» »

Worpress - nejasnosti

Worpress - nejasnosti

Mira ::

Hello! Nimam veliko pojma o wordpressu, blogih itd. zato vas prosim za nekaj pojasnil. (Mogoče bom kvazila kakšne neumnosti, ampak kot pravim: res nimam veliko pojma, razen tega kar preberem na netu in si pojasnjujem po svoje.) Imela bi wordpressov blog, vendar z lastno domeno (gostovanje). Template/theme/dizajn (kateri izraz je sploh pravilen?!) bi dala izdelati enemu oblikovalcu. Zanima me:

1. Kdo/kako mi "prenese" potem ta dizajn na wordpressov softwer oz. kakšen je potemtakem sploh postopek?
2. Če bi želela objavljati tudi video, kaj vse potem plačam pri gostovanju? (prostor, prenos podatkov, server,...?) in koliko okvirno to stane?

Saj imam še nekaj vprašanj, ampak najprej čakam na osnovne podatke :-)

Hvala!!!!

DC- ::

1. Za to rabiš nekoga, ki zna izdelovat Wordpress predloge. Načeloma zna to vsak, ki pozna CSS/XHTML.
Povprašaj pri kakšni firmi, ki se ukvarja z izdelavo sajtov
2. Če objavljaš video in ga želiš gostovat na gostovanju rabiš veliko prostora.
Alternativa pa je objavljanje na Youtubu in potem embedanje v tvoj blog.

bluefish ::

Če bi želela objavljati tudi video, kaj vse potem plačam pri gostovanju? (prostor, prenos podatkov, server,...?) in koliko okvirno to stane?
Odvisno od paketa gostovanja. Pri večini ponudnikov imaš omejitev pri prostoru in prenosu podatkov. Čim je malo več obiskovalcev lahko kaj hitro porabiš ves mesečni promet. Tako je res najboljša varianta, da video naložiš na YouTube ali Vimeo oz. kak drug podoben servis, in potem le tega embedaš v svoj blog.

HardFu ::

Kar pa se tice dizajna pa ti priporocam http://themeforest.net - imas ogromno templateov narejenih prav za WP po precej nizkih cenah.
http://codeable.io

Tody ::

Mira, obstaja ta osnovni template, ki ga lahko nekdo predela pač glede na to kaj rabiš, zato da da pravilno deluje zadeva more izpolnjevat nekaj pogojev .
Več o tem http://codex.wordpress.org/Using_Themes

Nasplošno je pa to tako da lahko kar preko wordpressa v admin oddelku naložiš .zip datoteko na strežnik in jo sam umesti tja kamor more. Ti jo potem samo aktiviraš v admin oddelku.

Za video so ti pa že rekl kako in kaj.

Mira ::

Če objavljaš video in ga želiš gostovat na gostovanju rabiš veliko prostora

Koliko je to prostora - za objavo recimo 3-minutnega videa vsak dan?

Pri večini ponudnikov imaš omejitev pri prostoru in prenosu podatkov.

Torej, če prav razumem je prenos podatkov to, kolikokrat oz. koliko folka pogleda tvoje video posnetke. Kaj je pa prostor?

Čim je malo več obiskovalcev lahko kaj hitro porabiš ves mesečni promet.

Koliko je to "več" obiskovalcev?

...da lahko kar preko wordpressa v admin oddelku naložiš .zip datoteko na strežnik ...

Preko wordpressa misliš preko računa, ki si ga odpreš na wordpress.com ali nasploh na strani wordpress.org?

Tody ::

1.) Če misliš redno objavljati se ti splača, mogoče narediti na youtubu kanal, tako ti bodo odpadle vse skrbi kako in kaj z video, poleg tega boš imela na voljo še par cool orodji + če bo kdo iskal si lahko naštimaš ključne besede za video, edina slaba stran je ker ti lahko uturijo reklame nad video,...

2.) Velikost videa je odvisna od kvalitete, tako slike kot zvoka. Včasih je bilo en mega ena minuta, zdaj je to ful manj zaradi kompresije. Drugače je predpostavka pravilna, toda če gre vsebina iz Youtuba te ta zadeva ne rabi skrbet.

3.) Več obiskovalcev, te za začetek ne rabi skrbet

4.)Ne, eno ne drugo, če boš imela lasten strežnik, potem čez tvoj lasten wordpress, če misliš imeti wordpress.com mislim da imaš že tam predloge, svojeg pa nevem če lahko zastojn naložiš gor.

Mira ::

...edina slaba stran je ker ti lahko uturijo reklame nad video,...

Kaj se potem te reklame vidijo tudi, ko embedaš iz youtuba na svoj blog


Ne, eno ne drugo, če boš imela lasten strežnik, potem čez tvoj lasten wordpress
Prosim, prosim, ne se mi smejat, ampak kako pa "dobim" ta lasten wordpress? A mi lahko to vse zrihtajo tisti, pri katerih bom imela lasten strežnik ali moram za vse to sama poskrbet? Mi lahko kdo po korakih napiše kakšen je postopek odprtja wordpressovega bloga na lastnem strežniku?

Kakšno pa je vaše mnenje o brezplačnih media hostingih kot so npr. Blib.tv, Archive.org in Ourmedia.org? Ima kdo izkušnje s tem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mira ()

bluefish ::

Nekateri ponudniki imajo na strežniku že Wordpress in druge podobne sisteme. Nato ga v nadzorni plošči gostovanja le aktiviraš in nastaviš potrebno (naslov, avtor etc.). Še vedno pa moraš potem sama nastaviti preobleko (template) in zadevo prilagoditi lastnim željam.

Če pa ponudnik tega ne omogoča, potem je potek tudi precej enostaven. Z uradne Wordpress strani le preneseš sistem, ga preko FTP-ja naložiš na strežnik, v nadzorni plošči odpakiraš arhiv (ali pa to narediš že pred nalaganjem), nato pa je potek enak kot prej. Seveda je ob tem dobro brati navodila, ki so na strani.

Tody ::

Mira

Samo programsko opremo dobiš tukaj : http://wordpress.org/download/ Preberi tam kako in kaj. Ne se ustrašit ni nič tako zahtevnega, samo prvič si moreš čas vzet pa lepo po korakih.

Mira ::

Hvala blueFish in Tody, zdaj so mi stvari že malo bolj jasne. Mi lahko še pomagate, kakšna "navodila" naj dam tistemu, ki mi bo izdelal dizajn za blog? Naj kaj naj bom pozorna pri tem?
V kateri verziji wordpressa mora to narediti? 2,0 ali obstaja še kaj?

Tody ::

Mira, predlagam ti da najprej ustvari neko vsebino, ki bi jo želela pokazati ljudem, se zmisliš ali boš imela galerijo, ali boš imela stran povezano s facebookom in/ali twiterjem ali boš imela filmčke na youtubu ali pri sebi, itd itd...

Potem pa si lahko naložiš ene par tem, ki so ti na prvi pogled všeč, zastojnskih tem je veilko in mislim da je bil tud en mejnih nekje pri 2.5 ko se je struktura nekaj menjala, torej je dobro da je tema vsaj za to. Če ni lahko kaka funkcionalnost manjka. Ko naložiš ene par tem jih samo s klikom aktiviraš in si pogledaš svoj blog v tej temi in potem oceniš ali ti je zadeva všeč ali ne.

Tako boš dobila lepšo sliko, kaj se da in kaj zgleda bedno... Pravtako je zelo možno, da boš našla temo, ki ti je 90 % všeč in boš prihranila nekaj denarja, ker da ti nekdo samo zate naredi temo pomoje ni poceni. Jest nebi računal na manj kot 200 eur pa še to je poceni.

bluefish ::

Izdelati dizajn in predlogo sta dva različna pojma. V prvem primeru dobiš le podobo (lahko bi na hitro rekli, da je to le slika) strani, ki jo je potrebno nato razrezati in kose povezati v smiselno kodo - šele nato to postane predloga, ki jo le naložiš v Wordpress.
Glede verzije je skorajda vseeno, saj ta označuje le backend oz. ozadje.

Načeloma nekih ekstra napotkov ni potrebno dajati, ker ima verjetno že izkušnje od prej - torej poveš le želje glede oblike in morebitnih dodatkov.

In da, se pridružujem Todyju, da najprej poskusi eno od obstoječih predlog, ki jih je polno. Prej omenjeni themeforest ima odlične in dokaj ugodne teme, tako da je za začetek najbrž dovolj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Mira ::

Super odgovora! Ja, imata prav, res je najboljše, da sama malo najprej pogledam naokoli. Hvala blueFish tudi za pojasnilo dizajn-predloga. V mislih sem imela namreč predlogo.
Imam pa še eno vprašanje: ok, recimo, da video embedam iz youtuba, koliko približno prostora bi vseeno potem morala naročiti pri gostovanju za tekst in fotke? Ti ponudniki imajo različne pakete in meni ti mb in gb nič kaj niso jasni. In kakšen naj bi bil mesečni prenos podatkov? In rada bi, da ne bi nič štekalo, se počasi nalagalo itd., tudi v primeru večjega obiska.

Tody ::

Za video vsebine ne rabiš praktično nič. Za slike pa toliko kolikor boš imela slik :) Slika na tvojem računalniku je isto veilka kot slika na strežniku. Tko da če boš imela sliko ki je velika oz težka 100 kb boš lahko imela cca 10 slik. Če boš imela slike iz hudih aparatov so lahko velke tudi 10mb (torej cca 100 prejšnijh slik).

Vzameš neko gostovanje za 200 - 300 mb in nadgrajuješ če potrebuješ.

Za promet ti ni treba skrbet, velja pa isti princip sicer.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

Mira ::

Hvala za pojasnila, so mi zelo koristila!:)

snoopy20 ::

Jaz si bom pa kr to temo malo sposodil in sicer me zanima:

prej sem imel eno navadno spletno stran (html) na strežniku, sedaj pa sem se malo poigral z wordpressom in sem na enem drugem free strežniku vse lepo napravil z wordpressom.

Zanima me kako bi najlažje vse skupaj prenesel iz enega na drugi strežnik?

Je dovolj da samo preko ftp-ja vse skupaj prekopiram in v wp-config.php spremenim host pa geslo itd,... ali moram na tem strežniku na novo kreirat bazo itd,...

bluefish ::

Prenesti moraš tudi bazo.

snoopy20 ::

Glede tega sem laik! :(

kako pa najdem bazo preko ftp?

Vice ::

Težko. Bazo lahko izvoziš s pomočjo php skripte ali s pomočjo mysqldump ali pa uporabiš phpMyAdmin. Kako pa si postavil wordpress??

PromeuZ ::

WP ponuja možnost izvoza ter ponovnega uvoza spisanih sporočil ter ostale krame direktno iz nazdorne plošče:
/wp-admin/export.php
/wp-admin/import.php
<!-- https://pisalnik.wordpress.com -->

snoopy20 ::

Ja v bistvu sem še bolj začetnik na tem področju in še komaj spoznavam okolje wordpress-a!

naložil sem ga po tistih navodilih in je bilo kr enostavno, nena pa še točno razumem vsega glede teh baz (glede prenosa ene na drugi strežnik,..itd)...:8)

BigWhale ::

edina slaba stran je ker ti lahko uturijo reklame nad video,...


YouTube 'uturi' reklame samo tistim, ki imajo z youtube sklenjen 'affiliate contract'. Tisti, ki reklame zelijo in ki zelijo z njimi sluziti.

zee ::

edit: nasel odgovor.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Uvod v izdelavo spletnih strani (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Izdelava spletišč
277264586 (895) Netrunner
»

izdelava spletne strani, nasveti (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
8014598 (8414) Netrunner
»

Spletno Gostovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
8516552 (7472) next3steps
»

WORDPRESS.ORG - vzdrževanje strani ?

Oddelek: Izdelava spletišč
111615 (1120) Gandalfar
»

Informacije o wordpress.com

Oddelek: Izdelava spletišč
6884 (826) m0LN4r

Več podobnih tem