» »

Bo Facebook začel kotirati?

Bo Facebook začel kotirati?

Heise - Facebook je leta 2004 ustanovil Mark Zuckerberg s sošolci s Harvarda in vse do danes je podjetje ostalo v zasebni lasti. V teh letih je dobilo nekaj finančnih infuzij skladov tveganega kapitala, ki so bile zaradi negativnega poslovnega rezultata nujno potrebne. Še leta 2005 naj bi namreč pridelali 3,6 milijona dolarjev izgube. Prva resna spogledovanja so se zgodila leta 2006, ko se je Yahoo resno zanimal za prevzem podjetja, vsote pa so dosegale milijardo dolarjev. Do končnega dogovora takrat ni prišlo, tudi zaradi optimističnih internih ocen, da naj bi bil Facebook vreden osem milijard dolarjev. Zuckerberg je vztrajno ponavljal, da do ponudbe delnic javnosti (IPO) ne bo prišlo. Hongkonški milijarder Li Ka-shing naj bi leta 2007 v Facebook vložil 60 milijonov dolarjev, transakcije med zaposlenimi in vložki skladov tveganega kapitala v letu 2008 pa naj bi tržno kapitalizacijo podjetja postavljali med vrednost 4 in 5 milijard dolarjev.

Vedno glasnejše pa so govorice, da se bo Facebook vendarle podal na borzo, kar naj bi se zgodilo že prihodnje leto. Z delnicami Facebooka je sicer moč trgovati na sivem trgu (Second Market), kjer naj bi v zadnjih dveh mesecih izvedli dobrih deset transakcij. Delnice podjetja so se od julija do danes povzpele s 15 na 21 dolarjev, kar postavlja tržno kapitalizacijo na vrtoglavih 9,5 milijarde dolarjev. Analitiki tako ocenjujejo, da naj bi naslednjih 12 do 18 mesecih sledil IPO, čeprav je Zuckerberg to še maja zanikal.

4 komentarji

G-man ::

Kaj bo to pomenilo za osebne podatke uporabnikov FB-ja? Hm...

Pakc ::

Who cares.. fb itak treba čim prej ukinit!!

techfreak :) ::

Who cares.. fb itak treba čim prej ukinit!!

Zakaj? Kaj pa je narobe s stranjo?

gzibret ::

Nič ni hudega, če stran obstaja. Vsaj lahko prebiramo, kako so tega vrgli iz službe, kako se je oni obrisal pod nosom za zavarovalnino ipd...
Vse je za neki dobr!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dropbox gre na borzo

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
95751 (3843) neznanko
»

Snapchat vreden 16 milijard dolarjev

Oddelek: Novice / Ostale najave
4515806 (10875) nekikr
»

Yahoo bi vlagal v Snapchat

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
55481 (4468) njyngs
»

Kotacija Facebooka 18. maja

Oddelek: Novice / Ostale najave
53415 (2569) opeter
»

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
3010130 (8086) antonija

Več podobnih tem