Forum » Loža » Minimalna plača
Minimalna plača
Temo vidijo: vsi
Mato989 ::
Ne dobijo vsi enako zaradi dodatkov. Nekdo. ki ima 20 let delovne dobe in 10% dodatek na delovno dobo. dobi v 1. plačnem razredu 44 evrov bruto dodatka, nekdo v 22. plačnem razredu pa 100 evrov bruto. Seveda tako prvemu kot drugemu država doplača do minimalca in jim potem obračuna dodatke glede na osnovno plačo. Bi pa sam ukinil dodatke do minimalca in vse osnovne plače pod minimalcem izenačil z minimalcem. Zdaj se namreč legalno kradejo dodatki najnižje plačanim.
Bolje bi bilo ukinit vse dodatke in uredit da se lestvice pravilno korigirajo ob vsaki spremembi... Seveda bi bilo to zelo drago za državo ker če zdaj pomislimo da bi naredili tako da je med 1. in 65tim plačnim razredom razlika 1 proti 5 to pomeni da če bi bil minimalec 1.000€ bruto to pomeni da bi tisti v 65 plačnem dobil 5.000€ bruto... pol pa za vsako rast minimalca pomeni to da dobi on 5x več v 65tem...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Jnou ::
Plačni sistem JU je potreben konkretne prenove. Zakaj bi se kdo v 18.plačilnem razredu kaj posebej trudil, če ni nobene možnosti, da do penzije pride do kaj več kot minimalne plače? Tudi če dela fenomenalno in dobiva same odlične ocene nikoli ne bo "ujel" kaj več od minimalne plače. Vseeno če kofetka in tudi zato imamo kar imamo.
zavajon ::
Pa da ne bo pomote, jaz se strinjam z dvigom minimalca, samo ne strinjam se da se 1. tarifni razred/plačilni ne spremeni v minimalca in se tako avtomatsko porpavijo vsi za faktor navzgor.Lej, še enkrat. Saj se bodo plačni razredi spremenili. Ampak zgolj papirno.
Ti boš še vedno naredil, kolikor boš. In zaslužil, kolikor boš.
Po tvoji logiki bi moral potem tudi kruh gor 10%, pa bencin, pa ...
Ja saj kruh pa bencin sta šla v zadnjem letu bolj gor kot moja plača =)
Saj nepremičnine so šle gor bolj kot kruh in bencin, ko si že nepremičninski magnat...
redtech ::
Mato je dobr opisal primer, dvig minimalne plače destimulira tiste, ki so nekaj nad njim, ker se potem vsak vpraša, če za 100 eur splača jeb..
Ubistvu to razvrednotni bolj, produktivna delovna mesta. Vsak posebej se mora znova pogajat za plačo, dvig minimalca je slab argument in se moraš drugače znajti.
Ubistvu to razvrednotni bolj, produktivna delovna mesta. Vsak posebej se mora znova pogajat za plačo, dvig minimalca je slab argument in se moraš drugače znajti.
McHusch ::
Ne dobijo vsi enako zaradi dodatkov. Nekdo. ki ima 20 let delovne dobe in 10% dodatek na delovno dobo. dobi v 1. plačnem razredu 44 evrov bruto dodatka, nekdo v 22. plačnem razredu pa 100 evrov bruto. Seveda tako prvemu kot drugemu država doplača do minimalca in jim potem obračuna dodatke glede na osnovno plačo. Bi pa sam ukinil dodatke do minimalca in vse osnovne plače pod minimalcem izenačil z minimalcem. Zdaj se namreč legalno kradejo dodatki najnižje plačanim.
Nikomur ničesar ne doplačuje _država_, ampak delodajalec. In večini JS delodajalec ni država.
zobnik ::
Sej jih boste kmalu iskali delavce za vsakim vogalom pa za min.pozabte ker jih ne boste dobil...bo treba dat več in se mogoče kdo odločil sprejet delo.
BorutO ::
Naša vlada in nasploh politiki, nas s tem covidom primerjajo z avstrijo, nemčijo, anglijo itd. Če avstrijci kaznujejo vse necepljene, bodo naši isto hoteli narediti. Če bodo avstrijci dvignili minimalno plačo, je pa naši ne bodo!
Ta naša vlada oz. politiki, me spominjajo na enega smrdljivega delodajalca, ko sem šel na razgovor za delo na terenu - po tujini.
Pridem na razgovor, vse super, dokler se nisva začela o plači pogovarjati. Za delo v angliji mi je ponujal 8 evrov na uro. Sem ga debelo pogledal, gladko zavrnil tak dogovor. Minimalno 11 za agnlijo, ali pa pozabi, sem mu rekel. Nakar on začne mene primerjati z nekimi poljaki, bosanci, makedonci itd, ki dejansko delajo za tako malo denarja po angliji. Potem pa sem mu rekel, zakaj me pa noče primerjati s kakšnimi avstrijci ali pa z nemci? Pa je bil tiho, sploh ni vedel kaj bi odgovoril. Tako dela naša vlada. Ko je v njeno dobro, nas primerjajo s skandinavijci, avstijci, švicarji itd ... ko pa je za državo slabo, pa ni več nobene primerjave s katero od teh držav.
Ta naša vlada oz. politiki, me spominjajo na enega smrdljivega delodajalca, ko sem šel na razgovor za delo na terenu - po tujini.
Pridem na razgovor, vse super, dokler se nisva začela o plači pogovarjati. Za delo v angliji mi je ponujal 8 evrov na uro. Sem ga debelo pogledal, gladko zavrnil tak dogovor. Minimalno 11 za agnlijo, ali pa pozabi, sem mu rekel. Nakar on začne mene primerjati z nekimi poljaki, bosanci, makedonci itd, ki dejansko delajo za tako malo denarja po angliji. Potem pa sem mu rekel, zakaj me pa noče primerjati s kakšnimi avstrijci ali pa z nemci? Pa je bil tiho, sploh ni vedel kaj bi odgovoril. Tako dela naša vlada. Ko je v njeno dobro, nas primerjajo s skandinavijci, avstijci, švicarji itd ... ko pa je za državo slabo, pa ni več nobene primerjave s katero od teh držav.
feryz ::
Dvig minimalne plače je direkten pritisk na inflacijo.
In če se zadnjih par let nahajate v Sloveniji, potem resnično ne investirate popolnoma nič. Drugače bi vam bilo jasno, da se je urna postavka, vsaj obrtniških del, ki so direktno povezana z minimalno plačo, gor za približno 100 procentov. Čez prst.
In če se zadnjih par let nahajate v Sloveniji, potem resnično ne investirate popolnoma nič. Drugače bi vam bilo jasno, da se je urna postavka, vsaj obrtniških del, ki so direktno povezana z minimalno plačo, gor za približno 100 procentov. Čez prst.
Ravno zasledil na FB kak se pritožujejo nad neoščenimi pločniki, da občina ma dnar, problem pa se vse kje je ni delavca k bo za minimalno pucal pločnike....naj dajo 1200 neto pa bodo pucal,.
Težka bo, za jurja dvesto. Razen če že zaposlenim dvigneš na toliko. Ampak ti že nekaj drugega delajo. Kao.
Jurja dvesto neto je drugače preko 2500 bruto. Malo hudo za lopato gonit. Težko bi to razložil mladim dohtarjem, učiteljem, policajem in podobnim. Izven korona časov.
Jurja dvesto neto je drugače preko 2500 bruto. Malo hudo za lopato gonit. Težko bi to razložil mladim dohtarjem, učiteljem, policajem in podobnim. Izven korona časov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
2500 bruto ... ampak ti veš, da noben delavec v sloveniji ne živi iz meseca v mesec z bruto plačo, pač pa z neto? Meni je vseeno, če imam 10.000 eur bruto plače, recimo, ven pa dobim jurja neto. Jaz bom jurja imel na koncu za zapraviti, ne 10.000 ... tistih 9000 eur bo pokradla država.
Pa ti veš, da ko jaz denar za plače nabiram, moram nabrati bruto?
Izven javnega sektorja je žal tako.
Izven javnega sektorja je žal tako.
Saj zato pa niso očiščen in full manjka gradbenih delavcev, ravno v našem koncu delajo cesto, počas, zgleda da manjka delavcev. Trpijo pa vsi in še dolgo bodo obnavljal ta odsek. ampak mene boli ku*ac, mam cliota in sam pičim čez luknje.
Naj plačajo delavce pa bodo lokalni mladi z veseljem prišli delat !!!!
Naj plačajo delavce pa bodo lokalni mladi z veseljem prišli delat !!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zobnik ()
Opažam, da povsod manjka delavcev, ampak če jih bodo hotel dobit bo treba plačat, če so lan ponujal 800-900 neto, letos pa 1000 je to isto, več bo treba vsaj 1100+ neto
IL_DIAVOLO ::
Naša vlada in nasploh politiki, nas s tem covidom primerjajo z avstrijo, nemčijo, anglijo itd. Če avstrijci kaznujejo vse necepljene, bodo naši isto hoteli narediti. Če bodo avstrijci dvignili minimalno plačo, je pa naši ne bodo!
Lep primer hinavščine ja.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Opažam, da povsod manjka delavcev, ampak če jih bodo hotel dobit bo treba plačat, če so lan ponujal 800-900 neto, letos pa 1000 je to isto, več bo treba vsaj 1100+ neto
Lep primer je naša firma... Zaradi slabega odnosa z direktorjem in tudi plače, jih je šlo že veliko stran, in še nas bo, saj že skoraj vsi iščemo drugje šiht. Ampak, dela imamo, da se ven ne vidimo, direktor pa jamra, da novih delavcov ne dobi. Verjetno res ne razume, da če bo bolje delavce plačeval, da bodo mu delavci ostali, marsikako žaljivko požrli, brez težav naredili kakšno naduro ali delali kakšen vikend, novi delavci bodo pa se sami javili za v službo, brez kakršnega koli zaposlitvenega oglasa.
jernejl ::
Pa da ne bo pomote, jaz se strinjam z dvigom minimalca, samo ne strinjam se da se 1. tarifni razred/plačilni ne spremeni v minimalca in se tako avtomatsko porpavijo vsi za faktor navzgor.Lej, še enkrat. Saj se bodo plačni razredi spremenili. Ampak zgolj papirno.
Ti boš še vedno naredil, kolikor boš. In zaslužil, kolikor boš.
Po tvoji logiki bi moral potem tudi kruh gor 10%, pa bencin, pa ...
Ja saj kruh pa bencin sta šla v zadnjem letu bolj gor kot moja plača =)
Ne vem kaj se pritožuješ. Boš pač moral malo več delat, ali pa malo manj zapravljat za neumnosti, pa si boš lahko privoščil enako kruha in bencina kakor prej.
Nobene potrebe ni, da bi se morala država vtikovati v tvojo plačo in uzakoniti njen dvig.
MasterTade ::
Težka bo, za jurja dvesto. Razen če že zaposlenim dvigneš na toliko. Ampak ti že nekaj drugega delajo. Kao.
japajade
Mors omnia aequat
kriptobog ::
Ravno zasledil na FB kak se pritožujejo nad neoščenimi pločniki, da občina ma dnar, problem pa se vse kje je ni delavca k bo za minimalno pucal pločnike....naj dajo 1200 neto pa bodo pucal,.
Bo kmalu kriza. Se bodo tepli za kidanje za jurja.
Dvig minimalne plače je direkten pritisk na inflacijo.
Minimalno plačo bi itak morali ukinit.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()
saj v SLO ni minimalne plače, mi imamo uzakonjen minimalni OD za polni delovni čas =) Minimalno plačo imaš glede na kolektivne pogodbe in je teoretično lahko tudi 1€ pa moraš za 40ur tedensko plačat delavca najmanj 1.024 bruto =)
Sparkxl ::
Enim (večini) res ni jasno kako plače funkcionirajo in ste mnenja da so delodajalci dobrodelne ustanove. Zakaj so plače kakšne so in ne višje? Saj stvar je zelo enostavna, pa je 90% ljudi ne razume: zaradi nizke učinkovitosti. In kdo je kriv za to? Čisto vsak izmed nas. Začne se pri državi, ki ustvarja pogoje za porazno učinkovitost. Potem so tu delodajalci, ki so mentalno ostali v času marije terezje. Mnenja so, da se dodana vrednost ustvarja z delovno intenzivnostjo in ne z inovacijami, optimizaciji procesov,... Torej osnovna logika je "bolj bom delavca gonil, več bom zaslužil". In na koncu so tu še delavci, ki bodo zaradi tega delali po principu "ne moreš me tako malo plačati, koliko lahko malo naredim". Zraven tega pa smo še svetovni prvaki v kafetkanju, vsaj 1 uri dnevno jamranja in opravljanja z drugimi sodelavci, imamo samo 7,5 urni delovnik,... Češnja na torti pa je balkanska mentaliteta.
In smo kje smo.
Minimalna plača stvari še samo poslabša. Ker so naša podjetja v veliko primerih nekonkurenčna zaradi zgoraj opisanega, jim dvig minimalne plače povzroči dvoje: še bolj se goni delavce, ali pa se firma zapre, ker z tako ceno več ne morejo konkurirati.
Dnevno se gibam med avstrijo in slovenijo in na vprašanje zakaj so gori plače duple, dobim odgovor na vsakem koraku. Samo enih par primerov, ki se jih spomnim zdaj na hitro:
Zapadel je sneg. V sloveniji se peljem mimo gradbišča, vse stoji. Čaka se na odjugo. Isti dan se peljem mimo avstrijskega gradbišča. Na brzimo kidajo sneg, že isti dan delajo dalje.
Smetarski avto pred mano je robotiziran. Sam pobira kante, zraven je samo en delavec ki ga nadzira. Zato ima duplo plačo, ker je sam.
Na slovenski firmi v oddelku logistika imajo zaposlenega enega tipa, ki nosi okoli po firmi neke dobavnice. Te iste funkcije v avstriji nimajo, ker se to dela računalniško že vsaj 20 let. Je zato manj zaposlenih, ki zato dobvajo večje plače.
Iščem ponudbe za okna. Pošljem povpraševanje 2 firmam, razdalja med njima 60km, ena je v avstriji, ena v slo. V slo imajo proizvodni delavci pol manjše plače. Pa mi da jodlar cenejšo ponudbo. Res me je matral firbec in sem se oglasil pri obeh firmah da si ogledam proizvodnjo. To je bilo kot potovanje skozi čas. V eni fabriki zadnji krik high techa, v drugi se je čas ustavil tam nekje v 90ih. Aja še zanimivost. V slovenski firmi je direktor imel zunaj parkirano novo zafiro, v avsrijski eno generacijo starejšega audija a6 karavan.
In smo kje smo.
Minimalna plača stvari še samo poslabša. Ker so naša podjetja v veliko primerih nekonkurenčna zaradi zgoraj opisanega, jim dvig minimalne plače povzroči dvoje: še bolj se goni delavce, ali pa se firma zapre, ker z tako ceno več ne morejo konkurirati.
Dnevno se gibam med avstrijo in slovenijo in na vprašanje zakaj so gori plače duple, dobim odgovor na vsakem koraku. Samo enih par primerov, ki se jih spomnim zdaj na hitro:
Zapadel je sneg. V sloveniji se peljem mimo gradbišča, vse stoji. Čaka se na odjugo. Isti dan se peljem mimo avstrijskega gradbišča. Na brzimo kidajo sneg, že isti dan delajo dalje.
Smetarski avto pred mano je robotiziran. Sam pobira kante, zraven je samo en delavec ki ga nadzira. Zato ima duplo plačo, ker je sam.
Na slovenski firmi v oddelku logistika imajo zaposlenega enega tipa, ki nosi okoli po firmi neke dobavnice. Te iste funkcije v avstriji nimajo, ker se to dela računalniško že vsaj 20 let. Je zato manj zaposlenih, ki zato dobvajo večje plače.
Iščem ponudbe za okna. Pošljem povpraševanje 2 firmam, razdalja med njima 60km, ena je v avstriji, ena v slo. V slo imajo proizvodni delavci pol manjše plače. Pa mi da jodlar cenejšo ponudbo. Res me je matral firbec in sem se oglasil pri obeh firmah da si ogledam proizvodnjo. To je bilo kot potovanje skozi čas. V eni fabriki zadnji krik high techa, v drugi se je čas ustavil tam nekje v 90ih. Aja še zanimivost. V slovenski firmi je direktor imel zunaj parkirano novo zafiro, v avsrijski eno generacijo starejšega audija a6 karavan.
Sparkxl napisal si vse pravilno ampak mnenje se kreše pri prvotnem krivcu...
Jaz recimo trdim, da je delodajalec(manager) tisti ki mora zagotovit (želi) zagotovit takšne cene da se mu splača, če jih ne more, ni kriv delavec ampak je kriva prodajna služba.
To da delavci zabušavajo je pa posledica tega, ker prve generacije delavcev po vojni so še delale na pogon pripadnosti zdaj pa tega več ni, in takrat so to izkoristili menegerji pobasali razlike in od takrat je stanje kot je. Te nove generacije samo nismo pripravljeni it še 1x na led in raje delamo po principu ne morš me tako slabo plačat kot lahko jaz delam.
To generacijo delavcev so vzgojili menegerji 90tih in njihovi nasledniki.
Jaz recimo trdim, da je delodajalec(manager) tisti ki mora zagotovit (želi) zagotovit takšne cene da se mu splača, če jih ne more, ni kriv delavec ampak je kriva prodajna služba.
To da delavci zabušavajo je pa posledica tega, ker prve generacije delavcev po vojni so še delale na pogon pripadnosti zdaj pa tega več ni, in takrat so to izkoristili menegerji pobasali razlike in od takrat je stanje kot je. Te nove generacije samo nismo pripravljeni it še 1x na led in raje delamo po principu ne morš me tako slabo plačat kot lahko jaz delam.
To generacijo delavcev so vzgojili menegerji 90tih in njihovi nasledniki.
Invictus ::
Minimalno plačo bi itak morali ukinit.
Minimalna plača mora obstati zaradi pohlepa lastnikov.
Prepovedati bi morali izplačevati minimalno plačo brez nekega jasnega razloga. Tako kot v Nemčiji, kjer ob izplačilu minimalne plkače dobiš državno revizijo poslovanja. Kar pomeni, da ni šmuglanja s stroški, preplačevanja keša, in ostalih, bolj ali manj legalnih izplačil za lastnika.
Podjetje, ki izplačuje minimalčno plačo, je pod državnim nadzorim, tega pa nihče noče... Ker se ziher potem najde še več sranja...
saj v SLO ni minimalne plače, mi imamo uzakonjen minimalni OD za polni delovni čas =) Minimalno plačo imaš glede na kolektivne pogodbe in je teoretično lahko tudi 1€ pa moraš za 40ur tedensko plačat delavca najmanj 1.024 bruto =)
Ja, imeti bi morali minimalno urno postavko, ne izplačila...
Zato ima poslovodja v merkatorju še vedno minimalno plačo, ker ima trgovka na pogodbi 4000 bruto... Ostalo je doplačilo do minimalne plače, ki ni obdavčeno...
Eh, 400 bruto, zatipkal...
Eh, 400 bruto, zatipkal...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
LeXani ::
To je bilo kot potovanje skozi čas. V eni fabriki zadnji krik high techa,v drugi se je čas ustavil tam nekje v 90ih
Kolega dela v firmi, ki izdelujejo vhodna vrata.. sodobna proizvodnja, rekordni dobički vsako leto, vodilni v Evropi. Delavci pa na minimalcu. Tko da to ne drži, problem je v mentaliteti lastnikov.
Čas prve prijave 04.11.2005
Okapi ::
Podjetja niso dobrodelne ustanove. Dokler dobiš dovolj ustreznih delavcev, ki so pripravljeni delati za minimalca, jih ne boš plačeval več. Raje vlagaš dobiček v širjenje proizvodnje, razvoj...
IL_DIAVOLO ::
To je bilo kot potovanje skozi čas. V eni fabriki zadnji krik high techa,v drugi se je čas ustavil tam nekje v 90ih
Kolega dela v firmi, ki izdelujejo vhodna vrata.. sodobna proizvodnja, rekordni dobički vsako leto, vodilni v Evropi. Delavci pa na minimalcu. Tko da to ne drži, problem je v mentaliteti lastnikov.
Bolj kot je sodobna proizvodnja, lazje je delo za delavce in posledicno manjsa placa. Dobički grejo ali v nove tehnologije ali nove razvojnike.
Delavce ze iscejo v Bosni in na Hrvaškem, nasi nocejo vec delat za tak kes. Saj Avstrijci tudi ne delajo tega dela, ki ga nasi hlapci.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: IL_DIAVOLO ()
6bt9hmDwY ::
Wtf, kakšno lopato v snegu bi kdo kje gonil - to delaš za telovadbo, če že.
Plugci/freze se uporabljajo in delujejo X let, koštajo pa drobiž v primerjavi.
Plugci/freze se uporabljajo in delujejo X let, koštajo pa drobiž v primerjavi.
solatko ::
Sparkxl - Delodajalci, ker se ne znajo izpogajat za normalno ceno dela. Zakaj se pri pogajanjih primerjajo z Bolgari in Romuni, ne pa z Irsko, Francijo, Nemčijo,..... Če niste sposobni dobit višjo ceno in s tem več dodane vrednosti, ne odpirajte firm. V yugi so specialna dela v orodjarstvu delali po ceni 3DEN/h, v ZRN pa je bila cena od 50DEM/h+. Pri poslu 1mio DEM so že v štartu naredili toliko izgube in ta trend se pri naših delodajalcih nadaljuje, ker smo pač hlapci in je vsaka cena primerna. Kako imata lahko dva delavca na enakem delu v A in SLO, trikratno razliko v plači, s tem, da je naš z minimalcem neproduktiven, z nizko dodano vrednostjo, v A pa s 3x višjo plačo, na enakih podložkah hiper produktiven, kljub temu, da so davki približno enaki, samo dohodnino ima naš delavec višjo.
Okapi - Nakup vile na morju, ob pomolu barčica ni najnovejši AMG v garaži, ni širjenje proizvodnje. Smo ena redkih držav, ki ima v pogodbi za zaposlitev člen - in druga dela po navodilih nadrejenega, če veš kaj to sploh pomeni.
Pomeni to, da naši delodajalci niti ne vedo, za kakšna in katera konkretna dela, zaposlujejo ljudi.
V A obsega pogodba tvoja dela, do podrobnosti in za to dobiš toliko plače, kot piše v pogodbi, če hoče delodajalec kaj več od delavca, je to plačano posebej, pri nas pa s tem členom, za isto plačo izžemamo pridne, sposobne in inovativne delavce, da nudijo za isto plačo, delodajalcu, vse kar znajo.
Okapi - Nakup vile na morju, ob pomolu barčica ni najnovejši AMG v garaži, ni širjenje proizvodnje. Smo ena redkih držav, ki ima v pogodbi za zaposlitev člen - in druga dela po navodilih nadrejenega, če veš kaj to sploh pomeni.
Pomeni to, da naši delodajalci niti ne vedo, za kakšna in katera konkretna dela, zaposlujejo ljudi.
V A obsega pogodba tvoja dela, do podrobnosti in za to dobiš toliko plače, kot piše v pogodbi, če hoče delodajalec kaj več od delavca, je to plačano posebej, pri nas pa s tem členom, za isto plačo izžemamo pridne, sposobne in inovativne delavce, da nudijo za isto plačo, delodajalcu, vse kar znajo.
Delo krepa človeka
Vetrolov ::
Problem je tudi skrivnostnost glede plač. V avstriji in drugod je že v oglasu napisana plača. Pri nas niti na razgovorih nočejo govoriti o plači. Vsi samo nabijajo, da dajo najvišji znesek malice in prevoza, kar pa mene ne zanima.
TheBlueOne ::
Ce hoces dodano vrednost potrebujes strokovnjake z izkusnjami, te pa veselo krade tujina. Ko imas strokovnjake pocasi crtas vsa enostavna delovna mesta. Na koncu ostanejo bolj strojniki, CNC operaterji itn., kar pa ne more biti vsak.
Tako, da resitve niso lahke, ce gledas place najbolj nizko kotiranih delavcev. Ce podjetje ne dela optimalno, potem jih potrebuje ampak tezko placa, ce pa je optimizirano do nekje danasnjega optimuma pa jih skoraj vec ne potrebuje.
Samo v Avstriji, pa se tam ne zares. V 99% citirajo minimum po kolektivni pogodbi, kar bi si lahko pogledal sam, brez da je v oglasu. Recimo vecja podjetja kakor Infineon napisejo, da pogledas kar v tabelo kolektivne pogodbe branze, dajo link in napisejo katera kategorija je predvidevna. Potem pa se dodajo "preplacilo glede na izkusnje".
Tako, da resitve niso lahke, ce gledas place najbolj nizko kotiranih delavcev. Ce podjetje ne dela optimalno, potem jih potrebuje ampak tezko placa, ce pa je optimizirano do nekje danasnjega optimuma pa jih skoraj vec ne potrebuje.
V avstriji in drugod je že v oglasu napisana plača. Pri nas niti na razgovorih nočejo govoriti o plači. Vsi samo nabijajo, da dajo najvišji znesek malice in prevoza, kar pa mene ne zanima.
Samo v Avstriji, pa se tam ne zares. V 99% citirajo minimum po kolektivni pogodbi, kar bi si lahko pogledal sam, brez da je v oglasu. Recimo vecja podjetja kakor Infineon napisejo, da pogledas kar v tabelo kolektivne pogodbe branze, dajo link in napisejo katera kategorija je predvidevna. Potem pa se dodajo "preplacilo glede na izkusnje".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Sparkxl ::
Aja strokovnjake krade tujina? Jaz bi rekel da se mi velikokrat kar sami na vsak način trudimo, da jih preženemo tja. Samo primer mojega sorodnika. Mehatronik z nekimi dodatnimi specifičnimi znanji.
1. razgovor v SLO: Joooj mi vas taak iščemo. Zaposlimo takoj jutri. Plača 800EUR neto.
2. razgovor v SLO: Joooj mi vas taak iščemo. Zaposlimo takoj jutri. Plača 800EUR neto.
3. razgovor v SLO: Joooj mi vas taak iščemo. Zaposlimo takoj jutri. Plača 800EUR neto.
Na nizko plačo so ga hoteli prepričati z argumentom, da ima šele 2 leti delovne dobe in da saj potem pa bo že rastla. Pa sploh ni hotel imeti neke bajne plače. Bi bil zadovoljen z ene 1300EUR neto.
Na četrtega je šel v avstrijo in tam ostal. Tam nobenega ni zanimalo kako dolgo dela, ampak kaj zna. Zdaj je že 7 let tam in nima najmanjšega namena se vrnit nazaj
1. razgovor v SLO: Joooj mi vas taak iščemo. Zaposlimo takoj jutri. Plača 800EUR neto.
2. razgovor v SLO: Joooj mi vas taak iščemo. Zaposlimo takoj jutri. Plača 800EUR neto.
3. razgovor v SLO: Joooj mi vas taak iščemo. Zaposlimo takoj jutri. Plača 800EUR neto.
Na nizko plačo so ga hoteli prepričati z argumentom, da ima šele 2 leti delovne dobe in da saj potem pa bo že rastla. Pa sploh ni hotel imeti neke bajne plače. Bi bil zadovoljen z ene 1300EUR neto.
Na četrtega je šel v avstrijo in tam ostal. Tam nobenega ni zanimalo kako dolgo dela, ampak kaj zna. Zdaj je že 7 let tam in nima najmanjšega namena se vrnit nazaj
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Sparkxl ()
6bt9hmDwY ::
TheBlueOne je izjavil:
Ce hoces dodano vrednost potrebujes strokovnjake z izkusnjami, te pa veselo krade tujina.
Normalno in pravilno, sploh ob možnosti dela na daljavo. Se pa v IT tudi v Sloveniji zelo premika, sem bil res pozitivno presenečen nad zneskom za stalno zaposlitev IT arhitekta; sem moral zavrniti, sem pa v zameno ponudil projektno/pogodbeno sodelovanje, čeprav verjetno iz tega ne bo nič, kjer sam parceliram denar.
Pravilno, najlaže zmagaš, če imaš več možnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 6bt9hmDwY ()
Pa niti ne vec kaj znas. Je OK, ce si se pripravljen uciti, ker je tako ali tako vedno vse zelo specificno. Minimum na mojem podrocju, torej procene tehnologije in vse okoli je menda za zacetnika direkt iz sole 2300€bruto osnova. To je tam 1700 14x letno + dodatki + nagrade + nadure med 150% in 200% ...
gruntfürmich ::
heh, morda bom za hec vprašal v metliko, koliko ponudi plače za delovno mesto, ki jaz ustrezam. potem pa jim ven butnem svojo ogromno zahtevo
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
svecka ::
Na netu maš miljavžnt kakulatorjev bruto-neto plače in še zmeraj trosiš idiotizme prve klase. 2500 bruto je 1587 neto.
Okapi ::
Odvisno, kaj razumeš kot bruto.
Če je to strošek delodajalca (edini pravi bruto, ko se pogovarjamo o stroških dela), potem ima feryz kar prav.
Za začetek, čemur ti rečeš 2500 bruto, je v resnici 2900 bruto, ker je zraven 400 evrov prispevka delodajalca.
Poleg tega ti kalkulatorji plač ne upoštevajo malice, prevoza, regresa in še kakšnega drugega obveznega dodatka, ki ga mora plačati delodajalec.
Tako da namesto da druge zmerjaš, si raje razjasni, kaj je to strošek dela.
Če je to strošek delodajalca (edini pravi bruto, ko se pogovarjamo o stroških dela), potem ima feryz kar prav.
Za začetek, čemur ti rečeš 2500 bruto, je v resnici 2900 bruto, ker je zraven 400 evrov prispevka delodajalca.
Poleg tega ti kalkulatorji plač ne upoštevajo malice, prevoza, regresa in še kakšnega drugega obveznega dodatka, ki ga mora plačati delodajalec.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Teh stroskov je kar nekaj ampak so v Sloveniji drobiz. Jaz sem imel za Avstrijo v kalkulaciji, ko smo racunali ROI za avtomatizacijo procesa na zaposlenega klasa "za tekocim trakom" 48.000€/Letno, to za tri smene.
Za Slovenijo sem slisal, da racunajo dobre 15.000€/letno do max 20.000€. Lahko kdo potrdi stevilko za Slovenijo?
Za Slovenijo sem slisal, da racunajo dobre 15.000€/letno do max 20.000€. Lahko kdo potrdi stevilko za Slovenijo?
sbawe64 ::
Bruto bruto
Oz.
Celotni strošek delodajalca
je feryz gledal.
https://data.si/izracun-place/
Bruto plača 1.828,00 EUR
Neto plača 1.200,44 EUR
Nakazilo na račun 1.200,44 EUR
Celotni strošek delodajalca 2.122,31 EUR
Vpisal sem samo 1828 v polje 01 bruto plača.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Podjetja niso dobrodelne ustanove. Dokler dobiš dovolj ustreznih delavcev, ki so pripravljeni delati za minimalca, jih ne boš plačeval več. Raje vlagaš dobiček v širjenje proizvodnje, razvoj...
Ja samo problem je ko jih ne dobijo in po TVju jamrajo kako ni delavcev čeprav TO NI RES ampak je kriva plača oni pa z novo bemfo x9 okrog...
Invictus ::
TheBlueOne je izjavil:
Si pa optimist, da v Sloveniji kdo to sploh računa
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Trenutno jih full iščejo, ker je tud rekordna nizka brezposelnsot. To pomen, da bodo moral ponudit več, da koga iz drueg firme privabijo v njihovo. Kaj sledi drug let pa noben ne ve. Za krizo težko rečt.
Ne budali temu se reče BRUTO BRUTO ali BRUTO 2... bruto je le en in 2.500 bruto je to kar maš v pogodbi in se iz njega izračuna bruto
Je razlika ce racunas na delovno mesto ali pa na zaposlenega. Pri proizvodnji skoraj moras na delovno mesto, ker mora ves cas biti v pogonu. Ko racunas tako moras racunati vse stroske za placo za del leta, ker moras odbiti dopust, pavsal za bolniske itn. To kar zvisa stevilko.
Je pa dejstvo, da je v primerjavi z zahodom Slovenija smesno poceni kar se tice delovne sile.
Je pa dejstvo, da je v primerjavi z zahodom Slovenija smesno poceni kar se tice delovne sile.
Bruto bruto
Oz.
Celotni strošek delodajalca
je feryz gledal.
https://data.si/izracun-place/
Bruto plača 1.828,00 EUR
Neto plača 1.200,44 EUR
Nakazilo na račun 1.200,44 EUR
Celotni strošek delodajalca 2.122,31 EUR
Vpisal sem samo 1828 v polje 01 bruto plača.
Pa še to je narobe ker celotni strošek delodajalca ali BRUTO 2 ima vštet not tudi prevoz in malico.
MadMicka ::
Mato989, od kje ti take pobiraš, a to si sam zmisliš? Drugi bruto je prvi bruto plus prispevki delodajalca.
https://www.racunovodja.com/E-seminar/2...
Mato989, od kje ti take pobiraš, a to si sam zmisliš? Drugi bruto je prvi bruto plus prispevki delodajalca.
Celoten strošek delodajalca za delavca všteje VSE... BRUTO II pa je res tako... ampak večina jih to prevečkrat narobe enači
Ampak delodajalca BRUTO II ali pa celoten strošek ne ZANIMA
Delavca zanima BRUTO oz. priliv na TRR... prvi zato ker se računa od tega pokojnina in še kaj podobnega, drugi pa zato ker s tem razpolaga.
Vse ostalo je lari fari in je z temo neposredno skregano, ker tiste na minimalcih to ne zanima.
svecka ::
daj rajši ti razjasni kako je feryz dobil iz 1200 neto 2500 bruto preden karkoli pises tukaj in pametujes. Tudi ce upoštevaš celotne stroske delodajalca to se zmeraj samo 2124 eur in nikakor cez 2500 eur kot trdi feryz. Tukaj govorimo o osnovi, ce pa ne znas lociti med malico, prevozom, ki sta loceni postavki od place in odvisne od kolektivne pogodbe oziroma individualno pogodbe potem pa ti ni pomoči.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 42156 (9980) | Malidelničar |
» | Ali še v Slovenij kdo dela za manj kot minimalca? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 11283 (8629) | Invictus |
» | V kratkem podražitev hrane v Sloveniji 2017 (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 40674 (36300) | Utk |
» | Francija omejila popoldansko službeno elektronsko pošto (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 55640 (49147) | antonija |