»

Makerbot Digitizer: 3D-skener

BBC - Če obstajajo 3D-tiskalniki, je logično, da dobimo tudi 3D-skenerje. Ti že obstajajo, a so prav nesramno dragi. Oktobra pa se bo začela prodaja Makerbot Digitizerja, ki se s ceno 1400 dolarjev uvršča med domačemu uporabniku dostopne modele.

Naročila so začeli zbirati v četrtek in stran se je na začetku skorajda sesula od navala. Digitizer namreč obljublja skeniranje običajnih predmetov, ki naj bi sicer trajalo dobrih deset minut, ki jih bo mogoče s 3D-tiskalnikom natisniti oziroma sklonirati. Za 3D-tisk sedaj namreč potrebujemo bodisi načrt izdelka bodisi znanje modeliranja. S tovrstnimi 3D-skenerji pa bo lahko vsak uporabnik podvojil kakšen predmet, ne da bi posedoval posebna znanja.

Pri tem seveda veljajo realistične omejitve, saj hamburgerja, procesorja...

33 komentarjev

Že avstralopiteki uporabljali orodje

Ars Technica - Do sedaj je veljalo, da so bili predstavniki rodu Homo (človek) edina bitja, ki so uporabljala (koščena) orodja pri prehranjevanju s sesalskim mesom. Najstarejša odkrita predelana kost je bila najdena v regiji Gona v Etiopiji in je bila stara poltretji milijon let. V tistem času so živeli najzgodnejši predstavniki rodu Homo. Sedaj pa so znanstveniki odkrili približno milijon let starejše orodje iz kosti, ki te trditve ovrača.

V Dikiki v Etiopiji so našli 3,4 milijona let fosilizirano kost povsem zraven okostja avstralopiteka (Australopithecus aferensis). To pomeni, da so tudi človečnjaki (rod Hominida) znali uporabljati primitivna orodja. Paleontologi in antropologi so navdušeni. Craig Stanford z Univerze v Južni...

0 komentarjev

Cinema 4D in Ardi

CGSociety - Oktobra 2009 je bila novica o odkritju 4,4 milijonov let starega delnega skeleta Ardipithecus ramidus z vzdevkom Ardi predstavljena na Discovery-u v 2 urnem dokumentarnem filmu. CGSociety tako poroča o programski in strojni opremi ter procesu, ki so ga uporabili, da so lahko pripeljali do življenja Ardijev skelet.

Animacije kreature so naredili z orodjem Maya in Mudbox. Mashru Mishu ter Massimo Righi sta poskrbela za prvotne slike bitja. Konfiguracija postave ni bila nič kaj lahko delo. Strokovnjaki so od leta 1994, ko so bili le-ti najdeni, analizirali svoje analize fosilov ter kako naj bi le-ti funkcionirali. Za izvedbo znanstvenega filma mora biti vsak 3D delček fosilov natančno postavljen ter poravnan. Vedeli so, da je neizvedljivo da bi postavili natančen 3D...

2 komentarja

Znanstveniki odkrili, kakšne barve so bili dinozavri

"Anchiornis huxleyi"

vir: CNET News
CNET News - Raziskovalci iz univerze Yale, pravijo, da lahko ugotovijo kakšne so bile prave barve izumrlih vrst dinozavrov. Med tem ko ilustracije barv dinozavrov, katere poznamo iz filmov in knjig, temeljijo bolj na ugibanjih, lahko sedaj zelo natančno določijo barve.
Ugotovili so tudi, da so bili dinozavri zelo barviti od vrha glave in vse do palcev na nogah.

Vrsta ptiča dinozavra "Anchiornis huxleyi" z dvema paroma kril, ki je živela proti koncu Jurijske dobe na Kitajskem, je imel večino telesa v sivi barvi z belimi in črnimi črtami na krilih in pomarančno oranžno "irokezo" na vrhu glave.

Raziskovalci, katere vodi prof. Richard Prum, so analizirali melanosomske celice (celica, ki vsebuje melanin in določa živalski...

26 komentarjev

Podeljene nagrade za najboljšo znanstveno vizualizacijo

Zmagovalno delo

vir: New Scientist
New Scientist - Danes sta Ameriška znanstvena fundacija in revija Science podelili letošnje nagrade za najboljšo vizualizacijo znanstvenih teorij in izsledkov za leto 2008. Zmagovalec je Mario de Stefano iz univerze v Neaplju s fotografijo diatomej Sredozemskega morja, majhnih enoceličnih organizmov s kremenčevimi skeleti. Na letošnjem tekmovanju se je za glavno nagrado potegovalo 181 izdelkov, poslanih iz 21 različnih držav sveta. Tekmovanje obsega 5 kategorij: fotografija, ilustracija, informativna grafika, interaktivni medij in neinteraktivni medij.Vsekakor priporočamo ogled zanimive galerije slik iz sveta znanosti in ogled zmagovalnih izdelkov preteklih let.

3 komentarji

3D tekmovanje "Avto Vizija"

vir: 3D News
3D News - Vse tiste uporabnike in obiskovalce Slo-Tech.com, ki se ukvarjajo s 3D grafiko in animacijo, bo mogoče zanimalo, da na portalu x3dx.com poteka 3D tekmovanje z naslovom Avto Vizija. Tema je namenoma rahlo populistična, saj je osnovni namen tega tekmovanja prebuditi slovensko 3D sceno in spodbuditi k sodelovanju tudi vse ostale, ki jih to področje zanima. Dogodek se bo končal 28. februarja, tako da je časa za morebitno sodelovanje več kot dovolj, potrebno pa je omeniti še, da bodo najboljši nagrajeni iz bogatega nagradnega sklada, ki ga tokrat v celoti pokriva Maxon, nemški proizvajalec 3D programske opreme. Navdušenci brž odklikajte sem.

6 komentarjev

Dinozavri prej ptiči kot kuščarji?

Times Online - Britanski paleontologi so na podlagi proučevanja različnih fosilov prišli do zaključka, da obstaja velika možnost, da so bili dinozavri pokriti s perjem, primarno namenjenim toplotni izolaciji. Kinematografske predstave o ogromnih ubijalskih plazilcih s trdo luskasto kožo so zdaj znanstveno oporečne - grozoviti Tyrannosaurus rex je najbrž prej izgledal kot nekakšna ogromna kokoš. Več o pernatih zvereh in njihovem kasnejšem razvoju sposobnosti letenja lahko izveste iz originalne novice.

33 komentarjev

Test 3D Marka 2003

vir: HardOCP
HardOCP - Na Slo-Techu smo že pisali o pomanjklivostih najnovejšega mučilnika grafičnih kartic -- 3D Marku 2003. Na [H]ard|OCP, so spisali članek o tej novosti in ugotovili, da testi niso realni, saj s posodobitvijo gonilnikov pridobite na točkah, medtem ko se hitrost grafike med igrami ne spremeni. Prav tako pa so sprejeli interno pravilo, da na [H]ard|OCP ne bodo testirali s tem programom. Klik!

10 komentarjev