Forum » Znanost in tehnologija » Bela, zelena in modra soba
Bela, zelena in modra soba
ThePlayer ::
ThePlayer, mislim da nima ravno smisla takole na hitro pametovati o tem, ampak tisti ki sestavlja bi vedel vse kar se njega samega tiče, tisti ki je pa na novo sestavljen pa se bo zavedal tudi sestavljanja od tam naprej, od koder mu bi čuti in možgani že dovolili beležiti vtise.
To samo na hitro. S šublerjem odmerjeno, s kredo zarisano in z motorko odžagano.
Jaz tudi tako mislim. Torej bi, če gledam iz prve osebe kopije, vedel da sem kopija? Spomnil bi se dneva, ko sem se odločil, da se bom kopiral. Potem bi se spomnil, kako sem stopil v skener, bil skeniran - potem pa preskok - kar naenkrat vidim, kako me original še do konca sestavi. Jasno mi je, kaj se je zgodilo, saj sem to predvideval že kot original, in se je to znanje tudi prekopiralo.
Za original je pa vse zvezno, ni nobenega preskoka. On pač sestavi mašino po načrtu, nič neobičajnega.
donfilipo ::
ne moreš spraševati samo enega jaza zdaj.
Le zakaj ne? Lahko vprašam kogarkoli, karkoli. Če kaj (pametnega) odgovori ali ne, je pa že druga stvar.
"Ne moreš spraševati" ... kje sem že to slišal?
Lahko sicer sprašuješ in tudi odgovore si dobil pravilne, ostane pa prekletstvo subjektivnosti jaza.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell
In posledico smo videli. Predstavo, ki je pa popolnoma napačna. Da bi jaz videl vse tri sobe v superpoziciji. Da smo vsi ena reinkarnacija itd.
Thomas ::
Bi? Jaz ne bi rad. A nimam nobene izbire. Kaj bi kdo rad ne vpliva prav dosti na fakte.
Vsaj ne kar takoj.
Vsaj ne kar takoj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
WarpedGone ::
Trdite, da je 1 + 1 nekaj drugega kot 2 + 2, ker enkrat maš v rokah 1 drugič pa 2.
Zbogom in hvala za vse ribe
bi jaz videl vse tri sobe v superpoziciji.
Superpozicija ali stroboskopija, je samo pomoč pri razumevanju situacije, kakršna (očitno) je.
Bolj je podobna "jaz danes tu, včeraj 150 km daleč".
To trdiš ti, da ni izbire. Pa je.
Analogija in realen poizkus z identičnimi robotki.
Ki imajo zaenkrat bolj slab, pa vendarle lahko jaz in ego.
Je po rezultatih, Če se ne strinjaš ti pa lahko pokažem zelo prijetno matematiko:) Zame.
Niti ne. Jaz trdim, da je večina pod navalom doktrine zadevo dojela povsem narobe, kot bi pokazal realen test z robotki.
Analogija in realen poizkus z identičnimi robotki.
Ki imajo zaenkrat bolj slab, pa vendarle lahko jaz in ego.
Trdite, da je 1 + 1 nekaj drugega kot 2 + 2,
Je po rezultatih, Če se ne strinjaš ti pa lahko pokažem zelo prijetno matematiko:) Zame.
Superpozicija ali stroboskopija, je samo pomoč pri razumevanju situacije, kakršna (očitno) je.
Niti ne. Jaz trdim, da je večina pod navalom doktrine zadevo dojela povsem narobe, kot bi pokazal realen test z robotki.
Spomnil bi se dneva, ko sem se odločil, da se bom kopiral. Potem bi se spomnil, kako sem stopil v skener, bil skeniran - potem pa preskok - kar naenkrat vidim, kako me original še do konca sestavi. Jasno mi je, kaj se je zgodilo, saj sem to predvideval že kot original, in se je to znanje tudi prekopiralo.
Za original je pa vse zvezno, ni nobenega preskoka. On pač sestavi mašino po načrtu, nič neobičajnega.
Ja, ja, ThePlayer. Tebe mam za dost pametnega in ne tako šibkih živcev. Zato te lahko vprašam, boš videl prvoosebno vse, kar se bo zgodilo obema?
Trdim, da brez popravka doktrine, večina tvojih slednikov, ne bo enostavno odgovorila na 2 vprašanja.
Kako je s poizkusom, če je namesto domišljijskega resetiranja ega, pravi robotek. Ali če imamo 3 sočasne robotke.
In kje so kakšne bistvene razlike, za poizkus med robotki in živimi osebami.
Kar pa postavlja Player je pa nepopolni reset in je druga izhodiščna točka, če prav vidim.
Kako je s poizkusom, če je namesto domišljijskega resetiranja ega, pravi robotek. Ali če imamo 3 sočasne robotke.
In kje so kakšne bistvene razlike, za poizkus med robotki in živimi osebami.
Kar pa postavlja Player je pa nepopolni reset in je druga izhodiščna točka, če prav vidim.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: donfilipo ()
ThePlayer ::
@Thomas
Samo a ni razlika že ta, da imaš najprej enega subjektivnega opazovalca, potem pa dva? Praviš, da tudi ko sta dva, je v bistvu eden?
Ampak a se ne porabi več resursov če laufata dva, kot če laufa samo eden?
Samo a ni razlika že ta, da imaš najprej enega subjektivnega opazovalca, potem pa dva? Praviš, da tudi ko sta dva, je v bistvu eden?
Praviš, da tudi ko sta dva, je v bistvu eden?
Yes.
A veš kuk resursov se porab, da zrase 6 dag petršila? Milijon ton mase se anihilira v energijo v Soncu. Tko da ne mi šparat zdej tlele.
Torej ko imamo 2 robotka je v bistvu samo eden.
In če imaš ti v žepu 7 bankovcev po 50€, je to samo eden:)
Pazi nihče ne trdi, da niso donekle identični. Morda celo neraspoznavno. To je drug del problema.
Pazi nihče ne trdi, da niso donekle identični. Morda celo neraspoznavno. To je drug del problema.
Zgodovina sprememb…
enjst ::
Thomas, tebi kot kaže, ne gre v račun, da po kloniranju dobimo DVE osebi. Dvoje različnih življenj. Za prejšnjo osebo (original) se da reči, da ni doživela nobene spremembe, ampak ji življenje teče naprej kot ji teče. Klonirani osebi pa, čeprav je popolnoma identična originalu, se življenje "spremeni". To seveda, če gledamo na obe tisti osebi kot zunanji opazovalec. Vsaka od obeh oseb pa sebe dojema, kot da ji življenje pač teče po ustaljenih tirnicah. Če odmisli nenavaden dogodek z uspavanjem.
Tu govorim za primer, da se je kloniranje izvršilo "pod narkozo".
Tu govorim za primer, da se je kloniranje izvršilo "pod narkozo".
Sedem jih je. Vendar ker mislimo da se ne zavedajo, nam niso interesantni, v tej debati.
Ok. Kaj pa robotki. trije recimo. Z dokaj poenostavljeno zavestjo? So tudi 3 in ne eden?
Robotov in človečkov je lahko bilijone. Vendar mi se v tej temi sprašujemo, kako je z zavestjo, kako hodi po teh sobanah. Biva v njih istočasno? Ali kako je to?
Take zadeve se sprašujemo v tej temi.
Take zadeve se sprašujemo v tej temi.
Saj mi je jasno da te muči prav to. Zato sem ti tudi napidsal da gre po kloniranju za DVE osebi, ne pa za original z DVEMA TELESOMA in eno zavestjo.
Aha ti pač hočeš samo izpostaviti, da ima zavest skupne značilnosti, ki bivajo v maljon glavah, ven pa potem pridejo univerzalne buda zavesti in strobo predstave?
No good. Korekcija je še kako potrebna! Ne berejo ti vsi misli. In lahko bi celo iz te teme kar citiral direktno mojzesovska namigovanja .
No good. Korekcija je še kako potrebna! Ne berejo ti vsi misli. In lahko bi celo iz te teme kar citiral direktno mojzesovska namigovanja .
Zelo pomagaš, enjst.
Brez ironije.
Ampak a bi lahko bil še malenkost bolj pomagaven?
Kaj odloči, kam gre moja nitka zavedanja? Ti praviš gre po eni poti. Kateri?
Brez ironije.
Ampak a bi lahko bil še malenkost bolj pomagaven?
Kaj odloči, kam gre moja nitka zavedanja? Ti praviš gre po eni poti. Kateri?
WireMess ::
Okapi ::
Kaj odloči, kam gre moja nitka zavedanja? Ti praviš gre po eni poti.Ne, on pravi, da se nitka razcepi na dve.
telepatsko povezavo med kopijami, v smislu, da se en Jaz zaveda inputov vseh kopij.Brez tega se torej en Jaz ne zaveda inputov vseh kopij? Inpute katere kopije se potem zaveda en Jaz?
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
BTW ... enjst je doumu sceno in si podzavestno nadel tak nick?
Za okapija pa eno zelo resno vprašanje, ki ni čisto vezano samo na to temo, je pa zelo resno, za tokrat pravega intelektualca.
Koliko se po tvojem mnenju sofizmi resno zajedajo v kvaliteto prave materije pomembnih dialogov?
Tu smo manj pomembni, a včasih ne čisto out vsaj po tematiki, bi rekli pretežno precej in.
In koliko je to prekletstvo prav jaza, njegove unikatnosti in sebičnosti?
Koliko se po tvojem mnenju sofizmi resno zajedajo v kvaliteto prave materije pomembnih dialogov?
Tu smo manj pomembni, a včasih ne čisto out vsaj po tematiki, bi rekli pretežno precej in.
In koliko je to prekletstvo prav jaza, njegove unikatnosti in sebičnosti?
A to bi vidva off topic? Odprita si svojo temo, prosim.
Vprašanje se nanaša direktno tudi na topic, na jaz, zavest in ego.
Thomas, najbrž bo bolje če pojasnim kako sploh sam gledam na zavest. Zame je zavest vezana na delovanje možganov (izhaja iz možganov). Ni delujočih možganov - ni zavesti. Zato pravim, da če dvoje možganov, potem dve zavesti.
Pri kloniranem so možgani popolnoma identični možganom izvirnika. Tudi zavest je s tem popolnoma identična, ampak vezana je pa prav na te, klonirane možgane. Iz teh kloniranih možganov "izhaja", ne iz tistih originalnih. Originalni so pa pač obdržali svojo "staro dobro" zavest. Obe pa sta V TRENUTKU kloniranja ŠE POPOLNOMA identični, saj obe izhahata iz POPOLNOMA identičnih možganov. Potem pa se njuna identičnos z vsako novo čutno in s tem miselno aktivnostjo začenja razlikovati. Nikoli več ne bosta identični, saj že takoj po kloniranju začnejo možgani originala sprejemati drugačne dražljaje (informacije) kakor pa možgani klona.
Pri kloniranem so možgani popolnoma identični možganom izvirnika. Tudi zavest je s tem popolnoma identična, ampak vezana je pa prav na te, klonirane možgane. Iz teh kloniranih možganov "izhaja", ne iz tistih originalnih. Originalni so pa pač obdržali svojo "staro dobro" zavest. Obe pa sta V TRENUTKU kloniranja ŠE POPOLNOMA identični, saj obe izhahata iz POPOLNOMA identičnih možganov. Potem pa se njuna identičnos z vsako novo čutno in s tem miselno aktivnostjo začenja razlikovati. Nikoli več ne bosta identični, saj že takoj po kloniranju začnejo možgani originala sprejemati drugačne dražljaje (informacije) kakor pa možgani klona.
Namreč prepiri brez rezultatov, z neplodnim prekladanjem nerodnih postavk, nikakor ne kažejo na neko superpozicijo zavesti, ali na delujoče telepatske povezave, kot bi nekateri radi postavili vprašanje.
Nikoli več ne bosta identični, saj že takoj po kloniranju začnejo možgani originala sprejemati drugačne dražljaje (informacije) kakor pa možgani klona.
To razumem. Vendar enako divergiraš tudi od yesteryou - ja. Pa si baje še vedno isti?
Kako te razlaga tvoja mišljenska šola?
na delujoče telepatske povezave
Kdo telepatira? Po moje nihče. Vsaj še ne. Kar pa seveda ne pomeni, da ne bi bilo to tehnološko možno narest.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Thomas ()
Iz sekunde v sekundo nisi isti. Tudi celo tvoj kompjuter ni. Razlike so resda z displayi zelo umetno povečane in sprovocirane z inputi. Programje pa resda je v škatli praktično lahko enako. No pri wetawereu pa niti to ne čisto.
Ne ti. Ti samo po navadi rahlo obračaš svoj point, da zveni mogočnejše in bolj provokativno. So pa vse sorte pogledi obešeni na posplošen enoten jaz. Tudi zelo stari religijski. Kar poglej malo. Nima smisla vse še enkrat tipkati, ali kopirati.
Kdo telepatira?
Ne ti. Ti samo po navadi rahlo obračaš svoj point, da zveni mogočnejše in bolj provokativno. So pa vse sorte pogledi obešeni na posplošen enoten jaz. Tudi zelo stari religijski. Kar poglej malo. Nima smisla vse še enkrat tipkati, ali kopirati.
Zgodovina sprememb…
Vendar enako divergiraš tudi od yesteryou - ja. Pa si baje še vedno isti?Ja, ker imaš v možganih vgrajen hardware za ožičeno povezavo svoje zavesti izpred sekunde (in izpred dveh, treh ... sekund) s svojo trenutno zavestjo.
Če bi imele kopije brezžično povezavo možganov, bi pa bilo tako, kot ti misliš, da je tudi brez nje. Vse tri kopije tebe bi videle vse tri barve sobe.
O.
Iz sekunde v sekundo nisi isti.
Nimaš nič več s tistim izpred leta dni? Se je drug zavedal, enako "unikaten in neponovljiv"?
Če ja, potem umreš vsako sekundo tisočkrat? In je tista milisekunda pravzaprav "unikatno in neponovljivo zavedanje"?
Če se kakšno leto le obdrži, kako potem da v treh sobah tako rapido zdivergirajo?
"Včerajšnji jaz" sem v mojih možganih. Klonov "včerajšnji jaz" pa je v njegovih možganih. Je identičen mojemu in klon tudi misli o sebi tako, kot o sebi mislim jaz, ki sem original (to, da sem original mi mora nekdo seveda povedati. Sam nič ne vem o kakšnih originalih on klonih. Za mojega klona pa velja enako).
Ko bi se s svojim klonom srečal takoj po kloniranju, si ne bi imwela povedati PRAV NIČ drugemu neznanega ali novega (dobro, tu je potrebno upoštevati, da ne živiva več v enakih pogojih in da TRENUTNE izkušnje drug drugega, so pa drug drugemu že neznane).
Ko bi se s svojim klonom srečal takoj po kloniranju, si ne bi imwela povedati PRAV NIČ drugemu neznanega ali novega (dobro, tu je potrebno upoštevati, da ne živiva več v enakih pogojih in da TRENUTNE izkušnje drug drugega, so pa drug drugemu že neznane).
Aha, lokacija je bistvena po tvojem. Kako daleč sme it? Par cm? Već manj? Da ni kar en drug potem?
(Smo to slepo ulico predebatirali že zdavnaj.)
(Smo to slepo ulico predebatirali že zdavnaj.)
Nimaš nič več s tistim izpred leta dni? Se je drug zavedal, enako "unikaten in neponovljiv"?
Če ja, potem umreš vsako sekundo tisočkrat? In je tista milisekunda pravzaprav "unikatno in neponovljivo zavedanje"?
Ali je potok isti, ko se kapljice menjajo itd. Nikoli ne stopiš v isto reko itd. Stare zgonjene fraze, ki na žalost kažejo na pomanjkanje svežega kvalitetnega in polne znanja pristopa (vsaj zame), ampak imajo pa na mojo veliko žalost, kot pravi Okapi, tudi v realni akademiji, veliko moč in ugled, česar sem se pa potihem tudi stalno bal in polzavedno ogibal.
Pa bo zato jaz nastradal, za maščevanje pa kakega nedolžnega nič preveč hudega slutečega pred poginom še nadrem:)
S temi sofizmi so se ukvarjali, kot sem rekel stari grki in ne vodijo nikamor.
Ali je potok isti, ko se kapljice menjajo itd. Nikoli ne stopiš v isto reko itd. Stare zgonjene fraze, ki na žalost kažejo na pomanjkanje svežega pristopa (vsaj zame), ampak imajo pa na mojo veliko žalost, kot pravi Okapi, tudi v realni akademiji, veliko moč in ugled, česar sem se pa potihem tudi stalno bal in polzavedno ogibal.
Pa bo zato jaz nastradal, za maščevanje pa kakega nedolžnega nič preveč hudega slutečega pred poginom še nadrem:)
Lociranje, podobnost, enakost reakcij, in še precej drugih reči določijo tebe v drugih očeh. Tebe v tvojih očeh določi še konkretneje kar cela paleta spominov, misli in čutil, ostalo, pojmi kot je zavest pa so tokovi, podobno kot reka, če že ravno hočeš:)
Zakaj? Kaj nikoli ne napizdevas samega sebe?
Jaz se redno kar ubijam. Ampak morda me pa prepričate, da bi pravzaprav moral koga drugega
Jaz se redno kar ubijam.
To ni opravičilo za karkoli. Niti ni argument za karkoli. Niti za to, "da so to stare brezvezne debate o identiteti". Če so stare, še ni nujno da so razrešene.
In če ne zameriš, nekatere od nas zanimajo. Po sebi, brez konotacij ki nimajo nobene povezave s tematiko.
Ampak morda me pa prepričate, da bi pravzaprav moral koga drugega
Ni prostora niti za posredne grožnje, ko debatiramo. Debatiraj ali ne debatiraj.
Ne, lokacija ni bistvena, ker, če sta dve telesi sta avtomatično na različnih lokacijah. Drugače niti ne gre in drugačnih izkušenj nima, pa tudi imeti jih ne more ne nihče od naju, ne nihče drug. Nebistveno torej.
Ni to grožnja če je smiley za boga. Hec je hec, tokrat pa direktno kaže na slabost posploševanja univerzalnega jaza.
WireMess ::
Kaj odloči, kam gre moja nitka zavedanja? Ti praviš gre po eni poti.Ne, on pravi, da se nitka razcepi na dve.
telepatsko povezavo med kopijami, v smislu, da se en Jaz zaveda inputov vseh kopij.Brez tega se torej en Jaz ne zaveda inputov vseh kopij? Inpute katere kopije se potem zaveda en Jaz?
O.
Ne mislim, da je en Jaz distribuiran po vseh osebah, le to, da je Jaz v vseh osebah identicen. Ena instanca Jaza se zaveda le inputov konkretne osebe, v kateri ta Jaz zivi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: WireMess ()
Ne mislim, da je en Jaz distribuiran po vseh osebah, le to, da je Jaz v vseh osebah identicen. Ena instanca Jaza se zaveda le inputov konkretne osebe, v kateri ta Jaz zivi.
Dobro recimo jaz se počasneje spreminja, kot njegova dognanja glede na okolico. Bi to šlo?
če sta dve telesi sta avtomatično na različnih lokacijah.
Lokacijo si od včeraj zamenjal. Gledano s Sonca jo menjaš za 30 km vsako sekundo. Gledano s protona ki leti s Sonca mimo nas, pa 100 000 km vsako sekundo.
Kaj sploh misliš z "če ni ista lokacija"?
Vseh menjav lokacij ne registriraš kot tako pomembne, kot je v tem eksperimentu barva sobe. Kroženje planetov brez pomagal znanosti zelo malo in večinoma nejasno. Večina pa zna odgovoriti na vprašanje za barvo sobe.
Se pravi, ni lokacija, je za kako pomembno je registriraš?
Jap. In če jo registiraš, pravilno ali celo napačno.
Pomeni najpomembnejše vprašanje, ki loči jaze je v tem primeru barva sobe.
Jaz je lahko identičen: primer robotki.
Odgovor na barvo sobe pa NI!
Pomeni najpomembnejše vprašanje, ki loči jaze je v tem primeru barva sobe.
Jaz je lahko identičen: primer robotki.
Odgovor na barvo sobe pa NI!
Ne mislim, da je en Jaz distribuiran po vseh osebah, le to, da je Jaz v vseh osebah identicen. Ena instanca Jaza se zaveda le inputov konkretne osebe, v kateri ta Jaz zivi.OK, torej pomeni, da v resnici imaš več instanc Jaza. Ker Thomas pravi, da imaš samo eno, zdaj me pa zanima, v čem je razlika, če so možgani kopij brezžično povezani, in če niso.
O.
ne bi bilo boljše, ko bi ti napisal kaj misliš z lokacijo? Sam pri tem o čem se (naj bi se) pogovarjamo ne vidim nobene povezave z nikakršno lokacijo, a kot kaže jo ti vidiš in se ti zdi ta pomembna pri vsej zadevi.
Ne, enjest. Mi je prav žal, a nič novega nisi prinesel v to temo. Vse to smo predebatirali že zdavnaj, kar si napisal.
Imaš 3 sobe. Kako veš da so različnih barv. Najenostavneje tako, da niso ena in ista soba in so na 3 lokacijah. Nekako dostopnih. Sicer so nepreverljive.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 31546 (28159) | energetik |
» | 2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 30553 (27823) | guest #44 |
» | subjektivna izkusnja in umetna inteligencaOddelek: Znanost in tehnologija | 2595 (2052) | OwcA |
» | Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 13950 (11322) | BBB |
» | Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 7938 (6605) | Thomas |