» »

Pričetek odprtokodnega GSM projekta OsmocomBB

Pričetek odprtokodnega GSM projekta OsmocomBB

Slo-Tech - Skupina sodelavcev znane skupine, ki se ukvarja z razbijanjem GSM šifrirnega algoritma A5 se je lotila novega področja. Tokrat gre za projekt OsmocomBB - Open Source / Free Software GSM Baseband software implementation.

Namen projekta je izdelati odprtokodno programsko opremo za GSM, konkretneje odprtokodne gonilnike za GSM naprave ter "telefonski" del GSM protokola (layer 1 do layer 3). Mimogrede, sorodna projekta (pri katerima prav tako sodelujejo isti avtorji) sta OpenBTS, in OpenBSC, namenjena pa sta izdelavi odprtokodne GSM bazne postaje oziroma odprtokodnega GSM omrežja.

Cilj projekta je izdelati odprtokodno strojno programsko opremo (firmware), s pomočjo katere bo mogoče telefonirati, sprejemati in pošiljati SMS in ostala sporočila, itd.

Da so avtorji projekta resni ne dokazuje samo dejstvo, da so že uspešno izvedli nekaj testiranj na "omrežni strani" GSM telefonije, pač pa tudi dejstvo, da so v okviru projekta OsmocomBB uspeli zagotoviti popoln nadzor nad GSM strojno opremo (na podprtih telefonih oziroma naborih čipov), kar jim omogoča skeniranje GSM frekvenčnega območja oz. iskanje baznih postaj, FCCH detekcijo (Frequency Correction Channel), sinhronizacijo z bazno postajo ter zajem BCCH (Broadcast Control Channel) in CCCH (Common Control Channel) podatkov. Trenutno podpirajo Ti Calypso Digital Baseband čip.

Trenutna programska oprema jim zaenkrat omogoča sprejemanje podatkov iz GSM omrežja, intenzivno pa delajo na implementaciji GSM protokolov, kar jim bo omogočalo tudi dejansko klicanje.

5 komentarjev

ales85 ::

Še malo pa bomo imeli piratsko "mobitel p2p" omrežje :) Sicer pa super!

Lonsarg ::

Mah itak bo tudi mobilna telefonija šaltala na Ip telefonijo, torej nima veze kir protokol je spodej, utt favlasti GSM al karkoli, čez tega bo pač lavfala data connection, in bo z temi data prenosi poskrbleno za sodobne protokole.

pivmik ::

Jaz bi rad mel GSM bazno postajo doma, ki podpira EDGE/GPRS/G3, da se bi s telefonom povezan zastonj na net prek tlefona ki mi ne podpira WLAN :-)
LP, Gregor GRE^

Brane2 ::

Če se že gremo odprtokodnosti na tem področju, zakaj ne šutirati GSM standarda v celoti ?

Mislim, če so ti telefončki odprtokodni, potem vsaj v teoriji s spremembo kode v njih ne bi smelo biti nepremostljivih problemov in se lahko greš pač skorajda karkoli ti pade na pamet.

JAz bi recimo dal veliko večjo težo non-realtime prenosom in prepustnosti na račun odzivnosti...
On the journey of life, I chose the psycho path.

poweroff ::

Zadeva definitivno gre v to smer (odprtokodnosti). Zanimivo, da se toliko let ni zgodilo kaj bolj resnega na tem področju (kolikor se spomnim, so malo bolj resen odprtokodni software na področju GSM pisali okrog leta 1999, ampak potem so stvari zamrle), je pa hvala bogu Harald s svojimi projekti dal potreben pospešek na tem področju. Obetavno je tudi to, da je na mailing listi A5 kar precej bistrih ljudi, ki so dejansko sposobni kaj konkretnega narediti.

Problem GSM standarda je pa v tem, da ga ne moreš šutirati zaradi operaterjev in njihovih "zastarelih" omrežij, ki pa po drugi strani seveda morajo podpirati legacy sisteme.

Rešitev bi bila po mojem mnenuju v tem, da bi po eni strani dobili bolj zmogljive telefone, ki bi pole GSM stacka lahko furali še kakšen drug stack (v to obdobje prihajamo sedaj), na drugi strani pa omrežno opremo, ki ne bi bila namenska, pač pa splošna. Recimo nekakšen USRP, kjer bi za signal processing skrbel izključno software.

Tako bi lahko relativno enostavno gradili omrežja (z enakim oz. kompatibilnim hardwerom), nadgradnje (nove funkcije in novi stacki), bi bile pa izključno softwersko implementirane. V takem primeru bi se GSM in omrežje lahko tudi hitro zmenila ali gresta na legacy ali na kakšen novejši sistem...

Seveda pa to gotovo ni v interesu proizvajalcev, saj tako težje lockajo operaterje na svojo opremo...
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Osmocom-TETRA (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15042576 (3975) hipertija
»

Nov članek: Varnost slovenskih GSM omrežij

Oddelek: Novice / Nova vsebina
3111935 (8182) hermes
»

Britanska policija poseduje opremo za tajni nadzor telefonov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
9927952 (24744) BlueRunner
»

Skupina, ki se ukvarja s kriptoanalizo GSM, izdala program Kraken

Oddelek: Novice / Zasebnost
83620 (2948) poweroff
»

Šifrirni algoritem A5/1, ki se uporablja za šifriranje GSM pogovorov, je padel

Oddelek: Novice / Zasebnost
276961 (4875) poweroff

Več podobnih tem