Forum » Šola » Statistika seminarska
Statistika seminarska
black ice ::
Pri matematiki delam seminarsko v zvezi s statistiko. Primer na katerem jo bom naredil sem si že izbral, vendar se mi zatakne pri opredelitvi populacije, statistične enote in statistične spremenljivke/podatka.
Definicije:
Populacija - množica, ki jo statistično proučujemo. Natanko določena množica živih bitij, predmetov, dogodkov ipd., ki jih v izbrani situaciji preučujemo. Posamezni elementi populacije se imenujejo statistične enote.
Statistični znak / podatek / spremenljivka - vrednost ali lastnost statistične enote, ki jo proučujemo. Statistični podatki so lahko številski, celoštevilski in zvezni (opisni, atributivni).
Primer, ki sem si ga izbral je potres v Posočju leta ˙98. Kot statistični podatek / spremenljivko bi uporabil izplačilo povzročene škode posameznikom s strani zavarovalnice. Zatakne se mi pri populaciji in pri statistični enoti.
So torej populacija vsi oškodovanci skupaj in statistične enote posamezniki (družine) ali je populacija dogodek (potres) in statistična enota oškodovanci?
Definicije:
Populacija - množica, ki jo statistično proučujemo. Natanko določena množica živih bitij, predmetov, dogodkov ipd., ki jih v izbrani situaciji preučujemo. Posamezni elementi populacije se imenujejo statistične enote.
Statistični znak / podatek / spremenljivka - vrednost ali lastnost statistične enote, ki jo proučujemo. Statistični podatki so lahko številski, celoštevilski in zvezni (opisni, atributivni).
Primer, ki sem si ga izbral je potres v Posočju leta ˙98. Kot statistični podatek / spremenljivko bi uporabil izplačilo povzročene škode posameznikom s strani zavarovalnice. Zatakne se mi pri populaciji in pri statistični enoti.
So torej populacija vsi oškodovanci skupaj in statistične enote posamezniki (družine) ali je populacija dogodek (potres) in statistična enota oškodovanci?
ravsek ::
Mnozicni pojav je oškodovanec.
Opredeljujoci pogoji: krajevni: Posočje
časovni: interval, med katerim se je zgodil potres in pa med izplacili odskodnine (ker najbrz niso bile vse izplacane na en dan)
stvarni: oskodovanec pri potresu
Populacija: oškodovanci zaradi potresa v Posočju, v obdobju med potresom in izplacilom odskodnin
Statistična enota: en oškodovanec (vse naprej isto kot pri populaciji)
Spremenljivka: višina odškodnine (številska; zvezna; razmernostna)
Se ravno učim statistiko za izpit v sredo, hehe
Opredeljujoci pogoji: krajevni: Posočje
časovni: interval, med katerim se je zgodil potres in pa med izplacili odskodnine (ker najbrz niso bile vse izplacane na en dan)
stvarni: oskodovanec pri potresu
Populacija: oškodovanci zaradi potresa v Posočju, v obdobju med potresom in izplacilom odskodnin
Statistična enota: en oškodovanec (vse naprej isto kot pri populaciji)
Spremenljivka: višina odškodnine (številska; zvezna; razmernostna)
Se ravno učim statistiko za izpit v sredo, hehe
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Rusilni potres v Sloveniji (strani: 1 2 3 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 15408 (9643) | ABX |
» | Potek raziskave o odnosu do spletnega oglaševanja na Slo-Techu (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Obvestila | 8551 (7125) | poweroff |
» | Katastrofa v Aziji! (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 17476 (11874) | Thomas |
» | POTRES!Oddelek: Loža | 3454 (2288) | Pyr0Beast |