» »

Nahajališča fosilov, mineralov

Nahajališča fosilov, mineralov

FiDeK ::

Že nekaj časa bi rad sam izkopal kakšen fosil/mineral ampak do zdaj nisem kaj preveč hodil po nahajališčih. V moji bližini naj bi bila naslednja:

a)
b)
c)

Kolikor vidim so vsa vpisana v "register naravne dediščine". Sklepam, da to pomeni da ne moreš kar priti s krampom tja in razbijati :) Ampak ali je sploh do kakšne mere iz takih lokacij dovoljeno kaj odnesti? Ker če so vsa nahajališča tako zavarovana, potem mi ni jasno od kje vsem zbirateljem sploh najdbe.

Mogoče kdo lahko ponudi kakšen nasvet? Vem, da je možnost da se včlanim v kakšno društvo, ampak sem mislil, da bi se najprej sam zapeljal do kakšne bližnje lokacije in preveril kako to zgleda.

chinko ::

Kolikor vidim so vsa vpisana v "register naravne dediščine". Sklepam, da to pomeni da ne moreš kar priti s krampom tja in razbijati :)


ZAŠČITENA! To pomeni, malce spoštovanja in kulture prosim: "please don`t touch, look only"! Brez krampa, kladiva itd, torej, če se razumemo?

Sicer pa je kar nekaj vrst fosilov v Sloveniji pod zaščito, mislim, da to velja za vse vretenčarje... Če te zgolj mika imeti fosil/mineral doma "za okras", si ga raje kupi (je hitreje, manj dela, manj truda in konec koncev tudi ceneje...)!;)

ampak sem mislil, da bi se najprej sam zapeljal do kakšne bližnje lokacije in preveril kako to zgleda.


Hehe, ni tko simpl, ampak srečno.


Mogoče kdo lahko ponudi kakšen nasvet?


Za začetek si izbij iz glave "kramp", "hilti", "lopato"... Uporaba "težke mašinerije" je strogo prepovedana!

Definitvno ti za začetek predlagam kakšno društvo ali zgolj kolega z malce več prakse; sicer pa to zgleda tako, da vzameš v roke geološko karto, pred tem raziščeš vire (različne publikacije, literatura, splet...), se primerno opremiš (čelada, (geološko) kladivo, rokavice...), se o fosilih v Sloveniji poučiš (da boš vedel kaj sploh iščeš), mogoče udeležiš kakšnega predavanja, si ogledaš razstavo fosilov, se prijaviš na skupinsko raziskovanje, ki ga organizira društvo itd!

Šele nato - dobro pripravljen in poučen - se loti premetavat kamenje; izven zaščitenih lokacij! Amatersko uničevanje nahajališč in fosilov nima smisla! Kot rečeno, če te zgolj "zanima" - si fosil kupi!

Če pa te geologija/paleontologija malce bolj zanima pa za začetek mogoče:
http://drustvopmfs.hobby-site.org/
http://www.fosili.si/
...

mihec87 ::

Pred kar nekaj leti sem v izoli na plaži našel ogromno zadev ujetih v kamnu(večinoma morske zadeve,bolj polžki ipd..)

FiDeK ::

chinko: hvala za nasvete. Pa da ne bo pomote, nikoli nisem imel namena priti s krampom in začeti kopati vse povprek :D Za začetek se bom odpravil le ogledati tiste lokacije.

mihec, zdaj si me spomnil, da smo pred skoraj 15 leti prav tam v skalah tik ob morju z očetom našli par fosilov polžkov, ki jh imam še zdaj doma. Tudi tja se bom še kdaj odpravil.

Sicer pa, skoraj bolj kot fosili bi me zanimali kakšni minerali. Lokacij je verjetno več in tudi zaščitenih je manj. Se v okolici LJ morda nahaja kakšna lokacija, da bi šel lahko samo malo brskati ter najti kakšen "lep" kristalček ali zanimiv kamen? :D

chinko ::

Tkole na blef boš minerale še težje našu pomojem! In ne boš verjel, tudi za minerale velja "zakon o ohranjanju narave"!;)

FiDeK ::

Vem, vem, vzameš tolikor koliko rabiš in ne uničiš vsega terena ter zadeve v takem smislu. Pa recimo določena območja so zavarovana, npr. Dovžanova soteska.

Sicer pa, če bi šel po tistem seznamu lahko obdelam praktično celo državo. Sem želel le kakšen namig, kje bi npr. našel kakšne lepe kristale kalcita, ker naj bi bilo tega največ ali pa česa podobno pogostega :)

gzibret ::

Evo, odgovor geologa...

Zakonodaja pravi, da iz območij narave dediščine ne smemo odnašati materiala. Torej, tudi fosilov ne. V tem registru so vpisana nahajališča, ki so nekako "unikatna", torej, kjer so določene redke združbe, ali pa kakšne pomembne plasti za določevanje starosti kamnin ali kaj podobnega. Ampak nič ne de.

Resnici na ljubo je Slovenija vse polna fosilov, če jih le ne iščeš kje na Pohorju ;) kjer so magmatske kamnine. Za začetek ti svetujem, da greš na kakšen hrib in opazuješ kamnine ob stezi (ne ob cesti, ceste so preveč nove). Tam je že narava sama raztapljala apnenec skozi tisočletja in tam se fosili najlepše vidijo oz. jih ni težko najti. Lep fosil na svežem lomu kamnine pa je lahko tako neviden, da ga niti izkušeno oko ne opazi.

Druga možnost je pa seveda, da se zapelješ v bližnji opuščen kamnolom apnenca, in malo brskaš. Slej kot prej boš kaj našel.

Drugače pa jaz pravim, da so fosili kot gobe. Lahko iščeš nekaj ur, pa ne boš nič našel, pol pa se ti naenkrat nasmehne sreča in boš našel veliko školjko (ali pa ribo ;) ). In nekateri imajo res oči za fosile...

Povej tudi, iz katerega konca si. Iz Lj? Morda ti lahko svetujem kakšno lokacijo.

Za kalcit rabiš apnenec (pol Slovenije je iz apnenca, res ti ga ne bo težko najti) ter kakšno razpoko. Potem pa malo preglej tisto razpoko. Ni vrag, da niso kje notri kakšni mali kristalčki.

Res lepe nekaj cm velike kristale najdeš v Dalmaciji na otokih (v razpokah).
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

FiDeK ::

Hvala za obsežen odgovor :)

V bistvu za fosile nekako približno vem, kako izgledajo nahajališča, ampak še nikoli nisem nobenega našel. Je pa res, da nisem prav dolgo iskal :) Minerale in kakšne zanimive kamnine sem sicer nabral ob gledanju v tla.

Sem iz Lj, tako da bi bila kakršnakoli potencialno obetavna lokacija za najdbo fosilov/mineralov dobrodošla. Saj ponavadi vedno malo gledam okoli, če že kam grem, ampak kakšno preverjeno nahajališče bi bilo super :D

Tear_DR0P ::

če si res doma v bližini, obstaja verjetnost da se doma prekoplješ do globine temeljev in kaj najdeš ;) večina znancev, ki so gradili hiše (na kozjanskem), so med gradbenimi izkopi našli školjke
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

gzibret ::

Recimo, lepe školjke lahko najdeš v temlem opuščenem kamnolomu:

http://zemljevid.najdi.si/index_maps.js...
Vse je za neki dobr!

FiDeK ::

Super, hvala! Se ob prvem malo lepšem dnevu odpravim tja in poročam :)

malimiki ::

me zanima ce je tale rudnik zasciten in ali je tudi za mlajse amaterske obiskovalce

Mipe ::

Samo ne po tirih iskati. Resda je tam polno kamenja, vendar... ali veste, da stranišča praznijo med vožnjo? :|

Kamnolomi so OK, dokler imaš privoljenje lastnika/upravljalca. Ali pa pojdi v hribe, kjer ven štrlijo kamnite gmote. Ampak previdno, v apnenčastih hribih je dosti brezen.

FiDeK ::

Uh, na tole temo sem pa takrat čisto pozabil :) Takrat sem se potem odpravil do tistega kamnoloma. Mogoče nisem točno vedal kaj iskati, ampak kakšnih fosilov nisem našel. No mislim da je bila neka školjka v eni skali ampak nisem šel razbijat >:D Sem pa kar nekaj solidnih mineralov našel. Predvidevam da kalcita.

mat xxl ::

V soboto imaš sejem na GR Collecta , lahko tam kaj izrudariš, za primerno EUR seveda ;)

gzibret ::

Fosili so kot gobe. Nekateri jih takoj najdejo, tadrugi pa se spodbije na 30cm velikem morskem ježku.

Moraš pa imeti oči, in predvsem vedeti, kaj iskati. Nekaj izkušenj je vsekakor treba.
Vse je za neki dobr!

pegasus ::

Tale peskokop pri Moravčavh ... sicer je blata do vratu, a je v zgornjem delu v dolžini kakih 100m peščen breg, iz katerega lahko školjke luščiš ven kar z rokami.

fosil ::

Evo, enega si našel :D

Bo pa 11 in 12 maja spet Minfos, kjer organizirajo tudi vodene oglede v Dovžanovo sotesko.
Načeloma sicer tam ne smeš nabirat fosilov, ampak si pa lahko ogledaš kako zgleda zadeva v naravi.
Tako je!

Mesar ::

Jaz bi na tvojem mestu kar z JCBjem sel par kubikov ven vtrgat.
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: msjr ()

krneki0001 ::

Če bi rad imel fosile doma, potem ti predlagam obisk Atlasa v Maroku. Cene letalskih kart so sedaj nizke (iz benetk do casablance je bila povratna karta 99 evrov), najem avtomobila za 2 tedna te pride okoli 400 evrov in se voziš po maroku. V atlasu pa je ogromno fosilov, ki si jih lahko tudi vzameš, ker te noben ne bo nadziral.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Okapi ::

Za Maroko ne vem, ampak ko smo bili pred leti v Nigru, smo v Sahari nabirali dinozaverske kosti. Sicer samo majhne koščke, ker celih velikih kosti si nismu upali švercati. Je le prepovedano.;)



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Zanimiva predavanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
89106681 (2517) BigBangStar
»

fosili

Oddelek: Znanost in tehnologija
71210 (968) drekodovce
»

Kje najti fosile na dolenjskem ali posavju

Oddelek: Loža
51435 (1191) midi
»

Fosili

Oddelek: Znanost in tehnologija
225027 (4507) gzibret
»

Izumrtje dinozavrov povzročil padec asteroida - sedaj tudi uradno (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8118325 (15557) gzibret

Več podobnih tem