» »

[Vse o DSLR]

[Vse o DSLR]

Temo vidijo: vsi
««
43 / 93
»»

no comment ::

Če najdeš 3 take, da jih človek POGLEDA, si glavni!

Winogrand je imel ratio 1:miljon ;)

Okapi ::

Ravno sem hotel reči - ena res dobra bi bil dosežek. 1 do 5 uporabnih bi bilo dovolj, če bi delal za kakšno revijo, kot sem včasih za Stop (ena ali največ dve, če je šlo samo za krajšo oceno, 3 do 5 fotk, če je šlo za reportažo s kakšnega večjega koncerta).

Zdaj sem slikal za "svojo dušo", se igral z zumom in osvetlitvami ...

Super Sonic ::

Ja, fotografija se spreminja. Če bi jih recimo v 18. stoletju spraševal če lahko dostavjo 36 posnetkov iz enega zabavnega dogodka bi verjetno na glavo popadal, ker se tega ne slika, pod drugo pa niti ni tehnologije ni bilo za to. Jaz osebno ta razvoj aparatov ne vidim kot nekaj slabega, se pa morda za marsikoga to razvija v napačno smer.

Dans pač vladajo številke, bolj kot kvaliteta slik in to je v tržni fotografiji treba sprejet (kdaj sedaj kdo zase fotografira in kaj je res dobro so jasno druge debate).

Zadnjič sem se v živo na lastne oči prepričal, ko je dokaj znan fotograf na tej strani alp, stranki oddal preko 6000 fotografij iz poroke. S tem, da se je poroka začela ob 16:00 in končala ob 03:00 ponoči. Bolj, ko sem se posvečal fotkam, ki jih je naredil (korektno, nimam kaj rečt), bolj mi je postajalo jasno, da se je način fotografije pri porokah pomaknil še naprej. Včasih so ljudje imel eno poročno fotografijo, nato 10, kasneje 36, malo zatem 72 pa tja do 144, par let nazaj po 1000, danes jih imajo pa 6000.

Kar pa samo fotografijo pripelje že zelo blizu filma.

Namreč med pregledovanjem fotografij bi najrajš vzel kokice in kokakolo, pa si naredil ene dve uri dolg slide šov. Sem pa iskreno na glas priznal, da bi rajši gledal film potemtakem.

In pri tem dogodkih je dans točno tko: našteplat je treba +2000 slik, da ima, tisti, ki denar da, občutek, da si delal.

Zakaj bi pa iz užitka držal tak sadomazo - ni logično ;)
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Če že moraš biti na poroki, in po možnosti do konca ostati trezen, pač pritiskaš na sprožilec, kaj bi pa drugega tam počel? Na koncertu sem pa pač slikal - meni se to zdi bolj zabavno, kot če bi samo stal, gledal in poslušal. Lahko bi dve uri tudi video snemal, ampak sam z eno kamero kaj pametnega itak ne moreš narediti, in urejanje videa vzame veliko več časa, kot pregledovanje fotk.

Se pa dejansko stvari premikajo v smer, da boš na dogodkih pravzaprav ves čas snemal video, potem pa izbral nekaj fotk za objavo. Že zdaj recimo lahko z nekaterimi fotoaparati snemaš 4K video (8 megapik velike fotke) - aparat ves čas snema (v začasni pomnilnik), ko pritisneš na sprožilec, shrani prejšnjo sekundo posnetka in nato shranjuje, dokler ne spustiš sprožilca. Če imaš fotoaparat usmerjen v pravo smer, ne moreš zamuditi ničesar. Še malo, in bo to mogoče početi pri polni ločljivosti.

bluefish ::

Vsakršna kreativnost bo pa izginila. Že pri tistih famoznih 6000 fotkah je kvaliteta vprašljiva. Sicer OK, nekega presežka pri kadriranju vseh prisotnih ne more biti.

Saj kadriraš še vedno lahko popolnoma enako, kot si včasih, ko si na koncertu poslikal 3 filme (če se zadeve lotiš s fotkami v mislih, ne videa).

Kreativnost in "oko" se pokaže pred in po pritisku na sprožilec. Tu se pa ni nič spremenilo v zadnjih 100 letih.

6000 slik samo pomeni, da človek nima pojma kaj želi pokazat (oz. ima stranke, ki nimajo pojma kaj želijo).

Zgodovina sprememb…

dottor ::

Naj omenim da bom slikal od ~11ih zjutraj do ~11 zvečer, da bo nekaj 100 cosplayerjev + koncert + spremljevalni program. In če ti da organizator akreditacijo (sploh če ti to uspe v italiji, ki niti ne vejo kje Slovenija je) pričakuje kar se da največ pokritosti. Pa dogaja se na 500 tisoč kvadratnih metrov velikem parku. V 12ih urah, nekaj tisoč slik nekaj, 100 ljudi + koncert niti ni tako dosti :)

Aja pa v Italiji je cosplay na precej višjem nivoju (kot pri nas, ki je še v povojih) in pridejo cosplayerji na take evente iskat fotografije za portfolio in lastno promocijo... zato od teh nekaj tisoč slik bo vsaj 1000 tudi objavljenih, da si bo lahko folk pobral sliko (z mojim ličnim watermarkom in taggom), kar nardi še nekaj reklame meni. Pač itak od vsakega cosplayerja nardit recimo 5-6-7 slik in pol izbereš eno ali dve najboljši, pomnožiš to z nekaj 100 in dobiš kar veliko število slik. Pol je še koncert ki prinese 200-300+ slik in še kej zraven pa si hitro na 3000-4000 slik za en tak event.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dottor ()

no comment je izjavil:

Kreativnost in "oko" se pokaže pred in po pritisku na sprožilec. Tu se pa ni nič spremenilo v zadnjih 100 letih.

6000 slik samo pomeni, da človek nima pojma kaj želi pokazat (oz. ima stranke, ki nimajo pojma kaj želijo).
To je pač stvar dogovora - kdo je "urednik" in kaj storiti s posnetim (in plačanim) materialom. Fotograf lahko da ves material stranki, lahko pred tem sam izloči in izbriše tisto, kar se mu zdi, da drugi ne smejo videti (ker kakovost ni ustrezna), ali pa naredi tudi končni izbor, natisne fotke, naredi fotoknjigo, dia-predstavo ... Število fotk načeloma ne vpliva na samo kakovost končnega izdelka.

Pravijo, da je razlika med dobrim in povprečnim ali slabim fotografom samo v tem, da dober fotograf slabih fotk ne kaže drugim.;)

nofaith ::

Imam nekaj izkušenj s slikanjem porok. In v poroki recimo nastane okoli 20 res dobrih fotk (kompozicija, igra svetlobe, motiv, kakšno eksperimentiranje), ki so res dobre kreativne in čarobne. Te slike grejo potem tudi v knjigo če jo stranka naroči. Potem pa je tu še rutina. Prvi poljub prstani itd itd. Tudi te slike so dobre vendar so zelo težko kreativne ker so pač kliše, vsi pa jih hočejo imet. Jih pa pač nanese kar nekaj (500). Teh 500 se uglavnem obdeluje s preseti ker jih je enostavno preveč da bi se z usako posebaj j*b*.
Na poroki pa s sestro narediva ca. 2000-3000 fotk. Okoli 500 jih je dobrih (6000 je čez glavo preveč IMO) in nevem zakaj bi teh 500 fotk pač šparal na disku če jih lahko pač (pro)daš stranki.
V prostem in neprostem času tehnološki entuziast.

Ja, če nekdo pri tebi naroči 5000 fotografij, moraš pričakovati, da bo honorar VELIKO manjši kot pa če te najame za 5 fotografij po tvojem izboru. V prvem primeru ti jasno pove, da od tebe ne pričakuje kaj več od sposobnosti pripeljat se na lokacijo dogodka.

In da ti ne zmanjka baterije! ;)

nofaith ::

Teh 6k fotografji se mi res ekstremno zdi. Za 11 ur je to ca 500 slik na uro. To je res nova meja neumnosti. Definicija blaznosti, slikaš eno in isto stvar večkrat in pričakuješ drugačen izid.
V prostem in neprostem času tehnološki entuziast.

Industrializacija nečesa, kar naj bi bila umetnost. Nekje na ravni delavca za tekočim trakom.

Super Sonic ::

Čar fotografije je tudi to, da je lahko "karkoli". Že po sami "naravi" poznamo zvrsti fotografije kot so modna, športna, podvodna, ulična, poročna in da ne naštevam naprej, skratka te zvrsti fotografije so med seboj tako različne, da "zahtevajo" različne nastavitve, postprodukcijo, tudi aparate in med seboj niso kej dost sorodne. Iz tega lahko nekdo naredi umetnost, nekdo drug pa izdelek za masovno prodajo.

In v teh časih je fotografija postala zelooo širok pojem, ki pomeni za nekoga "umetnost", za nekoga 6000 fotk, ki jih proda za jurja, nekdo jih 300 za 50€, nekdo 1 za miljon, tazadnji pa fotografira zastonj in je**** vse v glavo. Tanajboljši del je pa, da stranka pove kaj je dobro in da dve stranki nista enaki. Včasih je bila kompozicija pomembna, danes, generalno, to zanima samo še fotke za natečaj. Nazadnje, ko sem prodajal svoje znanje o kompoziciji so se mi smejali na poroki; koga to zares briga? Ne rečem, pride tudi kakšna taka stranka, ampak je redko (pa ne me jemat kot relevanten vir).

Torej iz vse te žlobudre, če se distanciraš od nje, nastane en velik prazen irelevanten nič, da ne rečem kaj drugega.

Potem se pač sfokusiraš na tisto, kar ti fotografija pomeni. Osebno.

Se je pa ritem (predvsem tule krivim Nikon, Canon in Sony) bruhanja teh novih aparatov tako pospešil, da je groza. Po svoje je to OK (recimo, da nekdo ki hoče zbijat ceno ne more sledit tempu novosti, če dela zastonj in nima doma banke), ampak načeloma so pa stvari postale blazne. Malo delam tudi v športnih fotografskih vodah in ko gledaš vse tiste opreme, laptope in hitrosti kdaj je fotka naložena (recimo za nogometno tekmo so prve fotke pri urednikih že v 10minutah začetka tekme)... To je norost. Laufajo kartice, wifiji, aparati zbruhajo tistih 14 slik na sekundo... Mislim, da je čist zadnja stvar na svetu kako fotka zgleda in v resnici so skoraj vse precej ok, že kar pade v jpgu iz aparata. Seveda, če bi šli po staromodnem kopitu bi bile vse zanič, ampak govorim za današnje čase.

Poročna fotografija se mi zdi pa sploh nora v teh časih. Nekak moraš dogodek dokumentirat (uvod, jedro, zaključek); se pravi rabiš neko vrsto reporterskega znanja - pomešanega z ulično fotografijo, rabiš nekaj opreme in znanja v navezi z modno fotografijo in postprodukcijo (ker na ta dan so vsi blazno lepi) ter, vsaj po lastnih izkušnjah sodeč, nekaj v stilu športne fotografije, ko letijo rafali in potem upaš na kak dober "spray and pray" moment. To je kar (ali pa je zelo) kompleksno. In če se samo postaviš v nek 8 do 14 urni delavnik na terenu, mislim, da je kompozicija spet na čisto zadnjem mestu. Koga to briga, zares.

Vidim pa tudi sam podobno kot Okapi, če govorimo o porokah: čez čas bo to en dolg video iz katerega se bo zvleklo ven nekaj po želji naročnika. Seveda, govorim za glavnino instant porok. Enako pri ostalih zvrsteh, z izjemo ulice, dokumentarne in nekaj ostalih takšnih in drugačnih zvrsti fotografije, kjer se pa stvari rolajo v nekdo tretjo smer.

ps
Mogoče še ena zanimivost iz sveta F1: sem prisostoval pogovoru fotografa, ki je fotografiral F1 dirko po okriljem RedBulla. Vsak fotograf je dobil določeno območje in zadolžitev kaj in kako mora fotografirati. V splošnem je to pomenilo, da vsak fotograf ves čas sedel na istem mestu in cel dan lovil ene in iste kadre. Tale gospodič, ki je razlagal zgodbo je delal v pedoku (območje za garažami) in se je zjutraj priklopil na telefon in cel dan spremal sporočila kaj in koga naj slika s strani naročnika. Zvečer je padel dol kot "cunja". Še bolj moreče volje je bil pa gospodič, ki je fasal slikanje štartno-ciljne zastave. Ta je sedel tam spodaj in cel dan bolj kot ne čakal, da se pomaha s tisto kličevo zastavo.

Spet: nobene svobode, nobenih lastnih idej, nobenih kompozicij, ampak omejen čas in zasledovanje telefona, ter čim hitrejši odziv na zahtevano.

Imamo pa seveda v F1 gospode, ki se gredo umetnost in te fotke lahko prodajo dobro. Pa, btw, pridt v F1 krog fotografa v teh časih je bojda prava nočno mora (lastnih izkušenj tu še ne morem dat ;)) - torej se je treba živalsko trudit, da prideš notr, kjer te potem nekam posadijo in omejijo na maksimum.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

LuiIII ::

Jaz nimam težav s tem, da na delavni dan poslikam 6-12k fotografij. Težava se začne kasneje, ko je potrebno vse te fotografije v pisarni vsebinsko pregledati. Da ne omenjam monotonije kadra,... Seveda fotografiranje v raw odpade in tudi ne bi prineslo bistvene izboljšave rezultata. Tudi pogoji za fotografiranje niso ravno za odmet, a se vse skupaj seveda izplača. No zelo izplača ;-)

Ne menimo se o takih, ki delajo "industrijo". "Kreativci" se pritožujejo kako težak je fotografski kruh, češ da bi že vsak s 10fps aparatom rad bil fotograf.

In potem sami dostavijo 6k slik. Kreativnih!!!, seveda.

PARTyZAN ::

Mogoče dostavi 6k slik, ja. Misliš, da to počne z veseljem? Misliš, da če bi lahko zaslužil dovolj samo s "kreativno fotografijo", da bi to še počel?

Na koncu dneva moraš met kruh na mizi. In stranka ima zadnjo besedo.

Onlyx ::

Sedaj končno menjam svojega Nikona 3200 in sem malo gledal rabljeno 7200ko, vendar se cene (rabljenih!) gibljejo od 700 eur navzgor. Zanima me, če je smotrn nakup recimo preko e-baya ali kje drugje iz tujine, kjer bi za ta denar dobil novega (z garancijo?)?

Gledal sem recimo tukaj: http://www.ebay.com/itm/NEW-Nikon-D7200...

Zakaj take razlike med našimi in njihovimi maloprodajnimi cenami?

nejcek74 ::

Verjetno tudi zaradi nihanja funta, ki je v zadnjem letu padel z 1.4 na 1.2 evra, ker tudi na Idealo ti pokaze najnizjo ceno 900€ (ceprav recimo v svici pa je 820€)
Imas pa za moje pojme manjso varnost potrosnika pri tem nakuu, kot bi jo imel v Sloveniji. Tudi ne razumem kaj naj bi to pomenilo: "We cover 1 year warranty by our side but NOT official warranty in customer's end..." Da sploh ne mores uveljavljati obicajne Nikonove garancije?

fujtajksel ::

nejcek74 je izjavil:

... Tudi ne razumem kaj naj bi to pomenilo: "We cover 1 year warranty by our side but NOT official warranty in customer's end..." Da sploh ne mores uveljavljati obicajne Nikonove garancije?

Sivi trg. Sicer kar se kupcev tiče absolutno legalna zadeva (heck, Nikon tudi seli proizvodnjo na Tajsko ipd kjer jim je ceneje proizvajat). Ampak če se pokvari in neseš na uradni servis in tam zavohajo da je bil preprodan iz drugega tržišča, ga ne bodo hoteli popravit niti če plačaš. Odvisen si od servisa prodajalca. Nikon pa že nekaj časa neodvisnim ne lifra rezervnih delov.

Mogoče poglej za kak rabljen D7000 alpa D7100. Razlike med 7100 in 7200 ne boš opazu razen če slikaš v rafalih in če ti je WiFi must have ;)

LuiIII ::

Zanimivo!
Jaz mirno nosim vso Nikon opremo, ki je vsa 100% kupljena izven Slovenije, servisirat k Beseničarju in ni nikoli niti vprašal po tem kje je bila kupljena.

Kupljena znotraj EU?

Načeloma imajo regijsko garancijo.

RedDrake ::

Sivi trg ponavadi pomeni, da je oprema uradno kupljena v UK, ampak tja pride iz Hong Konga, ker ima UK posebne statuse s svojimi bivšimi kolonijami. Tako se zaobide carina in davek, in je roba kakih 20% cenejša. In za takšno robo EU garancija ne velja (razen če poznaš ljudi).

Onlyx ::

To pomeni, da je kvaliteta izdelave na ebayu, enaka tistim, ki so na nasem trgu?

Jasno.

No ja, ni nujno. Na ebayu najdeš stvari, ki so bile vrnjene v trgovino (se pravi niso čisto nove), pa stvari, ki so bile popravljene in obnovljene, pa ukradene stvari, pa ponarejene stvari (kdor misli, da Kinezi ne ponarejajo določene fotografske opreme, recimo baterij in tudi kakšnih objektivov, se moti) in še marsikaj.

To itak, ampak tu verjetno govorimo o dejanski novi robi.

Tilen88 ::

Lep pozdrav,

kakšen fisheye objektiv predlagate za asp-c dslr. Price/preformance kak samyang ?

seminal ::

Tako je samyang 8mm imam tudi sam :P in je zakon.

Za nikon rabiš? Poglej malo na net če se da kaj rabljenega dobit :P profitiraš kakšnih 100€. Jaz imam canon pa potem preko adapterja na sony e-mount :) in je super

Tko je za nikona.

Tale Samyang 8/3.5 naj bi bil kar dober, zlasti za svoj denar, ima projekcijo blizu stereografski, manj stisne robne dele slike. Nima AF (ki ga tudi ne rabiš zelo), mislim da obstaja čipirana verzija.
Nikkor 10.5/2.8 je zelo opevan, svetlejši, prikladno majhen za okrog nosit, ima AF (ampak samo na šravf).

To že da je nikkor opevan,.. ma pa temu tudi primerno ceno :D

AF sploh ni potreben, nastaviš zaslonko na F8 pa na neko dolžino skalo za af pa je vse ostro :P samo slikaš :) za nikona so čipirane verzije ja kolikor jaz vem.
nikkor 10 je bedarija :D ker 10x al kolkorat je dražji nima nekih prednosti razen pol blende in af ki ga ne rabiš, pa še manj mm ima.

Danes so na Photokini predstavili moj naslednji fotoaparat. 60 slik na sekundo, pri 20 megapikah!

Jaz sem upal da bo sigma predstavla nov 24-70 pa sem ostal malo razočaran :(

Okapi je izjavil:

Danes so na Photokini predstavili moj naslednji fotoaparat. 60 slik na sekundo, pri 20 megapikah!

Za mene je še vedno 10 na teden čist dovolj. Niso pa še predstavili fotoaparata, ki bo prvi delal te slike.

Pa kako je Fuji nategnil Leico... ;)

Janac ::

Okapi je izjavil:

Vrhunsko, po drugi strani pa nič novega glede hand held hi-res moda, senzor je pa verjetno kar iz Pen F pobran, tako da bo šum tam tam kot zdaj?

Tista visoka ločljivost iz roke je bila bolj v fantaziji nekaterih, kot v resničnosti. Če hočeš 8 slik narediti v recimo 1/60 sekunde, bi moral imeti fotoaparat hitrost 480 slik na sekundo.

Ampak že 60 slik na sekundo v polni ločljivosti je hudo. To recimo pomeni, da je ena slika z elektronskim zaklopom narejena v 1/60 sekunde, kar je že skoraj "global shutter".

Procesor je verjetno res predelan tisti iz Pen F - dodali so mu fazno ostrenje. Ampak kar se šuma tiče, sem v bistvu čisto zadovoljen z njim, bolj me zanimajo druge izboljšave.

V bistvu bi pa še najraje videl Pen F Pro. Oblika kot Pen F, vremensko zaščiten in z vso napredno elektroniko. Bil bi nekaj takega kot ultimativana digitalna Leica, za normalno ceno.

Srednjeformatni Fuji pa tudi zgleda dobro. Zanimivo bo videti, kako se bodo profiji, ki imajo sedaj ta boljše Canone in Nikone, odzvali na te čedalje manjše in cenejše brezzrcalne aparate z večjimi tipali. Po mojem je "full format" v težavah - na eni strani imaš manjše aparate, ki so dovolj dobri za praktično vse namene, na drugi strani pa brezzrcalne srednjeformatne, ki niso praktično nič večji od "full frame", a za veliko poklicnih namenov boljši. Samo še večji nabor objektivov jim manjka.

seminal je izjavil:

AF sploh ni potreben, nastaviš zaslonko na F8 pa na neko dolžino skalo za af pa je vse ostro :P samo slikaš :) za nikona so čipirane verzije ja kolikor jaz vem.
nikkor 10 je bedarija :D ker 10x al kolkorat je dražji nima nekih prednosti razen pol blende in af ki ga ne rabiš, pa še manj mm ima.

Samyang it is. Hvala za pomoč.

Da ne odpiram nove teme, ravnokar je poštar prinesel dva potencialno zanimiva foto-dodatka - Olympusovi 1,5 in 0,8x "predleči", oziroma konverterja. Stari zadevi, iz časov fotoaparatov ZRL (Zoom Reflex Lens - zrcalno-refleksni aparati s fiksnim zoomom). Rekli so jim tudi "bridge", premostitveni fotoaparat (ker so bili po zmogljivostih med zrcalno-refleksnimi in žepnimi). Takole je bil videti Olympusov model IS-1000, iz 1990.

Da bi takim aparatom dodatno razširili doseg objektiva, so izdelovali tele- in širokokotne konverterje, ki si jih privil na navoj za filter. In nekaj takih konverterjev je bilo v dobrih starih časih presenetljivo dobrih, v smislu, da niso bistveno poslabšali ostrine in kontrasta. Poleg Olympusovih so recimo na netu precej iskani tudi Nikonovi (verjetno pa tudi Canonovi, samo se nisem toliko poglabljal).

Če privijem tako širokokotno predlečo na 12 mm objektiv (ekv. 24 mm), dobim 10 mm (ekv. 20 mm). Včasih ravno to pogrešam, ko je ribji uč preveč, 12 mm pa premalo.

In če telekonverter privijem na recimo 60 mm makro (ekv. 120 mm), dobim ekvivalent 180 mm, kar zna ravno pri makru priti še kako prav.

Omejitev je velikost navoja za filter - obe predleči imata navoj 49 mm, se pravi jih na večjih objektivih ni mogoče uporabljati (lahko pa jih na manjših).

V glavnem, za 33 evrov, kolikor sem dal za oboje (z malo več potrpežljivosti bi ju bilo mogoče dobiti tudi še malo ceneje, na ebayu je ves čas kar nekaj ponudb), kar zanimivi igrači, ki utegneta kdaj celo čisto prav priti. Sta tudi čisto konkretna kosa steklovine. Predvsem pa poceni razširitev zmogljivosti objektivov, recimo za tiste, ki niso čisto prepričani, a se jim splača kupiti bolj tele- ali širokokoten objektiv, oziroma za tiste, ki bi takšen objektiv potrebovali le redko, in ne potrebujejo kritične kakovosti.

(slikici z neta)

Eh, dej, dej... za 30jevrov pričakujem vsaj 10x zum ;)

Sem bil že večkrat tik na tem, da bi nabavil Fujijevo TCL-X100 predlečo (potem bi si mogoče kdaj sposodil ženin X100), ampak me je dosedaj še vedno srečala pamet prej. Čez 5 let ga verjetno ne bo moč našraufat na nič modernega.

Za 30 EUR pa nimaš kej zgubit...

mile ::

Za podoben denar sem kupil skupaj

https://www.bhphotovideo.com/c/product/...
https://www.bhphotovideo.com/c/product/...

Wide converter je non-stop na moji 14mm(ki postane nato 11mm), super zadeva...Macro bolj ali manj lezi v omari

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mile ()

Za hec sem ravnokar preizkusi eno "frankensteinsko" kombinacijo - običajen telekonverter 1,4x + makro obročki + 60 mm makro objektiv + 1,5x predleča. Rezultat je, vsaj na prvi pogled, videti celo za silo uporaben (nisem pa še pogledal na računalniku, samo na zaslonu fotoaparata).

Ob spodobni delovni razdalji (okoli 5 cm) dobim na 17 mm široko tipalo dobrih 6 mm širok predmet, se pravi je skoraj 3x povečava. Če bi imel "full frame" aparat, bi 6 mm pomenilo 6x povečavo (oziroma razmerje 6:1). To je pa že kar hud makro.

Okapi je izjavil:

Ob spodobni delovni razdalji (okoli 5 cm) dobim na 17 mm široko tipalo dobrih 6 mm širok predmet, se pravi je skoraj 3x povečava. Če bi imel "full frame" aparat, bi 6 mm pomenilo 6x povečavo (oziroma razmerje 6:1). To je pa že kar hud makro.

Ob enakih vseh ostalih pogojih, bi bila na FF senzorju slika do micrometra enako velika kot na m4/3.

Okapi je izjavil:

Za hec sem ravnokar preizkusi eno "frankensteinsko" kombinacijo - običajen telekonverter 1,4x + makro obročki + 60 mm makro objektiv + 1,5x predleča. Rezultat je, vsaj na prvi pogled, videti celo za silo uporaben (nisem pa še pogledal na računalniku, samo na zaslonu fotoaparata).

Za take hece se mi zdi bolj fajn vzet samo en narobe obrnjen manjši širokokotnik, po potrebi na obročkih za več povečave. Precej manj frankenštajnsko za pogledat in se da tudi naokrog nosit. Edino zaslonka je ročna (razen če ima objektiv elektronsko in znaš podaljšek žičk potegnit).

no comment je izjavil:

Okapi je izjavil:

Ob enakih vseh ostalih pogojih, bi bila na FF senzorju slika do micrometra enako velika kot na m4/3.

Ja, ampak bi bila samo na četrtini tipala in bi zato imela precej manjšo ločljivost.

Pravim, da na FF to ni nobena 6x povečava.

101.
««
43 / 93
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov D-SLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8827378 (15643) BigWhale
»

Fotoaparat dober nakup? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6625793 (19845) schurda
»

zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14025885 (20736) schurda

kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
20429011 (25853) bluefish

Več podobnih tem