» »

Linuxov tržni delež dosegel odstotek

1 2
3
4 5

murmur ::

Pro-choice. Uporabljajte sistem, ki vam absolutno ne povzroca tezav pri vsakdanjem delu/zabavi. Uporabljajte Windows. Linux vam niti povohat ni potrebno. Srecno :)

BlueRunner ::

Točno to: svobodna izbira.

Zato ga eni še vedno radi vohljamo, po njemu nekaj vijačimo in ga vsakodnevno uporabljamo :)

Samo to še ne pomeni, da ga moramo za vsako ceno zagovarjati kot rešitev za čisto vsako stvar in vsakega človeka na tem planetu. Morda enkrat, ampak za sedaj še ni tam. Ko pa bo tam, pa ga tudi več ne bo potrebno braniti in zagovarjati.

1% pa je že velik kompliment temu, da gre resno tudi v smeri namizij. Kar pomeni, da se ene stvari že prav delajo.

MrStein ::

Total world domination is proceeding as planned.

:D

Samo me zanima kdaj ta plan vključuje "Linux doseže točko, ko je uporaben za slehernika".
Da do takrat ne zapravljam vsako leto čas z beta testiranjem brez veze.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Poldi112 ::

>Samo me zanima kdaj ta plan vključuje "Linux doseže točko, ko je uporaben za slehernika".

Enako kot ostali - nikoli.

>Koliko delovnega pomnilnika pa imate? Katero verzijo glibc knjižnice imate? Katero verzijo kernela imate?

Sorry, ampak to pa res pišeš bučke. Kaj si pa hotel instalirati da te je vse to vprašalo? Pa še kdaj in na katero distribucijo? Saj ne rečem da je vse sveto preprosto, ampak 90% stvari, ki jih en home user potrebuje, je na linux-u lažje instalirati. Za ostalo pa pač rabiš nekoga z znanjem - enako kot pri win.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

ahac ::

Jaz bom znoru.

Pred pol leta sem inštaliral Ubuntu 8.10 in hotu na net. Ne gre. "You are disconnected."
Potem sem iskal problem... in ugotovu, da nekako ne dobi IPja, čeprav bi ga moral. Probal Ubuntu CD bootat na drugem PCju. Isto ne dela. Probal Mint Linux bootat z CDja. Ne dela. Probal.. mislm, da Red Hat. Ne dela.
Potem sem pa zdaj veselo downloadal Ubuntu 9.04, ga zapeku na CD in pognal... čudež: takoj se poveže na net.
Ves happy grem inštalirat na disk, hiter in enostaven install, reboot, "You are disconnected."

btw.
Ja, ampak ker teh "določenih programov" ni, je neuporaben. Primer: programi za urejanje/rezanje/montažo videoposnetkov/filmov... razen Cinerelle, drugih omembe vrednih za Linux enostavno ni. Torej, kaj sedaj?

Jaz bi Linux rabil ravno zaradi Cinerelle, ker na Winsih ni nič omembe vrednega... razen tisto kar stane 500€.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Poldi112 ::

9.04 ima neke nove neintuitivne menije za networking. Meni je sicer delalo iz prve, sem pa dobil klic od enega, kateremu skrbim za pc in je pomotoma naredil upgrade iz 8.04 in 9.04 in ima isti problem - net offline. Mislim da je dovolj narediti nov profil, ampak govorim na pamet, ker sem trenutno v 8.04. Govorim pa o Kubuntu, ampak mislim da je ta del enak.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BlueRunner ::

Ah, evo enega tipičnega primera takšnih bučk. Želim si prenesti Opero.

Prvo vprašanje:
- Linux x86 64
- Linux PowerPC
- Linux i386

Če vprašam svojo drago kater OS ima na računalniku in ji ponudim tole za možne odgovore, me bo prosila naj ji to prevedem v slovenščino. Po logiki stvari pa bo najprej kliknila prvega in upala, da ji bo vse delovalo. Hint: ne bo ji delovalo, ker ima 32-bitno namestitev. Za CPU pa piše, da ima Core 2 Duo. Zdaj pa ji pojasnjuj ne-logiko poimenovanj, če se ti da.

Želim si namestiti zadnjo verzijo komponente Adobe Flash. Znova vprašanje, kjer imam na izbiro:
- Flash Player 10 for Linux (YUM)
- Flash Player 10 for Linux (.tar.gz)
- Flash Player 10 for Linux (.rpm)
- Flash Player 10 for Linux (.deb)

Privzeto je izbrana možnost YUM. Šele zadnji poskus (.deb) se bo na Ubuntu-ju dejansko obnesel. Kaj pomenijo vse te kratice in končnice? Za mojo drago bog si ga vedi... Končnic v življenju ni videla, da bi vedela kaj so in od kje prihajajo.

Bibble5 - odličen program za obdelavo fotografij na Linux-u. Na žalost je bilo v nekem trenutku potrebno poskrbeti, da se Ubuntu ne bo preveč posodabljal, saj je zaradi posodobljenih nVidiinih gonilnikov prišlo do njegovega nedelovanja. Seveda se fotografi neizmerno razumejo na takšne stvari, kar pomeni, da razturajo takšne enostavne posege, kot je iskanje starih verzij manjkajočih knjižnic in njihovo ročno kopiranje po disku.

Cisco VPN morda. No, ta je še dober. Neuki uporabnik mora tukaj znati uporabljati samo ukazno vrstico in vedeti kaj vse potrebuje za uspešno prevajanje nekih jedernih modulov. Kar je v bistvu še kar OK. CheckPoint VPN, ki iz meni neznanih razlogov tudi postaja nekako popularen, je itak misija nemogoče - ampak to je že zgodba iz druge strani reke. Pust'mo stat.

Seveda se to dogaja tudi tistemu drugemu operacijskemu sistemu. Vendar pa naj mi prosim nihče ne razlaga, da je GNU/Linux ali pa Ubuntu na to imun ali pa v tem pogledu celo boljši od alternativ.

Ampak seveda. To so samo bučke nekih nesposobnih fotografov in kemikov, ki si ne morejo vzeti niti toliko časa, da bi razumeli poimenovanje in delitve generacij CPU-jev, razlike med različnimi distribucijami in toliko sistemskega upravljanja, da si lahko vsake toliko po potrebi uredijo stvari, ki jih zna neka posodobitev mimogrede borkniti.

...
Če bi šel malo po spominu brskati se bi zagotovo spomnil kateri je že bil tisti paket, ki je še pred kratkim hotel vedeti, če uporabljam 2.4.x ali 2.6.x kernel, 2.4.x pa je bila privzeta izbira. Pa se mi po pravici povedano ne da veš razmišljati preveč o temu. Kljub vsemu naštetemu verjamem v GNU/Linux, ga uporabljam in, kadar je to dobra alternativa, jo tudi predlagam. Ni pa v tem trenutku brez resnih težav, ki omejujejo njegovo uporabnost na namizju. Moja ocena je, da mu pač manjkajo še neke infrastrukturne stvari, ki bi zabrisale nekatere sistemske razlike med različnimi distribucijami in ločile OS od APP komponent. Vendar pa bi to že pomenilo ukalupljanje in ukinitev določenih izbir, kar pa je v bistvu negacija tega za kar se FOSS gibanje zavzema. Zdaj pa ga ulovi zajca...

To je pač zgodba sistema, ki je tako odprt in fleksibilen, da ga lahko kadarkoli prilagodiš svojim potrebam proti sistemu, ki ni ne odprt, ne fleksibilen, predstavlja pa stabilno tarčo za podporo, delo in razvoja aplikacij. Uporabniki se navadijo marsikatere muhe sistema, nikoli pa se ne bodo navadili muh, ki se neprestano spreminjajo. In bodimo pošteni: XP-ji niso višek stabilnosti ali zanesljivosti, so pa udomačeni in ukročeni do te mere, da se jih da normalno uporabljati. Vista je to domačnost ukinila, kar se ji zagotovo pozna, čeprav v bistvu niti ni tako zelo slaba ali zgrešena, kot se jo velikokrat predstavlja. Distribucije (a la Ubuntu & Fedora) pa so na drugi strani tako hitro premikajoče, da se uporabnik v njih nikoli ne more zares udomačiti. Vse tiste zgodbe o tehničnem napredku gor ali pa dol. No RedHat, Suse & Co. pa so že druga zgodba. Ampak glej ga zlomka: te pa niso ravno brezplačne, kajti že samo privilegij avtomatičnega posodabljanja pri njih nekaj stane.

Matevžk ::

Vendar pa bi to že pomenilo ukalupljanje in ukinitev določenih izbir, kar pa je v bistvu negacija tega za kar se FOSS gibanje zavzema.

Delno. Mislim, da bodo, kot tudi ti praviš, kalupi prinesli več dobrega kot slabega. Še vedno lahko delaš izven kalupa. Bo veliko dela in sestavljanja s tem, vendar se bo dalo, kar je bistvenega pomena, ko sestavljaš neko specifično rešitev (npr. embedded ali kak drug sistem, ki se bo uporabljal za nek fiksen namen, npr. sistem za tehnika na radijski postaji ipd.).
lp, Matevžk

Poldi112 ::

>Ah, evo enega tipičnega primera takšnih bučk. Želim si prenesti Opero.

Opere ti ni treba prenesti, ampak jo instaliraš z packet managerjem... Ampak ok, bolj eksotični primerki občasni res niso v repozitoriju.

>Prvo vprašanje:
>- Linux x86 64
>- Linux PowerPC
>- Linux i386

V čem je to drugače od recimo:
- windows 95/98/me
- windows xp 32 bit
- windows xp 64 bit

>No RedHat, Suse & Co. pa so že druga zgodba. Ampak glej ga zlomka: te pa niso ravno >brezplačne, kajti že samo privilegij avtomatičnega posodabljanja pri njih nekaj stane.

Imam centos in nobenih stroškov. Zlomka ne vidim. :)

>Distribucije (a la Ubuntu & Fedora) pa so na drugi strani tako hitro premikajoče, da se uporabnik v njih nikoli ne more zares udomačiti.

Ne razumem, če se hoče udomačiti pač ne upgrade-a in je na istem kot pri win. Vzameš LTS in ignoriraš novosti.

>Ni pa v tem trenutku brez resnih težav, ki omejujejo njegovo uporabnost na namizju.

Seveda ne, NOBEN sistem ni tako daleč, da bi ga en povprečen janez lahko administriral. Zato tudi "moram" skrbeti za nekaj win mašin v svoji hiši, pri sosedi, v sosednji vasi, v firmi,... Praktično edina prednost win na tem področju je precej velik del uporabnikov, ki so se pretežno iz potrebe in delno iz veselja morali naučiti administrirati svoj sistem. In zdaj ko win še povsem zadovoljivo funkcionira tisti, ki so se učili iz potrebe nimajo motivacije učiti se še kaj drugega.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BlueRunner ::

Ukalupljanje je morda res dobro za en določen segment, vendar pa bi s tem izgubili vse ostale segmente, kjer je Linux danes močan (strežniki, mobilne naprave, procesna avtomatizacija, ...) ali celo prevladujoč (že prej omenjena praktična monokultura pri superračunalnikih).

Morda pa je to samo majhna žrtev za ceno tega, da imamo na voljo nekaj veliko bolj široko uporabnega, kot bi sicer lahko imeli.

Sicer pa... morda pa se bodo na koncu aplikacije resnično preselile na nek derivat spletne platforme (RIA, ipd.), pri čemer bo operacijski sistem morda celo degeneriran v školjko, ki zagotavlja delovanje RIA platforme na določeni strojni opremi. V takšni luči je tudi zgodba "varnega Minixa" lahko potencialno čisto pravilna pot naprej za namizne računalnike.

borchi ::

Ah, evo enega tipičnega primera takšnih bučk. Želim si prenesti Opero.

Prvo vprašanje:
- Linux x86 64
- Linux PowerPC
- Linux i386

Če vprašam svojo drago kater OS ima na računalniku in ji ponudim tole za možne odgovore, me bo prosila naj ji to prevedem v slovenščino.


za tiste, ki ne vedo kakšen procesor imajo v računalniku ali pa po navodilih ne znajo tega pogledat, bo dovolj privzeti browser. ne rabijo opere...

Želim si namestiti zadnjo verzijo komponente Adobe Flash. Znova vprašanje, kjer imam na izbiro:
- Flash Player 10 for Linux (YUM)
- Flash Player 10 for Linux (.tar.gz)
- Flash Player 10 for Linux (.rpm)
- Flash Player 10 for Linux (.deb)

Privzeto je izbrana možnost YUM. Šele zadnji poskus (.deb) se bo na Ubuntu-ju dejansko obnesel. Kaj pomenijo vse te kratice in končnice? Za mojo drago bog si ga vedi... Končnic v življenju ni videla, da bi vedela kaj so in od kje prihajajo.


kaj je narobe s tisto možnostjo, ko greš na stran, ki potrebuje flash in te ubuntu sam vpraša, če hočeš namestit flash player?

Cisco VPN morda. No, ta je še dober. Neuki uporabnik mora tukaj znati uporabljati samo ukazno vrstico in vedeti kaj vse potrebuje za uspešno prevajanje nekih jedernih modulov. Kar je v bistvu še kar OK.


če uspeš na ciscotovi strani najt clienta za x64 visto preden tvoja draga na roke skompajla kernel modul te povabim na pivo. pa še tvojo drago zraven...
l'jga

techfreak :) ::

Synaptic? Zna brez težav namestiti Opero.
Firefox te pa tako vpraša, če želiš namestiti Flash.

Kje je zdaj težava? Sploh ti ni potrebno vedeti verzijo OSa.

BlueRunner ::


>Prvo vprašanje:
>- Linux x86 64
>- Linux PowerPC
>- Linux i386

V čem je to drugače od recimo:
- windows 95/98/me
- windows xp 32 bit
- windows xp 64 bit

Na nalepki na veliko piše "Vista" in "64" oziroma drugo pripadajoče. Seveda, če imaš nalepko >:D

>No RedHat, Suse & Co. pa so že druga zgodba. Ampak glej ga zlomka: te pa niso ravno >brezplačne, kajti že samo privilegij avtomatičnega posodabljanja pri njih nekaj stane.

Imam centos in nobenih stroškov. Zlomka ne vidim. :)

No, ali pa Debian, da ne bomo samo RPM distribucij pljuvali. V RHEL dobiš tudi kakšen kos, ki ga CentOS ne ponuja, ker je pač zaprt in ne odprt. Fino in fajn, ampak še vedno preveč dela za normalne ljudi. Mimogrede: midva zagotovo ne spadava med tistih nekaj 100 mio normalnih uporabnikov računalnikov.


>Distribucije (a la Ubuntu & Fedora) pa so na drugi strani tako hitro premikajoče, da se uporabnik v njih nikoli ne more zares udomačiti.

Ne razumem, če se hoče udomačiti pač ne upgrade-a in je na istem kot pri win. Vzameš LTS in ignoriraš novosti.

Kako pa ločiš novosti od varnostnih popravkov? Kaj pa storiš potem, ko ugotoviš da en varnostni popravek v npr. glibc ali pa kakšem dbus potegne za samo celo verigo na novo prevednih paketov, med njimi pa tudi nekatere novosti? Mnja. LTS je skoraj tam, ni pa še čisto tam, kjer bi moral biti.

Seveda ne, NOBEN sistem ni tako daleč, da bi ga en povprečen janez lahko administriral. Zato tudi "moram" skrbeti za nekaj win mašin v svoji hiši, pri sosedi, v sosednji vasi, v firmi,... Praktično edina prednost win na tem področju je precej velik del uporabnikov, ki so se pretežno iz potrebe in delno iz veselja morali naučiti administrirati svoj sistem.

To je pač tisto kar uspeva tistim stotinam miljonov uporabnikov, ki so se naučili ne izključevati windows update in ne izključevati posodabljanja protivirusnega programa. Zadeve jim v povprečju delujejo mnogo, mnogo bolje, kot pa tistim, ki vedno znova poskušajo doma uporabljati GNU/Linux in nad njim vedno znova obupavajo, ko že čez teden ali dva "prilagajanja" pridejo do prve ponovne namestitve sistema.

In zdaj ko win še povsem zadovoljivo funkcionira tisti, ki so se učili iz potrebe nimajo motivacije učiti se še kaj drugega.

Zakaj pa se bi učili še kaj drugega. Tudi jaz se nimam motivacije učiti česarkoli, kar me niti najmanj ne zanima. Še posebej pa ne, če se pogovarjamo o stvareh, ki so zame, figurativno gledano, krampi in lopate. Ljudje bi pač radi lopato za preštihat vrt, ne pa nekih filozofskih debat o temu kako so ene lopate boljše od drugih. Če stara "dela", potem ni razloga, da se bi privajali na nove roče iz "modernega" modela.

BigWhale ::

Zadnjic sem BigWhale-u naštel lepo po točkah kaj vse mi na linuxu ni delovalo medtem ko on trdi da vse deluje. Odgovora od njega potem seveda ni bilo več.


Verjetno tvojega posta nisem videl, morda niti nisem vedel, da pises meni. Kdo ve zakaj ti nisem odgovoril. Lahko pa se enkrat napises, pa ti odgovorim. :)

Ves kolkrat jaz za Visto kaj napisem, da mi ne dela, pa mi nihce ne odgovori. Pa so tukaj sami strokovnjaki. :>

techfreak :) ::

>> Na nalepki na veliko piše "Vista" in "64" oziroma drugo pripadajoče. Seveda, če imaš nalepko
Kaj pa če imaš OEM verzijo?

Matevžk ::

Kako pa ločiš novosti od varnostnih popravkov? Kaj pa storiš potem, ko ugotoviš da en varnostni popravek v npr. glibc ali pa kakšem dbus potegne za samo celo verigo na novo prevednih paketov, med njimi pa tudi nekatere novosti?

a) Izbereš "Install security updates without confirmation". Ja, v GUI-ju.
b) To se ne bi smelo dogajati. Če se, je nekdo naredil screwup. Tudi MS-ju se to dogaja. :)
lp, Matevžk

nekikr ::

Potem imaš nalepko že nalepljeno na spodnji strani prenosnika ;)

Borchi: "za tiste, ki ne vedo kakšen procesor imajo v računalniku ali pa po navodilih ne znajo tega pogledat, bo dovolj privzeti browser. ne rabijo opere..."
Potem praviš, da je Internet explorer superioren Firefoxu (in ostalim), ter da je tistih cca. 50% uporabnikov v Sloveniji podleglo hypu o Firefoxu kot boljšem brskalniku? Zanimivo. Mislim pa, da se s tojim razmišljanjem marsikdo tu ne bo strinjal...

borchi ::

> Na nalepki na veliko piše "Vista" in "64" oziroma drugo pripadajoče. Seveda, če imaš nalepko

a na linux dvd-ju/iso-tu pa nič ne piše?!

> Kako pa ločiš novosti od varnostnih popravkov?

ok, resno. si že videl kak linux distro?
l'jga

borchi ::

> Potem praviš, da je Internet explorer superioren Firefoxu (in ostalim), ter da je tistih cca. 50% uporabnikov v Sloveniji podleglo hypu o Firefoxu kot boljšem brskalniku? Zanimivo. Mislim pa, da se s tojim razmišljanjem marsikdo tu ne bo strinjal...

mislim, da ne razumeš kaj sem napisal. lahko pa vseeno razložiš od kod si dobil to zgornjo klobaso...
l'jga

BlueRunner ::

Če se sedaj vrnem nazaj k svoji poanti. GNU/Linux za uporabo na namizju po moje ni boljši od MS, lahko pa se kregamo tudi, če je slabši (osebno mislim, da je). Če pa ni niti bistveno boljši, niti za seboj nima marketinške mašinerija, niti nima močnih distribucijskih kanalov, potem je 1% tržni delež že velik uspeh.

Kdor tega deleža na namizju ne vidi kot uspeh, verjetno ne ve kako težko je ustvariti produkt "na nivoju" zagotovo pa ne ve s koliko različnimi težavami se morajo spopadati tisti, ki rabijo "lopato" za delo in ne za raziskovanje "lopatne tehnologije". Kolikor se pljuva po Windows XP (Vista) in OS X, sta oba solidna izdelka, ki večini uporabnikov popolnoma zadoščata. Torej sami od sebe zagotovo ne bodo drli na nek drug sistem, ki se ga bi itak morali znova privajati. Vključno z vsemi njegovimi muhami.

Razni izpadi a-la "če ne veš kater proc imaš, ne rabiš Opere" pa ideji popularizacije sistema samo škodijo. Ljudje se na takšne stvari preprosto ne spoznajo, pa če se to nekaterim zdi še tako zalo čudno. Svet je pač takšen kot je. Zagotovo se ga ne spremeni z ignoriranjem.

BaRtMaN ::

Sicer pa bi spletne strani s programjem lahko z upoštevanjem UserAgenta samodejno ponudile pravo verzijo, tako kot to dela getfirefox.com.

jype ::

Jaz se strinjam z BlueRunnerjem glede tega da je 1% več kot odličen rezultat.

To pomeni, da se je 1% ljudi pripravljenih podat v te strašne grozote, ki jih opisujete ljubitelji Microsoftovega programja, očitno izključno zaradi tega ker njihovo programje deluje še slabše (zakaj bi sicer delujočo rešitev menjali za nedelujočo) - sicer bi bil delež enak 0%.

BlueRunner ::

> Na nalepki na veliko piše "Vista" in "64" oziroma drugo pripadajoče. Seveda, če imaš nalepko

a na linux dvd-ju/iso-tu pa nič ne piše?!

DVD? ISO? OK, resno. Si že videl kaj danes privzeto dobiš pri nakupu računalnika? Ali pa smo morda še vedno v fantazijski deželi, kjer si praktično vsi pravniki in zdravniki sami nameščajo operacijski sistem?

> Kako pa ločiš novosti od varnostnih popravkov?
ok, resno. si že videl kak linux distro?

In ti? Si se že kdaj bil prisiljen postaviti v kožo nekoga, ki nima pojma o računalnikih, lunixih in podobni latovščini? Ko ga vprašaš "koliko RAM-a imaš", pa te belo gleda, ker resnično ne ve kaj ga sprašuješ. Potrebuje pa orodje - računalnik, da bo lahko z njim naredil tisto, kar pač mora narediti.

BlueRunner ::

Jaz se strinjam z BlueRunnerjem glede tega da je 1% več kot odličen rezultat.

To pomeni, da se je 1% ljudi pripravljenih podat v te strašne grozote, ki jih opisujete ljubitelji Microsoftovega programja, očitno izključno zaradi tega ker njihovo programje deluje še slabše (zakaj bi sicer delujočo rešitev menjali za nedelujočo) - sicer bi bil delež enak 0%.

Čak ti čak. Drugo leto bomo imeli že 2% :P

techfreak :) ::

BlueRunner: Na mojem Ubuntu 8.10 CDju lepo piše, da je 32bit.

> Potem imaš nalepko že nalepljeno na spodnji strani prenosnika ;)
O, sorry ... Maca imam ... je brez nalepk. Škatle od Windowsa se mi pa ne ljubi iskati ...

BlueRunner ::

No, pri večini računalnikov, ki jih danes kupiš medija niti ne dobiš več, oziroma dobiš nek medij za obnovo sistema, ki tehnično res vsebuje sistem, praviloma pa nima ravno kakšnih napisov o konkretni verziji OS-a.

Tisto, da imaš svoj lasten, recimo temu pogojno retail medij, te verjetno postavi v kategorijo tistih ljudi, ki so si sami izbrali in "kupili" svoj operacijski sistem. Takšni se izgubimo nekje v desetinkah promilov.

Ko pa si že ravno omenil Maca... Kdaj o kdaj bomo prišli na točko, da bom lahko tudi na GNU/Linux in Windows namizjih imel sistemsko vgrajeno logiko jabolčkovih .app imenikov, ki omogočajo tako enostavno in intuitivno delo z namestitvami. Pač stroga ločitev operacijskega sistema (neodvisna celota) od uporabniških aplikacij. Tudi ta ločitev je nekaj, kar bi uporabnikom - laikom na GNU/Linux namizjih prihranilo kar nekaj sivih las. Seveda pod pogojem, da te zadeve Apple še nima patentirane.

nekikr ::

borchi :: danes, 18:45:23
mislim, da ne razumeš kaj sem napisal. lahko pa vseeno razložiš od kod si dobil to zgornjo klobaso...

Seveda ti razložim Borchi. Vedno rad razsvetlim mlade, neuke ljudi ;)

"za tiste, ki ne vedo kakšen procesor imajo v računalniku ali pa po navodilih ne znajo tega pogledat, bo dovolj privzeti browser. ne rabijo opere..."

Glede na tvojo zgornjo izjavo in dejstvo, da večina uporabnikov nima najmanjšega pojma o tem, kateri procesor prebiva v njihovem računalniku lahko, ob upoštevanju tržne raziskave, da je delež FF, Opere (itd.) mislim da nekje na 50% trenutno v Sloveniji (čeprav se mi zdi da celo več - naj me nekdo dopolni prosim) sklepava, da je za vse te ljudi Internet explorer posem zadovoljiv in jim ne prinaša nobene prednosti. Celo več - po nepotrebnem si delajo probleme z vsemi temi (50%) namestitvami. Slednje se mi zdi zelo zanimivo, ker v vsaki novici, vezani na tržni delež IE, FF... 3/4 ljudi hvali FF in kako dober da je in kako bi ga moral imeti sleherni uporabnik računalnika, ker je IE enostavno inferioren. Zdaj mi pa prosim ti razloži, kako naj si predstavljam vse to. Še bolje, kako naj si povprečen uporanbik predstavlja vse to, če se še računalničarji med seboj ne moremo...

Pa še to.:

Windows XP home - če gledamo, da je ob izdaji retail verzija stala cca. 150€, za povprečnega uporabnika pa je več kot uporabna 8-10 let dobimo spodnji izračun:

150€/30 dni na mesec v povprečju/12 mesecev/8-10 let uporabe = 0,05/0,04€ na dan.
To pomeni, da plačam 0,045€ na dan, zato da imam najbolj razširjen, povsem delujoč sistem, kompatibilen z vsemi širše uporabljenimi programi itd. itd. 0,045€ dnevno... Če na Linuxu samo en meni iščem minuto dlje kot bi ga na Windows sistemu, sem cenovno (ker je čas denar) zabil za cel teden "naročnine" na Windows.....

Kar imej svoj Linux, če ti ustreza. Jaz imam raje Windows (zadnjih 15 let in trenutno) - so isto zastonj (glej izračun zgoraj). Podpirajo pa, kot so tudi ostali uporabniki ugotovili, vse in še ve kot Linux.

Seveda pa vsakemu svoje.

techfreak :) ::

No, pri večini računalnikov, ki jih danes kupiš medija niti ne dobiš več, oziroma dobiš nek medij za obnovo sistema, ki tehnično res vsebuje sistem, praviloma pa nima ravno kakšnih napisov o konkretni verziji OS-a.

Prb. tri leta nazaj so še prilagali dejanske medije, z vgrajenimi gonilniki.
Zdaj pa večinoma dobiš particijo s pomočjo katere lahko obnoviš, lahko pa tudi zapečeš recovery DVD, če se ti particija nekako odstrani

Ko pa si že ravno omenil Maca... Kdaj o kdaj bomo prišli na točko, da bom lahko tudi na GNU/Linux in Windows namizjih imel sistemsko vgrajeno logiko jabolčkovih .app imenikov, ki omogočajo tako enostavno in intuitivno delo z namestitvami. Pač stroga ločitev operacijskega sistema (neodvisna celota) od uporabniških aplikacij. Tudi ta ločitev je nekaj, kar bi uporabnikom - laikom na GNU/Linux namizjih prihranilo kar nekaj sivih las. Seveda pod pogojem, da te zadeve Apple še nima patentirane.

Če ne bo s tem prišel tudi Obj-C, Quartz in ostale "prednosti" bi vsekakor bil vesel česa takšnega pod Linuxom. Ker zaradi teh dveh stvari, kaj več kot konzolnih aplikacij za Mac niti ne delam.

Kakšen preprost sistem nameščanja bi pa vsekakor bil željen. Čeprav še vseeno se mi zdi, da je za večino dovolj že vgrajeni installer program preko katerega lahko z nekaj kliki nameščaš različen software od kalkulatorja do iger. In nekaj takšnega še na Windowsu ni.

Matevžk ::

>>Kako pa ločiš novosti od varnostnih popravkov?
>ok, resno. si že videl kak linux distro?
In ti? Si se že kdaj bil prisiljen postaviti v kožo nekoga, ki nima pojma o računalnikih, lunixih in podobni latovščini? Ko ga vprašaš "koliko RAM-a imaš", pa te belo gleda, ker resnično ne ve kaj ga sprašuješ. Potrebuje pa orodje - računalnik, da bo lahko z njim naredil tisto, kar pač mora narediti.

Če je vendor, ki je vse skupaj nameščal, nastavil avtomatično nameščanje varnostnih popravkov ... kaj mora zdaj ta uporabnik vedeti?
Sploh je pa verjetno slehernik zelo navdušen, ko mu Windowsi začnejo razlagati, zakaj in kako so vključene samodejne posodobitve in zakaj je to zanj dobro. Potrebuje pa orodje - računalnik, da bo lahko z njim naredil tisto, kar pač mora narediti.
lp, Matevžk

borchi ::

> DVD? ISO? OK, resno. Si že videl kaj danes privzeto dobiš pri nakupu računalnika?

pokaži mi računalnik, ki pride z prednameščenim linuxom in ne piše za katero distribucijo in verzijo gre...

> In ti?

nekaj linux distrojev sem dal skoz. nekaj *nix-ov sem si ogledal, dosti windows verzij, os x itd. in uporabni

> Ko ga vprašaš "koliko RAM-a imaš", pa te belo gleda, ker resnično ne ve kaj ga sprašuješ. Potrebuje pa orodje - računalnik, da bo lahko z njim naredil tisto, kar pač mora narediti.

in če ima uporabnik windows, potem kar naenkrat magično začne razumet stvari. naenkrat mu je jasno koliko rama ima, naenkrat vidi v barvah?
l'jga

techfreak :) ::

Windows XP home - če gledamo, da je ob izdaji retail verzija stala cca. 150€, za povprečnega uporabnika pa je več kot uporabna 8-10 let dobimo spodnji izračun:

150€/30 dni na mesec v povprečju/12 mesecev/8-10 let uporabe = 0,05/0,04€ na dan.

150€ je bila OEM verzija. Retail pa je bila okoli 400€.
In poleg tega, večina ljudi menja računalnik vsaj 1x v obdobju 8 let in z novim računalnikom morajo kupiti tudi nov Windows in Office, če imajo OEM verzijo.

Ampak zelo verjetno pravniki in zdravniki uporabljajo prenosnik, Windows pa tako že dobijo ob nakupu.

jype ::

nekikr> povsem delujoč sistem

Don't get me started.

BlueRunner ::

> DVD? ISO? OK, resno. Si že videl kaj danes privzeto dobiš pri nakupu računalnika?
pokaži mi računalnik, ki pride z prednameščenim linuxom in ne piše za katero distribucijo in verzijo gre...

Morda tale? Pa tisti šopek CD-jev in papirčkov, ki so prišli zraven imaš tudi vedno pred seboj na mizi. Bog ne daj, da bi jih zabrisal v en predal in pozabil na njih približno pol ure po prihodi iz štacune/pošte.

> In ti?
nekaj linux distrojev sem dal skoz. nekaj *nix-ov sem si ogledal, dosti windows verzij, os x itd. in uporabni

Vprašanje se je glasilo: "In ti? Si se že kdaj bil prisiljen postaviti v kožo nekoga, ki nima pojma o računalnikih, lunixih in podobni latovščini? ..." Da ne bom vsega še enkrat ponavljal. Odgovoril si namreč nekaj čisto tretjega.

> Ko ga vprašaš "koliko RAM-a imaš", pa te belo gleda, ker resnično ne ve kaj ga sprašuješ. Potrebuje pa orodje - računalnik, da bo lahko z njim naredil tisto, kar pač mora narediti.

in če ima uporabnik windows, potem kar naenkrat magično začne razumet stvari. naenkrat mu je jasno koliko rama ima, naenkrat vidi v barvah?

Točno toliko, kolikor je tebi jasno, kakšno je razumevanje tipičnega uporabnika in kakšnih vprašanj se mu NE postavlja, ker boš za odgovor dobil samo prazen pogled z velikim vprašajem nad glavo. Aha... v bistvu mu to ni jasno, nikoli mu ne bo jasno in zaradi tega ne bo njegovo življenje nič krajše in nič slabše. Nekako tako kot to velja tudi zate. ;)

Zgodovina sprememb…

borchi ::

> Seveda ti razložim Borchi. Vedno rad razsvetlim mlade, neuke ljudi ;)

jah, glede na to, da sem očitno mlajši od tebe, sklepam, da si bil žrtev usmerjenega izobraževanja. in nisi mel možnosti vsaj eno leto poslušat filozofije. tam bi te naučili mal logičnega sklepanja. nisi sam kriv...

> Glede na tvojo zgornjo izjavo in dejstvo, da večina uporabnikov nima najmanjšega pojma o tem, kateri procesor prebiva v njihovem računalniku lahko, ob upoštevanju tržne raziskave, da je delež FF, Opere (itd.)...bla bla bla klobas klobas klobas...Zdaj mi pa prosim ti razloži, kako naj si predstavljam vse to. Še bolje, kako naj si povprečen uporanbik predstavlja vse to, če se še računalničarji med seboj ne moremo...

pravim, da če uporabnik resnično hoče opero (in zna celo argumentirat zakaj jo hoče), potem bo znal pogledat kakšen cpu in verzijo distrota ima. ker tisti uporabnik, ki si zna narediti evaluacijo featurjev opere in firefoxa, bo znal izbrat pravo verzijo opere.
l'jga

Poldi112 ::

>Kako pa ločiš novosti od varnostnih popravkov? Kaj pa storiš potem, ko ugotoviš da en varnostni popravek v npr. glibc ali pa kakšem dbus potegne za samo celo verigo na novo prevednih paketov, med njimi pa tudi nekatere novosti? Mnja. LTS je skoraj tam, ni pa še čisto tam, kjer bi moral biti.

Pretežno že povedano, zanima pa me kaj manjka LTS-ju? Ker pri Ubuntu, ki ga kot sem razumel imaš ti, itak privzeto dobivaš zgolj popravke, tako da bi dobil "celo verigo na novo prevedenih paketkov" nekako ni realno.

>To je pač tisto kar uspeva tistim stotinam miljonov uporabnikov, ki so se naučili ne izključevati windows update in ne izključevati posodabljanja protivirusnega programa.

Tu ne razumem, kaj jim je uspelo? Ker kot vidim jaz jim je uspelo priti blizu linux-u, še vedno so pa daleč. Sistem update-e izvaja pred izklopom in hoče da ga čakas, posodablja pa izključno samo OS. Potem imaš pa še polno nekih aplikacij, ki so sitne s obvestili, da je nova verzija na voljo in če jo hočeš iti downloadat.

>Na nalepki na veliko piše "Vista" in "64" oziroma drugo pripadajoče. Seveda, če imaš nalepko

Za €100 oz. kolikor stane win ti jo natisnem in osebno pridem nalepit.

>Razni izpadi a-la "če ne veš kater proc imaš, ne rabiš Opere" pa ideji popularizacije sistema samo škodijo.

To je nekako resnica. Mogoče škodi, ampak tako je. Koliko pa je oseb ki si sami izvajajo instalacijo, ne vedo pa, kakšen računalnik imajo?
Škoda se tu dela ker "poznavalci" ugotovijo, da linux!=win, in ker so ali prezabiti ali preleni, da bi se naučili razlike, širijo mnenje da je zanič. Denajsko je pa tu zgolj njihova nesposobnost. In ko jim to poveš jih seveda odbije, ne spremeni pa dejstva da je večinoma problem v njih.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BlueRunner ::

Kaj pa tista čisto običajna možnost, da je uporabnik že leta prej uporabljal Opero in jo bi rad uporabljal še naprej? Tako kot še kakšen drug programček, ki ga je potrebno usposobiti za delo (Wine) ali pa najti njegov ekvivalent.

Brez kakšrnih koli strokovnih primerjav...

Problem "poznavalcev" pa je pač njihov problem. Potencialni uporabniki na koncu pričakujejo predvsem rezultate in, če ne dobijo v roke nič bistveno boljšega, temveč kvečjemu drugačnega, potem se bodo kaj hitro vrnili na "stara pota". Če ta teorija drži, bi zelo lepo pojasnila, zakaj je tako malo prebežnikov iz enega sistema na drugega. Ne glede na izbran par sistemov in smer prehoda.

Zgodovina sprememb…

borchi ::

> Morda tale?

torej pri eee pc-ju je BISTVENO težje ugotovit verzijo OS-a kot pri npr. HP-jevem računalniku?

> Točno toliko, kolikor je tebi jasno, kakšno je razumevanje tipičnega uporabnika in kakšnih vprašanj se mu NE postavlja, ker boš za odgovor dobil samo prazen pogled z velikim vprašajem nad glavo.

bla bla... support MORA znat vprašat vprašanja in če ne znaš ti uporabnika vodit do odgovora, je to dovolj žalostno... nisem še naletel na uporabnika, ki mi ne bi znal povedat verzije OS-a, in osnovne podatke herdverske konfiguracije. in sem jih kar nekaj že peljal za roko do odgovorov, bodisi preko maila, telefona...

no, pa da ne bo tale debata čisto neproduktivna, mi sedaj povej, glede na to kakšna milina je cisco vpn na windows, kje dobim x64 cisco vpn klienta. razloži mi kot butastemu zdravniku, ki belo gleda...
l'jga

borchi ::

> Kaj pa tista čisto običajna možnost, da je uporabnik že leta prej uporabljal Opero in jo bi rad uporabljal še naprej?

so ti že razložili. opero se v ubuntu dobi tam kjer vse drugo. če veš, da se operi reče opera, jo boš lahko namestil...
l'jga

BlueRunner ::

bla bla... support MORA znat vprašat vprašanja in če ne znaš ti uporabnika vodit do odgovora, je to dovolj žalostno... nisem še naletel na uporabnika, ki mi ne bi znal povedat verzije OS-a, in osnovne podatke herdverske konfiguracije. in sem jih kar nekaj že peljal za roko do odgovorov, bodisi preko maila, telefona...

Čudovito! Kje točno dobim ta support za progrm(čk)e, ki si jih zaželim namestiti iz različnih spletnih strani? Kot sem rekel: večina uporabnikov je na nivoju "imam Linux 8.0". Potem pa naj podporni slutilniki na Norveškem ugibajo kaj je uporabnik mislil.

no, pa da ne bo tale debata čisto neproduktivna, mi sedaj povej, glede na to kakšna milina je cisco vpn na windows, kje dobim x64 cisco vpn klienta. razloži mi kot butastemu zdravniku, ki belo gleda...

Nič ti ne rabim razlagati. Definicija butastega zdravnika je, da nima x64 sistema in ga tudi še nekaj časa ne bo imel. Sedaj pa si še enkrat poglej kakšen je bil privzet vrstni red za izbiro, kakšen je tipičen sistem tipičnega uporabnika in kakšna bo tipična posledica, ko bo uporabnik poskusil nekaj na slepo urediti. Seveda se takšne stvari tebi in meni ne dogajajo, ampak človeku, ki hoče samo nazaj "svoj programček" bo to zvišalo stopnjo frustracije. Nekaj takšnih poskusov in GNU/Linux bo romal nazaj v koš, čeprav ima star sistem morda enake težave. Ampak na starega je človek že navajen. Zakaj se bi sedaj navajal še na novega, če je v bistvu isto sr... drugo pakovanje.

borchi ::

> Kot sem rekel: večina uporabnikov je na nivoju "imam Linux 8.0". Potem pa naj podporni slutilniki na Norveškem ugibajo kaj je uporabnik mislil.

če norvežani ne znajo uporabniku povedat katero verzijo njihovega softvera rabi, potem naj uporabnik ne uporablja opere. ampak vse to nima NOBENE veze z linuxom... kvečjemu z opero.

> Definicija butastega zdravnika je, da nima x64 sistema in ga tudi še nekaj časa ne bo imel.

potem pa mi povej kot butastemu ekonomistu, ki IMA med drugim tudi x64 glisto...
l'jga

Poldi112 ::

>Zakaj se bi sedaj navajal še na novega, če je v bistvu isto sr... drugo pakovanje.

Navajati se bo moral. Ker tudi če je on zadovoljen z svojimi win95, mu manjkajo aplikacije. Ko mu crkne kak del hw-ra mu manjkajo driverji. Dobiva dokumente v novih office formatih. Nima neke realne možnosti večno ostati na istem.

>Čudovito! Kje točno dobim ta support za progrm(čk)e, ki si jih zaželim namestiti iz različnih spletnih strani?

Navadno kar na forumu svoje izbrane distribucije. Samo daj si dopovedati da za veliko večino stvari ne greš downloadati paketkov, ampak to prepustiš packet managerju.


>Nič ti ne rabim razlagati. Definicija butastega zdravnika je, da nima x64 sistema in ga tudi še nekaj časa ne bo imel.

Zakaj že? Bolj ko se dviga količina rama in zahtevnost os-a, bolj se širi x64. Mogoče je pač to izbral po katalogu v trgovini. Mogoče je bila to zahteva za kakšno njegovo zdravniško aplikacijo. Mogoče oboje.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BlueRunner ::

če norvežani ne znajo uporabniku povedat katero verzijo njihovega softvera rabi, potem naj uporabnik ne uporablja opere. ampak vse to nima NOBENE veze z linuxom... kvečjemu z opero.

Ampak na Windowsih mu pa to kar vse dela. Torej je kriv Linux. Sedaj pa ti pojasni laiku zakaj se on moti, ti imaš pa prav.

potem pa mi povej kot butastemu ekonomistu, ki IMA med drugim tudi x64 glisto...

Ne morem. Zatakne se že na točki, da ti nisi ne butast, ne laik. Imaš pamet in imaš pojma. To te nekako prestavi ven iz skupine preostalih 99% uporabnikov računalnikov.

Navajati se bo moral. Ker tudi če je on zadovoljen z svojimi win95, mu manjkajo aplikacije. Ko mu crkne kak del hw-ra mu manjkajo driverji. Dobiva dokumente v novih office formatih. Nima neke realne možnosti večno ostati na istem.

Iz Tigra na Leoparda ali pa iz Windows 95 na Windows XP je prehod mnogo, mnogo lažji, kot pa prehod med operacijskimi sistemi. Poleg tega pa bo še trajalo preden bo Windows XP tako težko uporabljati, da se bo splačalo presedlati na kaj novejšega. In drznil si bi reči, da bo večina oprabnikov OS X šla iz 1.5 na 1.6, večina uprabnikov Windows na naslednjo verzijo Windows, večina uporabnikov Ubuntu na naslednjo verzijo Ubuntu, ... Mislim, da je pravilo nekako razvidno.

Navadno kar na forumu svoje izbrane distribucije. Samo daj si dopovedati da za veliko večino stvari ne greš downloadati paketkov, ampak to prepustiš packet managerju.

Če se sprehodim po SourceForge bom našel kupe in kupe aplikacij, ki jih ni bodisi v tej, bodisi v oni distribuciji. Jaz bi pa ravno tisto imel in nobene druge. Ali pa potrebujem točno verzijo X, distribucija pa stoji na Y, ali pa potrebujem nekaj komercialnega, kar ne bo nikoli v nobeni distribuciji. Kaj čmo. Če je sistem OSS, to še ne pomeni, da bodo tudi vse aplikacije na njemu brezplačne ali pa odprtokodne.

No, pa ko smo se že zapeli na Operi in Ubuntu-ju. Ubuntu 8.04 LTS. Privzeta namestitev. Takoj po prijavi na namizje grem na "Add/Remove..." Poiščem Opero, rečem, da bi jo želel namestiti. Kliknem "Enable" za kanal, nato pa me pričaka čudovita napaka: "Opera cannot be installed on your computer type (i386)" "Either the application requires special hardware features or the vendor decided to not support your computer type."

OK, morda sem se prehitro zaletel... Namestim vse posodobitve, restart in nato ponovno napadem tole hudičevo Opero. Enaki kliki, enaka napaka.

OK, poskusimo z prenosom iz spletnega mesta Opere. Klik, klik, download, in "Open with GDebi Package installer". Namestitev pobere še dva paketa, ki jih potrebuje in se zaključi. Torej imam sedaj Opero, vendar pa ne iz distribucije.... toliko glede "distribucije".

Sedaj jo končno poženem, vendar pa se ne zgodi nič. Nada. Za navadnega uporabnika je to "Game Over." Če pa ista stvar na Windows deluje, pa je to pri osebku, ki se mu to zgodi Game Over za Linux.

Zakaj že? Bolj ko se dviga količina rama in zahtevnost os-a, bolj se širi x64. Mogoče je pač to izbral po katalogu v trgovini. Mogoče je bila to zahteva za kakšno njegovo zdravniško aplikacijo. Mogoče oboje.

Gremo nazaj v realen svet, kjer raje prodajajo računalnike s 3GB RAM-a in 32-bitnimi sistemi tudi zato, ker imamo težave s 64-bitnimi gonilniki in odsotnost aplikacij, ki bi za svoje delovanje zahtevale 64-biten sistem. Seveda se bo tudi to enkrat spremenilo, ampak dokler se ne bo, to ni nekaj s čemer si bi že tolikokrat omenjenih 99,99% uporabnikov pri svojem delu srečalo. In do takrat bodo ti prekleti gnili VPN klienti (ki jih osebno sovražim, ker so resnično proprietary v najslabšem pomenu besede) v taistih 99,99% čisto preprosto delovali s preprostim klik, klik.

Ampak saj si bi lahko izbral tudi kaj drugega. VPN je bil zame samo trenutno najbolj svež primer.

noraguta ::

rfecimo bobu bob in se sprijaznimo da je ubuntu distribucija kernela ,ne pa resen os. podiranje config filettne za nazaj je inheritna zaadeva, nikarše da bi kdo nadziral osnovne funkcije osa.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

noraguta ::

Jaz se strinjam z BlueRunnerjem glede tega da je 1% več kot odličen rezultat.

To pomeni, da se je 1% ljudi pripravljenih podat v te strašne grozote, ki jih opisujete ljubitelji Microsoftovega programja, očitno izključno zaradi tega ker njihovo programje deluje še slabše (zakaj bi sicer delujočo rešitev menjali za nedelujočo) - sicer bi bil delež enak 0%.

neumnost pre leti je bilo lažje kot dandanes , .... razni ubuntuji razkazujejo kako seda linux zajebaj ne poštimat , je pa res da se ištalira zelo hitro. ampak počasneje kog slipstreaman slack ali wins.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

borchi ::

> Ampak na Windowsih mu pa to kar vse dela. Torej je kriv Linux. Sedaj pa ti pojasni laiku zakaj se on moti, ti imaš pa prav.

> Ne morem. Zatakne se že na točki, da ti nisi ne butast, ne laik. Imaš pamet in imaš pojma. To te nekako prestavi ven iz skupine preostalih 99% uporabnikov računalnikov.

se pravi, če en bumbar ne ve kater paket mora instalirat ali pa proizvajalec tega paketa ne zna ugotovit kater paket mora uporabnik instalirat, je kriv linux. če pa nekdo, ki ve kaj dela in kaj potrebuje, ne more na windows instalirat nekega jebenega vpn clienta, je pa kriv kdo? po anologiji bi moral bit kriv windows, ane?

sam jaz nisem tako zmešan kot ti. jaz vem, da je kriv cisco in ne windows.
l'jga

jype ::

BlueRunner> Ampak na Windowsih mu pa to kar vse dela.

Ne.

BlueRunner ::

Hehe... večina ljudi ne funkcionira po strogi logiki. Tko da ja: analogija bi sicer res morala držati, vendar pa se ljudje resnično ne obnašajo tako. Čeprav je v obeh primerih kriva aplikacija in ne sistem sam kot takšen. Bodo enkrat krivili aplikacijo, drugič pa sistem. Svet pač ni pošten, kakšen psiholog pa bi morda vedel pojasniti zakaj se tako obnašamo. Ljudje tudi vidijo običajne nebesne pojave, pa si jih v svojem omejenem znanju pač razlagajo kot NLP-je. Go figure...

Ampak poanta, ki jo želim pokazati je ta, da ima GNU/Linux tudi svoje napake, hkrati pa na namizju ne nudi praktično ničesar, zaradi česar ga bi splošna populacija uporabnikov sploh poznala ali si ga pa želela. Zato je 1% v bistvu kar lep uspeh. Apple ima s vso svojo marketinško mašinerijo in skoraj enako fanatičnimi zagovorniki in strogo nadzorovanim prodajnim kanalom tam nekje okoli 10% za OS X. GNU/Linux je z neprimerno manj sredstvi, brez centralne koordinacije in brez usmerjenega marketinga dosegel desetino tega rezultata.

Nikakor pa ne reklamiram, da so drugi OS-i brez napak in težav. Samo GNU/Linux za ta primer pač ni zdravilo ampak samo druga varianta. Pač s svojimi lastnimi težavami in omejitvami. Ne bi pa normalnih ljudi, ki nimajo pojma o računalnikih in računalništvu razglašal za bumbarje drugače, kakor pa v šali. Nekako si tudi jaz ne želim, da bi me jedrski fiziki razglašali za bumbarja samo zato, ker pač nisem jedrski fizik.

Ne vem pa zakaj Ubuntu ne bi bil resen OS (Noraguta)? Meni se zdi še kako zelo resen in uporaben. No, morda se mi je zameril zaradi ene stare zgodbe okoli openssl-a, ampak tudi drugi distroji in OS-i so ga že pobiksali. Je pač moja osebna preferenca, da se držim na Fedori.

@jype
BlueRunner> Ampak na Windowsih mu pa to kar vse dela.
Ne.

O ja, pa mu. :D

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

>hkrati pa na namizju ne nudi praktično ničesar, zaradi česar ga bi splošna populacija uporabnikov sploh poznala ali si ga pa želela.

To, da ne nudi virusov je kar dober "selling point" za nekoga, ki mora delati reinstall...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

borchi ::

> Čeprav je v obeh primerih kriva aplikacija in ne sistem sam kot takšen. Bodo enkrat krivili aplikacijo, drugič pa sistem. Svet pač ni pošten, kakšen psiholog pa bi morda vedel pojasniti zakaj se tako obnašamo. Ljudje tudi vidijo običajne nebesne pojave, pa si jih v svojem omejenem znanju pač razlagajo kot NLP-je. Go figure...

jah, prej bi povedal, da debatiramo na nivoju 'sončnih peg'.

in kaj predlagaš linux skupnosti? da najamejo psihologe in psihijatre, da ugotovijo zakaj so/ste nekateri mal cuckoo?
l'jga

BlueRunner ::

Mnja... sončne pege gor ali dol. Več kot vedno poudarjati, da govorim o normalnih ljudeh, ki predstavljajo 99,99% populacije uporabnikov namiznih računalnikov pač ne morem. Samo zato ker ti, jaz in še kdo nima težav pri uporabi Linuxa in še česa bolj eksotičnega, to še ne pomeni, da smo lahko slepi in gluhi za način dela, razmišljanja in odnosa do računalnikih pri tistih, ki se z računalniki preprosto ne ukvarjajo. Uporabnikov se pač ne prepričuje, temveč se jim prilagaja ali pa se jih izsiljuje - dve zgodovinsko gledano uspešni taktiki.

Linux skupnosti pa nimam kaj za predlagati, ker nisem niti mesija, niti Linus, niti Cox. Linux skupnost je do tukaj dogurala čisto OK in verjamem, da bomo še naprej gurali tole GNU in Linux zgodbo naprej kamor bo pač vsak sam izmed nas to želel. Vse kar pa lahko rečem tistim, ki vidijo v enem ali druge OS-u samo dobre ali pa samo slabe stvari... v bistvu nimam več kaj za reči. Vsakomur svoje.
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ostala le Android in iOS, zbogom konkurenca

Oddelek: Novice / Rezultati
4418483 (14789) andromedar
»

Microsoft podpisal še en patentni sporazum za Android

Oddelek: Novice / Android
84292 (3290) PaX_MaN
»

Delež Windows XP padel pod 50 odstotkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6317938 (15547) MrStein
»

Windows še vedno krepko vodi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
598689 (6857) Utk
»

Windows Mobile izgublja

Oddelek: Novice / Windows Mobile
63651 (3144) driver_x

Več podobnih tem