» »

Polifazno spanje

Polifazno spanje

1
2
»

MrBrdo ::

zerrc: Ja samo mislim da take stvari tudi rabiš delat (pogledat kak film, računalnik itd). Zdej če si enako spočit pri takem spanju, potem je mogoče vredno probat. Jaz bom pomoje poizkusil za štos v začetku januarja. Bom poročal o rezultatih :)

Drugače pa še enkrat, štos naj bi bil v tem (tako pravijo), da se navadiš da zaspiš dovolj hitro in da vstopiš v REM fazo dovolj hitro, tako da naj bi dobil dovolj spanja. Ker recimo ko greš spat, ne zaspiš takoj, jaz rabim kar dobro uro ali pa še več, da zaspim. Če bi na ta način v tistih 20 min zaspal po par minutah, bi se mogoče skupaj ravno toliko naspal kot sicer. V glavnem mislim da stvar ni tako enostavna, me pa čudi da ni nobene pametne raziskave narejene na tem področju, da bi si človek lahko malo pogledal.
MrBrdo

MrBrdo ::

Včeraj sem začel, če koga zanima si lahko pogleda "vlog" (se opravičujem sem noob za te zadeve, moj prvi video :P tako da na zacetku verjetno malo nerodno izpade.. pa upostevajte da sm bil precej zaspan :D): 1.dan
1 uro nazaj sem mel 6. cikel, pa mislim da sem celo mal zaspal vmes...
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

tsh2 ::

eh, ni boljšega občutka kot ko se zbudiš naspan po polnih osmih urah spanca. pri polifaznem spanju tega občutka ne boš mogel nikoli dobiti. nikoli se ne boš zbudil tako naspan in dober volje kot po osmih urah spanca. jaz sem pa opazil, da bolj trdno spim čez dan kot ponoči. najbrž psihološko -> lažje je vstati ob 5 ih popoldne kot ob 5ih zjutraj, zato bolj brezskrbno spim. lažje je zaspati ob 7ih zjutraj kot ob 7ih zvečer, ker se zjutraj nič ne dogaja in je itak vse zaspano, zvečer pa je vse živahno.

MrBrdo je izjavil:


EDIT:
lustna bejba tukej ze 2 mesca prakticira everymana.. :P zgleda cist ok


se ji pozna da ji manjka spanca. govori kot bi bila pjana. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tsh2 ()

MrBrdo ::

sej po resnici povedano nimam namena dlje casa tega delat samo probal bom :)
MrBrdo

shark_nm ::

MrBrdo super zadeva si se tole spravu delat :)...Kaj pa drugače delaš v življenju? Pomoje bolj kak lazy študent, ki živi pri sarših he? Ker tele zadeve ni mogoče prakticirati, če imaš službo,šolo itd... Seveda Leo.Da Vinciju ni bil problem spat kadar se mu sprtne. Torej MrBrdo poročaj o svojem eksperimetnu še naprej

lp

BigWhale ::

Polyphasic sleep se lahko gres, kadar nisi odvisen od drugih ljudi. Zabijes eno uro v stacuni zato, da hrano nakupis, potem mors pa ze domov sibat, da se lahko naspis. ;)

Jaz sem kakih 14 dni prakticiral 40/8 sistem. Pa se je kar dobro obneslo, je pa res, da ne potrebujem blazno veliko spanca. :)

tsh2 ::

MrBrdo je izjavil:

sej po resnici povedano nimam namena dlje casa tega delat samo probal bom :)

in ti že zdaj garantiram da boš ugotovil, da si ves čas zmatran in da je brezveze. poleg tega pa se je držanje večih urnikov dremanj v dnevu večja obveznost, kot pa iti spat samo enkrat na dan. kadarkoli se moraš držati ure ti vzame že to veliko mentalne energije, da ne pozabiš tistega narediti in da splaniraš vse ostale stvari ki jih delaš okoli tega urnika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tsh2 ()

Tody ::

Ja pa fajn je tud da se lahko spraviš spat v lepem sončnem dnevu :) In seveda 20 minut spanja se razvleče v eno uro ker nemoreš zaspat, ker misliš na ostale stvari ali pa se enostavno ne zbudiš po 20 minutah ker si tako zmatran :D

Matev ::

en se sploh zbudu ni

lambda ::

Nikoli nisem prakticiral sistematičnega polifaznega spanja, kot se tukaj omenja, sem pa prakticiral 1 leto popolnoma nerednega spanja. Kako je to izgledalo in kakšne so bile posledice? Povprečno je bilo spanja 4-7h dnevno, odvisno od tedna in koliko noči sem preskočil. Šlo je za to, da sem spal po obrokih, včasih celo noč, včasih dopoldne, včasih sredi dneva par ur, občasno sem kako noč spanja preprosto preskočil in v dveh dneh spal samo eno noč ... popolnoma brez kakih pravil.

Zadeva je trajala nekaj več kot eno leto, kombiniranje faksa, dela ter socialnega življenja - vseh stvari je bilo čisto preveč. Sčasoma so se začele dogajat čudne zadeve v glavi - razdražljivost, problemi s spominom ipd.

Mesec nazaj sem vsemu skup naredil konec, se odločil da je tega dovolj in od takrat spim vsako noč bolj ali manj redno po 7-9h, stvari so precej boljše, ni pa še čisto v redu in nikakor nočem tega ponovit. Če kdo počne isto, mu svetujem naj rajši odneha, ni vredno čakat, da te telo opozori, da zadeva ni zdrava. Občutek, ko se zjutraj zbudiš naspan in pogledaš skozi okno, ko se dela sončen dan je veliko vreden.

MrBrdo ::

nubes: samo tako, to kar si ti pocel naj bi bilo v teoriji drugace kot to polifazno, zaradi tega ker ti res dolgo casa nisi spal... tukaj naj bi bil stos da ko se enkrat navadis da pac dobis "dovolj" spanja...

glede mojega eksperimentiranja: vceraj sem ob 11:30 napu zaspal in sem spal vec kot 8 ur :D tko da sem danes spet na istem kot predvcerajsnem/vceraj, bom pa probal se naprej... sam v teh 30 min ne morem zaspat zaenkrat, ker tudi drugace rabim poanvadi vsaj 1 uro da zaspim.. no potem ko se privadis naj bi bil zmozen zaspat v tam ~5min.
tko da videa danes ne bom posnel ker nimam nic pametnega za povedat, razen tega da sem zasral vceraj :) ce bo danes vse ok bom jutri posnel.
razmisljam da bi se podaljasal trajanje napa npr. na 60 min in ga potem postopoma zmanjsal na 30, ko bi mi uspelo zaspat v 60,50,40..
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

MrBrdo ::

evo se video update 3. dan
MrBrdo

MrBrdo ::

Če koga še zanima, 5. dan

Je že malo boljše/lažje :P
MrBrdo

Tody ::

Matr maš ti prevelik časa ... In ubistvu ti to čisto nič ne koristi :)

Avenger ::

V najboljšem primeru mu zgolj malo škoduje zdravju, čas zgublja, pa v budnem stanju je na četrt zombi.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

MrBrdo ::

hja ce ne probas ne mores kritizirat ;) drgac pa zdej niti nism vec tok zombi, ko bom pa fully adapted pa sploh naj nebi bil.
sicer pa kot sem ze rekel to pocnem bolj iz zanimanja kot iz potrebe (po casu). casa mam pa trenutno res "prevec" ravno zato sem se zdaj spravil to pocet, ker drugace nebi mogel.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

Matev ::

Zanimivo, da ko ima človek preveč časa, počne stvari, ki bi naj mu prinesle še več časa.

Tr0n ::

BigWhale je izjavil:

Jaz sem kakih 14 dni prakticiral 40/8 sistem. Pa se je kar dobro obneslo, je pa res, da ne potrebujem blazno veliko spanca. :)

V bistvu telo potrebuje vsaj 6-8 ur na dan. Vse kar je manj ni zdravo.

MrBrdo ::

In kje to piše... Čist tako btw?
Matev: v bistvu je bolj stos v tem, da moras met cas, da se lahko adaptiras... ker v tej fazi si psihicno precej izmucen zaradi pomankanja spanja, torej ce bi imel job ali izpite potem nebi šlo.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

tsh2 ::

ne priporočam, da voziš zaspan. (tudi iz osebnih izkušenj)

tole sta dva dobra testa, ki ti pokažeta, če imaš dovolj spanca: dviganje uteži in učenje na pamet (naprimer novih besed v tujem jeziku). kadar ne spiš dovolj boš videl, da delaš te dve stvari veliko slabše.

pa še dva citata iz te strnai http://www.supermemo.com/articles/sleep...

"By cutting down on sleep we learn less, we develop less, we are less bright, we make worse decisions, we accomplish less, we are less productive, we are more prone to errors, and we undermine our true intellectual potential!"

"40% of truck accidents are attributable to fatigue and drowsiness, and there is an 800% increase in single vehicle commercial truck accidents between midnight and 8 am. Major industrial disasters have been attributed to sleep deprivation (among these, at least in part, Three Mile Island, Chernobyl, the gas leak at Bhopal, Zeebrugge disaster, and the Exxon Valdez oil spill)."

MrBrdo ::

Ja sej zdaj se ne vozim nic dokler se privajam. Hvala za nasvet drugace.

Danes ponoci sem prvic zaspal ker nisem slišal alarma... Tko da po eni strani good news ker pomen da sm zaspal v manj kot 25 min :P Zame kr dosežek. Sam sm bil pa totalno sfukan takrat, verjetno zato :D Ker pri zadnjem napu nisem mogel zaspat. Čeprav mogoče zato ker sem lih pred tem 4 ure spal (zarad alarma).
MrBrdo

zcetrt ::

Če prav razumem, ti ne uspeva ravno.
4.

Tody ::

Ni fora da mu ne uspeva samo nevemo kaj dela v preostalem času. Če igra igrce al pa žura je to potem zelo koristno :D

MrBrdo ::

zcetrt: ja ne uspeva tok dobro kot bi moglo, ker se ne drzim dovolj urnika... oz. nimam nobenih problemov trenutno (zapsanost itd), ampak ravno v tem je tezava ;) ker sem oversleepal prevec... npr se nisem zbudil na alarm :P sej zdej sm se zmenu s kolegom da me bo poklical takrat ob 1ih ko ponavad zaspim in mi mal zatezil :P
drgac pa je na youtubu se en nov video od danes (8. dan).

Tody: nic pametnega vecinoma (zarad zaspanosti) :P ceprav glede na to da zdej nisem tok zjeban bi lahko kaj.. danes sem celo nekaj programiral :)
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

Nashina ::

Kaj je "fora" tega? Saj ni zdravo niti praktično...
Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

MrBrdo ::

Za to da ni zdravo, ni nobene podlage. Če jo imaš pa jo prosim predloži.
Namreč ljudje, ki to počnejo že dlje časa redno obiskujejo zdravnike in delajo teste, in niso bile ugotovljene nobene težave. Oz. drugače povedano kolikor vem ne obstaja dokaz da to ni zdravo, mislim pa da tudi ne obstaja dokaz da je zdravo. Mentalne sposobnosti ostanejo enake (po adaptaciji), oz. obstaja možnost da se celo izboljšajo - glede tega je bila narejena znanstvena študija, je pa malo vprašljiva ker je bil testni osebek samo 1. Imel je običajne rezultate na testih spomina in testom odštevanja (enake kot pred adaptacijo), poleg tega pa če je enkrat spal za dlje časa (ko si privajen si to občasno lahko privoščiš) je dosegal celo boljše rezultate kot pa preden je prešel na polifazno spanje.

Kar se pa praktičnosti tiče se pa strinjam. Je še manj praktično kot si mogoče predstavljaš. Ampak to zaradi tega ker je naša družba pač zasnovana na monofaznem spanju. V bistvu je glavni problem če imaš službo/fax, ker se moraš napov zelo držat. Obstaja pa poleg Ubermana še Everyman, ki je precej bolj prilagodljiv in je možno hodit normalno v službo - je pa treba skupno malo več spat. Poleg tega pa ni občutka "evforije", ki ga baje imaš če si na Ubermanu ;)
"Fora" je pa precej straightforward - na mesec prihranis okrog 200 ur oz. drugače rečeno, vsak mesec pridobim še en teden "wake-timea", oz. vsako leto ~2100 ur.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

MrBrdo ::


haha
MrBrdo

Tody ::

ma kurac ga dobiš... Če že rabiš toliko časa potem streniraš svoje telo da spi 5 ur na dan in to je to. Seveda more tudi prehrana in telovadba sledit temu ampak tole kompliciranje z napi je hudo štorasta zadeva. Takoj ko dobiš otroke jo moreš pa opustit, ker če se da službo prilagodit se otroke sigurno ne da.

MrBrdo ::

Tody: Napi so z razlogom. Na monofaznem urniku je nemogoče dolgoročno spat samo 2-3 uri na dan. Točno zakaj se mi ne da spet razlagat.

Kar se otrokov tiče pa ni res da se ne da preberi si npr. knjigo Ubersleep: http://www.amazon.com/Ubersleep-Nap-Bas... (lahko jo najdes na netu...). Tukaj piše ena ženska ki je sicer na Everymanu in ima otroka in službo in funkcionira čisto normalno, mislim da že leto in pol.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

Nashina ::

Trejdof mi ni ql. Ok "dobiš" dodatnih 200 ur (ki jih po vsej verjetnosti ne potrebuješ pa še skoraj polovica tega časa je kadar drugi spijo), sam zgubiš pa na quality of life. Povprečnemu človeku mogoče ne škodi, vendar nekomu ki je aktiven bi se tako spanje (in pomanjkanje le tega) kar poznalo. Kar hitro bi lahko prišlo do pretreniranosti in ostalih težav (tudi poškodbe).
Nepraktičnost smo pa že predelali.
Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

MrBrdo ::

Ja definitivno ni za vsakega in definitivno ima tudi slabosti.
MrBrdo

Tear_DR0P ::

Takoj ko dobiš otroke jo moreš pa opustit

sicer še nimam otrok, ampak živalski mladiči ki sem jih krmil na flaško so jedli vsake tri ure in pozneje ko so že hodl so rabl dobro uro igranja preden so nazaj zaspali, tako da sem spal precej polifazno v tistem času
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

MrBrdo ::

No ta ženska ki je napisala knjigo spi po Everymanu (3 napi in 3h core sleep), pa ima 2 napa vmes ko hčerke itak ni doma (vrtec ipd.). Tko da potem samo en se ostane. V glavnem ni tok grozno to pa racunaj da so napi itak po 20 min. Ampak sigurno pride do situacij ko ti prav nic ne odgovarja da moras dremat to brez dvoma.
MrBrdo

Tody ::

No jest sem samo svoje pomisleke rekel, če ti paše ti kar :) Tudi zelenjavarjem pač pustim veselje če hočejo samo zelenjavo jest in ostalim podvrstam tega in onega prepričanja.

Jst ::

Ravno sedaj je bila objavljena "študija" (v narekovajih zato, ker je sodelovalo samo 39 osebkov), ki je ugotovila, da popoldanski nap 1h (pri normalnem spanju) izboljša miselne sposobnosti, koncentracijo ter lažje premagovanje fizičnih naporov. Čist by the way...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Gandalfar ::

Ne vidim razloga zakaj ubistvu 1 ura relaksacije v stresnem dnevu ne bi imela dobrih rezultatov.

MrBrdo ::

No saj mislim da je bilo že prej znano (ker po circadian ritmu imas vmes tak "spike" neproduktivnosti). Nima pa to res dost povezave s polifaznem spanju, ker deluje na drugem principu in tudi na drugem bioritmu (namesto circadian -> ultradian).
MrBrdo
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raziskave o spanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
9419455 (5606) Rias Gremory
»

Problem: ne morem spati (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
537732 (6007) Twix
»

Kako dolgo brez spanja? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9813323 (10995) LuiIII
»

Razsche*ukan bioritem

Oddelek: Loža
363361 (2246) SkIDiver
»

Spanje-muke in težave (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
505142 (4011) mtosev

Več podobnih tem