it will allow Linux distributions to provide first-class support several common Broadcom wireless chips. According to a Canonical kernel developer, the new drivers will be included in the upcoming Ubuntu 10.10 release and may be backported to the current stable version. The driver currently supports BCM4313, BCM43224, and BCM43225, but it can be extended in the future to support additional Broadcom hardware components.


Vir

Pyr0Beast ::

Heh. Sem se nekoliko vznemirjal glede ubuntuja. Danes sem na laptop poizkusil dati Win XP - za drugega kot mrežno kartico gonilnikov sploh ni, vrgel stran vsaj 2 uri.
Windows 7 - preden sem usposobil vse hotkeye je trajalo še pa še, touchpad kar ni hotel sodelovati, boot CD z gonilniki za prenosnik se kar ni hotel zagnati, preko USB ključka pa bi skoraj spet fasal tisti foool.exe

Ključek z Ubuntujem. Boot in dela vse iz prve. Kapo dol.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

KaRkY ::

@Icematxyz Ja sem sam že nekaj takega pogruntal pa me ni preveč motilo. Sedaj pa sem si inštaliral Chromium pa dela vse.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

Icematxyz ::

Pyr0Beast je izjavil:

Heh. Sem se nekoliko vznemirjal glede ubuntuja. Danes sem na laptop poizkusil dati Win XP - za drugega kot mrežno kartico gonilnikov sploh ni, vrgel stran vsaj 2 uri.
Windows 7 - preden sem usposobil vse hotkeye je trajalo še pa še, touchpad kar ni hotel sodelovati, boot CD z gonilniki za prenosnik se kar ni hotel zagnati, preko USB ključka pa bi skoraj spet fasal tisti foool.exe

Ključek z Ubuntujem. Boot in dela vse iz prve. Kapo dol.


Pa še Broadcom wireless kot kaže bo počasi (vsaj nekateri modeli) delovalo out-of-the-box. Verjetno sčasoma tudi na Lucid Lynx preko "backports". Se pravi še manj težav za začetnike. Kakšen notebook na ARM arhitekturi bo verjetno se zelo razumel z Ubuntu & Co.

Skratka Ubuntu & Co. je že (in postaja čedalje bolj) dobra izbira, ki je zelo visoko na seznamu namiznih operacijskih sistemov namenjenih tako začetnikom kot profesionalcem.

zee ::

Glede Flash-a:
apt-get install flashplugin-nonfree (dela tudi na 64-bitnem Ubuntuju)

Ce namestis Ubuntu Tweak, lahko namestis tudo "uradno" 64-bit verzijo: apt-get install flashplugin64-installer

In all fairness ne stekam, kaj se folk tolk buni glede Flash-a.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

BaRtMaN ::

Ker je izredno neoptimiziran. Celozaslonski in HD flash video sta pošteno rečeno negledljiva.

Adobe ignorira 64-bitnike, na voljo je le zastarela in ranljiva verzija (remote code execution, fajnne?).

Se mi zdi, da ni težko videti, zakaj Flashu nekateri privoščimo zaton.

EDIT: Na desktop mašini so zadeve še prebavljive. Moti pa me (ne)zmogljivost na enoprocesorskih prenosnikih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

brodul ::

Ja flash je pain.

Še par let pa bo. Youtube je poskusno že na HTML 5, ostalo bomo pa potrpeli.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

System ::

Se, da že kako gledat videje na Youtubu brez flasha?

dux ::

Upanje je v nasih odlocitvah

GeForce ::

Torej zadeva je taka ..... imam Asus A52jr in Ubutnu. Če vklopim slušalke oz. zunanje zvočnike integrirani zvočniki še vedno "špilajo" čeprav naj bi se izklopili. Do sedaj sem imel to rešeno z uporabo ALSA-driver-linuxant, in vedno ko se je posodobil kernel, sem nanovo naložil ta paket in je delalo. Imam pa problem, da po zadnji posodobitvi NE deluje.

In me zanima če se da to kako rešiti ali pa katera distribucija linuxa bi bila bolj primerna za moj računalnik?

BaRtMaN ::

Ferari4, odpri terminal in vpiši alsamixer. S tipko desno se pomakni do stolpca Headphone Jack Sense. Ta nastavitev bi morala biti vklopljena, preklaplja pa se s tipko m. Program zapreš s tipko Escape, nakar probaš, če se zvočniki izklopijo ob priklopu slušalk...

Mimogrede, Adobe je končno izdal novo verzijo Flash playerja za 64-bitni Linux z imenom Square. Hitro posodobit staro, ranljivo verzijo!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

Icematxyz ::

@ferrari5 poskusi in ponovno namestiti ta paket. In sicer pritisni kombinacijo:

ALT+F2 in vpiši gksudo synaptic na to pa v hitro iskanje vpiši alsa-driver-linuxant.

http://www.linuxant.com/alsa-driver/

Trenutna verzija je 1.0.23.0. V synaptic označi (desni klik z miško) paket za popolno odstranitev in pritisni seveda na gumb Uveljavi. Potem ponovno zaženi računalnik. Na to pa znova namesti ta paket iz linuxant strani + ponovni zagon. Se pravi download -> od arhiviraš -> 2 klik na .deb paket in namestiš (traja nekaj časa da se namestitev konča).

Zgodovina sprememb…

GeForce ::

ko hočem zagnati alsamixer mi ga začuda ne najde :|, ne pomaga pa tudi ponovna namestitev tega paketa. Ubistvu je sedaj problem tudi v tem da mi pod možnostimi zvoka ne prikaže nobene strojne opreme in pod ODVOD imam le profil Dummy Output.

opeter ::

Imam dve vprašanji.
1.) Na žalost sem moral na novo naložiti Ubuntu na serverček (poimenovan Atom-server), sedaj pa ne morem share-at (delit) datotek:

Do pred kratkim je tole delovalo:

Ubuntu - delitev mape


Dovoljenja


Omrežje



Če pa želim dostopati do teh map, pa dobim sledeče:

Dostop do Ubuntu deljenih map iz Windows 7



2.) Kako lahko share-am cel disk v Ubuntuju 10.04?

Sedaj dobim tole, če izberem desni klik - meni - lastnosti:

Dostop do zunanjega diska - lastnosti

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Tarzan ::

Če nastaviš pri "souporabi map", da imaš dostop tudi kot gost deluje?

opeter ::

Žal ne ...

Če grem na Sistem -> Nastavitve -> Osebna souporaba, dobim sledeče:

Ubuntu



To pa je konkretno pri mapi Dokumenti:

Mapa/Lastnosti/Souporaba

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

opeter ::

Je morda kakšna težava v Samba konfiguracijski datoteki?

#
# Sample configuration file for the Samba suite for Debian GNU/Linux.
#
#
# This is the main Samba configuration file. You should read the
# smb.conf(5) manual page in order to understand the options listed
# here. Samba has a huge number of configurable options most of which 
# are not shown in this example
#
# Some options that are often worth tuning have been included as
# commented-out examples in this file.
#  - When such options are commented with ";", the proposed setting
#    differs from the default Samba behaviour
#  - When commented with "#", the proposed setting is the default
#    behaviour of Samba but the option is considered important
#    enough to be mentioned here
#
# NOTE: Whenever you modify this file you should run the command
# "testparm" to check that you have not made any basic syntactic 
# errors. 
# A well-established practice is to name the original file
# "smb.conf.master" and create the "real" config file with
# testparm -s smb.conf.master >smb.conf
# This minimizes the size of the really used smb.conf file
# which, according to the Samba Team, impacts performance
# However, use this with caution if your smb.conf file contains nested
# "include" statements. See Debian bug #483187 for a case
# where using a master file is not a good idea.
#

#======================= Global Settings =======================

[global]
  ; General server settings
  netbios name = ATOM-SERVER
  server string =
  workgroup = ORBIT-LAN
  announce version = 5.0
  socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_KEEPALIVE SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192

  passdb backend = tdbsam
  security = user
  null passwords = true
  username map = /etc/samba/smbusers
  name resolve order = hosts wins bcast

  wins support = yes

  printing = CUPS
  printcap name = CUPS

  syslog = 1
  syslog only = yes

; NOTE: If you need access to the user home directories uncomment the
; lines below and adjust the settings to your hearts content.
;[homes]
  ;valid users = %S
  ;create mode = 0600
  ;directory mode = 0755
  ;browseable = no
  ;read only = no
  ;veto files = /*.{*}/.*/mail/bin/

; NOTE: Only needed if you run samba as a primary domain controller.
; Not needed as this config doesn't cover that matter.
;[netlogon]
  ;path = /var/lib/samba/netlogon
  ;admin users = Administrator
  ;valid users = %U
  ;read only = no

; NOTE: Again - only needed if you're running a primary domain controller.
;[Profiles]
  ;path = /var/lib/samba/profiles
  ;valid users = %U
  ;create mode = 0600
  ;directory mode = 0700
  ;writeable = yes
  ;browseable = no

; NOTE: Inside this place you may build a printer driver repository for
; Windows - I'll cover this topic in another HOWTO.
[print$]
  path = /var/lib/samba/printers
  browseable = yes
  guest ok = yes
  read only = yes
  write list = root
  create mask = 0664
  directory mask = 0775

[printers]
  path = /tmp
  printable = yes
  guest ok = yes
  browseable = no

; Uncomment if you need to share your CD-/DVD-ROM Drive
;[DVD-ROM Drive]
  ;path = /media/cdrom
  ;browseable = yes
  ;read only = yes
  ;guest ok = yes

[MyFiles]
  path = /media/samba/
  browseable = yes
  read only = no
  guest ok = yes
  create mask = 0644
  directory mask = 0755



To informacijo imam od tukaj:
http://ubuntu-install.blogspot.com/2009...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Icematxyz ::

GeForce je izjavil:

ko hočem zagnati alsamixer mi ga začuda ne najde :|, ne pomaga pa tudi ponovna namestitev tega paketa. Ubistvu je sedaj problem tudi v tem da mi pod možnostimi zvoka ne prikaže nobene strojne opreme in pod ODVOD imam le profil Dummy Output.


Odstrani kot sem opisal višje alsa-driver-linuxant + reboot. Na to pa uporabi to skripto:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?...

Kratka navodila kako jo uporabiš. Snami skripto trenutna verzija ima ime: AlsaUpgrade-1.0.23-2.tar. Na to pa (brez številke in pike) vpiši ukaze:

1. download the script and save it somewhere
2. cd ***your-download-dir***
3. tar xvf AlsaUpgrade-1.0.23-2.tar
4. sudo ./AlsaUpgrade-1.0.23-2.sh -d
5. sudo ./AlsaUpgrade-1.0.23-2.sh -c
6. sudo ./AlsaUpgrade-1.0.23-2.sh -i
7. sudo shutdown -r 0


Po rebootu poskusi kako se obnaša tvoj zvočni sistem. Če bo težava z slušalkami in zvočniki še vedno prisotna. Poskusi še enkrat namestiti alsa-driver-linuxant + reboot.

Icematxyz ::

@opeter



S tem da pač v 10.04 restart narediš na primer tako:

sudo service smbd restart

In pa načeloma v Lucid Lynx samba share vspostaviš dokaj enostavno kar na GUI način približno tako:

https://help.ubuntu.com/community/Setti...

Preberi si tudi malo spodaj če boš uporabil GUI način glede izboljšanja varnosti:

https://help.ubuntu.com/community/Setti...

Skratka poskusi nekaj krat zadevo vzpostaviti in zagotovo boš našel težavo. Ker sliši se zapleteno. Ampak če se kakšen dan ukvarjaš z zadevo ugotoviš, da ni zadeva tako zapletena, kot zgleda na prvi pogled! In v bistvu ugotoviš da skoraj lahko rečeš da deluje vse out-of-the-box.

Ubuntu 10.04 ima privzeto na voljo že vgrajen smb "client". Se pravi deluje povezava-izmenjava datotek z Windows OS (server) out-of-the-box. Preko GUI metode višje pa se (samodejno) namesti še samba (server), če daš kakšno mapo v souporabo. In spet ni razloga zakaj ne bi Windows OS se uspel povezati in vzpostaviti izmenjavo datotek z Ubuntu OS.

http://dk.fdv.uni-lj.si/ek/pdfs/ek_kova...

Še nekaj na to temo najdeš na straneh med109-114. Predvsem zadnji dve strani.

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Heh, sem že enostavno rešil. Configu od Sambe se je čisto sfuzlalo, zato sem vse skupaj enostavno izbrisal s sudo apt-get autoremove samba in po ponovnem zsgonu na novo namestil.

Zdaj dela, kot mora.
Tudi ne razumem, zakaj mi je iz Nautilusa izginila opcija (jeziček) za deljenje map. Tudi Naustilusa sem odstranil in na novo naložil.

Hvala za linke in video, ta zgornja lušna punca res obvlada Linux sceno.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Icematxyz ::

Tudi ne razumem, zakaj mi je iz Nautilusa izginila opcija (jeziček) za deljenje map.


Gre za paket z imenom nautilus-share.

Naredil si pa točno to kaj bi naj naredil. Zakonfigurirano samba konfiguracijsko datoteko si odstranil in začel z ničle.

In seveda vse skupaj opravil uspešno. Punca pa kot kaže obvlada da.

opeter ::

Samo ta nautilus-share se mi pokaže edino v Synapticu, v navadnem Programskem središču pa ne, ali pa sem jaz slep?

nautilus-share v Synapticu



Ampak ne glede na to, mi zdaj lepo deluje:

Ubuntu - Deljene mape


Windows 7 - omrežje


Windows 7 - dostop do mape na Ubuntuju



Zdaj me samo še en firbec matra ...
Kako definirati ime omrežne skupine iz Workgroupa na moje ime (orbit-lan)?
V Samba conf sem to nastavil, tam je workgroup = ORBIT-LAN, ampak izgleda, da ima Nautilusov share to nekje drugje...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

GeForce ::

Icematxyz, hvala deluje. :D

Icematxyz ::

@opeter

Samo ta nautilus-share se mi pokaže edino v Synapticu, v navadnem Programskem središču pa ne, ali pa sem jaz slep?


Sem pogledal. Imam v obeh.

Zdaj me samo še en firbec matra ...
Kako definirati ime omrežne skupine iz Workgroupa na moje ime (orbit-lan)?
V Samba conf sem to nastavil, tam je workgroup = ORBIT-LAN, ampak izgleda, da ima Nautilusov share to nekje drugje...


Workgroup name se tudi za usershares nastavi v smb.conf pod [global]. Če si spremenil v smb.conf -> workgroup = ORBIT-LAN potem predvidevam, da si verjetno izvedel po tem ko si spremembo shranil:

sudo service smbd restart

No poskusi še to:

sudo service nmbd restart

Seveda v primeru če nisi vmes izvedel že slučajno kakšnega reboota računalnika ali izpis/vpis v Ubuntu.

@ferari5

Icematxyz, hvala deluje.


Lepo da ti deluje. Z ali brez alsa-driver-linuxant?

Zgodovina sprememb…

««
15 / 20
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu vprašanja (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1061178707 (47546) poweroff
»

[UBUNTU SERVER 10.04] Grub se ne postavi

Oddelek: Operacijski sistemi
478977 (8189) Icematxyz
»

Ubuntu 10.10 - 10 Out Of 10 (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1093160974 (118567) Icematxyz
»

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Operacijski sistemi
981168996 (141643) Icematxyz
»

Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
17033766 (28265) poweroff

Več podobnih tem