» »

Ebay mora opeharjenemu kupcu povrniti škodo

Ebay mora opeharjenemu kupcu povrniti škodo

Heise - Avstrijsko deželno sodišče v Sankt Pöltnu je razsodilo, da mora Ebay kupcu, ki ga je ogoljufal prodajalec, vrniti kupnino. Avstrijec je namreč od prodajalca, ki je imel oznako Platin Power Seller, leta 2007 želel kupiti kilogram zlata. Po takratnih cenah je kilogram zlata stal 17.000-18.000 evrov, ponudba na Ebayju pa je znašala 16.161 evrov in toliko jih je kupec tudi vnaprej nakazal prodajalcu v Nemčijo. Odveč je dodati, da zlata ni nikoli prejel.

Sporno je bilo zlasti dejstvo, da je Ebay že pred tem prejel več pritožb zoper tega prodajalca, a oznake platinasti prodajalec ni odstranil. Izkazalo se je, da je prodajalec igral piramidno igro, saj je zlato prodajal pod ceno. Dokler so nove stranke kupovale in nakazovale evre, so stare lahko dobivala zlato, jeseni 2007 pa se je zalomilo. Sodišče je ugotovilo, da je Ebay že od začetka leta 2007 dobil več opozoril, da nekaj ni v redu, a primera ni preiskal, niti umaknil oznake prodajalcu. Njegov račun je zaprl šele septembra 2007. Sodišče je zato odločilo (PDF), da mora Ebay kupcu povrniti 16.500 evrov in stroške postopka. Pritožbo so že napovedali.

28 komentarjev

antonija ::

Pri nakupu za 16k EUR se modelu ni dalo odpeljat iz avstrije v Nemcijo (pa tud ce je skrajni sever nemcije se se vedno splaca... za 16k eur) in dvignit zlato osebno?? A se kile zlata ponavadi posilja s posto oz. s kurirjem al kaj?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Poldi112 ::

Malo irelevantno za ta primer, se ti ne zdi?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

antonija ::

Niti ne... za palcko RAMa al pa iPhone-a se verjetno ne splaca vozit nekaj ur in vse to, ampak nekje pa mora obstajat meja kjer je voznja in osebni prevzem bolj logicna varianta.

Pa se vedno mi ni jasno a se kilo zlata dejansko poslje po posti oz. s kurirjem? Ker ce se to redno pocne bojo verjetno postarji in kurirji kmalu tarce roparjev, ker kile zlata pac ni tezko odnesti in skriti (in pretaliti in prodati), vredna je pa tolk kot en avto (ki ga je tezje odnesti in skriti in pretaliti).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

madmitch ::

antonija je izjavil:

Pri nakupu za 16k EUR se modelu ni dalo odpeljat iz avstrije v Nemcijo (pa tud ce je skrajni sever nemcije se se vedno splaca... za 16k eur) in dvignit zlato osebno?? A se kile zlata ponavadi posilja s posto oz. s kurirjem al kaj?


Tu je predvsem štos v tem, da eBay ni reagiral na pritožbe in je prodajalca previsoko ocenil.
Jebiga, pohlep je hecna stvar. Če bi se s tem vsaj ljubiteljsko ukvarjal, bi vedel, da tak diskont smrdi.
Ja, tudi s kurirjem gre. Ene kurirske službe so usposobljene prav za to. Schenker, Brinks... recimo.
Če nima uradnega žiga talilnice ali banke in vseh spremljajočih papirjev, ga niti ni tako lahko prodati.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

driver_x ::

Na tak način se (verjetno) kupuje investicijsko zlato, ki je opremljeno s pečati in certifikati o čistosti. Če tako zlato pretlaiš, izgubi nekaj vrednosti. No, verjetno pa vrednost ne pade toliko, da se to ne bi izplačalo.

antonija ::

To vem da je ebay naredil hudo napako, ampak novica govori predvsem o tem enem primeru v katerem se je en uporabnik pritozil in iztozil odskodnino za en nakup pri katerem ni prejel kupljenega artikla. Zato sprasujem ker se mi ne zdi logicno da bi se nekdo zanasal na posto oz. kurirje da mu dostavijo kilo zlata.

Kaj je pa ebay pocel da ni doticnega prodajalca nekam poslal je pa druga zgodba.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

P4ajo ::

Sicer nevem, kaj bi mu pomagalo, če bi prišel, na osebni prevzem, če prodajalec zlata tako ali tako ni imel.
Drugače pa napadi na kurirje menda niso nič novega, spomnim se, da sem večkrat slišal, kako so roparji napadli poštarja z pokojninami (večja vsota od vrednosti tega zlata).

driver_x ::

P4ajo je izjavil:

Sicer nevem, kaj bi mu pomagalo, če bi prišel, na osebni prevzem, če prodajalec zlata tako ali tako ni imel.



Potem verjetno ne bi izročil denarja, ali kako?

lunamit ::

Mene pa najbolj moti: Pritožbo so že napovedali.
WTF, na podlagi česa. Če imajo oznake za prodajalce, potem platinasta naj bi nekaj veljala. Če imajo v EULI da je to informativen narave in oni nikakor ne odgovoarjalo, potem verjetno sodišče me bi tako razsodilo. Ali pač?
There are 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.

antonija ::

Al je pa mogoce to da EULA ni nad zakonom in se kazniva dejanja preganjajo neglede na barvo zvezdice ki jo dolocis svojim strankam ;) Goljufija za 16k EUR pac ni majhna stvar.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Bor H ::

verjetno je eula res kle nepomembna, gre za šlamparijo in zavajanje kupca (kateremu je ebay informativno povedal da je prodajalec zaupanja vreden), mogoče so se pa obesl na to da ebay ni naredu vsega kar lahko za zaščito kupca in/ali storitve kaznivega dejanja

r0ker ::

pred časom sem to videl
http://aimlesslyunbalanced.blogspot.com...
bi kar verjel da ni vse tako rožnato oz. da je bolj črno kot ne

antonija ::

Ne vem no... jaz sem an ebayu do zdaj imel dobre izkusnje, res pa je da vecinoma kopujem nove artikle (ki so precej cenejsi kot v sloveniji, postnina included) in pa kaksen rabljen kos optike ali kaj podobnega (kar se z leti nacelno ne kvari).

Pa enkrat mi je celo paypal vrnil kupnino za en artikel ki ga nikoli nisem dobil.

Verjamem pa da se dogaja marsikaj slabega tud na ebayu, samo meni nekako ne uspe naletet na to. Mogoce zato ker ne kopujem ****CHEAPEST***BEST****DEAL**** artiklov... al pa kilogramov zlata >:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

alessio2 ::

Ampak res... kdo kupuje kilogram zlata na eBayu? :S

St235 ::

Saj je v bistvu vseeno kaj je kdo kupil. Kilo zlata al pa kilo dreka. Ebay ima oznake prodajlcev(power seller) z namenom in za temi oznakami stoji določeno jamstvo. Problematičen je del, da je ebay dal to oznaku nekomu, ki si je ni zalužil in nato ni pravočasno ukrepal, kljub večjim prijavam. ČE tebe nekdo nasuho nategne prek ebaya je to tvoj problem. ČE tebe na suho nategne prodajalec, ki ima oznako power seller in to kljub večjim opozorilom glede njegovega poslovanja, pa je prav da odgovarja tudi Ebay. Saj v članku lepo piše, da je šlo za neke vrste piramidno shemo, kjer je prodajalec za nadaljnjimi progajami kril izgubo pri ceni zlata. Slej kot prej se je zataknilo in takrat bi moral Ebay posredovat. Ker ni je človek oškodovan za 16k EUR. Ebay normalno da se bo pritožil in zadevo bo šla nazaj na sodišče. Pomembno je kako se bo to izšli zato ker bo postavilo resedan za bodoče podobne primere. Če bo kupec zmagal bo Ebay dejansko moral zaostrit pogoje prodaje in svojo odgovornost pri tem. Fora je v tem, da gre za velik znesek, ker tiste fičnike po par 10 eur ko je prišlo do sporov je že nekdo pokril in zadeva ni prišla pred sodišče.

polica ::

"ČE tebe nekdo nasuho nategne prek ebaya je to tvoj problem" .. nikoli ni to tvoj problem, saj bi moral e-bay poskrbeti za to, da se transakcije izvedejo pravilno.Ob vsaki prodaji zaslužijo s posredovanjem.Vsi ki posredujejo pri prodaji bi morali prevzemati svoj del odgovornosti.
Sam sem lansko leto bil nategnjen res da za 44 eur kar je v primerjavi z zgoraj navedenim drobiž.Ebay in pravtako vse oblike internetnega nakupa bi morale biti pravno varovane, nategi so zgolj stvar neurejene zakonodaje .

vorantz ::

polica je izjavil:

Ebay in pravtako vse oblike internetnega nakupa bi morale biti pravno varovane, nategi so zgolj stvar neurejene zakonodaje .


Ne to našim rečt...bo kmalu sledilo blokiranje vseh strani kjer si lahko nategnjen...

St235 ::

Ebay je zgolj posrednik, ki na svoji strani zagotovi, da je vse tako kot mora bit. (Preverjanje naslovo, kreditnih kartic...) ne more bit pa odgovoren za vse tranzakcije, ki potekajo. Njegova odgovornost so tudi oznake, ki jih podeljuje kupcem in prodajalcem. Ne more pa naprimer odgovarajt, če nekdo robo plača z ukradeno kartico ali če nekomu udrejo v račun. Te stvari je potrebno jemat z mejo, če ne ebay ne more obstajat. Ebay poskrbi, da kupec in prodajalec skleneta "kupoprodajno" pogodbo, pri čemer se oba zavežeta da sta dala resnične podatke in bosta menjavo (denar/blago) tudi opravila. Dokler Ebay deluje v dobri veri, da imata kupec in prodajalec poštene namene ne more odgovarjat. Ebay v skladu z zmožnostmi preveri obe stranki in to je to. Druga zgodba pa je če posrednik (v tem primeru Ebay) ve oziroma sumi, da ena stran ne namerava izpeljati pogodbe pa je avtomatično soodgovoren.

Podobno kot na primer pri koncesijski prodaji vozila posrednik ne odgovarja, če se izkaže, da je bil avto ukraden. Seveda pod pogojem, da je on v kladu z zahtevami za koncesijsko prodajo preveril obe stranki in ni vedel, da je avto ukraden. Enako bi veljalo za nepremičninske posrednike, zavarovalniške agente...

jlpktnst ::

Hja, ne razumem, če ebay ne rabi za 0 odgovorjat kje je potem poanta kupovat na ebay? Potem raje kupujem na lokalnem boljšem trgu... tam jih lahko vsaj prebutaš če te nategnejo oz. pokličeš policijo. Na ebayu si pak mrzel. Sem bil pod vtisom, da ebay jamči in je pripravljen vstopit v primeru da prodajalec nategne kupca... očitno sem se motil.

madmitch ::

Lakotnik, imaš popolnoma prav, dokler eBay ne daje ocen kupcem in prodajalcem in če to drži previsoko, ne-oziraje se na znake, da nekaj ni, kot bi moralo biti. Tukaj pa nastopi tudi njihova odgovornost in v tem primeru, kot ga jaz razumem, so na sodišču ravno zaradi previsoke/nerealne ocene prodajalca pokadili.

Tudi koncesionarji in nepremičnirarji nosijo odgovornost, če se ne odzovejo na očitne nepravilnosti in prodajajo naprej, kot bi teh nepravilnosti ne videli.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

St235 ::

Ebay ima določene aktivne in pasivne varovalne mehanizme. Med aktivne spada zavarovanje določenih nakupov oziroma ti. Ebay buyer protection, ki pokriva do določene vsote pod določenimi pogoji. Pod pasivne pa spada sistem feedbackov, preverjanje uporabnikov ob registraciji, oznake power seller in podobno. Zakaj kupit na ebayu in ne na bolhi? Ker če te na ebayu nategnejo imaš vsaj možnost, da se bo kaj rešilo. Na recimo www.bolha.com pa ne moreš čisto nič. Največ kar izsiliš je da nekomu blokirajo account in si čez 5 minut z brezplačinim gmail naslovom naredi novega. (Pustimo tukaj, da nekoga z palico loviš po ljubljani). Ebay je tako popularen in razširjen tudi zato, ker je v priemrjavi z podobnimi spletnimi servisi zelo varna storitev, sploh v navezavi z Paypalom in zdravo pametjo.

Se pa strinjam z zadnjim odstavkom, da posrednik nosi odgovornost, če je mogoče dokazat, da je obstajal sum, da ena od strank ne bo spoštovala dogovora. In ravno zato je v tem specifičnem primeru Ebay odgovoren in je tudi izgubil tožbo na prvi stopnji.

Machete ::

Jst sem enkrat plačal zadevo, ki je bla z poštnino vredna okoli 40eur. Paketa nisem nikoli prejel tudi po 2h mesecih, tip pa ni odgovarjal na emaile.
Kasneje sem videl, da je tako naredil zadnjim cca 20 kupcem, ker so mu vsi napopali negative feedback. Prej je imel okoli 250pik samih pozitivnih mnenj. Zdaj ali se je odločil, da pobere še zadnji keš in izgine ali pa se mu je kaj zgodilo..

Finta je, da ko sem dal dispute na paypalu, sem takoj dobil (ne v predpisanem roku) refund od paypala, brez debate ali kakšnega razlaganja.

Imel sem pa še več pozitivno rešenih zadev na ebayu. Tako, da imam pozitivne izkušnje, je pa res da so to majni zneski tja do 50EUR.

ekseR ::

pa glih hotu sm prek ebaya kupt telefon. Zdj mu pa ne zaupam več!
i7 920 d0@4,2GHz | Gigabyte EX58-UD3R | Mushkin <m HP 1600MHz 6GB |
Sapphire HD5850@994/1275 | Corsair TX650W | Samsung spinpoint F3 1TB |
Hitachi T7K250 160GB | GMC J-1 | 3D Mark Vantage P20311 3DMarks

antonija ::

Pri meni je slo za eno ohisje za okrog 300 eur ce se prav spomnim... isto sem od paypala dobil dnar takoj ko jim "prodajalec" ni odgovoril in se mi opravicili za nevsecnost. Kaj so ap poceli naprej pa nimam pojma... so ze sami zrihtal kot kaze.

Ampak IMO ce se uporabljas zdravo pamet (najceneje zna bit mickeno drazje na koncu, feedbacke je treba prebrat, ne samo stevilko pogledat, etc.) pol je verjetnost da bo slo ravno s tvojim nakupom nekaj narobe priblizno taka, kot da te bo zbil avto ko bos naslednjic sel cez cesto. Bo kdo nehal hodit cez cesto zarad tega?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

ekseR ::

če bi bil ta ebay.de english bi blo ql. js premav zastopm nemšk da bi lohk kej kupvov.
i7 920 d0@4,2GHz | Gigabyte EX58-UD3R | Mushkin <m HP 1600MHz 6GB |
Sapphire HD5850@994/1275 | Corsair TX650W | Samsung spinpoint F3 1TB |
Hitachi T7K250 160GB | GMC J-1 | 3D Mark Vantage P20311 3DMarks

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ekseR ()

LuGi ::

gres na uk ebay ali pa uporabis google translate.. simpl ko pasulj

mtosev ::

piramidne igre na ebayu?:)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Nimkapu ::

Do sedaj imam izkušnje, da ti ebay vrne denar, v primerih, da lahko trga iz prodajalčevega paypal accounta, drugače se pa začneš bojevati z milini na veter.

L.P. Črt


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Ebay - vračilo

Oddelek: Omrežja in internet
252723 (2075) Tilen
»

Ebay mora opeharjenemu kupcu povrniti škodo

Oddelek: Novice / Tožbe
286572 (5257) Nimkapu
»

Ebayu 1,7 milijona kazni v Franciji

Oddelek: Novice / Tožbe
72872 (2156) .:joco:.
»

eBay - prosim za pravni nasvet (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5210549 (8715) mn
»

Lecitacija na bolhi

Oddelek: Loža
355108 (314) Poldy

Več podobnih tem