» »

[MS Office][Excel] zaokroževanje in spajanje podatkov

[MS Office][Excel] zaokroževanje in spajanje podatkov

Blond ::

Evo mojstri problem je sledeč.

V excelu imam večjo tabelo z nekaterimi preračuni. Številčne vrednosti so vglavnem izračunane na 2 decimalki in zaokrožene navzgor. Cene iz SIT v EUR.

Sedaj pa te podatke iz te tabele izvozim v WORD ali PUBLISHER kjer delam listke za cene in v katerih uporabljam te cene iz excelove tabele.

Problem pa nastane tukaj. Medtem ko so cene v excelu zaokrožene in na 2 decimalki jih WORD in Publisher izpišeta v celoti (16 decimalk). Jaz pa bi potreboval samo zaokroženo navzgor in na 2 decimalki kot je v excelu.

A se komu sanja kako to popraviti ?

Zadeva pa je dokaj nujna ;) EURO se približuje ;)

Hvala in LP
Blond
www.galea.si
Odkup, prodaja in obnova nepremičnin
Posredovanje v prometu z nepremičninami
  • spremenilo: CCfly ()

laguna ::

V excelu obstajajo tri funkcije, ki zaokružujejo števila na določeno mesto:

To so funkcije ROUND, ROUNDUP IN ROUNDDOWN

Prva funkcija ROUND zaokrožuje po pravilih zaokroževanja, in sicer znesek 1,454 zaokroži na 1,45, znesek 1,455 zaokroži na znesek 1,46;
Funkcija ROUNDUP vedno zaokroži navzgor, recimo 1,111 zaokroži na 1,12.
Funkcija ROUNDDOWN pa vedno zaokroži navzdol, recimo 1,999999 zaokroži na 1,99.

To ni funkcija prikazovanja, ampak je to vpisano v celico, tako da tudi word pravilno prebere znesek, ki se vidi na ekranu.

Glede tvojega problema pa bo najboljše, da vstaviš en stolpec in v to celico vstaviš funkcijo (ROUND, ROUDUP..), ki jo najdeš pri VSTAVLJANJE, potem FUNKCIJA, ... potem daš na vse funkcije, poiščeš ROUNDUP, OK, potem pa v NUMBER daš + in klikneš tvojo lokacijo ali pa napišeš direktno npr +A3, ..., NUM-DIGITS pa daš na dva.

LEp pozdrav, če kaj ni jasno piši.
lagunaaaa

Blond ::

Pozdravljen !
Hvala za hiter odgovor.

Zaokroženo imam kot si povedal z funkcijo ROUNDUP, ki mi je poznana in jo že uporabljam.
Problem pa je v tem, da je pri spojenem dokumentu vrednost še vedno cela z vsemi 16decimalkami in ni zaokrožena kot v excelu.

Zgleda da pride do težave pri samem spajanju.
Mogoče še kak nasvet? ideja ?
www.galea.si
Odkup, prodaja in obnova nepremičnin
Posredovanje v prometu z nepremičninami

laguna ::

Kaj pa če poskusiš v posebni koloni naredit kopiraj, potem pa v UREJANJE, POSEBNO LEPLENJE IN TAM IZBEREŠ VREDNOSTI??

lp
lagunaaaa

smetko ::

No comment

Blond ::

Laguna - to pomeni potem, da bi za vsako vrstico, ki jo rabim mogo imet še eno vrstico kjer bi bile prilepljene vrednosti.
In potem ko kak podatek spremeniš, se ta vrednost ne bi spremenila. To bi pomenilo preveč ročnega popravljanja potem

Smetko - ta zadeva sicer deluje za WORD - tam sem zadevo rešil. Še vedno pa ne deluje v MS Publisherju.

Vsaj ne najdem te funkcije - dinamično izmenjavo podatkov (DDE)...

Še mogoče kakšna ideja ?

Na MS strani sem našel sledeče: http://support.microsoft.com/kb/212702/...
kolikor jaz zastopim to pomeni, da to enostavno ne gre, če nimaš tekstovnih vrednosti.
Torej rezultate formul ne moreš spajati z Publisherjem dokler jih ne pretvoriš v text.
To pa pomeni oooogromno dela. Zgleda, da bo res čas, da začnemo delat s pravimi programi.
www.galea.si
Odkup, prodaja in obnova nepremičnin
Posredovanje v prometu z nepremičninami

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blond ()

laguna ::

Saj ne rabiš, da narediš vsako celico posebej, recimo, da ne boš uničil originala in formul si odpri novi list, skopiraj obstoječi list na novi list, potem na tem novem listu označi vso vsebino (klikni zgoraj v kotu med kolono A in vrstico 1), pokaže se ti beli plusek, greš v UREJANJE, KOPIRAJ, potem pa še enkrat na UREJANJE (nič ne označuješ) in nato na POSEBNO LEPLENJE, ... OZNAČIŠ VREDNOSTI IN TO JE TO. V tem novem listu bodo samo vrednosti, tudi tekst, vendar boš izgubil vse formule. ZATO PA OBVEZNO NAREDI TO NA POSEBNEM LISTU!!!!!

lp
lagunaaaa

Blond ::

Dobra ideja...

poskusil sem kot si povedal.

Verjameš ali ne ... decimalke je potegnil sabo v excel. Čeprav vem, da to ne bi smel.
zdaj sem komaj videl... to sploh niso prave decimalke. To si on kar nekaj namisli zraven.

svašta....
če je v excelu vrednost 6,56 pride v Publisher 6,5600000000000005
ali pa namesto 1,66 dobim 1,66999999999997
pa take fore ?

zdaj pa res ne vem več
kljub temu, da sem kopiral na drugi list samo vrednosti in jih potem še dodatno označil samo kot besedilo ne dobim nikakor prek tisto kar rabim

če pa na roko vnesem številke pa dela brezproblema.
www.galea.si
Odkup, prodaja in obnova nepremičnin
Posredovanje v prometu z nepremičninami

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blond ()

smetko ::

poizkusi s funkcijo =text(vhodni_stevilcni_podatek;"format izpisa")
primer =TEXT(A2;"#,00") če je vhodni podatek v celici A2 ti v trenutni celici prikaže na dve decimalki.
No comment

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: smetko ()

Blond ::

Nažalost tudi s tem ne gre.

Rešil sem zadevo na ta način:
http://office.microsoft.com/en-gb/publi...

Torej excelovo datoteko shranil v txt format in potem spajal.
Zdaj pa dela.
Najboljša rešitev ni ampak do cilja smo prišli ;)

Hvala vsem za pomoč.
www.galea.si
Odkup, prodaja in obnova nepremičnin
Posredovanje v prometu z nepremičninami

bosces ::

imam števila od 0 do 200 (z decimalnimi vejicami) števila bi rad zaokrožil samo na soda, navzgor in navzdol (7,1 na 8 in 6,9 na 6) a mi lahko kdo pomaga oz. svetuje?

Hvala

prtenjam ::

Tole bo tisto, kar iščete:
=ROUND(A1/2;0)*2
Matjaž Prtenjak
https://mnet.si

bosces ::

super, najlepša hvala....
do zdaj sem si pomagal z vlookup funkcijo, napisal tabelo z vrednostmi od 0 do 3 =2, od 3 do 5=4 od 5 do 7 =6 itd. do 200 pa je tudi delovalo, zdaj mi ni potrebno pisati tabel :)

kako bi izgledala formula za števila od 0 do 200, kjer bi iskal povprečje od 0-4=2 od 4-8=6 od 8-12=10 itd, to tudi zdaj delam z lookup funkcijo kot sem zgoraj opisal, sem pač amater :)

prtenjam ::

Vaše originalno vprašanje se pojavlja večkrat in je bilo povod za moj današnji blog. :)

Vašega zadnjega vprašanja pa na žalost ne razumem. Povprečje računate z vgrajeno funkcijo average?
Matjaž Prtenjak
https://mnet.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: prtenjam ()

milc ::

=4*ROUNDDOWN(A1/4;0)+2

bosces je izjavil:


kako bi izgledala formula za števila od 0 do 200, kjer bi iskal povprečje od 0-4=2 od 4-8=6 od 8-12=10 itd, to tudi zdaj delam z lookup funkcijo kot sem zgoraj opisal, sem pač amater :)

bosces ::

milc točno tako sem mislil, najlepša hvala

samo še ena malenkost...po tej formuli mi recimo število 4 šteje pod povprečje 6, jaz bi rad da mi ga šteje pod 2



[img]http://www.shrani.si/f/3E/Pc/1wm5YTST/c...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bosces ()

milc ::

Zgoraj je vprašenja dvoumno zapisano: od 0-4=2 od 4-8=6 od 8-12=10

Se pravi želi se: [0..4) = 2, [4..8) = 6, od [8..12)=10 ..
Potem: =4*INT( IF(MOD(A1;4) < 0,00000001;A1-1;A1)/4 )+2

Sedaj se 4 preslika v 2, 8 v 6 vendar tako tudi 0 analogno v -2.
Če te zadnje moti, se lahko popravi IF del tako, da se 'then' del spremeni v MAX(0;A1-1) namesto A1-1;
torej: =4*INT( IF(MOD(A1;4) < 0,00000001;MAX(0;A1-1);A1)/4 )+2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pomoč v excelu (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
628771 (3100) omni-vor
»

Excel - problem z decimalkami

Oddelek: Programska oprema
61133 (1029) smacker
»

excel

Oddelek: Programska oprema
181633 (1351) mikko
»

Excel in seštevanje/ od. časa

Oddelek: Programska oprema
96577 (6443) ToniT
»

Excel in zaokroževanje

Oddelek: Programiranje
51659 (1571) damian

Več podobnih tem