» »

Zaton optičnih medijev

Zaton optičnih medijev

TG Daily - Po mnenju analitikov se čas optičnih medijev izteka. Svoje mnenje bazirajo na raziskavi Nielsen VideoScan First Alert, ki je pokazala, da je prodaja DVDjev dosegla svoj vrhunec in v zadnjem letu upadla za 13 %, medtem ko je prodaja Blu-ray ploščkov narasla za 120 %. A problem je v veliki razliki v številu prodanih medijev, saj se je prodalo kar šestkrat več DVDjev kot Blu-ray medijev, kar pomeni, da slednji ni pokril izgube DVDjev. Dodaten problem za Blu-ray je cena, saj je film dražji za 5 do 10 $ od enakega naslova v DVD obliki, obenem pa je bila v prvi četrtini letos povprečna cena samostojnega predvajalnika 263 $. Po mnenju analitikov bi morala biti slednja v okolici 100 $ da bi bil Blu-ray v času recesije uspešen.

V drugi raziskavi, ki jo je opravil Harris Interactive, kar 11 % ljudi odgovarja, da imajo doma HD-DVD predvajalnik, ki je, mimogrede, mrtev standard, a si istočasno Blu-ray predvajalnik lasti le 7 % anketirancev. Stanje je še slabše v svetu računalnikov, saj je večji ponudnik Blu-ray pogonov v prenosnikih samo Sony, medtem ko ostali proizvajalci Blu-ray pogone ponujajo le opcijsko, če sploh. Z velikim prodajnim uspehom netbookov pa je tu še en problem, saj slednji sploh nimajo optičnih pogonov, kupci pa se v težkih časih pogosto odločajo prav zanje namesto pravih prenosnikov. Tudi pri večjih, pravih prenosnikih je trenutno vedno večji poudarek na mobilnosti, zaradi česar tudi lastniki modelov, ki bi lahko imeli oz. imajo optične pogone, le-te odstranjujejo zaradi nižje teže oz. na njihovo mesto vtaknejo dodatno baterijo.

Popularnost Blu-raya bo zagotovo še rasla, saj je vedno več televizij sposobnih prikazovati sliko visoke ločljivosti, večjo potrebo po prostoru pa je opaziti tudi pri igrah, saj tudi dvoplastni DVD ploščki sčasoma ne bodo več zadostovali. Situacija je za Blu-ray morda bolj rožnata v Evropi, kjer servisi kot so iTunes, Hulu in podobne plačljive oz. brezplačne storitve z vsebinami na zahtevo večinoma niso na voljo. A vseeno je pretakanje vsebin na zahtevo prek spleta mnogo udobneje od brskanja za ploščki in vstavljanja v predvajalnik, in zagotovo bomo tudi Evropejci sčasoma dobili podobne storitve. Da je prihodnost v prenašanju na zahtevo je ugotovil tudi Microsoft, ki je napovedal takšno možnost nakupa iger. Plačilo se bo opravilo s kreditno kartico, sama igra pa bo prenešena na vgrajeni trdi disk Xboxa in od tam tudi zagnana.

55 komentarjev

«
1
2

carot ::

Bluray bo propadu, ce ne bodo sle cene dol, saj komu sploh rabi samo predvajalnik. Brez rekorderja za 100€ in medije za ceno do max 1€, se res ne splača investirati v Bluray, ker to je ze zastarelo, vsaj glede na ceno, pretiravajo, saj so prevec zavlacevali, DVDjev se itak ne splaca vec peci, ker so premajhni, bluerayi pa predragi.

Spc ::

Pomojem se danes najbolj splača hard disk.
1500TB se dobi za 115€ kar je zelo malo glede na to koliko podatkov lahko uporabnik shrani.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

kmetek ::

Res ne vem kaj čakajo s ceno, resnično raje 2-3 diska po 1-1,5TB pa maš rešeno.

r0ker ::

daj nehaj no da bom kupil neki mnogo precenjen in fragile medij za enkrat uporabit? saj nisem nor
mogoče za PS3 (nekog dana) pa še to se mi gabi.

opeter ::

Da je prihodnost v prenašanju na zahtevo je ugotovil tudi Microsoft, ki je napovedal takšno možnost nakupa iger. Plačilo se bo opravilo s kreditno kartico, sama igra pa bo prenešena na vgrajeni trdi disk Xboxa in od tam tudi zagnana.


A ni Xbox Live storitev nekaj podobnega? Oz. Sonyjev PS-Store? Ker Nintendo že kar nekaj časa dokaj uspešno laufa svoj Wii-Shop kanal (predvsem starejše igre in WiiWare).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Lawler_ ::

Jast že dolgo ne kupujem več dvd-jev in cd-jev. Vse kar imam imam na trdih diskih. Za prenašanje imam pa usb ključk.

kmetek ::

Al pa 2,5'' disk.....CD/DVD is history....še igre so na DL.

war-dog ::

DVD-je in CD-je imam samo še zaradi ljudi, ki nimajo hitrega interneta in računalnike, ki so za muzej ;((
Object reference not set to an instance of an object.

Phoebus ::

war-dog: in ki kupujejo legalno glasbo? Ki hočejo kvaliteto in ne 128kbps mp3?

Lawler_ ::

war-dog: in ki kupujejo legalno glasbo? Ki hočejo kvaliteto in ne 128kbps mp3?


Sej se da kupt tut na legaln način prek spleta v kvalitetni digitalni obliki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lawler_ ()

BigFoot ::

Osebno sicer optičnih medijev (tako BD filmov, kot DVDjev in špilov) nabavim kar nekaj vsak mesec. Samo za backupe in podobno jih pa že dolgo več ne uporabljam. Za prenos manjših količin podatkov imam 8GB ključek, za večje stvari pa 500GB zunanji disk.
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

axee ::

Ah optični mediji...Moja pečica se spravi k delu mogoče dvakrat na leto, ko se kak moj kolega spomne zapeči 100kb veliko seminarsko na CD :D Zakaj ne optični mediji? Ker so nepraktični (nikoli nebo prave organizacije, na disku klikneš search, tu nemorš), počasnost, glasnost, velikost..nevem zakaj se že ne odcepimo od tega sranja.

Edina izjema so avdio CD-ji, te res spoštujem, ampak npr DVD v domačem kinu? Pozabljeno! Ker smo tako daleč v razvoju računalnikov mi ni jasno, zakaj daš v dvd predvajalnik (ki služi SAMO predvajanju DVD-jev) DVD in nato z meniji poiščeš kaj bi gledal, seveda kvaliteta za posrat se. Nebom zdej tle piratstvo podpiru, ampak to se nadaljuje v Blueray obliki! Totalno nepraktično! "Moj DVD pa ne podpira tega. Moj pa. Moj ma pa tok in tok diska. Moj ma pa USB priključek."

In to v dobi, ko lahko PC spremenimo skoraj v karkoli. Bljak

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

kixs ::

Vcasih sem kar dosti pekel. Zdaj pa ze kaksno leto skoraj nic. Se je pa drasticno povecala kapaciteta mojih diskov. Od okoli 1.5TB pred dobrim letom, na okoli 5.5TB. Seveda me ne vprasat koliko od teh podatkov je sploh "pametnih" ;((

c0dehunter ::

Jaz že sedaj uporabljam samo USB ključke (16GB in 8GB) in preteklo je že kar nekaj časa odkar sem zadnjič uporabljal CD ali DVD. IMHO bodo vsi optični mediji kmalu postali preteklost, tako kot so danes diskete. Zamenjali jih bodo USB klučki, zunanji mini trdi diski in SD kartice.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

war-dog ::

war-dog: in ki kupujejo legalno glasbo? Ki hočejo kvaliteto in ne 128kbps mp3?

boš presenečen, da jim pečem ponavadi slike in filme s kakšnih dogodkov...
Object reference not set to an instance of an object.

InXs ::

Se spominjam leta 1995 ko smo trije prijatelji prišli na idejo, da bi kupili CD pekač, ki je stal takrat v Nemčiji naših 150.000 SIT seveda smo dali vsak 50.000 SIT in šli ponj. Za tiste čase si bil legenda če si ga imel, se spominjam ko sem za en CD plačal preko takratnih 650 SIT bili so komaj 650MB. Sicer za tiste čase si spravil nanj ogromno, takrat je skoraj vsak imel Trdi disk velik 1.2GB!? Potem pa je s časom hitro se vse začelo ceniti CDji so rasli do 900MB nato je prišel DVD 4.7GB sedaj je že ta premajhen nato je prišel Dual layer DVD 8.5GB sedaj pa še Blue Ray cca 20GB. Danes že dobiš DVD RW za ušivih 15-25 EUR.
Pred leti sem zanj plačal nekaj čez 30.000 SIT. Moj prvi USB ključek je bil velik 256 MB zanj sem dal 10.000 SIT. Da ne govorim kaj danes dobiš za ta denar.
Smisla namreč ne vidim več... jaz sem zadovoljen z 1.5TB diskom in hranim tisto kar mi je drago.

Vse je bedarija po toliko letih imam miljardo cdjev tisoče dvdjev in vse je še samo za privezat na brajde, da odganja škorce. Edino za Sony-je so mi takrat dali garancijo 50 let na obstojnost zapisa.... larifari.
Experience the Best of the Digital Age

PrimozR ::

Da je prihodnost v prenašanju na zahtevo je ugotovil tudi Microsoft, ki je napovedal takšno možnost nakupa iger. Plačilo se bo opravilo s kreditno kartico, sama igra pa bo prenešena na vgrajeni trdi disk Xboxa in od tam tudi zagnana.


A ni Xbox Live storitev nekaj podobnega? Oz. Sonyjev PS-Store? Ker Nintendo že kar nekaj časa dokaj uspešno laufa svoj Wii-Shop kanal (predvsem starejše igre in WiiWare).

Xbox Live je AFAIK namenjen demom oz. takim bolj Indie špilom. Po novem boš on demand lahko dobil katerikoli špil. Recimo tudi Forzo 3.

Aja, sej, piratstvo pomaga pri odf**avanju optičnih pogonov, a vseeno, DVD-RW pogon uporabljam le za eno stvar. Kupil sem si DVD-RW medij in nanj potem zapečem tisto verzijo Windowsev (oz. Linuxa), ki jo potrebujem. Brez milijona odpadnih medijev, latest SP integriran, itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

BaToCarx ::

Imam še ene 100 Verbatim dvdjev pa se mi ne da pect.. sm raje disk kupu.. tko da.

3furious ::

Pred parimi dnevi sem zasledil novico o Bluray predvajalniku za 100$, na hitrco pa sem našel Samsungov predvajalnik v Evropi za 149€.
Drugače pa vidim prihodnost v tem, da bodo vsebine (filmi, igre) tako hitro prenosljive, da sploh ne bom potreboval velikega diska. Predpogoj za to pa je seveda optično omrežje (ali LTE;), ki pa še kar nekaj let ne bo na voljo povsod. V tem času pa ima Bluray še možnost, da se bolj razširi.
In the age of information, ignorance is a choice.

jlpktnst ::

Hja, problemi so tako ali drugače... največji problem optičnih medijev je pa itak neobstojnost. Še v primerjavi s krhkimi trdimi diski.

Ubistvu ni nekega zelo obstojnega medija za splošno rabo. Kapitalizem pač. Se ne splača.

Berserker ::

Kaj obstaja možnost da bo novi xbox imel blurey predvajalnik ?

PARTyZAN ::

Jaz kupujem optične medije na približno 2-3 leta, ko mi jih zmanjka zaradi moje navade preizkušanja Linux distribucij :).

Vse ostalo so nadomestili flash drivi in prenosni diski.

KandazaR ::

Kaj obstaja možnost da bo novi xbox imel blurey predvajalnik ?


Zelo majhna oz. nikakršna.

Matev ::

žalostno je da se dvd-ja brez specialnega programa sploh ne da zapeči

cd si enostvno zapekel tako da se nesel datoteko nanj...

dvd se tako zapeče zgolj na mac OS-u, ki je očitno svetlobna leta pred xp-ji

dzinks63 ::

žalostno je da se dvd-ja brez specialnega programa sploh ne da zapeči

cd si enostvno zapekel tako da se nesel datoteko nanj...


Win7 to omogoča, sem pravkar preveril in dela ok.

Beernarrd ::

na linuxu tudi.

Matev ::

win7

ja dolgo časa so potrebovali

ampak saj win7 sploh še ni zunaj

žalostno

techfreak :) ::

Meni Vista brez težav peče DVDje ... nevem kje je pri vas problem.

mgermo ::

Na Visti posnameš brez problema.

Matev ::

pa kdo sploh uporablja visto

naspisal sem za xp-je

jaz na xp-jih zadeve ne morem zapeči brez nerota ali česa podobnega

na macOS-u pa zadeva lufa, kot da bi cd peku
simpl ko pasulj

techfreak :) ::

Mac OS Leopard ... 2007
Windows XP ... 2002

Razumeš? 5 letna razlika. Kdo je v 2002 sploh imel DVD pekač? Niti DVD predvajalnik na PCju ni bil nekaj samoumevnega.

Matev ::

jaz sem imel dvd pekač tisti hip ko sem kupil računalnik z xp-ji

sp3 je že zunaj pa še vedno ni podpore

Matev ::

Mac OS Leopard ... 2007


heh

na macih šem že mnogo časa pred letom 2007 pekel dvd-je tako da sem jih nesel na ikonco dvd-ja
že pred leopard verzijo

techfreak :) ::

Leta 2002 Maci niti niso imeli vgrajenih DVD predvajalnikov.

Matev ::

Leta 2002 Maci niti niso imeli vgrajenih DVD predvajalnikov.

na mac OS-u si lahko pekel dvd-je (ko so dvd pekače vgrajevali v sisteme) brez uporabe dodatnih programov

medtem ko jih v winsih (kljub dvd pekaču)do prihoda viste nisi mogel

je zdaj dosti jasno DejanL15?

ali še vedno ni?

Matev ::

http://www.macobserver.com/tmo/article/...

drive owners will be able to use their drives to burn data from the Finder.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

techfreak :) ::

Windows ne izhaja vsako leto. Mac OS pa.

Matev ::

pa kaj ti je dejanl15

se rad kregaš?

...

techfreak :) ::

Ne, samo hočem ti dokazati, da Apple izdaja OS vsako leto in lahko vključi podporo za najnovejšo strojno opremo. Windows pa izhaja na prb. 2 - 5 let in moraš pač počakati na novo verzijo.

Če pa te tako moti to v Windowsu, zakaj pa potem ne uporabljaš Maca?

Matev ::

zakaj pa v kak sp niso mogli vgraditi te podpore?

techfreak :) ::

Pa uporabi Mac, če ti Windows dela težave. In zamenjaj Windows XP za kaj novejšega.

Matev ::

Če pa te tako moti to v Windowsu, zakaj pa potem ne uporabljaš Maca?


dvd-je se prenehal uporabljati tudi zaradi tega ker sem si moral vinse vsaki dve leti nanovo nalagati in se mi enostavno ni ljubilo instalirati nerota
enkrat sem z nerom fasal še celo namizje enih dodatnih programčkov - od predvajalnikov da svegaisvašta

sedaj uporabljam usb ključke in je stvar rešena

če pa želim zapeči kaj pa zapečem cd na pc-ju oziroma grem in zapečem dvd na službenem macu

Matev ::

marsikdo pa te možnosti 8zapeči na macu brez problemov) nima
in je uporabo usb ključkov sprejel z odprtimi rokami

techfreak :) ::

Če te pa Nero moti (njegova cena, velikost, dodatki, ...) pa uporabi CDBurnerXP.

Sploh pa optični mediji so vedno manj popularni ... še malo pa ne bodo v uporabi.

Matev ::

za peko dvd-jev uporabljam macOS in sem izven vseh težav

sicer pa USB ključek in je zadeva rešena

Matev ::

sicer pa dejanl15
se mi zdi da nisi ravno dojel moje pripombe na nezmožnost xpjev

pripomba je bila da xp-ji kljub vsem letom razvoja še vedno ne podpiralo nekaj tako enostavnega kot peka dvd-ja iz sistema

nihče ni rekel da uporanik nima druge alternative...

vedno obstaja kakšna pot okoli

nekateri kot so napisali zgoraj uporabljajo visto ali linuks

dvd-ji bodo očitno zatonili še preden bodo docela podprt

...

kaj pa BDR ??? je to podprto v visti?
za mace ne vem - me tudi ne zanima če sem iskren

ampak win7 al ivista - ali podpirata peko BDR jev iz samega sistema?

Matev ::

evo
26.maj 2009
ima vista z sp2 tudi to možnost


Vista SP2 Adds Blu-ray Support
Posted May 26, 2009 09:29 AM by Josh Dreuth
Blu-ray Disc Microsoft has publicly released Vista Service Pack 2 as a stand-alone download today, with an inclusion to Windows Update expected within the next few weeks. The big news for owners of the PC-kind is a new feature which allows those users with Blu-ray Disc drives to burn directly to the disc using Windows Explorer.
While Windows DVD Maker still lacks support, you will be able to format the high definition media via Explorer, as well as drag-and-drop and delete files from the discs.


kar se mene tiče je to kul


naj zdaj še sp4 za xp naredijo in podprejo peko dvd-jev ... če jih sploh še kdo potrebuje

PrimozR ::

Pa geez no, kaj se usajaš. o ne, pri XPjih ne moreš direktno zapeči DVDja. Saj pečem redko, a nikoli nisem pekel z uporabi explorerja, ne CDjev ne DVDjev. Zna Win Explorer sploh zapeči ISO sliko tko, da ni pač .iso na DVDju? Sicer pa glede na to da je XP že v extended support obdobju, SP4 ne bo. Nikoli.

techfreak :) ::

pripomba je bila da xp-ji kljub vsem letom razvoja še vedno ne podpiralo nekaj tako enostavnega kot peka dvd-ja iz sistema

Za XPje so nehali razvijati ... razen kakšnih zelo kritičnih popravkov, pa teh tako ni veliko.

Primerjaj OSa, ki sta bila narejena v podobnem času.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova anketa: je DVD/Blu ray enota (že) odveč? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostalo
10026333 (23805) kuglvinkl
»

Zaton optičnih medijev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
558093 (6354) ABX
»

Kam so šli vsi Blu-Rayi? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
549369 (6986) kuglvinkl
»

HD DVD je mritev

Oddelek: Zvok in slika
192470 (1650) SasoS
»

Blu-ray FTW: Warner opustil podporo HD DVD formatu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
12515230 (11198) SmeskoSnezak

Več podobnih tem