» »

Bela, zelena in modra soba

Bela, zelena in modra soba

««
78 / 87
»»

Thomas ::

Po scenariju ki si ga citiral, zapiraš oči. Boš, ko jih boš spet odprl, videl obe sobi ali ne?

Gledano prvoosebno. Kaj boš ti videl, me zanima.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

Ni nekega univerzalnega jaza. Jaz se oblikuje glede na lokacijo in pozicijo, če ne po softweru, pa takoj po inputih zaznamo razlike. Če so seveda različni.

In po scenariju, ki si ga podal ti, ne boš NIKAKOR videl obeh sob!!!! Nobena od kopij!!!

Pa če jih delamo z resetom, ali s kopiranjem. Dober reset, se razume kot popolna kopija! Delen reset odpade, ker ne sodi v tvojo sliko, pa še potem je vprašanje......kako narediti scenarij, kjer bi zavest videla obe sobi naenkrat.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: donfilipo ()

Aha, videl boš nobeno sobo, ti ki zapiraš oči?

To praviš?

Ne Thomas videl bom modro sobo. Moja kopija pa zeleno, ali obratno. Po resetu.

Se pravi, samo fizično kopiranje ni dovolj. Mora priti še nekaj čez, da bi ti videl? Pride lahko samo v eno kopijo?

Okapi ::

Ponovno sprašujem. Ti boš videl le eno od obeh barv?
Pa poglejmo drugače. Donfilipi po kopiranju so trije. Thomas je, hvala bogu, še vedno samo en in on je tisti, ki bi rad vedel, katero barvo vidi donfilipo. Če bi rad točen odgovor na to vprašanje, naj Thomas pove, katerega donfilipa sprašuje?

O.

Thomas je izjavil:

Se pravi, samo fizično kopiranje ni dovolj. Mora priti še nekaj čez, da bi ti videl? Pride lahko samo v eno kopijo?

A seveda. Kopiral si software, za merjenje valovne dolžine, recimo poenostavljeno. Pri prebujanju pa ta rabi frišno dato da zazna. Pri dobrem resetu, date namreč ni več.

Razen, če govorimo o nekih drogah, delni zavesti, zmanjšani zavesti, kjer pa potem lahko vidiš tudi dinozavre:)

Zgodovina sprememb…

Moja kopija pa zeleno, ali obratno. Po resetu.

Kaj je tisto, kar ti dve kopiji tako razlikuje, da boš ti samo v eni od obeh?

Odgovori mi na vprašanje donfilipo, ne meni se za okapija. Kaj je razlika med obema kopijama, da si ti samo v eni od obeh?

Razlika je, da vsaka vidi drugačno barvo sobe. To je lahko malo, lahko pa tudi usodno. Zgodbico se da namreč zaplesti v samomor v modri sobi:) Ali ekstazo v zeleni.

Kaj je razlika med obema kopijama, da si ti samo v eni od obeh?
Ene osemkrat ti je že povedal, da po kopiranju ni več en sam in zato ni samo v eni od obeh kopij. Ampak očitno je to preveč zate;((

O.

Zgodbico se seveda da zapletati. Ampak raje povej, kaj odlikuje eno kopijo pred drugo, da se boš zbudil v njej, ne pa v oni drugi?

Ne hodit od diskusije vstran. Povej kakšna (ne)fizikalna razlika je med obema?

Okapija ignoriraj kot da ropota kamion.

Pusti ostalo. Odgovori na direktno vprašanje. Sam si začel današnjo diskusijo, jaz sodelujem.

Torej. Kakšna je fizikalna razlika med obema kopijama, da si ti samo v eni od obeh?

Ni fizikalne razlike, pa si vseeno samo v eni?

Zakaj?

Keyser Soze ::

Razlike nikakor ni nobene med kopijami. In ja, zbudiš se v vseh sobah. Ampak...

Nekako se mi zdi, da vseeno preveč zanemarjate substrat v tej temi. Konec koncev, če v dve sobi po kopiranju uleti mesar, ki te bo narezal za krmo zverem, sta dva "ti" v globokem sranju in jima sigurno ne bo vseeno kaj se zgodi.

Ali ti bo pač dol viselo ko boš stal pred "pyramid headom" z nožem v roki, češ saj laufam še na enem substratu?
OM, F, G!

Tisočrkat smo to poudarili.

U potanju je le sofizem, kako ti (jaz) ne moreš biti isto kot tvoja kopija. Zaradi subjektivnosti samega pojma.

Zgodovina sprememb…

Ali ti bo pač dol viselo ko boš stal pred "pyramid headom" z nožem v roki, češ saj laufam še na enem substratu?
Thomas je prepričan, da laufa na drugih substratih že brez kopiranja. Vsak se na svoj način tolaži, ko pride v leta, ko se zave svoje minljivosti.;)

O.

Razlike nikakor ni nobene med kopijami. In ja, zbudiš se v vseh sobah.

Se strinjam. Donfilipo se ne.

O pač. Identične kopije se zbudijo v vseh 3 sobah. Le da vsaka od njih vidi drugačno sobo.

In po nečem bistvenem, nenadoma že ne dajejo enakih outputov.

Zgodovina sprememb…

Mene zanima, kako to zate (po tvoje) izgleda s prvoosebnega stališča.

Nič drugega.

Thomas je izjavil:

Se strinjam. Donfilipo se ne.

Ja, kaj pa tisti drugi del. Kjer je vključena nesorazmerna bolečina določenih substratov?
OM, F, G!

Kako se ne strinjam. Popolnoma se strinjam in sem 10x povedal.

Ne strinjam se samo v tem, da bi vse 3 kopije videle enako zaradi sofizma:))

Kaj je nesorazmerna bolečina določenih substratov????

Ne strinjam se samo v tem, da bi vse 3 kopije videle enako zaradi sofizma

Sprašujem te, kaj bi videl ti. Kot če bi te zvečer vprašal, kaj boš najverjetneje videl jutri, ko se boš zbudil.

Število identičnih odgovorov je zadoščalo.

Zdaj me zanima, kaj pravzaprav sprašuje Keyser Soze.

Kaj je nesorazmerna bolečina določenih substratov????

Tisto, da dva od treh obišče mesar in jima pove, da bosta umrla krute smrti.

A tistima dvema (Thomasoma, Keyserjema, W1-noma, donfilipotoma) dol visi, ker vesta da še vedno "laufata" na tretjem substratu, al sta takrat tako unikatna posameznika, da pozabita na teorijo o enotni zavesti.
OM, F, G!

Sprašujem te, kaj bi videl ti.
Pa saj ti je že 100x povedal.;(( En on bo videl belo, drug on bo videl modro, tretji on bo videl zeleno.

Zdaj me zanima, kaj pravzaprav sprašuje Keyser Soze.
Sprašuje, ali bi se ti, ki vidiš zeleno sobo, kaj tolažil s kopijo v beli in modri sobi, če bi vedel, da te bo, tebe v zeleni sobi, en manijak razrezal.

O.

Aja. Ni enotne zavesti, Vsaka kopija se boji mesarja in ji precej dol visi v jedru, če preživi druga kopija. In tudi to se da lepo pokazati z današnjimi robotki, ki bodo kmalu tudi napredovali.

Nisi odgovoril, donfilipo. Morda ne razumeš vprašanja, morda je kaj drugega. Ne vem.

Eni vedo, da nisi, eni ne vidijo vprašanja, tako kot ga ti ne vidiš.

Enotna zavest bi bil software ki bi recimo jemal sliko vseh 3 robotkov naenkrat. In na osnovi tega posebej spretno uglasil njih delovanje.

Nisi odgovoril, donfilipo. Morda ne razumeš vprašanja, morda je kaj drugega. Ne vem.

Veš dobro veš, pa tudi malo bistrejši bodo pobrskali in moje odgovore našli nedaleč stran.

Pa še enkrat ponovim:

Če kopiraš imaš 2 jaza, 2 identični osebi. In vprašanja ne zastavljaš eni sami. Tak je pač miselni poizkus!

Zgodovina sprememb…

enjst ::

Original bo videl barvo sten tiste sobe, v kateri se sam nahaja. Vsaka od kopij pa bo videla barvo sten tiste sobe, v kateri se sama nahaja.

Thomas, z neta si potegni portable Firefox, shrani ga v mapo Firefox na namizju, mesec dni ga uporabljaj, shranjuj zaznamke, gesla, potem ga nastavi na "AllowMultipleInstances=true" in ga z mapo vred kopiraj v My documents.

Potem s tistim Firefoxom, ki ga imaš na namizju pojdi na ta forum, s tistim v My Documents pa na neko drugo spletno stran.

Ne trenutno, ne ko ju boš naslednjič odprl, ne boš na nobenem od še malo prej popolnoma identičnih Firefoxih, našel ničesar kar bi kazalo na to, da se kateremu od njiju kaj sanja o obisku strani, na kateri je po kloniranju bil njegov dvojnik.
Zgodovino, gesla, zaznamke, vse imata isto (ampak ne skupno), toda od prebuditve naprej jima pa "življenje" več ne teče po isti tirnici. En ima zdaj v svoji zgodovini zabeležen obisk tega foruma, drug pa obisk neke druge spletne stani.

Vsaka kopija se boji mesarja in ji precej dol visi v jedru, če preživi druga kopija.
Tu se pa jaz ne bi čisto strinjal. Backup je že dobra zadeva, samo navadit se moraš na to možnost, jo sprejet kot realno možnost.

Se greš en nevaren šport, in si prej narediš kopijo (oziroma shraniš podatke, da bodo lahko naredili kopijo). Če se pri tistem športu smrtno ponesrečiš, aktivirajo kopijo. Kopija sicer ne bo vedela nič o nesreči, dokler ji ne bodo povedali, ti, ki si se ponesrečil, pa veš, da bo tvoja žena še vedno imela moža, otroci očeta ... Uživaš lahko v nevarnem športu, ne da bi te bilo zelo strah, kaj se bo zgodilo.

O.

Zate velja isto, enjst. Odgovori mi prvoosebno, ne s firefoxi.

Kaj bi TI videl?

Ti si sicer odgovoril da le belo. Pomeni vidiš fundamentalno razliko med kopijama.

Ja, okay.

Backup je že dobra zadeva, samo navadit se moraš na to možnost, jo sprejet kot realno možnost.

Jaz pa trdim da je subjektivnost jaza tako močna, da smrtni strah ne olajša dosti niti popoln backup. Ampak dobro. Kapljica horsa in dober backup, pa je problem rešen. Verjamem, da kar zadovoljivo. Vsekakor bolje kot z obljubljenimi nebesi, ali reinkarnacijo.

Odgovori mi prvoosebno,
Zakaj ti ne odgovoriš na vprašanje, katere od treh to sprašuješ?

Jaz pa trdim da je subjektivnost jaza tako močna, da smrtni strah ne olajša dosti niti popoln backup
Prvi, ki se bodo šli kopiranje, bodo seveda morali narediti precejšen "leap of faith". Ampak potem, ko boš videl, da se je prijatelj pri prostem plezanju ubil, zvečer bosta pa že skupaj pila pir in se smejala videoposnetku njegovega padca v smrt, boš korak bliže k spoznanju o lastni nesmrtnosti. Malce tečno bo, če bo zadeva draga in si je ne bo mogel vsak privoščiti.;)

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Jaz bi videl modro sobo, če so iz mene "delali" dvojnike in če so to počeli v modri sobi in me po postopku niso nikamor preselili.
Moj dvojnik, ki bi si tudi rekel "jaz" in bi imel iste spomine in izkušnje kot jih imam sam, pa bi videl barvo tiste sobe, v kasteri se nahaja. Oba bi imela isto podlago, ampak od podvojitve naprej pa najine bodoče dogodivščine niso več iste, enake, identične, prav in točno tiste.

Se reče, kam te (ne) prenesejo, je glavno, kaj boš ti videl?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

WarpedGone ::

Sprašuje tebe ko "si še en".
Zbogom in hvala za vse ribe

Ja, od tega, KAM KATEREGA OD OBEH prenesejo je odvisno kaj bo KATERI OD OBEH videl.

Pomeni, da če zvečer zaspiš v dnevni, dobre vile te pa prenesejo v spalnico - se zjutraj ne boš več zbudil ti?

ThePlayer ::

Kako pa izgleda, če te kopirajo kar v budnem stanju? Recimo, da te poskenirajo in pred tabo začnejo sestavljati?

Oziroma še bolj zanimivo - svojo kopijo lahko navsezadnje sestaviš kar sam! Kako to izgleda zate, kako pa za kopijo?

Kako pa izgleda, če te kopirajo kar v budnem stanju?

Edina razlika je ta, da ta tvoja varianta najbrž izziva še več svete jeze pri donfilipu in somišljenikih. Čeprav ne vem, kaj mislijo, pravzaprav, ker ne povedo direkt in jasno.

Drugače je pa ista reč.

ThePlayer je izjavil:

Kako pa izgleda, če te kopirajo kar v budnem stanju? Recimo, da te poskenirajo in pred tabo začnejo sestavljati?

Oziroma še bolj zanimivo - svojo kopijo lahko navsezadnje sestaviš kar sam! Kako to izgleda zate, kako pa za kopijo?

Oja. Če kopijo narediš pred sabo valjda vidi sobo v isti barvi. Domnevamo da je ne delaš skozi steno!

ThePlayer, mislim da nima ravno smisla takole na hitro pametovati o tem, ampak tisti ki sestavlja bi vedel vse kar se njega samega tiče, tisti ki je pa na novo sestavljen pa se bo zavedal tudi sestavljanja od tam naprej, od koder mu bi čuti in možgani že dovolili beležiti vtise.
To samo na hitro. S šublerjem odmerjeno, s kredo zarisano in z motorko odžagano.

ampak tisti ki sestavlja bi vedel vse kar se njega samega tiče

Ni res. Kopiraš lahko fajl, pa ne poznaš vsebine kej dosti.

gzibret ::

Dajte se malo umirit in ne biti toliko na osebnem nivoju (se nanaša na brisane offtopic poste in pe******* žaljivke). Kogar tema zanima, naj argumentirano debatira, kogar pa tema ne zanima, pa naj neha tule notri trolat, žalit in podžigat strasti.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

Thomas je izjavil:

ampak tisti ki sestavlja bi vedel vse kar se njega samega tiče

Ni res. Kopiraš lahko fajl, pa ne poznaš vsebine kej dosti.
Če sestavljaš grad iz lego kock, se boš ja spomnil kaj si počel. Na to zavedanje sem mislil.

Ni nujno, da se zavedaš narejenega, sploh ne.

Sicer je pa to izven smeri in nebistveno za debato.

Sedaj pa naredimo naslednji miselni poskus. Enega kopiraš kot v prvem poskusu in ga sprašuješ, katero barvo sobe vidi. Drugega pa kopiraš v dve dodatni sobi, poleg tega pa vsem trem v možgane vgradiš še hardware za brezžično omrežje zavesti, ki lastnikom omogoča, da vidijo, kar vidijo drugi v tvojem omrežju (in slišijo in vse drugo, vključno z mislimi in čustvi). A bosta oba (tisti, ki je samo kopiran, in tisti, ki ima tudi vgrajen hardware) dala isti odgovor na vprašanje, katero barvo sobe vidita?

O.

Ponavljam, ne moreš spraševati samo enega jaza zdaj. Jaz se iz sekunde v sekundo zaradi zaznav tudi različno odzove. In ko imaš dva v 2 različnih sobah je jasno, da se bosta odzvala različno.

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

Če sestavljaš grad iz lego kock, se boš ja spomnil kaj si počel. Na to zavedanje sem mislil.

Rineš morda v chinese room?
Zbogom in hvala za vse ribe

ne moreš spraševati samo enega jaza zdaj.

Le zakaj ne? Lahko vprašam kogarkoli, karkoli. Če kaj (pametnega) odgovori ali ne, je pa že druga stvar.

"Ne moreš spraševati" ... kje sem že to slišal?
««
78 / 87
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16631546 (28159) energetik
»

2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16030553 (27823) guest #44
»

subjektivna izkusnja in umetna inteligenca

252595 (2052) OwcA
»

Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18713950 (11322) BBB
»

Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )

677938 (6605) Thomas

Več podobnih tem