» »

Windows Mobile izgublja

Windows Mobile izgublja

ZDNet - V zadnjih dvanajstih mesecih je Microsoftov operacijski sistem za mobilne naprave Windows Mobile izgubil 28 odstotkov svojega tržnega deleža, kažejo analize podjetja Gartner. Lani takle čas so imeli 11-odstotni delež na pametnih telefonih, letos pa je upadel na 7,9 odstotka, medtem ko se je iPhonov povzpel z 12,9 na 17,1 odstotka, RIM-ov pa s 16 na 20,8 odstotka. Na prvem mestu še vedno ostaja Symbian, ki pa je zdrsil z 49,7 na 44,6 odstotka. Novinec Android lani še ni obstajal, letos pa drži solidnih 3,9 odstotka, kar je trikrat več od Palmovega WebOS. Vsi preostali Linuxovi derivati imajo slabih pet odstotkov.

Analitik Roberta Cozza, ki je zaslužen za te številke, ugotavlja, da se Microsoftov operacijski sistem še naprej spopada s hudo konkurenco. Do leta 2012 bodo, ocenjujejo, Symbian, Android in ostali Linuxovi derivati obvladovali 62 odstotkov trga, prav tako pa naj bi se okrepila zaprtokodna RIM in Applov iPhone. Microsoft pa ostaja med kladivom in nakovalom, pri čemer mu relativno malo novosti v Windows Mobile 6.5 ne dela usluge. Sedmica, ki bo izšla prihodnje leto, mora prinesti nekaj revolucionarnega, da bodo še ostali v igri.

6 komentarjev

roberto1 ::

Slednje je bilo pričakovati, saj MS z dvema levima rokama dela na tem os-u. Po napovedih, da bo do leta 2012 Samsung zmanjšal svoj wm portfolio na 10% jim tako ali tako ostane še samo HTC (LG in Se posamezniki so komajda omembe vredni). Škoda, če bi se malce bolj resno spopadli z izzivi novega časa, predvsem pa z ui-jem in bi naredili os vizualno bolj privlačen, bi lahko konkurirali Androidu, Symbianu in Iphone osx-u. Tako pa debela tema:)
Podobno bi lahko doletelo tudi Symbian Foundation, če se ne bodo zmigali. Android je os prihodnosti, posvojilo ga je 5 od 7 najuspešnejših svetovnih proizvajalcev mobilnih telefonov (Nokia in Apple seveda ne bosta pljuvala v lastno skledo). Sam še zemraj uporabljam Symbian, ampak ga v taki obliki ne vidim kot os prihodnosti, saj v zadnjih 5-ih letih niso pokazali nič revolucionarnega. lpt
Someday never comes!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roberto1 ()

ozbolt ::

Pri Nokii upam da so tako pametni da s60 sploh ne bodo več tako močno uporabljali ampak za pametne telefone raje Maemo, medtem ko s40 je odličen "OS" za svoje potrebe.

__Devil__ ::

Android bo zavladal v naslednjem letu. Sprijaznimo se z dejstvom. :P

Dr_M ::

Jaz se vedno upam na WM 7. Ce ne bodo temeljito prenovili zadeve, grem pa nazaj na S40, ce ne bo nic pametnih telefonov.:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Icematxyz ::

Glede na omenjene številke je tako manjši igralec Microsoft na tem tržišču. Niti ni tako pomembno kaj se z njim dogaja če ne gre za neke drastične spremembe.

Bistvo tega tržišča pa je izbira. In celo izbira ki narašča...

Če ima 30 20 ali 10 odstotkov ni neke razlike v kolikor je še kakšnih 5 opcij ki so dokaj solidna izbira in so zmožne vsakem trenutku izkazati da so v čem boljše.

Še na desktop OS se naj takšno stanje formira morda nekoč pa mi bo popolnoma vseeno kdo ima največjega.

Zgodovina sprememb…

driver_x ::

winmo 6.5 je strel v prazno


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTC podvojil zaslužke, Android hitro raste

Oddelek: Novice / Android
74346 (3680) Tr0n
»

Android na vrhu v ZDA

Oddelek: Novice / Android
147649 (7121) Bistri007
»

LG bo uporabljal Android

Oddelek: Novice / Android
424879 (3610) borchi
»

iPhone odgovoren za 50% prenosa podatkov v mobilnih omrežjih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
547622 (6133) FastWIND
»

Symbian in Windows Mobile nazadujeta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
628748 (7657) damirj79

Več podobnih tem