»

MPlayer sedaj podpira večino HD-DVD in Blu-Ray kodekov

Slo-Tech - MPlayer, priljubljeni odprto-kodni predvajalnik video posnetkov, je objavil da trenutni razvojni različici že podpira večino HD-DVD in Blu-Ray kodekov. Kljub temu pa trenutno, brez patcha ni še možno predvajati le-teh v MPlayerju. Na spletu so se pojavila tudi že navodila za (legalno) rippanje Blu-Ray v Linuxu.

Več o predvajanju Blu-Ray v MPlayer, lahko zveste na njihovi strani.



Se nam obeta vojna odprto-kodnih predvajalnikov?

6 komentarjev

Zaton optičnih medijev

TG Daily - Po mnenju analitikov se čas optičnih medijev izteka. Svoje mnenje bazirajo na raziskavi Nielsen VideoScan First Alert, ki je pokazala, da je prodaja DVDjev dosegla svoj vrhunec in v zadnjem letu upadla za 13 %, medtem ko je prodaja Blu-ray ploščkov narasla za 120 %. A problem je v veliki razliki v številu prodanih medijev, saj se je prodalo kar šestkrat več DVDjev kot Blu-ray medijev, kar pomeni, da slednji ni pokril izgube DVDjev. Dodaten problem za Blu-ray je cena, saj je film dražji za 5 do 10 $ od enakega naslova v DVD obliki, obenem pa je bila v prvi četrtini letos povprečna cena samostojnega predvajalnika 263 $. Po mnenju analitikov bi morala biti slednja v okolici 100 $ da bi bil Blu-ray v času recesije uspešen.

V drugi raziskavi, ki jo je opravil Harris Interactive, kar 11 % ljudi odgovarja, da imajo doma HD-DVD predvajalnik, ki je, mimogrede, mrtev standard, a si istočasno Blu-ray predvajalnik lasti le 7 % anketirancev. Stanje je še slabše v svetu računalnikov, saj je...

55 komentarjev

Blu-ray bo dovolil kopiranje

bit-tech.net - Zaradi stalnih pritožb uporabnikov nad ostrim DRMjem, ki jim pusti komaj kake pravice in piratstvo naredi še toliko bolj privlačno, so se ustvarjalci standarda Blu-ray odločili, da bodo v reviziji, ki bo v veljavo stopila v prvi četrtini leta 2010, dovolili enkratno kopiranje medija. Lastniki Blu-ray zapisovalcev si bodo tako lahko naredili praktično enak (varnostni) duplikat, ostali pa bodo kopijo lahko shranili na DVDje oz. uporabili funkcijo za izvoz, ki bo vsebino prekodirala v z Windows Media Player kompatibilen format (po vsej verjetnosti torej WMV), katerakoli izbira pa bo obdržala izvorno, HD ločljivost.

Funkcija kopiranja naj bi bila del večine Blu-ray izidov že v drugi polovici leta 2010, ker pa Apple ni odgovoril na povabilo konzorcija, funkcij ne bosta podpirala niti iPod, niti AppleTV. Po besedah bit-techovcev je to morda idealna priložnost za Microsoft in njegov Zune ter z njim povezane servise.

22 komentarjev

Warner zamenjuje HD DVD ploščke za Blu-ray

X-Bit Labs - Nekaj časa se je bila bitka za naslednika DVD-jev na področju distribucije filmov med standardoma HD DVD in Blu-ray, lani pa so se proizvajalci in producenti vendarle zedinili. Zmagovalec je postal Blu-ray, medtem ko je na smetišče zgodovine odšel HD DVD. Bržkone ključni preobrat je bil spreobrnitev Warnerja, ki je lanskega januarja ukinil podporo za HD DVD, kmalu pa je Toshiba prenehala izdelovati predvajalnike.

Precej uporabnikov je v obdobju interegnuma kupilo napačne ploščke, ki imajo danes skoraj nično podporo. Da bi pokazal, da mu je mar za kupce, je Warner napovedal, da bo vsem kupcev njihovih filmov v formatu HD DVD te zamenjal za iste naslove na Blu-rayu. Zamenjal niti ni pravi izraz, saj bodo stare ploščke obdržali, povrhu pa dobili še nove. Program Red2Blu je žal omejen le na Američane in ni povsem brezplačen, saj stane slabih pet dolarjev za vsako zamenjano zgoščenko in še sedem dolarjev za poštnino. Kljub vsemu lepa gesta.

15 komentarjev

Poenostavljeno licenciranje za Blu-ray

TG Daily - Panasonic, Philips in Sony so objavili, da bodo nekoliko poenostavili licenciranje za Blu-ray. V želji, da bi pospešili prehod na nov standard, bodo ustanovili novo podjetje s sedežem v ZDA in podružnicami v Aziji, Evropi in Južni Ameriki, ki bo vodilo nov program licenciranja. To je šele začetek, saj bodo k sodelovanju povabili tudi druge lastnike ključnih patentov za Blu-ray, DVD-je in CD-je, s čimer želijo poenostaviti ves postopek in omgočiti izvedbo vsega na enem mestu.

Cene bodo še vedno kar visoke. Podjetje bo računalo 9,50 dolarjev za vsak predvajalnik Blu-ray, 14,50 dolarjev za zapisovalnike, 0,11 dolarja za zgolj berljive medije, 0,12 dolarja za zapisljive medije in 0,15 dolarja za prepisljive medije. Kljub temu bodo, tako pravijo, cene za 40 odstotkov nižje od tega, kar je treba odšteti danes. Z malo matematike in podatki, da je bilo lani prodanih 2,4 milijona predvajalnikov, letos pa jih načrtujejo še dvakrat več, ugotovimo, da bodo zaslužili kar nekaj milijonov.

1 komentar

Letos pričakovanih 100 milijonov prodanih Blu-rayev

X-Bit Labs - Po lanskem zaključku vojne med formatoma HD DVD in Blu-ray, ki jo je dobil slednji, letos analitiki pričakujejo, da se bo prodalo 100 milijonov modrih zgoščenk (pa smo mimogrede poslovenili Blu-ray). Lani so jih v ZDA prodali 24 milijonov, kar je 320 odstotkov več kot leto prej, podoben trend pa načrtujejo tudi za letos. Če se bodo napovedi uresničile, bodo samo na severnoameriškem trgu prodali 80 milijonov enot, po celem setu pa več kot sto milijonov. Evropejci smo bili lani nekoliko bolj zadržani, saj smo nabavili le devet milijonov Blu-rayev, Japonci pa tri milijone. Skupno se je prodalo 36 milijonov tovrstnih ploščkov.

Sony, ki je v PlayStation 3 vgradil bralnik Blu-ray, je lani prodal 21,3 milijona naprav. Nanj odpade največji delež bralnikov na svetu, saj so preostali proizvajalci prodali le dobre štiri milijone naprav. Skupno naj bi bilo tako v svetu več kot 25 milijonov naprav, ki zmorejo prebrati Blu-ray. To pomeni, da bi moral vsak lastnik v povprečju kupiti štiri filme,...

13 komentarjev

Prodaja Blu-rayev zrasla, DVD-ji daleč spredaj

TG Daily - Andy Parsons, predsednik Blu-ray Disc Association, je dejal, da je bilo leto 2008 prelomno za standard Blu-ray, saj da se je prodaja Blu-rayev početverila. Lani so prodali 10,7 milijona predvajalnikov v ZDA, kar je boljše od predvajalnikov DVD, katerih so v prvih treh letih po uvedbi prodali zgolj 5,4 milijona. Levji delež seveda zavzema Sonyjev PlayStation 3, brez katerih bi bila številka konkretno nižja -- 4,7 milijona.

Na področju filmov Blu-ray napreduje, saj so v zadnjem četrtletju preteklega leta prodali 28,6 milijona filmov, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju leto poprej. Najbolj priljubljen film je bil Dark Knight. Priznati je treba, da so DVD-ji še vedno bliže kupcem, saj so prodajalci z DVD-ji lani zaslužili 21,6 milijarde dolarjev z Blu-rayi pa zgolj 750 milijonov dolarjev.

42 komentarjev

Xbox 360 ne potrebuje Blu-raya

X-Bit Labs - Microsoft še vedno vztraja, da bo Xbox 360 povsem dobro shajal brez Blu-raya, poroča X-Bit Labs. Čeprav so se na spletu pojavila namigovanja, da naj bi Microsoft kmalu izdal eksterni pogon Blu-ray za svojo konzolo, so pri redmondskem velikanu te navedbe zavrnili. Konkurent PlayStation 3 se razume na Blu-raye in zmore predvajati filme z njih, Microsoft pa pravi, da to ni funkcionalnost, za katero bi prejeli goro zahtev, naj jo uvedejo. Robert J. Bach, ki je pri Microsoftu zadolžen za oddelek zabavne naprave, dodaja, da od proizvajalcev iger ne nameravajo zahtevati izdajanja iger na Blu-rayu, ker bi s tem onemogočili njihovo uporabo na 28 milijonih Xbox, ki so že prodani, medtem ko bo za druge zmožnosti (filmi) omrežje Xbox Live zadostovalo. Spomnimo, da je Microsoft sicer že podprl HD DVD, a so jim standard žalostno ukinili in nadomestili z Blu-Rayem.

33 komentarjev

Križanec med Blu-Ray in DVD

Overclockers Australia - Japonsko podjetje Pony Canyon je objavilo, da je uspešno izdelalo hibridni plošček s filmom, ki igra tako v predvajalnikih Blu-Ray kot tudi navadnih DVD-jih. Na Japonskem ga bodo izdali februarja, z njim pa bodo poskušali pospešiti prehod na Blu-Ray. Nekdanji konkurent Blu-Rayu HD DVD je to veščino sicer obvladal že od začetka, a kaj ko so vodilni možje odločili, da bo standard postal Blu-Ray.

Tehnologija, ki so jo uporabili za izdelavo zgoščenke, ni nova iznajdba, saj jo je JVC razvil že leta 2005. Na vrhu medija je enoslojna plast, ki jo bere modri laser Blu-Ray in shrani 25 GB podatkov. Ker je vmes polprepustni film, ki odbija modro in prepušča rdečo, lahko starejši...

17 komentarjev

Test Benq DVP1648A 16x DVD-ROM pogona

CDRLabs - Podjetje Benq je najverjetneje večini vas prava neznanka, zato naj takoj povem, da ga je ustanovilo podjetje Acer Communication & Multimedia, a je zadeva čisto ločena od ostale Acer proizvodnje. Pogon se po obliki zgleduje po novem Pioneerjevem DVD-118, njegove hitrosti pa so 16x za DVD ploščke ter 48x za ostale CD ploščke. Žal pa boste pogrešali nekaj stvari, med drugim tudi digitalni audio izhod. Je zadeva vredna svoje cene, ki v čezlužju znaša približno $60? Prepričajte se sami. Klik!

0 komentarjev