» »

WiLan toži vsekrižem

WiLan toži vsekrižem

CNet - Malo znano kanadsko podjetje WiLan, katerega glavna dejavnost je zbiranje patentov in prodajanje licenc naprej, je vložilo tožbo proti številnim podjetjem, ki da kršijo njihove patente za Bluetooth. Na okrožnem sodišču v Teksasu so vložili tožbo zoper Acer, Apple, Atheros Communications, Belkin, Broadcom, Dell, D-Link, Gateway, Hewlett-Packard, Intel, Lenovo, LG Electronics, Marvell Semiconductor, Motorola, Personal Communications Devices, Sony, Texas Instruments, Toshiba in UTStarcom, ki po navedbah tožnika z izdelovanjem oz. prodajo izdelkov z Bluetoothom kršijo patent št. 5.515.369 iz leta 1996. Patent opisuje način, kako se brezžični sistemi izogibajo medsebojnim interferencam na odprtih frekvencah. Patent je bil sprva izdan podjetju Metricom, ki pa je pred 10 leti bankrotiralo. WiLan ni želel navesti povezave s tem podjetjem.

To ni prva tožba podjetja WiLan. Leta 2002 so tožili Redline Communications zaradi uporabe tehnologije za brezžična omrežja; tožba se je končala s poravnavo. Kasneje so tožili še Cisco. Leta 2007 pa so vložili podobno megatožbo zoper 22 pojetij, ki naj bi kršila patente za Wi-Fi in DSL v prenosnikih in usmerjevalnikih. Leto pozneje so napadli še proizvajalce brezžičnih slušalk. Oba primera še čakata na sojenje, ki bo predvidoma prihodnje leto. WiLan sicer trdi, da ima več kot 800 patentov.

22 komentarjev

Matako ::

Kako antipatično podjetje!
/\/\.K.

Chelios ::

No če zaradi tožb nebodo bankrotirali kot Metricom, jih čaka lepa prihodnost.
Just juice me!

black ice ::

Ti f***** patenti samo zavirajo razvoj.

Bor H ::

Nov rekord, šele tretji komentar ne ve čemu patenti služiju!

black ice ::

Patent je zakonsko zaščitena in izključna pravica gospodarskega izkoriščanja izuma, ki jih dodeli država imetniku patenta za omejeno dobo, po navadi je to za 20 let.

Po tem, ko država nekomu dodeli patent, ne sme nobena druga oseba izdelovati, uporabljati, uvažati/izvažati potrjenega izuma v tej državi, brez dovoljenja imetnika patenta.


Prejšnji komentar je letel na glupe patente ala Applov coverflow pa še kaj bi se našlo.

Bor H ::

Seveda, pa veš kaj je v patentu o katerem je trenutno govora? Jst ne vem, predvidevam pa da ni lih nekaj popolnoma trivialnega. Je pa izjava da je "patenti" zavirajo razvoj najmanj smešna.

PaX_MaN ::

Ti f***** patenti samo zavirajo razvoj.

Kako pa štancanje nečesa, kar je _že razvito_ - to je, opisano/narisano na dolgo in široko/počez v/s patentu/om - v masovnih količinah, spada pod razvoj?
Bi rekel, da lih patenti spodbujajo, ala "FFS, to je tko že narjeno/razvito, ajde dejmo mi to drgač!"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

LuGi ::

Plačali bi za uporabo in nebi imeli tezav s tozbo..(lopovi)

ender ::

LuGi je izjavil:

Plačali bi za uporabo in nebi imeli tezav s tozbo..(lopovi)
Kako pa, če je firma skrivala patente (morda prav z namenom, da se tehnologija začne uporabljati čim bolj na široko, pri čemer se druge firme niso opirale na te, obstoječe patente pri razvoju) - ali pa jih šele pred kratkim kupila od kdovekoga?
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Bananovec ::

Matako je izjavil:

Kako antipatično podjetje!

Če bi to vložil v nek paten več miljonov dolarjev, potem bi pa ugotovil, da se drugi bogatijo na tvoj račun, potem bi se tudi ti odločil za tožbo.

Sokrates ::

Sicer je prav da jih tožijo, drugače pa bi bilo fer da firme če že služijo y njihovimi patenti ogromne denarje bi bilo pošteno da jim nekaj od tega zaslužka povrnejo in bi bilo vse lepo kot pred tožbo.
LP
Baracuda

Bananovec ::

Saj bi po mojem mnenju podjetja verjetno plačala za patente že pred dejansko "uporabo", ampak ker nišče ne zna napovedati prihodnost pač temu ni tako.

stegy ::

Patent je iz leta 1996. Kako zanimivo, da so potrebovali več kot 10 let, da so pogruntali, da Blue tooth krši njihov patent.

Ali lahko kdo navede junaka (v katerikoli firmi), ki je prepričan, da njihov razvoj ne krši nobenega patenta? Patentov je danes na milijone.

ProGTX ::

Če je glavna dejavnost podjetja zbiranje patentov in preprodaja licenc, spada med glavne dejavnosti tudi tako toženje, ker drugega očitno ne znajo. Res antipatično podjetje. Intelektualna seveda mora biti zaščiteta, vendar tako mešetarjenje že meji na podlo.

ABX ::

Tehnični izraz:

Patent Troll
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

jlpktnst ::

Prav jim je, kar naj jih iztožijo. Saj se velike korporacije zavzemajo za patente. Lepo je videt da jih z njihovim lastnim orožjem postrelijo!

BaToCarx ::

AgiZ ::

Zanimivo je spremljanje kako slo-tech sprejema patente. Včasih je bil to najhujše zlo računalništva, sedaj pa vidim vedno več zagovornikov takega pristopa in napadanje vseh, ki patentov ne odobravajo.

Sam sem sicer proti takemu obsegu in načinu patentiranja kot se ga izvaja, ker imam občutek da zavirajo razvoj, vsekakor pa bi moral bit v veljavi nek sistem nagrajevanja inovacij.
Trenutno prekupčevanje s patenti med korporacijami in kopičenja teh, ter potem "izsiljevanja" kot je tudi primer v novici se mi pa zdi totalno mimo. Dobim občutek da tole patentiranje ne deluje, ampak je vse skupaj en velik nateg.

Just my 2 cents.

Pyr0Beast ::

No, patentiranje deluje samo v določenih okvirih. Ko je treba izsiljevati/omejevati konkurenco. :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nekikr ::

Patentiranje inovacij je super stvar v vsakem pogledu, samo ne v takem obsegu kot sedaj. Tudi neka smiselna življenjska doba patenta bi morala biti, pa še marsikaj, da bi bil sistem uspešen.

SoulReaver ::

LOL svaka čast Wilanu! Velika podjetja izkoriščajo in zlorabljajo sistem patentov skoraj ekskluzivno za zaviranje konkurence in ustvarjanje monopola tako, da je zelo lepo, da lahko eno malo podjetjece uporabi njihovo lastno orožje proti njim. Samo poglejte kaj dela Monsanto na področju biologije - želijo patentirat prasca!?... in sojo- ni daleč ko se bo pametno podjetje ala apple spomnilo patentirat izolacijo okoli žic...

PaX_MaN ::

Samo poglejte kaj dela Monsanto na področju biologije - želijo patentirat prasca!?

Nope.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nokia in Apple se spet tožita

Oddelek: Novice / Tožbe
114801 (3219) Dr_M
»

To pot Apple toži - univerza

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
288685 (7115) zeleni
»

Via toži Apple

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
164079 (2769) Lion29
»

Apple toži Samsung, drugič (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
8139449 (36726) Limit-sky
»

Paul Allen še vdrugo vložil tožbo

Oddelek: Novice / Tožbe
54019 (3540) Zmajc

Več podobnih tem