» »

Šport: Tek in uteži

Šport: Tek in uteži

geek93 ::

Pozdravljeni,

odpiram to temo, ker se rad ukvarjam s športom, bi pa tudi postavil dve vprašanji.
Ker rad tečem in tudi rad dvigujem uteži (nabiram mišično maso), me zanima če tek slabo vpliva na mišice?
ker imam že kar razvite prsne mišice, tudi triceps, mišice na nogah so tudi fajn razvite, kar me zanima je, ali bom ob prehitrem teku res izgubljal mišice?
Tudi nekaj maščobe bi rad izgubil, zato sem ravno izbral tek, saj med tekom se najbolj porablja maščoba, če se ne motim?

LP

arozma ::

Prvič slišim da bi tek slabo vplival na mišice in jih zaradi tega izgubljal. In se mi tudi ne zdi logično. Poglej šprinterje kakšni so.

Gregor P ::

Po moje čisto tako po domače ti s tekom ne izgubljaš nič (dobro morda ob pretiravanju obrabo kolen ipd.), še več glede na to kakšno mišično maso boš imel, temu primerno boš tekel oz. če jo boš imel ogromno potem boš bolj za šprint; če pa manj, boš pa bolj za na daljše proge.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

geek93 ::

aha, hvala! =)

Kami ::

Preveč nizko intenzivne aktivnosti (kardio) lahko negativno vpliva na pridobivanju mišične mase (tudi, če nadomestiš vse porabljene kalorije in si še vedno v presežku).

Za izgubo maščobe pa je nujen kaloričen primanjkljaj, tako, da lahko to v fazi pridobivanja mišične mase kar odmisliš.

anze9 ::

če jamlješ proteine boš z tekom izgubil malo mišične mase in tudi maščobe(če imaš 100kg seveda). če imaš nekje 80 kg odvisno od višine se ti ni treba bati ničesar :) :D

innerspace ::

Geek, s samim tekom bos zgubljal maso samo, ce ne bos dovolj jedel:)
Nima smisla da tukaj zbiras nasvete, ker bo prevec balasta...
Pojdi tu, pa se pozanimaj:
http://www.the-xtreme.com/

In morda ugotovis kako kompleksno je delovanje telesa:)

tsh2 ::

Poglej šprinterje kakšni so.

poglej maratonce kakšni so, ko okostnjaki. preveč teka žre mišice. ampak mora biti maraton. par kilometrov na dan ni nič.

tsh2 ::

IVo ::

Če misliš kombinirati tek in dvigovanje uteži (aka. pridobivat mišično maso)... Tek mora biti nizko intenziven drugače boš izničeval treninge dvigovanja uteži saj bo prišlo do mišičnega katabolizma; najbolje je po treningu z utežmi imeti 20 min nizko intenzivnega teka (srčni utrip 60 do največ 70% maksimalnega utripa oz. tečeš v takem tempu da se lahko zraven brez problemov pogovarjaš). Sicer lahko v treninge vključiš tudi visokointenziven tek toda boš mogel vzeti dodatne aminokisline kot so BCAA ali Glutamin ki preprečujejo katabolizem. Sicer pa je za izgorevanje maščob tako ali tako bolj primeren nizkointenziven tek... Kot pa verjetno že veš je najboljši čas za izgorevanje maščob zjutraj pred prvim obrokom...

iggy ::

v prvi vrsti so tukaj pomembne beljakovine, približno 2g na kilogram telesne teže dnevno!!! To naj bi bilo idealno za športnike, ki trenirajo dvakrat dnevno (ali pa tudi ne).
Hey, you're fat!

Heisenberg ::

Najnovejše na tem podrocju pravi da so utezi na prvem mestu! Tek in ostale aerobna aktivnosti naj bi bile samo ene 2x na teden, med tem ko lahko treniras z utezmi skoraj vsak dan, odvisno kako si razporedis!

Sam sem izgubil cca. 20 kg s tekom in mi je zelo zal!!! Kajti izgubil sem na tehtnici, sama postava je bila katastrofalna!
Prvo kar je, more folk nehat gledat na ševilko KG in se bolj usmeriti na odstotek maščobe v telesu!
Sedaj doma "kvihtam" vsaj 4x tedensko, pazim na prehrano, nikoli nisem lačen in redno izgubljam 0.5kg na teden in 1mm abodminalne maščobe kar je bolj pomembno!



Bi lahko razlagal za celo knjigo ... a se mi ne da :)

ce pa koga se kaj zanima pa naj napiše ;)

adijos !

iggy ::

se strinjam z zgoraj napisanim, kilogrami nimajo v stvari nič z obliko postave katero mi hočemo. Največji problem predstavljajo tukaj maščobna tkiva...
Hey, you're fat!

PINki ::

Drži! Če ti samo tečeš in ne dviguješ uteži zraven, telo raje kuri mišično maso kot maščobo.... Če pa zraven dviguješ uteži, ohranjaš MM in telo prej kuri maščobo, ker mišice pač potrebuje...

DOOM_er ::

ni nujno, v kolker telo ne bo sposobno dobivat energijo iz maščobnih tkiv ali hrane bo začelo porabljati mišice ( tole je kmečka razlaga ). No vsaj tako nekako sm jst štekal našo fokso za telovadbo v srednji šoli ter difovce
Robots will steal your job. But that's OK

PINki ::

Nekaj malega mišic bo tudi pokurilo, vendar precej manj, če zraven tudi kvihtaš, kot pa če bi samo tekel... Itak pa moraš biti v deficitu, tako da logično, da gre nekaj MM tudi...

Heisenberg ::

to da bi zacelo telo porabljati mišično maso je ljudi na splošno preveč strah!
Je res da ko rabi začne porabljati mišice ker pač v tovarni (telesu) največ pokurijo in telo je pametno
in zacne najprej sparati pri največjemu potrošniku...zato so se potem pojavili razni BCAA ipd...izdelki...
samo kar sem to zadevo sam raziskoval, je to ZELO pretirano in povprečnega športnika to ni potrebno sploh skrbeti!

Važno je da delaš po nekem načrtu in ne brezglavo, se ustrezno temu prehranjuješ in seveda POČIVAŠ!
A počivanje naj ne pomeni da ležiš na kavču z laptopom v naročju in tipkaš po Facebooku ;)
ampak to pomeni, da se še vseeno giblješ, - recimo sprehod, lažje kolesarjenje, ipd...

ne pozabite telo je pametno in neumno obenem ;)
Telo se privaja, bolj ko boš treniral bolj bo potrebovalo primerno prehrano in bolj bo šokirano in si bo reklo " o fak tale nas pa matra moramo začeti graditi mišice" ;)
tukaj je potrebno potem najti tisto ustrezno ravnovesje da se ne vnese preveč prehrane, ki se potem hrani v maščobnem tkivu..."ok mišice majo dost, zj pa še mal na zalogo dam za hude čase" ;)

isto je nevarno če ne ješ dovolj in potem kar poješ telo poskusi cim bolj uporabiti in shraniti ( - velja za primer stradanja pri najstnicah naprimer;) ) ...telo pravi "ojoj, nič hrane ne dobim, rabim energijo...o lej hrana je prišla....najbolje da jo kar shranim" ! Zato so pa te mule najstniške vse suhe in ko jih vidis v bikiniju te vse mine k vidis, da čeprav so suhe so povsem zamaščene in tudi s celolitom in to najstnice !


pa lep dan še naprej ;)

Avenger ::

Tale zadnji odstavek leti predvsem na število obrokov oziroma neuravnotežene obroke, recimo ni zajtrka, malica sendvič, kar je v glavnem OH, za kosilo solata, ker hujša, zvečer je pa sestradana in se včasih ne more premagat in se nafila s tem kar ji pride pod roke. Beljakovin skoraj nič, obroki v dolgih presledkih in se posledično teža zmanjša, na račun mišic, punca pa se ob isti količini hrane čez nekaj časa začne redit, ker je pač manj mišic je tudi bolj utrujena, gibat se ji ljubi čedalje manj in se poraba zmanjša, kalorij ima pa kljub minimalni količini hrane v presežku.

Vsaka najstnica bi morala poslušat Šarćeva, ne pa nekega blesavega Montignaca.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

PINki ::

@DM: Lepo napisano. Ker prva 2 odgovora sta res FAIL :)

Nashina ::

Če se nočeš odpovedati teku si preberi malo o HIIT načinu vadbe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nashina ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fitnesiranje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12222457 (20430) egonk
»

Trebušne mišice + odstranitev maščobe na trebuhu

Oddelek: Loža
4921183 (18964) noraguta
»

Tečna maščoba?

Oddelek: Loža
365809 (4901) lonz
»

trebušne mišice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12618834 (11942) demon#666
»

Kako pridobiti na kilaži (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9620833 (16770) Saladin

Več podobnih tem