» »

Že avstralopiteki uporabljali orodje

Že avstralopiteki uporabljali orodje

Ars Technica - Do sedaj je veljalo, da so bili predstavniki rodu Homo (človek) edina bitja, ki so uporabljala (koščena) orodja pri prehranjevanju s sesalskim mesom. Najstarejša odkrita predelana kost je bila najdena v regiji Gona v Etiopiji in je bila stara poltretji milijon let. V tistem času so živeli najzgodnejši predstavniki rodu Homo. Sedaj pa so znanstveniki odkrili približno milijon let starejše orodje iz kosti, ki te trditve ovrača.

V Dikiki v Etiopiji so našli 3,4 milijona let fosilizirano kost povsem zraven okostja avstralopiteka (Australopithecus aferensis). To pomeni, da so tudi človečnjaki (rod Hominida) znali uporabljati primitivna orodja. Paleontologi in antropologi so navdušeni. Craig Stanford z Univerze v Južni Karolini pojasnjuje, da to odkritje kaže na zelo zgodnjo in široko razširjenost rabe orodij v človeški zgodovini. Paleontologi menijo, da se je avstralopitek z mesom preživljal predvsem kot mrhovinar, saj so bili premajhni in prepočasni za lov antilop ali podobno velikih živih živali. Rezanje mesa z mrtvih antilop jim je še vedno nudilo kakovosten vir mesa. Poleg tega so jedli še sadeže, listje in gomolje.

Najdeno orodje sestoji iz dveh kosti sesalcev. Ena je rebro kravi podobne živali, medtem ko je druga stegnenica antilopi podobne živali. Obe sta bili naostreni, pri čemer pa ni mogoče reči, ali je orodje avstralopitek izdelal od začetka ali pa je zgolj znal uporabljati naravno ostre predmete.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dinozavri in Slovenija?

Oddelek: Loža
61353 (1117) Martin Krpan
»

Izumrtje dinozavrov povzročil padec asteroida - sedaj tudi uradno (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8118295 (15527) gzibret
»

razvoj človeštva (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
566915 (6041) .:joco:.
»

Zmotna prepričanja zgodovine

Oddelek: Znanost in tehnologija
71268 (1029) rasta

Več podobnih tem