» »

Cinema 4D in Ardi

Cinema 4D in Ardi

CGSociety - Oktobra 2009 je bila novica o odkritju 4,4 milijonov let starega delnega skeleta Ardipithecus ramidus z vzdevkom Ardi predstavljena na Discovery-u v 2 urnem dokumentarnem filmu. CGSociety tako poroča o programski in strojni opremi ter procesu, ki so ga uporabili, da so lahko pripeljali do življenja Ardijev skelet.

Animacije kreature so naredili z orodjem Maya in Mudbox. Mashru Mishu ter Massimo Righi sta poskrbela za prvotne slike bitja. Konfiguracija postave ni bila nič kaj lahko delo. Strokovnjaki so od leta 1994, ko so bili le-ti najdeni, analizirali svoje analize fosilov ter kako naj bi le-ti funkcionirali. Za izvedbo znanstvenega filma mora biti vsak 3D delček fosilov natančno postavljen ter poravnan. Vedeli so, da je neizvedljivo da bi postavili natančen 3D model skeleta s količino ostankov fosilov ki jih imajo.

Zato je Urguahart naredil plan kako uporabiti 3D modele fosilov, ki jih je naredil japonski paleonantropologist Dr. Gent Suwa, ki je član Middle Awash ekipe. Edini problem so bili Suwa-tovi skeni 3D modelov, ki pa so bili prevelike datoteke za obdelavo in sestavo le njih. Z 3D skenerjem je skeniral kosti in tako prišel do raznih podrobnih detajlov, tudi 3D geometrije.

Cilj vsega je bilo imeti animacijo v pomoč gledalcem, ki bi začrtala primerjavo med Ardijem ter človeškim rodom. Ardijev skelet so sestavili z pomočjo šimpanzovega skeleta, ki mu je po strukturi podoben ter z njim ugotovili razvoj kosti. Ko so končno rekonstruirali skelet za možno nadaljno obdelavo je bil eden od največjih izivov, kako pripraviti Ardijev delni skelet hoditi. Za pomoč določitve kako je Ardi hodila je Dr. Owen Lovejoy biomehaniški ekspert in član znanstvene ekipe uporabil biomehansko podjetje Lifemodeler.

Vsekakor zanimiv proces in navdih za vse, ki se ukvarjajo s 3D animacijo.

2 komentarja

Zheegec ::

Ah, te fosile je ustvaril vsemogočni "Bog", da testira našo vero vanj. Te animacije so pa delo hudiča.

Sicer pa tale tip izgleda zelo podobno enemu mojemu sorodniku, sedaj vem, zakaj ima težave pri uporabi računalnika...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Lion29 ::

kje je dokumentarec? ma kjer kak link?
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nahajališča fosilov, mineralov

Oddelek: Loža
206567 (5577) Okapi
»

Ljubljana - kam se dat čez dan ?

Oddelek: Loža
172546 (1735) Mipe
»

Nove ugotovitve o velikosti in teži tiranozavrov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
155917 (3913) JayKay
»

Izumrtje dinozavrov povzročil padec asteroida - sedaj tudi uradno (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8118295 (15527) gzibret

Več podobnih tem