» »

Temo vidijo: vsi
««
9 / 11
»»

T-h-o-r ::

že že

ampak, vsaj meni je to bolj film o odpiljenem moškem in ženskem liku, ki se "iščeta" skozi ves film :)

ponavadi pa je ženska tista, ki lovi moškega
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: T-h-o-r ()

atubbuta ::

Keyser Soze> "Seveda, in zakaj? Ker je par kritikov potegnilo črto pod film in ocenilo, da je vreden ogleda oz. je film z "zgodbo"."

Nikakor ne. Ne palim kaj dosti na čredni nagon v tem primeru. Vidim pa, da večina Avatar fanov tukaj pa podlega le-temu. Film je bil napovedovan kot najbolj drag v zgodovini, v naprej se je "vedelo", da bo carski, da je Cameron spet presegel samega sebe in sedaj trume tulijo točno to. Tukaj ni sledu o kakšni objektivni kritiki. Kvečjemu konformizem.

Jaz sem šel popolnoma brez pričakovanj gledat film. Res je, da sem slišal, da se ga splača vidt, ampak takih je blo že .... Pričakoval sem tako soliden film, kot polomijo (sem jih že videl nekaj). No film me je naravnost frapiral. Prvič nekaj, kar je preseglo mojo lastno domišljijo. Poleg tega pa sporočila v filmu, ki so me naravnost očarala. Prava mera kritičnosti, zravem pa seveda da tudi malo komercialnih cak. Te me niso motile, ker sem jih vajen že v polni meri in nas obdajajo vsenaokoli. V bistvu je ta predvidljivost zgodbe, ki jo omenjate postavla na realna tla in spomnila "samo film je".
:)

atubbuta ::

Večina komedij, ki so namenjene sprostitvi, je direkt debilnih.

I LIKE IT. :) Če je pač res.
:)

imagodei ::

Zdejle sem si pogledal tale review: (je bil že objavljen link) in moram rečt, da tip razmišlja zelo podobno, kot jaz. IMO zelo realen review, ki ne podlega čudovitemu papirju, v katerem pride darilo. Človek je sposoben videt tudi vsebino.

Kot pravi v reviewu: "the most beautifully looking movie ever, but not the most beautiful movie." Krasno izgleda, ampak zato še ni krasen.

Pa ne me narobe razumet: film je vreden ogleda, vsekakor. Odsvetovat obisk bi bilo tako butasto, kot pred 17 leti odsvetovat obisk filma Jurski park. Takrat si ga enostavno moral videt.
Ne, poanta je nekje drugje: če vas bi danes kdo vprašal, če mu lahko predlagate dober, 15-20 let star film, kako hitro bi se spomnili na Jurski park? Meni skoraj gotovo ne bi prišel na misel med prvimi desetimi. Definitivno ne med prvimi petimi. Pa je bil cel hype glede njega: dinozavri gor pa dol, vsakemu mulcu si moral za rojstni dan kupit svetleče okostje dinozavra, ali pa model, ki ga je sam sestavil... Veliko prej bi se spomnil kakega Bravehearta, Forresta Gumpa, Rainmana... Hell, še Terminatorja 2 bi se spomnil! No, pa ne pozabit, da na IMDB-ju (po meni neznani logiki) kraljuje na prvem mestu Shawshank redemption, ravno tako iz tega obdobja.

Jurskega parka se pa ravno ne bi spomnil med prvimi petimi...

Če vas bo 2030 nekdo vprašal za najboljših 5 filmov obdobja 2005-2015 si skoraj upam trdit, da Avatarja ne bo med vašo izbiro. But, only time will tell.
- Hoc est qui sumus -

ma shawshank redemption je res kr neki tam na lestvici

l0g1t3ch ::

Shawshank redemption je fajn film k se ga spomenmeš še dolgo po ogledu. medtem ko razne bada bum akcije pozabiš v enem letu ali prej.

Gregor P ::

Prvič nekaj, kar je preseglo mojo lastno domišljijo.
Tole si verjetno napisal malo v šali, ker zagotovo si že vsaj kot otrok imel dosti večjo domišljijo?!?:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Qcube ::

15-20 let nazaj... meni je ostal v spominu Terminator 2, Robocop, Aliens, Predator... v glavnem bolj taki, ki so sprožili neko močno čustveno reakcijo za tista leta.

Poleg zgoraj naštetih, mi je ostal v spominu npr. tudi The Mission, pa Platoon, Nuovo cinema Paradiso, ampak to že ni več ZF. No, če pa se že podajamo v vode fantazije recimo Labyrinth, ali pa Beetle Juice. Potem so pa še filmi kot Batman. Pa še en ZF Total Recall, pa Back to the Future, Brazil itd.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Ja, OK, to so po večini res taki naslovi, ki so ostali v spominu. Jaz sem se omejil nekako na obdobje 1990-1995 oz. kot sem rekel: na 15-20 let stare filme. Če bi pa gledal tja do okrog 85-ega, tko kot ti, je pa seveda poleg tvojih treba omenit še Full metal jacket, pa (od Camerona!) Aliens, The Untouchables, The last Emperor, My Left Foot... Pogojno še The Emerald Forest (omenjam bolj zato, ker ima podobno tematiko kot Avatar - SPET!), Stand by Me (ker gre za priredbo romana), In the Name of the Rose (filmska priredba), 1984 (filmska priredba)...

Pa - mind you, da so to skoraj brez izjeme vsi holivudska produkcija. Če bi malo popraskal pod površino, se najde še marsikaj drugega, bolj kvalitetnega. (Pred letom 1990 pač ni bil ravno čas, ko bi bile moje intelektualne sposobnosti prav visoko...)
- Hoc est qui sumus -

Ko si omenil ravno leto 1995, recimo The Usual Suspects, potem pa ZF Twelve Monkeys itd.

Še prej pa The Lion King, Pulp Fiction, Legends of the Fall, Schindler's List, Reservoir Dogs, Army of Darkness

... to je recimo nekaj filmov, ki se jih zares še danes spomnim in znam vsaj delno obnoviti zgodbo. Je pa res to bolj sama Hollywoodska produkcija, ampak da damo vsaj še eno alternativo Underground.

P.S.: se trudim, da ne bi ponovil kakšnega filma, ki so bili že prej omenjeni kot recimo Forrest Gump:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Jasno, Legends of the fall je taka krasna, močna zgodba... How could I forget that?
- Hoc est qui sumus -

kuglvinkl ::

Sem mislu, da je na tem forumu več populacije z vsaj osnovno izobrazbo glede filma...

Je pa tko, da morš ogromno krepa pogledat, da ločiš dobre od slabih.

Gregor P, mislm, tle si nametal kr neki skup. Lion King?... Pol dva Tarantina, ki sta presežka, v istem stavku Legend of the Fall?? :). in pol še Šindler.
Your focus determines your reallity

tsh2 ::

v spominu ti najbolj ostane tista stvar, ki je v tistem trenutku ko se je zgodila izzvala največ čustev v tebi. in tista, o kateri si kasneje največ razmišljal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tsh2 ()

@kuglvinkl,

Well, zdej konkretno glede teh filmov, o katerih govoriva z Gregorjem P - to izhaja iz vprašanja, če bi te nekdo vprašal za nasvet o dobrem filmu v obdobju 1985-1995, katerih filmov bi se spomnil in ali bi bil Jurski park med njimi. Ker sem izjavil tole:
Pa ne me narobe razumet: film [Avatar] je vreden ogleda, vsekakor. Odsvetovat obisk bi bilo tako butasto, kot pred 17 leti odsvetovat obisk filma Jurski park. Takrat si ga enostavno moral videt.

Zase lahko rečem, da se Jurskega parka iz tega obdobja verjetno med prvimi desetimi ne bi spomnil. Verjetno bi se prej Jesensko pripoved.
- Hoc est qui sumus -

Qcube ::

Iz prejšnjega desetletja pa so meni ostali najbolj Memento, Donnie Darko, Matrix. Taki filmi te prisilijo, da razmišljaš še nekaj časa o njih in zato bolj ostanejo v spominu. Pri Avatarju pa ni potrebno pretirno razmišljati, vsaj kar se tiče zgodbe. Je bolj razmišljanje o lepi pokrajini in ljudeh v stilu national geographic, kar vsaj meni gre hitro iz glave. Vseeno, če se ga bom spomnil, bo zaradi vseh trolovskih postov po raznih forumih ala "če ti je ta film všeč si zagotovo retardiran"...

Bor H ::

Bolj je hec v kontra sporočilih "če ti ta film ni všeč si zagotovo retardiran".

Drži, nametal sem skupaj filme, ki se jih še danes spomnim. In za Avatar se zna zgoditi, da se ga čez nekaj let tudi pod razno ne bom več spomnil8-)

Keyser Soze ::

V bistvu se tle nekako pogovarjamo, da kvaliteta dobrega piščanca na žaru nikoli ne bo presežena s strani fenomenalnega lokalnega kebaba. Če vam je tako lažje razumljivo.

Če sam v filmu ne vidiš neke vrednosti še ne pomeni, da je ta film overall slabši od drugega. No ja, je slabši po _tvojem_ okusu, česar se moraš zavedat, in je lahko zelo dober za okus nekoga drugega. Tudi vsebina mu je lahko bolj domača in ga privede do nekega pametnega razmišljanja/ugodnega stanja, kar tvoja "mojstrovina" ne more storiti. Meni, npr., je bil "The usual suspects" fenomenalen film, "Pulp fiction" tudi, čeprav ne v taki meri. Že bolj "Hulk" na primer, pa "Sin City", ipd. Ravno tako mi je bil dober "Avatar". Čeprav uporablja precej klasično štorijo v drugi niansi, ampak nič ne de. Je nova tehnika snemanja, nova izkušnja in te ravno tako prisili v razmišljanje kot vsak drug film.

Boter npr. me ni prepričal. Ker sem umiral od dolgčasa poleg. Mi je bil že boljši Gomora recimo. Ker pokaže realnost kot je, in mi v tem žanru to bolj ustreza.

Ne grem pa tle govorit, da je film pod nivojem ostalih oz. da ni "world renown mojstrovina". Ker mi nekako ne potegne to, kako je lahko pod nivojem. A tako, da vse kar pride iz low-budget vzhodno/osrednje evropske, skandinavske, južne produkcije je pa top-notch? Ker nimajo dnarja in morajo delat na zgodbi? Če je pa Hollywood je pa avtomatsko drek, ker imajo dnar, boljše kamere, pa nasploh bolj tehnično dovršeno produkcijo? In jih ne skrbi zgodba? Eni namreč imajo tak odnos. Hollywood produkcija -5 pik, EU/Japan produkcija +5 pik za uverturo, pol pa naprej pljuvamo/hvalimo v kolumnah. Pa dej, vklopi mozak no, pa boš morda potegnil kaj iz filma. Lahko pa se nabiješ tjale gor na Ljubljanski grad in se dereš da ga ni čez "La vita e bella", "Irreversible", ipd. ker je pa to čist hud film, masterpiece in mu nihče ne seže do kolen. Mej to za svojo resnico, ne pa za "sveto resnico", ki ji morajo vsi sledit.

Če mi tle lahko nekdo eksaktno zastavi meje med dobrim in slabim sem papež. Majke mi. Je pa res, da nekateri zelo dobro prodajajo "meglo". Celo bolj obogatijo kot drugi, ki prodajajo konkretne, uporabne dobrine.

P.S.: Kratko povedano. Ne mi predalčkat okusov tega sveta no... In pol se to početje še celo opeva kot nek hud intelekt.

P.P.S.: Naj naredijo test. Par kritikov, ki imajo dokaj sličen okus (izbrano po njihovih recenzijah) in gruča folka, ki se overall v veliki večini strinja z njimi. Jim predvajajo film, rečejo naj spišejo recenzijo, parkrat to ponovijo, nato pa prečekirajo rezultate. Res me firbc matra, kdo bi izpadel "intelektualec" in kdo "tele, ki gleda to sranje". Me precej drži, da bi bili na koncu vsi "teleta".
OM, F, G!

Izi ::

Keyser Soze, lepo povedano.
Je pa pač tako, da ljudje težko sprejmejo, da ima nekdo drugačen okus kot oni, še veliko težje pa je, če se pokaže, da ima večina drugačen okus od tebe, v takem primeru ljudi večinoma zagrabi agresija. Smo pač taki, ni kaj.

Bolj me skrbi, da zadnje čase, predvsem med mladimi, opažam močan čredni nagon. Se pravi, če je prijatelj ali nekdo, ki ga spoštujejo, ali kakšna revija ali spletna stran ki ji zaupajo rekel ali napisal, da je stvar dobra ali slaba svoje mnenje prilagodijo brez da bi se kaj obremenjevali z razmišljanjem.

Druga skrajnost pa so osebki, tudi večinoma mladi, ki večino svojega prostega časa preživijo na internetu in prav vsakemu mnenju na katerega naletijo nasprotujejo, svojega mnenja pa prav tako nimajo. Važno je samo da so proti večini. Tako si dvigujejo svoj ego, ampak problem je ko povzročajo zmedo med prej našteto skupino, ki se vedno strinja z večino.

Na koncu se ponavadi vse skupaj izenači in ostaneta 2 približno enako velika nasprotna pola, in to ne gleda ali debatiramo o pozitivni, negativni ali neki nepomembni stvari.

Tako človek, ki občasno zaide na kakšne forum, kjer debatirajo večinoma mladi ljudje, kot tukaj, ne more iz vse debate odnesti popolnoma nič koristnega. Tale debata o Avatarju je že ena takih.

Oceno filmov tukaj še najbolje kaže samo število odgovorov v določeni temi. Če je odgovorov manj kot 20 je film slab, če je odgovorov med 20 in 100 je film vreden ogleda, če pa je odgovorov več kot 100 pa gre nedvomno za mojstrovino. Odgovorov sploh ni potrebno brati.

Keyser> "Če sam v filmu ne vidiš neke vrednosti še ne pomeni, da je ta film overall slabši od drugega."

Če smo pošteni, sploh nisem nikoli razvrščal Avatarja glede na druge filme. Rekel sem, da IMO čez 20 let to ne bo nek markanten film, ker nima pokazat nič novega, razen specialnih efektov. Danes je fenomen, čez par let ne bo več osamljen, čez 10 let bo pa imel že fino družbo. Tako kot Jurassic Park. Ene 20x sem že povedal, da je film čist OK za pogledat, da pa z zdravo mero vklopljene panike kamot lahko najdeš v njem šibkosti in da ga nikakor ne gre kovati v zvezde. Čudovito izgleda, ni pa čudovit.

Keyser> "in te ravno tako prisili v razmišljanje kot vsak drug film."

Si pridržujem pravico nestrinjati se. To enostavno ni res. O Avatarju razmišljam samo zato, ker se tle gor že nekaj časa pogovarjamo o njem in ker hype sploh ne mine.

Keyser> "Ne grem pa tle govorit, da je film pod nivojem ostalih oz. da ni "world renown mojstrovina". Ker mi nekako ne potegne to, kako je lahko pod nivojem."

Vsaj jaz zase upam trdit, da nisem nikol rekel, da je film pod nivojem. Celo nasprotno, ves čas že poudarjam, da ga priporočam za ogled. Kar me moti je kovanje v zvezde. Sem že 5x napisal: film je soliden, ne pa odličen. Ni najboljši film vseh časov, kar trume (najstnikov?) cvilijo po forumih. To je ves problem(ček). Ne vem, zakaj vidite svet samo v dveh barvah - če se ne strinjam, da bi bil to überfilm, "najbolj boljši" film doslej, to še ne pomeni, da ga teptam v zemljo in pljuvam po njem. Čisto pošteno povedano, je mojstrovina v smislu specialnih efektov in si IMO zasluži pobrati oskarja na tem področju. Pa še na kakem drugem, gotovo. Zgodba filma, ki pa zame in za marsikoga pak ni obstranska zadeva, je pa v Avatarju jako švoh.

Keyser> "A tako, da vse kar pride iz low-budget vzhodno/osrednje evropske, skandinavske, južne produkcije je pa top-notch? Ker nimajo dnarja in morajo delat na zgodbi? Če je pa Hollywood je pa avtomatsko drek, ker imajo dnar, boljše kamere, pa nasploh bolj tehnično dovršeno produkcijo? In jih ne skrbi zgodba? Eni namreč imajo tak odnos."

Res ne vem, kje vidiš tak odnos v tej temi. Ena stran tukaj zgolj pravi, da Avatarja preveč kujete v zvezde. Lahko da sem zgrešil tisto, kar te je pognalo v takle rant, ampak se ne spomnim, da bi kdo tukajle pisal, da je Avatar drek. Če pa posamezniki povemo, da filma ne moreš popredalčkat med "izvrstne" filme samo zato, ker ima nekdo "tavžent miljaužntov", da se lahko skoraj celo leto izživlja na računalnikih in dela specialne efekte, pa to definitivno ni predalčkanje na Holywoodsko in ostale filme.

Keyser> "Lahko pa se nabiješ tjale gor na Ljubljanski grad in se dereš da ga ni čez "La vita e bella", "Irreversible", ipd. ker je pa to čist hud film, masterpiece in mu nihče ne seže do kolen. Mej to za svojo resnico, ne pa za "sveto resnico", ki ji morajo vsi sledit."

Svojega pogleda nikomur ne vsiljujem. Je pa dejstvo, da se izkaže, da če se z nekom dobro razumem, ima ponavadi tudi podoben filmski okus oz. podobno idejo, kaj je dober film, komad, knjiga... koraj brez izjeme drži, da ljudje, ki redko gledajo čez planke, ki pogosto zgolj popraskajo površino in se redko sprašujejo o kakih globjih razsežnostih bivanja, raje berejo šund literaturo, poslušajo Atomic Harmonic pa Koradota&Brendija in radi gledajo utrgane komedije tipa American Pie ter shoot-shoot-shoot, bang-bang-bang filme. In seveda obratno - če se rad poglabljaš v socialna, bivanjska, življenjska vprašanja, te ne zadovoljijo plehka šund literatura, Hupa-cupa muzika in filmi tipa Transporter, Transformers, in Oh-Ameriko-že-stotič-prizadevajo-naravne-katastrofe filmi.

Pa nič narobe s tem - vsakomur svoje.

Keyser> "Ne mi predalčkat okusov tega sveta no... In pol se to početje še celo opeva kot nek hud intelekt."

Dvakrat napaka. Nihče ti ne predalčka, to počne kvečjemu vaša stran. Ker je Avatar presežek v smislu specialnih efektov, se zdaj nič ne sme reči na temo zgodbe? Je torej izvrsten film, period? Ja, to je predalčkanje.
In seveda ni res, da bi to kdo opeval kot hud intelekt. Kvečjemu kot zmožnost videti film kot izrazno sredstvo, preko katerega lahko doživljamo širok spekter občutij. Akcija-atrakcija cilja na zelo prvinska čustva/občutenja. Film iz rok dobrega režiserja, ki poudarja zgodbo in karakterne igralce, je lahko pa izredno močno izrazno sredstvo, ki v gledalcu lahko pusti trajen čustven vtis. To sploh ni odvisno od intelekta.
- Hoc est qui sumus -

coffeetime12 ::

Osebno me ne zanima kaj si kdo misli o tem filmu. Nobeno tu izraženo mnenje mi ne pomeni nič. V kino grem zato, da se zabavam, sprostim in uživam. Filme izbiram po lastni presoji. Če vam film ni všeč imate na vsaki strani kinodvorane vrata...Film sem si ogledal v Muenchnu [3D] in mi je bil všeč.

Izi> "Je pa pač tako, da ljudje težko sprejmejo, da ima nekdo drugačen okus kot oni, še veliko težje pa je, če se pokaže, da ima večina drugačen okus od tebe, v takem primeru ljudi večinoma zagrabi agresija. Smo pač taki, ni kaj."

Well... Prosim, če mi lahko citiraš 5 agresivnih izjav s strani tistih, ki trdimo, da Avatarja ne gre kovati v zvezde. Ne s strani trolov, ki so morda res zapisali kakšno boso, ampak s strani tistih, ki resno zagovarjamo svoje stališče.

Izi> "Bolj me skrbi, da zadnje čase, predvsem med mladimi, opažam močan čredni nagon. Se pravi, če je prijatelj ali nekdo, ki ga spoštujejo, ali kakšna revija ali spletna stran ki ji zaupajo rekel ali napisal, da je stvar dobra ali slaba svoje mnenje prilagodijo brez da bi se kaj obremenjevali z razmišljanjem."

Natančno tako. To ni samo problem mladih, je tudi problem malo starejših. Reklame te vsak dan prepričujejo, katere so stvari, brez katerih ti živeti ni. Pri Avatarju je pa ta čredni nagon izrazit pri zagovornikih. Verjamem, da mnogi najstniki in otroci čisto zares verjamejo, da je to najboljši film vseh časov in da tako mnenje ustvarijo samostojno - še bolj se pa to utrjuje, ko se v družbi ali v šoli pogovarjajo o posameznih scenah. Bolj žalostno je, da izkušeni ljudje, izkušeni gledalci ne vidijo preko lupine in da podlegajo črednemu nagonu.

Izi>
"Druga skrajnost pa so osebki, tudi večinoma mladi, ki večino svojega prostega časa preživijo na internetu in prav vsakemu mnenju na katerega naletijo nasprotujejo, svojega mnenja pa prav tako nimajo. Važno je samo da so proti večini. Tako si dvigujejo svoj ego, ampak problem je ko povzročajo zmedo med prej našteto skupino, ki se vedno strinja z večino."

;) Prav mogoče, da so tudi takšni tu...

Izi> "Tako človek, ki občasno zaide na kakšne forum, kjer debatirajo večinoma mladi ljudje, kot tukaj, ne more iz vse debate odnesti popolnoma nič koristnega. Tale debata o Avatarju je že ena takih."

To je kapitalni fail, kar se tiče debate. Verjetno je res mnogo rene v tej debati, so pa sigurno odgovori, ki prinašajo dodano vrednost.

Izi> "Če je odgovorov manj kot 20 je film slab, če je odgovorov med 20 in 100 je film vreden ogleda, če pa je odgovorov več kot 100 pa gre nedvomno za mojstrovino."

Povedano je pa popolna in totalna bedarija. Kronska oslarija. Potegnimo vzporednico z oddajami Kmetija, Big Brother, Trenutek resnice ipd. Vse so pogojno zanimive le, če te zanima psihologija ali sociologija. Kot nekakšna študija. Vse ostalo v teh oddajah je pa crap najnižjega nivoja. Potrata časa in, ja - intelekta. Pa vseeno generirajo teme na S-T enormen odziv - vsekakor vredno ogleda, torej, ane?
Še ena podobna: količina (mind you, ne povprečna ocena) glasov na IMDB... Če ima film 100.000 glasov, ga je bolj vredno pogledat, kot če jih ima 25.000? Ker je odziv divji, to gotovo pomeni, da je dober?
Mislim, kakšni epski fail je to... Kot bi kvaliteto muzike ocenjeval po številu prodanih plošč! Sem že rekel: Korado&Brendi, Zlatko Dobrič, Hajni, Werner... to so ljudje, ki dobivajo za svoje spakovanje Platinaste plošče (10.000+ prodanih plošč) v Sloveniji! Kvalitetni avtorji, z redkimi izjemami, pa jih prodajo zgolj po nekaj 1.000.

Človek božji, Fredi Miler je polnil slovenske diskoteke par let nazaj! Kaj kvalitetnega pa je imel za pokazat? BePop skupina je imela trume oboževalcev na svojih "koncertih" - no, to številko je treba deliti vsaj z 2, da odšetjemo starše, ki so svoje nedorasle otroke vozili na njihova izvajanja.

Koherentnemu človeku je jasno, da količino (postov, glasov...) generira odmevnost nečesa, kar pa nima veze s kvaliteto - pa razumi kvaliteto na kakršen koli način. Količino postov generirajo najstniki, katerih okus je zlahka zadovoljiti in katerih navdušenje je zlahka pridobiti.
- Hoc est qui sumus -

imagodei

+1

tako se pokaže odraslost, strpnost, nezaplankanost - širina.

Jaz pa si upam trditi, da bo Avatar tudi čez 20 let še vedno zelo visoko na IMDB lestvici top 250.
Za primerjavo bi vzel Terminatorja 2, ki je star slabih 20 let, ob izzidu je bi enak tehnični dosežek kot danes Avatar, zgodbo pa imata oba precej predvidljivo in precej plehko. Dejansko ima Treminator 2 še precej manj zgodbe od Avatarja saj se razen prihoda 2 osebkov iz prihodnosti in potem boja na smrt med njima ne zgodi nič drugega omembe vrednega.
Pa je Terminator 2 po skoraj 20 letih še vedno na odličnem 43 mestu lestvice top 250. Avatar je trenutno na 40 mestu. Upam si trditi, da bo za večno ostal med prvih 100.

Kot je bil takrat Terminator 2 neka prelomnica v vizualnih efektih, tako je sedaj Avatar spet nova prelomnica in kot tak bo v spominu in na vseh filmskih lestvicah ostal zapisan še precej več kot samo naslednjih 20 let. Verjetno kar za večno.

Tistih par mojstrskih filmov na leto pa ja ne moreš kar tako pozabiti.
Je pa res, da smo se lansko leto malo razvadili. Namesto ene ali največ dveh mojstrovin smo v enem letu dobili kar 4 mojstrovine.
Tako bo lansko leto ostalo v spominu še kot leto ko smo dobili največ dobrih filmov.

Mojstrovine:
2009 - Avatar, Inglourious Basterds, District 9 in Star Trek
2008 - The Dark Knight in WALL-E
2007 - Ratatouille
2006 - The Departed in The Prestige
2005 - Sin City in Batman Begins
2004 - Eternal Sunshine of the Spotless Mind
2003 - LOTR: The Return of the King
2002 - LOTR: The Two Towers
2001 - LOTR: The Fellowship of the Ring
2000 - Memento

15 filmov vrednih za zapomnit v enem desetletju pa ja ni nek problem. Ostalo se lahko pozabi.
BTW, vsi ti filmi so med prvih 150 na lestvici top 250 vseh časov tako, da se moj okus prav nič ne razlikuje od povprečnega svetovnega okusa.

Nisem pa nikjer trdil, da je Avatar največja mojstrovina dosedaj. Kar vsi našteti zgoraj so nepozabni. Verjetno so največje mojstrovine vsi trije LOTR filmi. Teh še nekaj časa ne bo nihče presegel

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

Izi: vidim da pogledaš veliko filmov ja, recimo letos je bila mojstrovina Coraline, kje jo maš? Kje maš 2007 Ratatoullie? Med 2001 in 2003 so prihajal sam LOTRi ven? Zanimivo, le v kateri dimenziji jst živim.

edit: še nekaj opažam na tvojem seznamu, za več kot pet let nazaj se spomniš le še po en film, torej ti iz spomina bežijo filmi, kdo pravi da se ne bo isto zgodilo z district 9? star trekom ali bog ne daj avatarjem?

zakaj napišem z avatarjem večinoma nepovezane poste? nisem ga še gledal, berem pa temo iz sociološkega vidika, iz istega razloga kot sem pogledal en del kmetije, en big brotherja in še tist kviz z jonasom k je bil lani

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Bor H ()

Od kdaj je IMDB ranking sploh relevanten? Sam precej bolj zaupam Rottentomatoes (top critics). Predvsem pa, šteje lastno mnenje, izdelano na podlagi znanja, 300 kosmatih.

Film leta 2006 je seveda Children of men. V vseh pogledih raztura, kamera sezuje najbolj, fotografija tut nad povprečjem.

Film leta 2007 je bil Michael Clayton.

Film leta 2009 je Hurt Locker. Je pa res, da ni bil drag.

lol izi

2007 NIČ?

pa to je bilo eno izmed najbolj izjemnih let

there will be blood, ratatouille, no country for old men, persepolis, the orphanage, sweeney todd,

meni tudi še juno

Bor H, napisal sem nepozabne filme.
Coraline, ocena manj kot 8/10 in v celem letu si je manj kot 30.000 ljudi vzelo čas, da bi zanj dali svojo oceno. Breaz problema ga spregledam.
Če sem dal na lestvico WALL-E bi morda res lahko dal tudi Ratatouille, obe sta odlične risanke ampak je WALL-E neprimerno boljša. Bom Editiral in dodal v leto 2007 Ratatouille :)
Med leto 2001 in 2003 sem si zapomnil samo LOTRE in nič drugega. Sem pregledal celotno lestvico top 250 in res ni bilo v teh letih nič drugega omembe vrednega.

Ne vtikajte se sedaj toliko v to lestvico. Jasno, da je komu ostal v spominu še kakšen drug film. Ti so pač tisti, ki so ostali v spominu največjemu številu ljudi.
Hotel sem samo pokazati imagodeju, da Avatarja ne bo tako hitro pozabil kot on misli.

Zgodovina sprememb…

2001-2003 nič omembe vrednega?

kaj pa kill bill, city of god, pianist, mystic river, mulholland drive, oldboy, amelie, pa še več

Okapi ::

Meni pa je bil všeč Juno in Little Miss Sunshine, ampak kaj ima to skupnega z Avatarjem?:P

O.

jaz samo iziju odgovarjam :)

moderatorji bi lahko razširili naslov teme :)

Zgodovina sprememb…

Hja no, Kill Bill sem pa res pozabil. Se posipam s pepelom. (Ampak če sem ga pozabil mora pa to tudi nekaj pomeniti).
The Pianist sem namenoma izpusti, mi ni bil niti malo všeč, gre za biografijo in take zadeve jaz raje prebiram v knjigah. Tukaj se pa pač pojavijo različni okusi, ni bil všeč niti Schindlerjev sezman niti Pianist.
In to res nima nič več veze z Avatarjem :D

Zgodovina sprememb…

Če Coraline ispustiš zaradi ocene, gledaš pa avatar zaradi 3D delaš napako. Film je težek ampak je tehnično nekaj najbolj dovršenega v zadnjih nekaj letih, verjetno najboljša 3D uporaba do takrat, nekakšna obuditev stopmotion tehnike. Če ispuščaš filme ker na njih ni palil masovni hype in so malo bolj zahtevni za doumet kot povprečno sranje te razumem, sej to je vidno iz tvojega odnosa WallE > Rattatoulie, v enem je zeleno sporočilo z ljubkim glavnim likom, v drugem je sporočilo precej globje, pa še ni bilo takega pompa okoli njega.

Torej ne bom povedal nič novega, zato bom dal rajši kar samo povezavo:D

BBC: Avatar overtakes Titanic as top-grossing film ever
Sci-fi spectacular Avatar has surpassed Titanic to become the highest grossing movie of all time, figures from distributor 20th Century Fox show.

Avatar's worldwide takings in just six weeks stand at $1.859bn (?1.15bn), versus Titanic's $1.843bn (?1.14bn).

... pa še ena novica za poleg

BBC: China renames 'Avatar' mountain in honour of film
A Chinese mountain has reportedly been renamed in honour of the sci-fi film Avatar, after claims it had inspired scenery in the fantasy blockbuster.

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: gzibret ()

Vikking ::

lol izi

2007 NIČ?

there will be blood, ratatouille, no country for old men, persepolis, the orphanage, sweeney todd,

meni tudi še juno

Najlažja odločitev za leto 2007. The Man from Earth

Zgoraj našteti od t-h-o-r-a so zgolj povprečje. Pogledaš, rečeš vredi, mogoče čez 5 let spet pogledam.

Kar se tiče Avatarja, se vleče k en čugimu. Komot bi lahko bil pol krajši. Predstavitev planeta osupljiva, že zaradi tega se ga splača gledat, vse ostalo zgolj povprečje. Glasba pa zelo zelo zanič. Prav motila je ritem gledanja.

Če bi vsi imeli isti okus, ter isto podoživljali ob gledanju filma, potem ne bi rabli narediti več kot 1 film na leto.

USS Liberty ::

S tem avatarjem pa res že prav najedajo. Zahodnjaki smo res ene navadne mazohistične ovce, da vsi letimo gledat en film s tretjerazredno zgodbo, kjer nam perejo možgane, da smo zahodnjaki zlodeji in da moramo sovražiti samega sebe. Ne verjamem, da bo recimo Kitajci ali pa Arabci vsi leteli gledat nek film, kjer se njih prikazuje na tako negativen način kot se zahodnjake prikazije v Avatarju. Tale Hollywood je res postal ena levičarska rakova rana zahodne civilizacije...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Zgodovina sprememb…

lol izi

2007 NIČ?

meni tudi še juno

Najlažja odločitev za leto 2007. The Man from Earth

Zgoraj našteti od t-h-o-r-a so zgolj povprečje. Pogledaš, rečeš vredi, mogoče čez 5 let spet pogledam.

Kar se tiče Avatarja, se vleče k en čugimu. Komot bi lahko bil pol krajši. Predstavitev planeta osupljiva, že zaradi tega se ga splača gledat, vse ostalo zgolj povprečje. Glasba pa zelo zelo zanič. Prav motila je ritem gledanja.

Če bi vsi imeli isti okus, ter isto podoživljali ob gledanju filma, potem ne bi rabli narediti več kot 1 film na leto.

kakor za koga

ampak there will be blood je daleč od povprečja :)

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Ne verjamem, da bo recimo Kitajci ali pa Arabci vsi leteli gledat nek film, kjer se njih prikazuje na tako negativen način kot se zahodnjake prikazije v Avatarju.

http://www.guardian.co.uk/film/2010/jan...

Aston_11 ::

Se povsem strinjam s @Keyser Soze.

Kar se filma tiče: ste opazili njene velike oči? To bo ostalo v spominu in že to je čisto dovolj.

Kar se okusov tiče: ti so različni, vendar: okus ni merilo ničemur, zdi se mi, da tisti, ki izpostavljate okus, ne poveste nič o filmu, temveč samo o sebi, da vam je ali pa ni všeč. Glede na to, kako hitro se danes svet vrti, kako hitro se okusi spreminjajo in kako površni so okusi postali, je bolje biti tiho o okusih. Ti so ponavadi tudi plod uspešnosti komerciale in fail tistega, ki jih prepozna kot ok, čeprav to niso.

Kar se tiče tega, kar kdo odnese od filma: tisti, ki to zna, zlasti pa tisti, ki to zmore, bo tudi v zelo slabem filmu našel nekaj, kar bo njemu prineslo nekaj pozitivnega. Oceniti film na splošno kot slabega (tudi knjigo itd.) je zgrešeno. Filmi niso ali pa ne bi smeli biti tu za to, da se da možgane na pašo. Je pa tudi res, da je vprašanje interesa, koliko bi se človek posvetil iskanju resnic v filmu, ki jih praktično nima. Eni filmi imajo dobro zgodbo in slabo izvedbo.

Kar se tiče predvidljive zgodbe: ni nič narobe s tem, da eno in isto zgodbo skozi številne filme opazujemo iz različnih kotov. Plus je, da se to opazi, ker to pomeni, da se tematika spremlja. Oceniti to kot slabo je ponovno zgrešeno. Kako bi drugače med 1000 filmi gledali tista 2, ki vam res nekaj prineseta.

Take zgodbe so vedno aktualne. Če bi bilo to neko natolcevanje, bi bil film mimo. Ker se po svetu še vedno dogajajo svinjarije na osnovnem nivoju, so taki filmi potrebni. Nenazadnje, za koga, ki ima pomanjkanje razumevanja osnovnih vrednot, je ta film več kot preveč za razmišljanje in osebno rast.

Dejstvo je tudi, da je delan za Amerikance. Globoke zgodbe ne oni, ne 99% SLovenije ne bi bilo sposobno prebaviti. Filmov z globoko zgodbo ne moreš gledati v kinu, kot tudi knjige z globoko zgodbe ne moreš brati v gužvi.

Gleda na debato, ki jo je sprožil, je to zagotovo koristen film. Tisti, ki ste proti filmu ali ga ne vidite v dobri luči, dajte odpreti debato na temo filma, ki vam je všeč.

USS Liberty ::

>>>>>>http://www.guardian.co.uk/film/2010/jan...

ne vem, kaj hočeš s tem člankom dokazat... jaz sem napisal, da film ne bi bil dobro sprejet med kitajci, če bi v filmu namesto zahodnjakov demonizirali kitajce. V filmu se nikjer ne demonizira kitajcev... Kitajska vlada itak sploh ne bi nikoli dovolila, da se na kitajskem predvaja nek proti kitajski film...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Mogoče bi ga takoj nehali predvajati na Kitajskem, če bi Dalajlama rekel, da ga film spominja na borbo Tibetancev zoper rdečega zmaja:D

A. Smith ::

Oceniti film na splošno kot slabega (tudi knjigo itd.) je zgrešeno.

Pejd prebrat Mein Kampf, potem pa pridi nazaj flancat, kako se ničesar ne more oceniti kot slabega oz. škodljivega.

Večina umetniških del ima neko fabulo (kakšna dela je tudi nimajo). Lahko nosijo sporočilo. Ki je lahko zelo politično. Primerov je kar jih hočeš: od naci- propagandnih filmov do kitajskega The Hero.

Najmanj, kar lahko storiš je, da se opredeliš do sporočil, če jih nek izdelek vsebuje. Pa to še ne pomeni, da je film slab. Tega, da je tehnični presežek, mu ne more nihče odvzeti.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Karaya 52 ::

Več kot polovica anketiran v neki Tuševi anketi je pod najljubši žanr postavila komedijo. Na to publiko cilja Avatar. Navadna reinkarnacija Pocahontas, skratka 100× pregreta zgodba, z ojačanim političnim sporočilom in svežim eye candy. Ko je sodobni človek postavljen pred racinalizacijo nekega dogodka se zadovolji z instant strupi kot so Zeitgeist in 2012. Avatar je za intermezzo temu mindsetu, sploh pa ta veja umetnosti ne velja za posebno kritično. Ko pomislim kaj sem pogledal v zadnjih dveh letih mi na pamet pride samo Revolutionary Road.

tsh2 ::

Ne verjamem, da bo recimo Kitajci ali pa Arabci vsi leteli gledat nek film, kjer se njih prikazuje na tako negativen način kot se zahodnjake prikazije v Avatarju.

ravno zato so zahodnjaki dobri - premorejo samokritiko in svobodno razmišljanje. za razliko od arabcev ali pa kitajcev ki so bolj podvrženi diktatorjem. poleg tega je pa res, da so zahodnjaki (=evropejci) najbolj agresivni od vseh narodov na svetu, zgodovinsko gledano.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tsh2 ()

agresivni?

na žalost je pač bil napredek najbolj hiter tukaj

ni na žalost so v zgodovini naredili nekaj res katastrofalnih stvari

ampak kaj imamo sedaj mi s tem, kar je bilo pred stoletji?

Nikec3 ::

Avatar počasi pada, kar se zaslužkov v ZDA tiče, ampak v tujini pa vztraja. Ne spomnim se filma, ki bi imel odstotek dohodka zasluženega v tujini tako visok kot Avatar. 70.4% in še raste.

Limit-sky ::

Kdo za hudiča, mi zna povedati, kaj je unobtanium? In za kaj se uporablja, če je tako drag?

Aston_11 ::

Ti to resno z unobtanium? Nekje v postu na prvih straneh je razloženo, drugače pa si razdeli besedo na sestavne dele. Hint un-.... In za kaj se uporablja? Ti to resno? To je en tak domišljijski film, remember?

Limit-sky ::

Ja, saj to me zanima. Za kaj se uporablja v tem domišljijskem filmu?
««
9 / 11
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avatar: The Way of Water [Avatar 2] (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Sedem umetnosti
18933367 (6650) opeter
»

3D Filmi? Ne pa ne! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
11120066 (13082) kitl76
»

Prenosi s spleta slabo napovedali dobitnike oskarjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6816746 (14695) BaToCarx
»

Unreal Engine 3 podpira 3D

Oddelek: Novice / Grafične kartice
267450 (6633) HeMan
»

Oskarji 2010 za pirate nezanimivi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5418172 (15783) Bor H

Več podobnih tem