» »

Obama bi spet dovolil rabo piškotkov

Obama bi spet dovolil rabo piškotkov

Washington Post - Od leta 2000 je v ZDA v veljavi določilo, ki zveznim agencijam prepoveduje uporabo sledilnih piškotkov in drugih tehnologij za profiliranje uporabnikov njihovih spletnih strani, če to ni nujno potrebno. Nova administracija pa si prizadeva to omejitev odpraviti. V ponedeljek se je izteklo dvotedensko obdobje, ko so zbirali pripombe javnosti na predlog, ki bi uporabo piškotkov spet dovolil.

Skupine za zaščito zasebnosti so ogorčene, saj naj bi vlada na tak način prišla do ogromne zbirke osebnih podatkov obiskovalcev vladnih strani. Hkrati se sprašujejo, ali se spremembe dogajajo pod pritiskom privatnih podjetjih, kot je Google. Electronic Privacy Information Center je namreč izbrskal pogodbo, ki jo je Google z neznano vladno agencijo sklenil 19. februarja, in podjetje izvzema iz omejitev. To pomeni, da vlada sicer ne sme zbirati podatkov, a ker je na spletno stran Bele hiše vgrajen YouTube, lahko Google spremlja podatke o uporabnikih, ki si ogledajo, denimo, predsedniške nagovore prek YouTuba. Vlada med tem zagotavlja, da bodo v primeru uvedbe sledilnih piškotkov na to vse obiskovalce opozorili in jim ponudili izklop te funkcionalnosti, ki bo tako ali tako namenjena le boljši personalizaciji strani za končnega uporabnika - podobno kot v spletnih trgovinah.

5 komentarjev

bluefish ::

Nič drugače kot pri nebroj drugih strani.

war-dog ::

A vsi predvidevajo da so piškotki slabi? Po mojem ravno ti, ki najbolj glasno kričijo proti piškotkih, sploh ne vedo kaj to je in da dejansko imajo opravka z njimi vsak dan ko brskajo po spletu... Verjetno je kdo rekel da Talibanci uporabljajo piškotke...
Object reference not set to an instance of an object.

techfreak :) ::

Ja, piškotki so slabi, ker ti prilagodijo stran tako, da prikazuje tisto kar ti rad bereš ali pa kaj podobnega. Lahko pa sledijo kaj vse obiskuješ, čeprav to že strežnik zna.

Ziga Dolhar ::

Hmm. Katere podatke sploh lahko pridobimo "s piškotki", razen identifikacije unikatnega uporabnika pri prehanjau po straneh istega spletišča?
https://dolhar.si/

techfreak :) ::

A ni to že dovolj? Čeprav to taktiko izvaja večina spletnih strani.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodišče EU: Če imate Facebookove vtičnike na svoji spletni strani, ste soodgovorni za (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7321942 (14347) hfvby65
»

Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca že prešle v splošno rabo (2)

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4415051 (11691) MrStein
»

Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca že prešle v splošno rabo (3)

Oddelek: Novice / Zasebnost
199302 (7036) primoz4p
»

Informacijski pooblaščenec predstavil nove dobre prakse pri uporabi piškotkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5820385 (14119) AštiriL
»

Lastna spletna stran - prikaz obvestila o piškotkih

Oddelek: Izdelava spletišč
112445 (1878) Miro-Slav

Več podobnih tem