» »

verjetno problem z HDD-jem

verjetno problem z HDD-jem

«
1
2

bodom ::

zio.
mam disk IBM 40GB in pomoje probleme z njim. verjetno se bom pridruzu tistim, ki ne zagovarjajo le-tega, do sedaj sm ga tud jst zagovarjal:))
no, ze pred casom sm probal program HD Tach in recimo, da je blo vse OK (read burst speed pokaze maximum = 100mbytes/s). pol mi je pa zacelo ene par dni nazaj vse posteno stekat, ze ko sm premikal misko je mal stekala. pa ker mam cajta na pretek, sm pol formatiral winse XP. ko sem formatiral particijo kjer je bil system, se ni blo nobenih problemov.
danes pa sm hotu nek loudat s programom Imesh in ko sm dal naj skenira ktere fajle da na 'shared listo', mi je zacelo v disku neki cvilit8-O
pol se zadeva umiri in jst se probam mal z HD Tach-om. in zadeva pokaze read burst speed 3,5mbytes/s!!!8-O pa se prot koncu je spet mal pocvililo. pol pa cez ene pol ure probam spet in zadeva spet pokaze 100mbytes/s.
jst sumim, da je z diskom nek narobe. al se mogoce motm?
hvala za pomoc.
LP
  • spremenil: bodom ()

JLP ::

Dej si z IBMove strani podljej diagnostičn program IBM Drive Fitness al neki tacga ma ime. Pa s tem dej pregledat pa če bo kej narobe ti bo napisal pa error code ti bo povedov.
Live long and prosper!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JLP ()

bodom ::

sm probal s tistim programom...in izpisal je tole:

One or more corrupted sectors found.
nobene error code ni izpisal, sam tisto zgoraj.

kaj naj to pomeni, da mam gor bad sektorje?

LP

McHusch ::

tocno tako,

nared backup, pol pa lowlevel format pa povej kako je stanje

TheJack ::

Vidim da število zagovornikov IBM diskov pada že v enomestna števila.:D

Se mi zdi da ima ta programček tudi hard format opcijo. Če imaš časa res na pretek, jo le preizkusi. Tvoja zadnja rešitev je. Ker baje trgovine nerade reklamirajo tele diske, sem slišal.

bodom ::

Damn!!!:(

pa peesmo no, pred pol leta sem glih tak disk kupu v essedi v italiji, pa so bli gor ze tkoj na zacetku bad sektorji. pol so mi ga menjali in zdej spet:'(

nikol vec ne kupm IBM diska...:D

no, glede formatiranja pa...ne morm jst to kr tkoj formatirat...mam gor 30GB sranja:D morm prej to zrihtat oz. narest backup.

McHusch: kako nardim lowlevel format?

TheJack: se strinjam s tabo...vedno manj jih je zagovornikov, tud jst odstopam:D
casa mam na pretek ,sam prej morm backup narest.

in kaj pol ko nardim ta lowlevel format oz. hard disk format?
ker da nesem disk se enkrat v trgovino menjat...se mi bodo smejali:'(

hvala za pomoc.
LP

para-site ::

Pri meni isto...ic35 41Gb 10 mescov star
bad sectorji, en kup
low level format...
zdej za silo dela, kodo mi da vn 0x00, kar pomeni da je ok, samo piska pa še zmeri in pričakujem definitiven death v kratkem. Hvala bogu je backup na cdjih:))

para-site ::

Low level format nardiš s programom od ibm DFT, sej to verjetno poznaš. No, v glavnem, erase disk daš.

hehe, a 30Gb podatkov moraš backupirat, hehe. Sej glih vseh pornjakov ni treba zapečt na cd.:D

bodom ::

ma res nimam srece s temi IBM diski...matr sm prej mel ene 3 al 4 leta en fujitsu 6GB disk, pa se zdej dela, pa sm ga prodal. dobim nov IBM (no, celo 2) in mislm da sm 'jack' k mam tak disk...pol me pa 2x pusti na cedilu:(
ma ja sej s tem backup-om bo ze slo...sam disk je pa edin za v smeti pol a?

para-site: ja ja, sej v tem je bla tud opcija za total format al nek tazga.

hehe, a 30Gb podatkov moraš backupirat, hehe. Sej glih vseh pornjakov ni treba zapečt na cd.

o tem pa kdaj drugic...:D :)) :D



TheJack ::

ma res nimam srece s temi IBM diski...matr sm prej mel ene 3 al 4 leta en fujitsu 6GB disk, pa se zdej dela, pa sm ga prodal. dobim nov IBM (no, celo 2) in mislm da sm 'jack' k mam tak disk...pol me pa 2x pusti na cedilu


Been there, done that...:D :'(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

cekr ::

Zgodilo se je danes zjutraj(28.8.2002) v neki od znanih računalniških trgovin/servisev:

En tipček(ene 17-19 let) v popravilo prinese dva diska stara par tednov, očitno je vneti bralec tega foruma.

prisotna diska: WD 80GB 7200 ATA100 8MB(kupljen na priporočilo enega od forumašev) in IBM IC35-VA 40GB 7200 ATA100

Ker je omenjeni tu prebral, da IBM-ovi diski crkujejo, si je od očeta izbojeval denar za nov disk(katerega pa je kupil pred parimi dnevi). Seveda kot velik poznavalec(?!) je takoj priklopil disk(WD), na kar mu nista delala ne en ne drug disk. Seveda je potem dajal vse ven pa not, pa ni šlo. Medtem mu je po nerodnosti padel WD na tla(kar je priznal šele na koncu). Iz jeze je nesel potem oba diska na servis in se repenčil, da nobeden ne dela. Da pa je prepričan, da je IBM fuč, in da je krivec, da ne dela ne en ne drug disk in da mu ga morajo zamenjati za katerega drugega.
Vsi tam prisotni so bili krivi za njegove težave, z nekaj kupci, ki smo bili slučajno tam, vred. Na ves glas se je drl, da je ta trgovina za en k...., da bo tožil IBM za izgubljene podatke(verjetno mp3-je),...

Na koncu mu je serviser dokazal, da je IBM v čisto dobri kondiciji, WD- pa je pač fuč, pa to samo zaradi padca na tla. Na koncu ga je serviser še vprašal, če želi, da njegov IBM-ov disk pokaže kakšni BSA. Potem pa je nadebudni strokovnjak raje vse pobral in z ihto odšel.

Mogoče to ne paše sem, bi pa rad, da se dotični tipček, tu oglasi. Kot pa sem slišal, je bilo veliko diskov tako uničenih-s padcem na tla.

bodom ::

No comment:D

tolk neumen pa spet nism, da bi s svojim diskom postavljal rekord v zongliranju:))

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bodom ()

TheJack ::

Hehehe...zanimiva stvar.

Men sta šla po gobe dva IBM diska, pa nobenega nisem metal po tleh. Pravzaprav se ju še dotaknil nisem, vgradili so mi ju drugi. Ko pa danes za nazaj razmišljam, dopuščam možnost, da sta crknila zaradi pregrevanja (takrat mi še ni padlo na pamet, da bi meril temperaturo diska.

bodom ::

hja kaj jst vem...jst sm pomislu na to, da se tud disk kej segreva:))
sam do zdej se nism opazu, da bi bil kej vroc pa da se ga neb mogu pol dotaknt al kej podobnga. pa nobenga hlajenja za disk nimam.
LP

TheJack ::

Temperaturo meri z DTempom. Morda je pa v temperaturi problem.

Priporočam tudi zanimiv programček Drive Health, ki spremlja obnašanje diska. Na strani dobiš brezplačno (časovno omejeno)beto. Mora pa program nekaj časa laufati, da kaže pravilno.

bodom ::

TheJack: zdej sm instaliru tist za mert temp. diska...in temperatura kaze 32°C. kako naj jst vem ktera je taprava temp. oz. ktera kriticna?
LP

kgregan ::

Jst sm med pocitnicam delal pocitnisko prakso na enem od racunalniskih podjetij, pa sm bil prav presenecen (sokiran), kolk IBMovih diskov je slo nayaj na reklamacijo. Jst ti priporocam, da se ne mucis, z nobenimi lowlevel formati, pac pa nesi disk zamenjat, sj je se v garanciji. Sploh bi blo to pametno, saj pravis, da se disk tud cudno oglasa. Vseen pa ni treba delat take scene, kot un , ki ga je nekdo opisal, kako je sel reklamirat diske. :)) LP

TheJack ::

Temperatura 32 stopinj celzija (saj si zalaufal kakšen disk defragmenter prej, ne?) je precej nizka. Kritična temperatura pri IDE diskih je ponavadi 55 stopinj C.

Si preizkusil tudi Drive Health?

TheJack ::

Mimogrede, SMART atribute kaže tudi DTemp. Poglej še tu.

bodom ::

hehe, hja ne bom delal take scene kot un ne...se posebno, ker sm disk dobu v Essedi v Italiji (prekleti makaronarji:D ). sej me itak neb nc zastopli.
sam me pa skrbi, da mi bo tip spet dal IBM-mov disk, ki bo spet cez par mescev zacel cvilit kot nor:D :( pa ne vem, ce se da reklamirat, da das to nazaj, pa da ti da recimo maxtor-ja vn...
zdej bi vas prasal mnenja kter disk naj pol vzamem, ce mi ga menja tm v essedi?
zadnjic je bla ena tema ze o tem...al maxtor al WD. kter je bols...ceprou se mi zdi, da v essedi WD-ja nimajo.
a je pol maxtor dobr, seveda mislm vse verzije (40, 60, 80gb); razmisljam o 80GB.
dnarja mi itak ne bodo vrnili, to je pomoje ocitno.:))
hvala,LP

bodom ::

TheJack: vcer sm formatiral eno particijo diska, 8gb od 40gb in na novo nalozu winse XP. defragmentiral pa nism, edin teden nazaj sm defragmentiral tadrugo particijo (32gb). cak, kaj pol je to dobr da je temperatura tako nizka al ne?
bom probal se un program...
LP

TheJack ::

Če boš imel tako prelestno srečo, da ti bodo dali na izbiro disk, bi jaz vzel WDja ali Segatovo Barracudo. Maxtorja imam jaz in je glasen ko hudič. Ob prvi priložnosti se ga bom znebil (še posebno, ker so diski danes nagnusno poceni - 80GB WDja z 8mMB cacheja dobiš že za slabih 37 jurjev! Jaz sem pred slabim letom dal več kot 40 za 40GB IBMa!

TheJack ::

Se mal prehitevamo...:))

Narobe se razumeva. Maksimalna temperatura diska ne sme preseči 55 stopinj C. Prenizka bo bolj težko, razen če maš kompjuter v zmrzovalniku. 32 stopinj je torej v redu. Defragmenter poženi zato, da se disk ogreje do maksimuma, ne zaradi defragmentacije same.

EDIT: popravil nekatere neumonsti v postu...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

bodom ::

ja to sm tud slisu ja, da so kr precej glasni. ma en frend maxtor-ja 60gb, pa se ga kr dobro slisi...verjetno bi me motilo, ker se trudm, da bi bla zadeva v celoti cimbolj tiha.
sam je pa problem, da tud ce mi ga menja, pa nima tm v essedi WD-ja, ma sam maxtor-ja pa IBM-ja.

aha...hja, sam mam dve particiji in bo defragmentacija trajala kr precej...bom naredu zdej cez noc...sam kako bom pa ekstremne temperature pogledu?
LP

TheJack ::

Okej, spet se narobe razumeva... Ni ti treba delati defragmentacije zato da bo disk defragmentiran, ampak zato, da boš videl max. temperaturo, ker disk med defragmentacijo dela in se torej segreva. Lahko tudi kakšen antivirus zaženeš, zaradi mene. Pa ne čez noč! Kako boš potem temeraturo videl? Poženi disk defragmenter, pusti da laufa ene 20 minut, zraven imej vključen DTemp in sproti preverjaj temperaturo. Če gre čez 55 stopinj, je verjetno tu problem.

Še vedno bolje Maxtor kot IBM. :D

bodom ::

ja ja, sm te zastopu prej...sam sm mislu da bo mogu delal disk cimvec casa in da bom cimbolj obremenjen...no, zdej je rablo 12min za defragmentacijo tamale particije...disk je upam da mel cas da se segreje:D
no in temperatura se je iz 32°C povisala samo do 36°C. torej strah o preveliki temperaturi je skoraj odvec. bom pa za vsak slucaj zalaufal zdej se scandisk pa bom vidu ce bo kej drgac...

aja sam pazi to zdej...
dam defragmentirat se drugo particijo in mi po 5s javi tole:
Disk Defragmenter cannot continue prescan because there is corruption in file....
kaj pa naj bi to pomenilo? pa disk je tik pred tem mal pocvilu. jst sumim, da je nek hudo narobe tule8-O
LP

bodom ::

evo je naredu tud scandisk in temp. ni presegla 36°C.
pa tud ko dam analizirat drugo particijo mi napise da je tm corruption in ne izvede do konca, pa ce dam scandisk tiste mape tud zacne pol cvilit disk:(
LP

TheJack ::

Da je nekaj narobe si vedel že prej. Temperaturo smo torej izključili, preostaneta ti dve stvari. Lahko sam narediš low level format in poskusiš če bo potem kaj bolje, lahko pa disk takoj neseš na servis. Tvoja izbira.

Če se boš odločil za slednje, se poskusi zmeniti, naj ti disk zamenjajo s čim drugim (WD, Maxtor...). V nasprotnem primeru bodo verjetno le naredili lowlevel format in ti disk vrnili kot popravljen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

bodom ::

hmmm...do odlocitve je se 22,5GB (tolk je 'brozge' na disku za pospravit na CD-je:)) )...torej, ju3 poklicem in jim povem d je nek narobe. ce recejo, da takoj uredijo zadevo, bom probu pr kakmu frendu zadevo zacasno shranit...drgac pa bom vse fajle lepo backup-iral in nato naredu lowlevel format.
vsekakor pa bi blo najboljs, ce bi mi disk menjali.
bom porocal o odlocitvi.
TheJack-u in vsem ostalim hvala za pomoc.
LP

para-site ::

bodom: tudi jst sm kupu disk v Essediju. Sm bil dol 2 dni od tega in mi je tip reku, da naj ga pustim dol in mi ga bo poslal na servis, pa da bo trajalo prbližno en mesec. Jst sm mu reku, da je to preveč in a se ne bi dalo, da ko on dobi diske mi zamenja z enim novim, ker je itak disk fuč(low level ne odpravi piskanja). Je reku, da dobi ibm diske šele čez enih 15 dni. Pozabu sm ga prašat, a bi mogoče zamenjal za maxtor...pomojem ne.

bodom ::

prej zjutri sm tipa v essedi klicu...in mi ta pravi, da mi ga lohk menjajo...sam, da bo to al takoj jutri...al pa pol sele v sredo naslednji teden. ma ja sej vem, bom tja prsu, pa bo sam cudno gledu kdu sm jst.
aja, pa se prasu sm ga, ce bi se dal recimo vzet maxtor-ja namest d mi da spet IBM-ov disk...baraba, se je delal gluh,hehe:D
LP

para-site ::

Glej, sej če si od kje daleč, ti ni treba hodit dol, k bom jst jutri šel dol prašat in ti potem povem. Če želiš. Ker močno dvomim, da bojo jutri diski že tle. Meni ni problem, k itak grem vsak dan v Rožno na kafe, tko da skočim še čez mejo.

bodom ::

ej super, res bi ti bil hvalezen, ce se lohk pozanimas.
ja jst sm iz sezane, pa je vseeno kr nek poti do tm.
dej ce lohk, ga prasi ce menjajo disk za kak drug, recimo maxtor al pa WD ce majo, pa mi pol sporoci.
hvala, LP

para-site ::

Ok, ni problema za disk. Ti sporočim.
A iz Sežane si, hehe. Jst pridem zdej septembra k vam opravljat civilno vojaščino h gasilcem. Po kateri poti se da najbolj hitro prit z avtom na relaciji Gorica -Sežana, verjetno po taljanski strani po avtocesti, ki gre proti Trstu, ne?

bodom ::

hehe, ma pol si tle kje iz okolice, mislm iz primorske al kje?
ja jst grem ponavadi tle takoj cez mejo na avtocesto proti Udinam in pri Malfanconu zavijes desno proti Gorici. to je pomoje najkrajse. ker ce bi sel tle po krasu, bi blo pomoje daljse, tudi casovno.
LP

para-site ::

Ja iz Gorice sem. Sej sem bil skori sigurn, da je ta pot do monfalcona in pole po avtocesti najkrajša. Thanks anyway:))

kgregan ::

Mam eno vprasanje za vas primorce (slovence ob meji z Italijo) A se splaca it u Italijo po racunalnisko robo a je ful cenej?
Ka pa telefoni kk je s tem v Italiji? Pa kam se splaca it?:)

para-site ::

Če maš propustnico(da dobiš davek nazaj) lahko kej malega pršparaš, če ne se ti skori al pa v določenih primerih sploh ne splača hodit. Da ne upoštevam benzina in drugih stroškov.
Po telefone so svoj cajt hodli v Palmanovo, zdej pa ne vem kako je s tem.

bodom ::

hja, se kr splaca ce mas prepustnico ja...dobis kr precej davka nazaj.
sam je pa tko, da te lohk dost× po domace prnesejo okol in ti dajo slabo robo al kej tazga...
do zdej sm vedno tja hodu po robo, sam se pocas nagibam k temu, da se bom premislu:D
edin se tnovo ATI-jevo graficno mislm da bom sou kupit v essedi...ker bo zihr zlo poceni glede na slovenijo se mi zdi...al pa ne:))
LP

para-site ::

9000 pro je relativno poceni, čeprav še ne povsem, 9700-ka je pa draga ko svinja:'(

bodom ::

ja ja to vem...
sam 9000-ka je zanic, ker je se slabsa kot 8500le (to mam trenutno samo na izposoji, si jo deliva zacasno s frendom:\ ).
vem, da je una 9700 pro draga...sam pa morm eno kupit in bom verjetno ravno to, ker bo pol dobra kr za nek casa. sem pac na ATI-jevi strani in me drugo takorekoc sploh ne zanima, hehe:D
LP

para-site ::

Jst sm tudi na ATI-evi strani, samo kar je preveč je pa preveč, okoli 440 evrov + iva 20% je pa malo pretirano;((

bodom ::

ej cak sam mal...od kje pa ti te cene pobiras?
LP

para-site ::

ja poglej na essedi

bodom ::

aja sorry, sm zdej opazu da so osvezili cenik.
zjutraj jo se ni blo...v essedi namrec.
LP

bodom ::

ej hudo no...
102k oz. 122k z davkom...to je pa mal prevec.
se dobro da trenutno nimam kesa, pa da bom mogu se mal pocakat. upam, da ji bo kej padla cena:))
LP

para-site ::

Ja jst bom kar 9500 počaku. Zdej mam 8500 pa mi v UT2003 (verzija od 4Gb) kar neki šteka, zdej pa ne vem al zato, ker igra še ni dokončana, driverji al pa je res tko zahtevna, da je 8500 premalo.
UT2003 definitivno mora delat tekoče, čene bom znoru.8-)

AtaStrumf ::

bodom sem čist na brzaka preletel tele poste in vidim, da si ga po domače najebal. Ti sam nesi zamenjat in se ne pusti prepričat v nič drugega (čeprav ni treba glih scene delat). Sem imel isti problem pa je šel disk gor pa dol, pa gor pa dol, ... in nakonc so mi ga zamenjal. Brezveze zajebacija. Ko enkrat začne jebat je konc, sam še menjaj. Sedaj imam tudi sam 60 GB IC 35 IBM-a in začuda dela kot šus. Če mene prašaš ima IBM ogromen odstotek zanič diskov, če pa dobiš takega, ki dela si dobr. UPAM!!! Tudi kolegu sta 2 crknila. Pa še en nasvet, ne diskov kupovat pri Mlacomu, če se boš že odločil kupovat s Sloveniji, ker oni izredno komplicirajo. Predlagam ti PCX, majo WD-je in ne komplicirajo pri reklamacijah. Sem pri njih kupil 60 GB 7200 WD-ja in dela super, še tišje kot IBM pa tud hitreje, sam je v bratovi mašinci, tko da če gre moj po gobe lahk na njegovga prek mojga mini LAN-čka (2 PC-ja :D) backam up na njegovga WD-ja na katerega se upam da lahko zanesem. Pa good luck!

bodom ::

ej to pa ne bi vedu...jst zal nism probu UT2003, sam druge spile mi pa brez problemov delajo.
aja se to sm prej pozabu prasat...ktera izmed 9700 je boljsa?
sapphire al gigabyte?
LP

bodom ::

Ata: hvala da drzis pesti, da bi lepo prsou skoz s tem diskom...
okol novga leta sm kupu nov IBM 40GB in mi je ze po 1 mescu zacel cvilit, pol so mi ga na sreco v essedi v gorici menjali s tem ki ga mam zdaj. pa jeb... 3PM da je mogu it tud ta po gobe...tud ta je zacel cvilit zdej...upam, da se me tm v trgovini ne bodo spomnli, tku da bom lohk dobil nov disk...oz. mi bo ju3 'para-site' sporocu kar bo zvedu v essedi, ker gre ravno tja ju3.
bi blo zlo fajn, ce bi mi disk menjali recimo za maxtorja. ker tistih 20k zdej je pa vseeno skoda:(
LP
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IBM disk zeza (Ic35 40GB)

Oddelek: Pomoč in nasveti
221293 (1090) phoinix
»

IBM disk piska

Oddelek: Pomoč in nasveti
201239 (838) swalow
»

problemi z essedi v gorici

Oddelek: Pomoč in nasveti
161201 (886) bodom
»

Kolikim je umrlo IBM IC7 40Gb diskov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
19310938 (6566) ChiefThunder
»

Disk in Bad sectorji!!??

Oddelek: Strojna oprema
222906 (2607) XtX

Več podobnih tem