» »

izdelava spletne strani, nasveti

izdelava spletne strani, nasveti

strani: « 1 2

turist1 ::

Pozdravljeni,
sem nov, nisem mojster v izdelavi spletnih strani. (v preteklosti sem nekaj malega ustvarjal v joomli za hobi).. malo že pozabil, kontaktiral me je lastnik neke gostilne da mu izdelam spletno stran... naredil jo bi v joomli, a ne vem kakšno ceno naj mu postavim... nimam spja, niti nisem študent.... mi lahko posredujete kak nasvet? kje bi preveril oz. zakupil prostor in domeno.. mogoče kak nasvet glede samega poteka od izdelave pa do objave strani?...
primer naslov bi bil : www.gostilna.si
kje preverim če je domena prosta itd.... ko zakupim prostor in domeno, jo naročim na svoje ime? na ime gostilne? nakup domene vštejem v ceno? verjetno rečem da to plačujejo sproti, itd...?

še enkrat hvala za vse nasvete...

hvala za vse nasvete... enkrat je treba začeti, in vsak začetek je težak, upam se bo našla kakšna dobra duša ki mi bo z naveti pomagala in svetovala :)

PurpleMoo ::

Hojla!

Tu lahko preveriš proste domene:
http://www.registriraj.si/

Glede na to, da je naročnik iz slovenije, bo najbolje, da zakupiš prostor pri slovenskem ponudniku spletnih storitev. Tukaj je lestvica boljših ponudnikov v Sloveniji:
http://www.webhosting.info/webhosts/top...

Glede na to, da boš osnoval spletno stran na Joomli, moraš gledati na to, da v paketu ponujajo MySQL bazo, PHP 5.x, vsaj 100 MB prostora, ter kakšen poštni predal. Za sam prenos podatkov niti ni važno, ker dvomim, da bo imela veliko prometa (v smislu, da bo stran imela vsaj 100 pogledov na dan). Glej na ceno, kaj ponujajo, kakšne imajo hitrosti, odzivnost, ter kakšno nadzorno ploščo imajo.

Zakup prostora in registracijo domene naj izvrši lastnik, zato da jo on redno plačuje. Lahko pa jo vključiš tudi v celotno ceno, vendar pa bo stranka morala mesečno / letno plačevati za najem prostora in domene. Seveda, če ne misliš sam tega kriti.

neoserv ::

Če nisi strokovnjak, bo res najbolje narediti stran v Joomli ali pa še bolje - v Wordpressu. Za začetnike je tudi Joomla precej velik zalogaj.

Tudi naročnika boš najlažje obvladal, če ti bodo hodili ven z raznimi "idejami" za spletno stran, če preprosto rečeš da "to in to" za WordPress ne obstaja.

Prav tako ti bo z WordPress-om najlažje pri designu - preprosto pogledaš, katera grafična tema bi bila najbolj primerna za njegovo dejavnost, jo downloadaš in aktiviraš.
NEOSERV.SI = Prijazno & hitro SSD gostovanje že 15. leto.
900+ domenskih končnic po noro nizkih cenah!
Brezplačna selitev od starega ponudnika.

#000 ::

Kaj ti priporočat je tudi odvisno od tvojega znanja .. Koliko se kaj spoznaš na html/css ..imaš kaj znanja v programiranju ipd? ... če osnov ne poznaš se moraš držati CMSjev ki imajo že vse narejeno (Npr Wordpress,Jomla...). Tam si samo namestiš module katere potrebuješ . poklikaš malo po nastavitvah, vneseš vsebino in je. Če hočeš pa narediti kaj več oz. kaj boljšega, potem pa si moraš prvo pridobiti osnove (html,css,js) in nato izbrati kakšen bolj flexibilen CSM s katerim ustvariš kar hočeš.
Se trudim da ne hranim trolov.

turist1 ::

@MajaVee, super is Maja, hvala ti! :)

najbolje je da je registracija in gostovanje pri istem ponudniku, ker jih ne poznam, imaš kak predlog, glede na izkušnje? (razmišljal sem hitrost.com, ker mislim da so najcenejši in imajo že v klasik paketu sql in php 5.4 (paket mini nima phpja) stran bo v joomli, (1GB mislim da je dovolj prostora na strežniku za spletno stran? saj posamezne komponente, moduli itd. niso veliki) ne vem sicer zakaj bi potrebval poštni predal? piše 250 poštnih predalov?? kaj ni 1 dovolj? če je 100 pogledov na dan, kaj to pomeni, da je 1gb mesečnega prenosa podatkov dovolj? gostujočih domen piše 5, kar spet ni logično, kaj ni dovolj 1, torej www.gostilna.si ? ostalo so poddomene.. glede nadzorne plošče nič ne piše...

zakup domene in prostora lastnik? jo lahko jaz kupim in ob nakupu vpišem podatke lastnika gostilne?(torej ne bi rad svojih podatkov vpisoval, mogoče le moj email, za kontaktne podatke glede username in passwordov itd..) torej zakupil jo bi za 1leto, naslednje leto bi pa on plačeval sam?

@neo-serv, hvala, a joomlo vsaj malo že poznam, nekaj malega sem v preeklosti vadil, wp nisem še nič, bom poskusil v joomli :)

@the-uroš poznam html, je že precej let odkar sem se s spletnimi stranmi ukvarjal tako da je bolj počasen proces zame tole...
vem da sem še začetnik v primerjavi z nekaterimi tu, a se bom potrudil in upam da uspešno ustvaril stran :)

hvala vsem mojstrom in MOJSTRICI! :)

opeter ::

On(a) je tudi mojster.
Ampak ne glede na to, ko boš gledal gostovanje, le glej, da boš imel neomejen mesečni prenos podatkov pri paketu!
Pri omejenih lahko hitro porabiš kvoto in bo stran postala nedoseljiva do konca aktualnega meseca.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

MrBrdo ::

Kadar se govori o neomejenem mesečnem prenosu gre ponavadi za najbolj šalabajzarska gostovanja. Vse profi firme imajo omejitev navedeno, šalabajzerske pa napišejo neomejeno pol te pa throttlajo al pa odklopjo če maš preveč. Jaz se tem neomejenim praviloma izogibam.

turist1: 1GB je čist dovolj (upoštevaj da načeloma vsak uporabnik samo 1x oz. občasno naloži slike in ostale stvari ki so večje velikosti, ker se mu potem to shrani v cache oz. predpomnilnik, in naslednjič se več ne nalaga iz strežnika. posamezni page load je pa potem par kilobajtov = nič). Poleg tega se pa pri prenosu ponavadi uporablja še kompresija tako da je prenosa še manj. Če pa že ponucaš tolk te pa pravočasno obvestijo pa pač nadgradiš paket.
MrBrdo

bluefish ::

opeter je izjavil:

Ampak ne glede na to, ko boš gledal gostovanje, le glej, da boš imel neomejen mesečni prenos podatkov pri paketu!
Pri omejenih lahko hitro porabiš kvoto in bo stran postala nedoseljiva do konca aktualnega meseca.
Tudi pri "neomejenih", če presežeš neko fiktivno vrednost, ki jo pozna le ponudnik gostovanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Vice ::

bluefish je izjavil:

opeter je izjavil:

Ampak ne glede na to, ko boš gledal gostovanje, le glej, da boš imel neomejen mesečni prenos podatkov pri paketu!
Pri omejenih lahko hitro porabiš kvoto in bo stran postala nedoseljiva do konca aktualnega meseca.
Tudi pri "neomejenih", če presežeš neko fiktivno vrednost, ki jo pozna le ponudnik gostovanja.


Pozabil si dodati, da imajo ti "neomejeni" paketi v večini slabše performase in v 99.9% večje omejitve kot tisti kjer točno piše kaj dobiš za določen denar.

bluefish ::

Ja, tudi to.
Skratka, raje vzameš gostovanje, kjer dejansko veš, kaj oz. kolikšne količine plačaš.

PurpleMoo ::

turist1 je izjavil:

najbolje je da je registracija in gostovanje pri istem ponudniku, ker jih ne poznam, imaš kak predlog, glede na izkušnje?

Bolje je zakupiti domeno in gostovanje pri različnih ponudnikih. Tako se izogneš morebitnim neprijetnostim ob zamenjavi (slabega) ponudnika gostovanja.

Sama uporabljam zabec.net in moram reči, da so kar vredu. Imajo zelo hitre strežnike (TUŠ hosting v Sloveniji) in dobro uporabniško podporo, in ponujajo cPanel in DirectAdmin. Pohvale sem prebrala tudi za hostko.si (prav tako TUŠ hosting, in strežnik v Frankfurtu), mislim pa, da uporabljajo samo cPanel.

turist1 je izjavil:

ne vem sicer zakaj bi potrebval poštni predal? piše 250 poštnih predalov?? kaj ni 1 dovolj?

Odvisno. Kakšna podjetja jih potrebujejo več, npr. splošnega, ter za vsakega zaposlenega. Lahko imajo tudi za poddomene, ali ločene domene.

turist1 je izjavil:

gostujočih domen piše 5, kar spet ni logično, kaj ni dovolj 1, torej www.gostilna.si ?

Ponavadi je to dovolj, lahko pa dodaš tudi variacije z '-', npr. gostilna-janez.si, lahko imaš tudi različne končnice domene; .si, .com, .net, itd.

turist1 je izjavil:

zakup domene in prostora lastnik? jo lahko jaz kupim in ob nakupu vpišem podatke lastnika gostilne?(torej ne bi rad svojih podatkov vpisoval, mogoče le moj email, za kontaktne podatke glede username in passwordov itd..) torej zakupil jo bi za 1leto, naslednje leto bi pa on plačeval sam?

Mislim, da ne bi smelo biti problema.

In ja, kot so že ostali omenili, praviloma so neomejena gostovanja slabša (ne pa vedno!)

Zgodovina sprememb…

Vice ::

PurpleMoo je izjavil:



In ja, kot so že ostali omenili, praviloma so neomejena gostovanja slabša (ne pa vedno!)


Ne poznam niti enega, ki bi imel prebavljive performanse ali vsaj polovično zmogljive kot jih imajo ponudniki gostovanj pri nas v Slovenji na svojih omejenih paketih. Osebno sem se prepričal o podatkih za cca. 40 ponudnikov od ZDA do celotne EU. Da ne omenjam, da pri večini teh ponudnikov ti stran, ko prekoračiš njihove razumne potrebe, le to blokirajo brez predhodnega obvestila, kar jim jasno piše v drobnem tisku. Žal večina tega ne bere.
Če pa kdo pozna neomejen paket, ki bi imel recimo takšne zmogljivosti kot naša gostovanja pa se priporočam za informacijo :)

PurpleMoo ::

@Vice: hostko.si, strežnike imajo pa v Sloveniji in Nemčiji.

Vice ::

hostkota sem pred časom izključil ker ima preveč omejitev od emailov, povezav na bazo pa še par malenskosti od velikosti datotek kot omejitev map...
Ko sem dodal še stroške SSL in newslettra je bila cena previsoka napram konkurenci.

PurpleMoo ::

Ah, no, potemtakem se jih lahko briše s seznama predlaganih.

opeter ::

Znanec ima gostovanje pri njih in je zadovoljen: neo-serv.net
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

techfreak :) ::

@MajaVee: Eno spletno stran sem prestavil iz tujega ponudnika (Webfaction) na Hostko.si in so tukaj 2x višji časi nalaganja kot pa tam (tu povprečno 400ms, tam 200ms).
Če imaš narobe podatke za dostop do baze dobivaš napake o allowed memory size exhausted, namesto napake o povezavi in še zdaj nimajo nove verzije PHPja.

turist1 ::

pozdravljeni,
sem osvežil znanje joomle, a še vedno mi malenkosti ne uspejo...
mogoče kdo ve kako bi popravil drop down menu, menu ima 4 podmenije, ko premaknem miško na kategorijo:

primer: živali:
podkategorije konj
podkategorije krava
podkategorije slon
podkategorije miši

a še preden premaknem miško navzdol do krave, podmeni izgine, saj je med posameznima podkategorijama 2 mm praznega prostora in nikakor ne morem klikniti na spodnje podkategorije.....:(

mailer ::

Je bolje začeti z Joomlo ali Wordpressom?

#000 ::

mailer je izjavil:

Je bolje začeti z Joomlo ali Wordpressom?


Z joomlo nikoli ... WP je kul .. za kaj več poglej malo druge CMSje
Se trudim da ne hranim trolov.

mailer ::

Zakaj Joomla ni ok? Pred dobrim letom sem si malo pogledal pa mi je bla še kar ok. Wordpressa ne poznam. Katere druge CMS je pa predlagate? Kolikor sem pogledaj je bilo največ predlog narejenih ravno za Joomlo. Tudi dodatkov je dost, kot so forumi, spletne trgovine,...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mailer ()

RockyS ::

Če boš samo klikal in nameščal plugine potem je OK, če boš pa hotel kaj sam spreminjat ali dal komu da spremeni pa boš videl zakaj ne joomle.

HardFu ::

Pa ko bos pohekan, bos tudi videl zakaj ne joomle
http://codeable.io

RockyS ::

To velja tudi za vse open source CMSe.

#000 ::

RockyS je izjavil:

To velja tudi za vse open source CMSe.


s tem se ne ravno strinjam ... so dobri in so slabi CMS-ji ... razvijalci konkretnih CMSjev kot je MODX, TYPO3 ali kak Drupal ... hitro poskrbijo za kak exploit .. in so tudi bolj robustno spisani, tako da ga ne more vsak mimogrede shekat ..

Svoje projekte delam tako da core premaknem iz spleta in dostop administracije ne dam default .. tako da praktično ni mogoče ugotoviti s kakšnim CMSjem je stran narejena.
Se trudim da ne hranim trolov.

Baja ::

#000 je izjavil:

Svoje projekte delam tako da core premaknem iz spleta in dostop administracije ne dam default .. tako da praktično ni mogoče ugotoviti s kakšnim CMSjem je stran narejena.


Po moje pogledas sam source strani, pa hitro ugotovis ker cms jo je skup zložo

#000 ::

to se pa pošteno motiš ...

CMSji kot je joomla imajo že v naprej narejene predloge ipd .. v glavo vstavljajo neke svoje meta tage ipd navlako .. tako da pri takih lahko iz sourca ugotoviš...

Pri CMSjih kjer pa lahko svobodno ustvarjaš predloge in vstavljaš svojo kodo .. tam pa ne moreš iz kode razbrat čisto nič
Se trudim da ne hranim trolov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000 ()

Joom_G ::

Morda napačen post, ampak nimam časa raziskovat.
Iščem nekoga, ki bi bil pripravljen v sodelovanju prilagodit del spletne strani tako, da so članki kategorij na nekaterih straneh zaščiteni z geslom in na drugih prostodostopni, med seboj pa se ne linkajo. Hkrati se uprablja komponenta FJ Related, ker morajo biti nekatere objave linkane v "več kategorij".

Zaželen je hiter odziv, Ljubljana in okolica, da bi se vsaj prvič srečali; plačilo po dogovoru.

G

#000 ::

jaz žal nimam časa .. priporopčam da daš objavo med zaposlitve
Se trudim da ne hranim trolov.

neoserv ::

@Joom_G: poizkusi še na www.internetmojster.com, tam se zbira kar nekaj freelancerjev, ki so domači v Joomli.
NEOSERV.SI = Prijazno & hitro SSD gostovanje že 15. leto.
900+ domenskih končnic po noro nizkih cenah!
Brezplačna selitev od starega ponudnika.

RockyS ::

#000 je izjavil:

RockyS je izjavil:

To velja tudi za vse open source CMSe.


s tem se ne ravno strinjam ... so dobri in so slabi CMS-ji ... razvijalci konkretnih CMSjev kot je MODX, TYPO3 ali kak Drupal ... hitro poskrbijo za kak exploit .. in so tudi bolj robustno spisani, tako da ga ne more vsak mimogrede shekat ..

Svoje projekte delam tako da core premaknem iz spleta in dostop administracije ne dam default .. tako da praktično ni mogoče ugotoviti s kakšnim CMSjem je stran narejena.


Ni problem v dobrih ali slabih CMSih. Problem je v slabih oz. dobrih administratorjih.
Če le ti ne posodobljajo XYZ CMSa, potem ti ne koristi kaj dosti če avtorji CMSa izdajajo redne (varnostne) popravke.
Koliko adminov dejansko updejta recimo kak banner slajder oz. si sploh pogleda changelog, če je slučajno kak varnostni fix?
Raje imam svoj, trotl ziher slajder brez 99 neuporabnih oz. nikoli uporabljenih funkcij, kot pa da reskiram varnost.

Yacked2 ::

Kaj je pa narobaj z Adobe Dreamveawerjem ? Gostovanje sem pa zadovoljen z zabec.net

5er--> ::

Da ni CMS?

algo ::

Yacked2 je izjavil:

Kaj je pa narobaj z Adobe Dreamveawerjem ? Gostovanje sem pa zadovoljen z zabec.net


CMS... Content Management System
Dreamweaver pa je WYSIWYG Editor (What You See Is What You Get)

Tko, da si zloo falil...

MrBrdo ::

A to še obstaja al kaj :O
MrBrdo

RockyS ::

Kaj pa mu manjka?

MrBrdo ::

Ne vem kdo še dela HTML z WYSIWYG editorji. Se mi pa smili.
Kot text editor je pa malo odveč njegov dolg load time.
MrBrdo

RockyS ::

Aja ok, sem mislil da je govora o programu nasploh. Za WYSIWYG se strinjam.

HardFu ::

No ja, Dreamweaver v nobenem primeru ni priporocljiv program, ni ne tic ne mis, ampak vsakega po malo, pa vse skupaj brezveze.
http://codeable.io

blackbfm ::

Ne vem kdo še dela HTML z WYSIWYG editorji.


a css iz glave klofaš?

neoserv ::

Dejstvo je, da bo pravi mojster naredil spletno stran tako v Dreamweaverju kot v Notepadu.

Tako da orodje samo po sebi ni faktor / merilo česarkoli, še najmanj pa kvalitete razvijalca ali končnega izdelka.
NEOSERV.SI = Prijazno & hitro SSD gostovanje že 15. leto.
900+ domenskih končnic po noro nizkih cenah!
Brezplačna selitev od starega ponudnika.

blackbfm ::

potem danes ne bi bilo na stotine različnih idejev, če bi bili tak nepotrebni

Ziga Dolhar ::

HardFu je izjavil:

No ja, Dreamweaver v nobenem primeru ni priporocljiv program, ni ne tic ne mis, ampak vsakega po malo, pa vse skupaj brezveze.


Uf, s tem se pa zelo ne strinjam :). Ko sem se še ukvarjal z webdevom (prvotno s programiranjem, brez html/css, zadnja leta pa če s html/css), sem uporabljal DW. Je fino okolje - relativno zmogljiv code editor z uporabnim insightom v PHP funkcije in HTML/CSS elemente/atribute/selektorje, priročen vgrajen FTP ... Skratka, funkcionalno gledano - meni je bistveno pohitril delovni proces.

p.s.: mal za šalo, v bistvu pa povsem resno - je pa res, da verjetno ne obstaja kak typoscript plugin za DW :).
Legal systems are not supposed to be efficient. They are
designed to ensure that innocent people are not found guilty.
If that requires inefficiencies, so be it.

#000 ::

blackbfm je izjavil:

a css iz glave klofaš?


v bistvu ja ... (večino) :)

Kot je bilo že omenjeno .. mojster naredi stran z bilokakšnem editorjem. DW načeloma omogoča marsikakšno uporabno zadevo , vendar ni ga čez simple codeColor editorja kot je npr. notepad++ DW ima preveč stvari, zaganja se preveč časa ... pa še plačljiv je .. tako da sam DW ne uporabljam in če potrebujem nekaj podobnega se obrnem raje na netbeans ali eclipse

drugače pa ne vidim razloga da bi kdorkoli uporabljal WYSIWYG ... mogoče osnovnošolci ki se učijo html-ja .. da sproti ko pišejo vidijo kaj se dogaja ?
Se trudim da ne hranim trolov.

HardFu ::

neo-serv, orodje naj nebi bilo faktor, vendar iz osebnih izkusenj vidim, da DW uporabljajo predvsem novinci, ali "hobi programerji".
Ziga: typoscript nisem se nikoli pisal v editorju, izkljucno vedno na sajtu direktno :)

Drugace pa editorji of my choice (in order of importance): Sublime Text 2, MacVim, TextMate
http://codeable.io

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HardFu ()

RockyS ::

Ne moreš kar tako posploševat na novince in hobi programerje.
Pač stvar navade, nekdo pravi da ima DW večji load time, jaz ga sploh zapiram ne.
Sem pa prevzel nek projekt ki ima fajle po 1200 vrstic in DW "crkne", pri nusphere oz. niti pri sublime tega problema ni, in tukaj mi sublime koristi, drugje pa ne.

Vse je stvar navade.

neoserv ::

@HardPhuck: ponavadi mogoče res, vendar so tudi izjeme. Tudi kakšni profesionalci uporabljajo DW, čisto iz navade. YMMV
NEOSERV.SI = Prijazno & hitro SSD gostovanje že 15. leto.
900+ domenskih končnic po noro nizkih cenah!
Brezplačna selitev od starega ponudnika.

#000 ::

Svoje čase je bil Macromedia Homesite popularen za profesionalno rabo in nato se je združil z DW, kateri se precej uporblja po podjetjih. Posamezni developerji pa večino uporabljajo svoja orodja. Nekoč mi je nekdo govoril kaj vse zmore DW predvse dobra podpora za timsko delo, neka SVN ali GIT podpora .... preverjanje in testiranje kode in nevem kaj še vse :)

Sigurno ni slab vendar mene ne prepriča
Se trudim da ne hranim trolov.

blackbfm ::

DW ima preveč stvari, zaganja se preveč časa ... pa še plačljiv je .. tako da sam DW ne uporabljam in če potrebujem nekaj podobnega se obrnem raje na netbeans ali eclipse


tale primerjava je pa smešna

RockyS ::

blackbfm je izjavil:

Ne vem kdo še dela HTML z WYSIWYG editorji.


a css iz glave klofaš?


Zanima me tvoj način.
strani: « 1 2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

gostovanje spletne strani - kateri ponudnik? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
6611939 (5146) Jerry000
»

joomla (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
658677 (4531) betmen
»

Izdelava spletne strani za podjetje z bresplačnimi orodji (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
508740 (1377) Tody
»

Kako oz. z čim izdelujete spletišča? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
576718 (5134) Goran's Blog
»

Internetna stran (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
534107 (3295) Mipe

Več podobnih tem