» »

Imajo starši pravico brskati po sobi svojega polnoletnega otroka?

Imajo starši pravico brskati po sobi svojega polnoletnega otroka?

«
1
2 3 4

s-lime ::

Pozdrav.

Torej, danes je bila doma kar burna debata, starši so našli v moji sobi čike... To se me ne dotakne preveč, ker je to pač moja zasebna odločitev ali bom kadil ali ne. Star sem 19 let.

Me je pa totalno razpizdilo, da so preiskali celotno mojo sobo (in to še bohve kolikokrat prej), cigaretov namreč nisem imel na ravno očitnem mestu. To je moja zasebnost!

Zanima me vaše mnenje in pa tudi kako zakoni urejajo to področje. Imajo starši pravico brskati po moji sobi, glede na to, da je prostor (hiša) njihova, stvari so pa moje. Kot vem tudi direktor ne sme nadzirati internetne dejavnosti svojih zaposlenih, čeprav so računalniki od podjetja. Hvala za odgovore..
  • spremenil: s-lime ()

mihec87 ::

Preden začneš staršem metati pred nos kakšne zakone ter pravila malo razmisl ter se raje poskušaj pogovoriti z njimi ker konec koncev so to tvoji starši ter živiš pod njihovo streho.

s-lime ::

Mihec hvala za odgovor, a mi prav nič ne pomaga, ker nisem tega vprašal.

Tr0n ::

Ja, imajo pravico.

joze67 ::

Vprašanje, kako imate zapisano v pogodbi o najemu. Razen če nimaš po nekem pravilu pravico zastonj bivati pri starših iz naslova potomstva, oni pa nimajo pravic uveljavljati nikakršnih pravic z naslova starševstva.

Če je to slednje, je to precej ... razvajen pogled na svet.

boogie_xlr ::

Nehi kadit, bo še najboljše za tebe. Drugač pa itak tvoja odločitev. Sam nisem nikoli kadil in nikoli ne bom in mi ni žal.

mihec87 ::

Je pač mati med pospravljanjem naletela na čike,ki so bili po možnosti spravljeni pod kupom oblačil,te je strah da bi našli še kaj več a?

Kje si dobil denar za cigarete?

Še zmerom se lahko odseliš pa imaš ljubi mir..

s-lime ::

Denar za cigarete je moj, lasten... Imam lastne finance, pa vendar ne toliko, da bi se odselil.

MrBrdo ::

Ja verjetno je hiša od staršev, če hočejo te lahko tudi ven vržejo ne samo da ti pregledajo sobo :)
Drgač pa ne začet kadit čez par let ti bo žal ker se ne boš mogel odvadit, govorim iz izkušenj... Samo moj nasvet, verjetno ga ne boš upošteval ampak probat ni greh :) Z novim zakonom boš pa še težak izpadel, ko boš pozimi težil da dejte zunaj sedet... Boš videl :)
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

Arto ::

Res je da pravico verjetno imajo, ampak gre tudi za nek korekten odnos. Jaz osebno bi tudi znorel, če bi mi mama brskala po sobi, pa tudi živim pri starišh. Ja, lahko zdaj govorite o neki razvajenosti, ampak roko na srce, nihče ne bi bil preveč navdušen nad takim početjem svojih staršev.

Skratka imajo pravico, ampak se mi zdi, da imaš tudi ti vso pravico bit jezen. Nimajo tukaj veze neki zakoni pa ne vem kaj, saj gre za tvojo familijo.

Mr.B ::

s-lime, resno za razmislek :
1. si polnoleten DA/NE
2. Ti starši plačujejo vse : DA/NE
3. Imaš najemno pogodbo : DA/NE
4. Pospravljaš, pereš, likaš, sesaš, vzdržuješ ...: DA/NE

Verjetno je odgovor DA, DA, NE, NE

Če misliš da so ti kršene pravice, pa se odseli maldi mož, nihče ti ne bo brskal po tvojih stvareh. Čene pa drži gobec, naredi šolo , potem pridi do kruha, in reči Fuc..O.. Nikar ne poslušaj propagande po TV-ju, kako imaš pravico, demokracijo, itd. Te ni.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

s-lime ::

DA, NE (hrano mi plačujejo), NE, DA

Mr.B ::

Si zaposlen, da ti samo hrano plačujemo, ker verjetno, je potrebno plačati tudi obleko, ali greš na rdeči križ, pa elektriko, vodo, komunalo, bencin,....Pa me res zanima, kako si pereš sam. Si zaposlen, delaš, ali hodiš v šolo, ti stroške šole plačujejo starši, ali plačuješ sam....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

s-lime ::

Mr.B, veliko stvari si plačam sam, verjemi, odselit se pa ne morem, ker so stanovanja tako draga, da mi ne bi zneslo. Sploh pa to ni point zdejle...

So tebi starši vse prebrskali vsak dan ali kako?

Shegevara ::

s-lime, če predvidevam, da so tvoji starši normalni in sem prepričan, da bi se prvo pogovorili s tabo, preden bi storili kaj takega.

In ker vidim, da so ti vseeno razmetali sobo zaradi cigaretov, predvidevam, da si verjetno že vsaj enkrat izgubil njihovo zaupanje in jih resno skrbi zate.

Jaz bi se na tvojem mestu pogovoril s starši, bil odkrit, iskren in bi skupaj z njimi poiskal kakšno pomoč. Ko si boš pri njih pridobil nazaj zaupanje, ti več ne bodo razmetali sobe ob vsakem sumu.

s-lime ::

Shegevara, ni šlo za sum, šlo je za očitno rutinsko prebrskavanje sobe in enkrat so očitno nekaj našli.

Shegevara ::

Če bi bilo vse urejeno med vami bi te prvo vprašali, če kaj skrivaš in jaz zaradi tega predvidevam, da ti ne zaupajo preveč, zakaj pa ne pa verjetno veš sam.

Mehmed ::

Lej starsev verjetno ne bos ovadil tud ce bi bil zakon na tvoji strani, ali pac?

Skrij par gay porno revij pod postlo pa jih bo minilo brskat naokol.

TOP ::

Tega včasih niso poznal, da bi otrok recimo tožil starše. Dobro če se znjimi ne razumeš in če živiš pod svojo streho. Če bi tole bilo pred toliki leti bi te stari nalomil pa bi si zapomnu, če bi kej ugovarjal. Drugič take stvari skri nekam drugam in ne teži staršem s kakim zakonom, ker so te onadva naredila in tole mal spoštuj. Če ti bo šlo ksaj v življenju slabo ali boš potreboval pomoč, dobro veš kdo ti bo priskočil napomoč in tole si zapomni.

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

gzibret ::

s-lime, še moje mnenje.

Imajo vso pravico brskat. Ampak lepo pa to od njih ni, še posebej, če je tvoja starost, ki si jo omenil, pravilna, in če le ni nekih resnih indicev, da se ukvarjaš s kakšnim kriminalom (droge, kraje ipd...). Če pa si res sam služiš svoj denar (in onadva nimata s tabo več nikakršnih večjih stroškov, razen, da živiš v njuni bajti), pol pa itak sploh ni debate o tem, a sta onadva moralno upravičena brskat po tvojih stvareh a ne.

No, pogled kakšnega starša se lahko tudi razlikuje od mojega pogleda na to zadevo ;)
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Arto ::

@vsi ki tukaj trobite o starih časih in razvajenosti:

To, kar so naredili njegovi starši enostavno ni lepo. Brezpogojno spoštovanje staršev, še posebej pri teh letih, se zdi meni skrajno neumno. Seveda, obstaja možnost, da je on storil kaj takega, da starše pač skrbi, ampak lahko ima pa človek pač zoprne starše. Če z otrokom nisi sposoben imet nekega korektnega odnosa, še posebej ko niti ni več otrok, potem ne imej otrok. Druga zgodba je, če je dejansko otrok problematičen, ampak meni ne daje takega vtisa. Mojim na misel ne bi prišlo, da bi mi brskali po sobi, pa ne zato, ker bi bil nek tiran, ampak zato, ker sem z njimi v dobrih odnosih in mi zaupajo. Že to, da mora cigarete skrivat pri 19-ih je malo čudno.

Niso vsi, ki jim kaj glede staršev ni všeč razvajeni zapravljivi študentje, ki ga samo žurajo in doma nič ne postorijo. In se mi ne zdi fer, da se nekateri tukaj trobite o tem, kako mora biti brezpogojno hvaležen staršem, že zato ker mu nudijo streho nad glavu in ga nahranijo. Meni se zdi popolnoma normalno, da od staršev pričakuješ tudi nek normalen odnos.

Po drugi strani se mi zdi pa neumno potem staršem opletati z nekimi zakoni.

s-lime ::

Hvala, arto... Mislim da bo situacija res taka.

Žuram res nč, kadim pač od nervoze. Starši res zahtevajo veliko. Včasih so bili pasje konzervativni, sedaj sem jih malo navadil na današnje čase. Pač mat ni zaposlena, kar pomeni, da nima sodelavk in možnost, da bi se seznanila z današnjim časom in še zmeraj živi v 80's.

Mogoče bo zvenelo, da sem malo nadut glede te stvari, samo pač jaz mislim, da so moje stvari moje in nima noben brez mojega dovoljenja pravice šnoflat po njih.

ahac ::

Kajenje je blo v 80's bolj kul kot v današnjih časih. ;)
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Ziga Dolhar ::

1. Pravico do zasebnosti ima - vsakdo. Tudi otrok. Tudi mladoleten. Tudi v razmerju do staršev. Koncept zasebnosti ni lastninski, torej ni važno, čigava je hiša ali prostor, ki se ga "preiskuje". Važno je le, kdo je "stanovalec".

2. Otrok lahko toži starše. Tudi, če je nepolnoleten.
https://dolhar.si/

MrBrdo ::

Glej bodi vesel če ti ne dovolijo kadit čez par let jim boš hvaležen :) Lahko pa v končni fazi zaklepaš sobo in jim rečeš da če jih kaj zanima naj te pač vprašajo. Po resnici povedano tudi meni ne bi bilo všeč če bi mi brskali po sobi. Samo pač se moraš tudi sprijaznit dokler si v njihovi hiši moraš upoštevat njihova pravila. Predstavljaj si da bi bil ti starš in bi našel cigarete pri sinu verjetno ne bi bil preveč navdušen? Mogoče se ti zdaj ne zdi samo če bi 10 let kadil in bi vsako jutro kašlal bi drugače razmišljal.

Ziga Dolhar mogoče res ampak mislim da je tudi res da ga lahko vržejo ven iz stanovanja če bi hoteli. Kar pomeni da v končni fazi mu lahko rečejo al ti bomo preiskal sobo al se pa odseli. Niso glih rožnate opcije :)
MrBrdo

Arto ::

MrBrdo je izjavil:

Ziga Dolhar mogoče res ampak mislim da je tudi res da ga lahko vržejo ven iz stanovanja če bi hoteli. Kar pomeni da v končni fazi mu lahko rečejo al ti bomo preiskal sobo al se pa odseli. Niso glih rožnate opcije :)


Lahko ga vržejo iz stanovanja, ampak če se redno šola, mu morajo do 27-tega leta plačevati preživnino (nisem 100%, ampak mislim da je tako). Ampak če pride to tega, mora biti nekaj že hudo narobe in je denar najbrž še najmanjši problem.

Ziga Dolhar ::

Lahko ga "vržejo" iz stanovanja, ampak tvegajo posestno tožbo. (Katero bo izvrženi praviloma dobil.)
https://dolhar.si/

lonz ::

Starši načeloma ne brskajo po sobah svojih potomcev za brez veze ali ker pač nimajo kaj bolj pametnega za počet. V tej zgodbi bi bilo zanimivo slišat še drugo stran (starše).
Starši so te "dolžni" rihtat do 18. leta; vse za tem je odvisno od tega kako se razumeš. Iti na nož v tvojem primeru ni najbolj pametno. Raje bolj skrij čike in pozabi ego. Njihov plac - njihova pravila.

Lahko pa jih opomneš, da zna bit v domu za ostarele nekoč obrnjena vloga... če maš jajca.
...arrrrrr, shiver me timbers...

s-lime ::

Nope, starši so me dolžni met pod streho dokler se redno šolam. Ne gre za čike, gre za to, da mi brskajo po mojih stvareh, če kadim ali pa ne.

Mr.B ::

Ziga Dolhar, dej prosim povej mi na kateri člen zakona se bo sin naslonil ko se bo šel posestno tožbo.

s-lime, : Nope, starši so me dolžni met pod streho dokler se redno šolam, a res. če ne drugega to pri tebi ne gre, ker služiš denar. Je pa stvar dogovora s starši, kar je vse bolj pametno, kot karšno koli drugačno ukrepanje.

Ti kar poizkusi s posestveno tožbo, dolžnosti staršev do otrok, mahaj z zakoni, itd... Samo pazi, da se ne boš znašel nekefga dne s kufri pred vrati, ter zamenjano ključavnico...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

boogie_xlr ::

A ti gnjavijo kaj? Zrihtaj si sef na kodo, tam noter ne bojo mogl brskat(razn če gnjavijo, potem rečeš da maš tam noter denar).

Arto ::

Ja, ko sem bil jaz tolko star, me je fotr zvečer ko je prišel domov namlatu in zaklenil v drvarnico, pa še hvaležen sem mu bil, ker mi je dal kos kruha in vodo! Ne pa današnja mladina, ki nima več nobenega spoštovanja do staršev!
/sarcasm off

Mr.B, niti slučajno ni možno, da so starši čudni, ane? Res ne vem, zakaj se ti zdi brezpogojno strahospoštovanje do staršev vrlina.

Mr.B ::

Arto zaradi tega : Nope, starši so me dolžni met pod streho dokler se redno šolam...

Če ti pa to ni všeč, imaš pa zato Socialno službo, zavode, če pa si že polnoleten, pa zavod za zaposlovanje, socialno pomoč, pa še kaj. Nikar si zakona ne razlagajte liberalno, tega NI in nikoli ni bilo. Bistvo je dobrota staršev do otrok in/ter medsebojno zaupanje, če tega ni, ej se lahko vrneš na začetek odstavka, pa poizkusi izkoristiti starše, ej samo potem si kaj boljšega ne zaslužiš. Da pa si kaj takega sposoben narediti, so pa v prvi vrsti odgovorni starši s svojo uzgojo.... Verjetno posledica , pa se dajmo pogovarjati z otroki o problemih, oni so enakovredni ( v čem že)....PA tako mine deset let, potem pa je že prepozno, potem pa se uporablja, kot se temu reče psihologe, in ostale oslarije, ker nekdo ni znal vzgajati...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

k4vz0024 ::

Mr.B, po 32. čl. Stvarnopravnega zakonika.

MrBrdo ::

Mr.B se strinjam s tabo nekaj spoštovanja do staršev bi vseeno lahko imel, navsezadnje mu nočejo nič slabega.
MrBrdo

IceIceBaby ::

Mr.B se strinjam s tabo nekaj spoštovanja do staršev bi vseeno lahko imel, navsezadnje mu nočejo nič slabega.


To, da mu brskajo po sobi je slabo in ponižujoče če mene vprašaš.

bluefish ::

Kot rečeno, dobro bi bilo slišati še drugo stran - nekaj, kar pogosto manjka v podobnih temah.

Arto ::

Saj pravim, nek dober odnos in spoštovanje do staršev sta čisto v redu. Na živce mi gre, da se vedno privzame, da je mulc pač razvajen in problematičen. A je res tako nezaslišano biti mnenja, da so starši tisti, ki delajo probleme? Vsaj jaz sem dobil tak vtis. Izpostavit nekaj, kar je v zakoniku pa tudi ne vidim, zakaj bi bilo skrajno neotesano.

mihec87 ::

Kolikor sem zaštekal gre za domnevno brskanje,vsaj za prejšnjič.Je sedaj 100% se brskalo ali je pač kakšno oblačilo dala v predal ter ponesreči najdla..

Se strinjam ni lepo da brskajo po njegovi sobi kar tak,sam vseeno preden se začne z zakoni okrog skakati se lahko poskusi z pogovorom..

Ziga Dolhar ::

Mr.B je izjavil:

Ziga Dolhar, dej prosim povej mi na kateri člen zakona se bo sin naslonil ko se bo šel posestno tožbo.



Kot ti je omenil k4vz0024, na 32. in 33. člen SPZ.

Mr.B je izjavil:

Ti kar poizkusi s posestveno tožbo, dolžnosti staršev do otrok, mahaj z zakoni, itd... Samo pazi, da se ne boš znašel nekefga dne s kufri pred vrati, ter zamenjano ključavnico...


Je lahko govorit nekaj na pamet, ne?
https://dolhar.si/

lonz ::

Veliko stvari se da pogovorit. Pač je treba začet dialog, najti problem in ugotovit kje je zadovoljiv kompromis. Z medsebojnim prcanjem se v družini malo doseže. Merjenje moči in kdo bo koga v družini je žalost.
Če ornk premisliš je edini izhod pogovor s familjo in ne na forumu. Tukaj iščeš samo potrditev svojega "prav".
...arrrrrr, shiver me timbers...

Mr.B ::

k4vz0024 , Ej a res, no pa mi povej, kaj si vložil v stanovanje v enem letu. Ej ne to mešati zgodb o dedovanju, in podobnimi zadevami...
Lahko pa starša na koncu še v pisni obliki napišeta, da te n-tič prosita,odkar si dopolnil 18 let, da se v xx dneh izseliš, pa pojdi zahtevati pravico.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

boogie_xlr ::

Drugače pa če meni brskajo mi tudi pospravijo :))

s-lime ::

No to pa pri meni ne :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: s-lime ()

lonz ::

Hmm, tu se samo po sebi postavlja vprašanje v kakšnem stanju je pa lahko soba v kateri se valajo en mesec neoprane cote...
...arrrrrr, shiver me timbers...

s-lime ::

Niso cunje v moji sobi... Spodaj v pralnici so... Ampak pustva to...

Mr.B ::

s-lime, če hočeš življensko izkušnjo, imaš rešitev MODRO Tableto(smer) ali RDEČO Tableto (Smer)

MODRA Tableta :
Zelo kratko : Rečeš zdržim dve leti na faksu, poiščem službo delam za minimalca 800EUR, najdem bejbo delim si stroške, preživim na svojem, doštudiram....

RDEČA Tableta :
Tožim, pizdim, grem na cesto, grem na Zavod, plačujem odvetnike, starši me razedinijo, ne ohranjam kontaktov, sem sam svoj Liberalec, potem pa v stranko, in napišeš kak članek o vzgoji, in nasilju v družini...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Avenger ::

Brskati po prostoru 19 letnega odraslega (no ja...) človeka ni moralno, to je pa skoraj vse. Starši tega ne počnejo, ker bi te hoteli šikanirati, ne počnejo tega iz sovraštva, pač pa iz ljubezni in skrbi za brezglavo potomstvo. Mogoče način res ni pravi, ampak takim staršem se ne bo zgodilo, da bo nekega dne zazvonil telefon in se bo iz slušalke slišalo, da je sin doživel overdose in je na urgenci na detoxu. Seveda se upravičeno ne čutiš nič krivega - kot bi te varnostnik pred trgovino vsakič pregledal, če si slučajno kaj ukradel - njihovo skrb vidiš kot vdiranje v zasebnost.

Daleč najboljša opcija je zelo odkrit pogovor, kar seveda ne bo težko, povedal jim boš pač, da razumeš njihov strah, da pa trenutno pač hočeš kadit (al kaj?), drog se pa ne misliš niti v sanjah dotaknit.

Sicer pa malo premisli zakaj v resnici kadiš... verjamem, da je o tem zoprno premišljat ampak probaj enkrat, ampak morš prit do konca, do črte, ko boš točno videl kaj je tvoj razlog. In potem... boš verjetno nehal. :)
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

IceIceBaby ::

Mogoče način res ni pravi, ampak takim staršem se ne bo zgodilo, da bo nekega dne zazvonil telefon in se bo iz slušalke slišalo, da je sin doživel overdose in je na urgenci na detoxu.


Nič nenavadnega. Tistim, ki jih doma najbolj zatirajo in pazijo se včasih še bolj odbije. Mogoče tudi zaradi takih bedarij, kot je brskanje po sobi, nezaupanje itd.

solatko ::

Sprašuješ tukaj na forumu, nimaš pa toliko jajc, da bi domače vprašal, zakaj to počnejo in kaj pričakujejo, da bodo našli.
Sam praviš, da si živčen. Si imel morda probleme z drogo.
Če je odgovor pritrdilen, potem je brskanje po tvojih stvareh skoraj dolžnost staršev.
Če nisi nikoli poizkušal drog ali imel kakšnih nedovoljenih zadev v svoji sobi, potem se moraš resno pogovoriti s starši, saj gre lahko za bolestno skrb in bi mogoče starša potrebovala pomoč kakšnega strokovnjaka.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Žar v bloku? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6312845 (10012) OK.d
»

Bratu zatežli v OŠ ker si je naroču Laško-Malt (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
46584256 (61039) Pithlit

Protestniki pomagajte, prosim! Pustite pri miru vnuka! (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
29347124 (41101) OmegaBlue
»

Otroka na rit. Kje je meja? (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
596107544 (92746) mailer
»

V Južni Koreji mladoletnim prepovedano igranje spletnih iger ponoči (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
9125908 (22957) [D]emon

Več podobnih tem