Forum » Znanost in tehnologija » Bela, zelena in modra soba
Bela, zelena in modra soba
WireMess ::
Se necesa sem se spomnil. Morda sem ze dolgo nazaj to prebral ravno v tej temi in ponavljam za nekom drugim - opravicujem se, ce je tako.
Sam si predstavljam, da imamo vsi enak Jaz tudi zato, ker se mi zdi skrajno neverjetno, da bi imel prav jaz osebno, WireMess, tako neznansko sreco, da bi bil prav jaz rojen in bi se zavedal sam sebe, glede na to, da je bilo rojeno relativno malo ljudi od vseh, ki se lahko rodijo. Nekako se mi zdi prevelik "privelegij", da sem jaz lahko jaz, vsi drugi potencialni jazi, ki jih nikoli ne bo, pa te srece nimajo. To bi bilo sumljivo. :)
Vsekakor se mi zdi precej manj neverjetna moznost ta, da je nujno, da sem rojen in da vem, da sem jaz jaz in da sem vedno bil. Nujno, dokler obstaja tak substrat, na katerem tece moja (nasa) sorta Jaza, to je homo sapiens.
Sam si predstavljam, da imamo vsi enak Jaz tudi zato, ker se mi zdi skrajno neverjetno, da bi imel prav jaz osebno, WireMess, tako neznansko sreco, da bi bil prav jaz rojen in bi se zavedal sam sebe, glede na to, da je bilo rojeno relativno malo ljudi od vseh, ki se lahko rodijo. Nekako se mi zdi prevelik "privelegij", da sem jaz lahko jaz, vsi drugi potencialni jazi, ki jih nikoli ne bo, pa te srece nimajo. To bi bilo sumljivo. :)
Vsekakor se mi zdi precej manj neverjetna moznost ta, da je nujno, da sem rojen in da vem, da sem jaz jaz in da sem vedno bil. Nujno, dokler obstaja tak substrat, na katerem tece moja (nasa) sorta Jaza, to je homo sapiens.
WarpedGone ::
Sorto jaza vezat na vrsto Homo Sapiens je skrajno šovinistično.
Čist iste sorte hec, kot da ženske nimajo pameti.
Zbogom in hvala za vse ribe
guest #44 ::
WarpedGone je izjavil:
Se nebi moral bolj strinjat!
nevone ::
Mislim, da s šovinizmom v tem primeru pretiravaš.
Možno je, da nekdo šovinistično uzorpira in rezervira možnost zavedanja na vrsto Homo Sapiens, ampak mislim, da tega WireMess-u ne moreš očitat. Njegovo izvajanje niti od daleč ne kaže elementov šovinizma.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
Prav, pa naj to ne bo šovinizem ampak tut opice in mačke lahko gledajo film.
ampak tut opice in mačke lahko gledajo film.
Vprašanje je, ali se zavedajo svojega obstoja. Za ljudi, s katerimi komuniciraš, lažje to trdiš, kot za mačko ali opico.
o+ nevone
guest #44 ::
Jah, ni še čist jasno, koliko se lesser živali zavedajo...mačka se recimo zaveda, če se umaže...ji je jasno da se je nekaj zgodilo na "svojem" telesu. Pač precej primitivno, je pa neke vrste zavedanje...
Ne vem, moogoče lahko mogoče ne moremo posplošiti do te mere, da če občutiš, se tudi zavedaš.
Je čutenje lahko enako zavedanju? Ne vem. Možno, da je.
o+ nevone
o+ nevone
dzinks63 ::
Zadeva je zelo podobna, ne moremo jih pa kar enačiti. Čutila delujejo neodvisno od nas samih, čutila tečejo na popolnoma ločenem algoritmu, primerljivo kot zavest. Ko enkrat nekaj začutimo, se lahko na ta pojav zavestno le še bolj dodatno fokusiramo, čutil popolnoma izklopiti pa ne moremo. Zavest je kot neka kompleksna celotna obdelava vseh čutil, katera ti daje do znanja, da se nekaj dogaja ravno in samo tebi. Če bi izklopil vsa čutila, bi težko rekel, da se nečesa zavedaš, zavest kot takšna , bi popolnoma odpovedala, bil bi kot rastlina, katera samo vegetira.
ThePlayer ::
Zavest je kot neka kompleksna celotna obdelava vseh čutil.
Se zelo strinjam s tem, sem že dolgo takega mnenja.
Glede čutenja se mi pa zdi zanimivo, da je med ljudmi nekako splošno sprejeto dejstvo, da živali čutijo oziroma so sentientna bitja. Navsezadnje imamo tudi zakone proti mučenju živali, kjer je to privzeto. To ljudje pač intuitivno sklepamo in sem mnenja, da precej upravičeno. Možno bi sicer bilo, da so živali neke vrste zombiji, ki se samo obnašajo, kot da čutijo, vendar nimajo nobene lastne subjektivne izkušnje. Ampak to bi lahko rekel tudi za ljudi, saj poznam samo svojo lastno subjektivno izkušnjo, za druge pa ne morem biti siguren. Lahko bi bili vsi samo zombiji, ampak recimo, da to ne drži.
Vseeno nam je pa tudi bolj ali manj jasno, da neka stopnja razvoja vseeno je potrebna. Za nekega enoceličarja verjetno nihče ne bo trdil, da ima kakšno subjektivno izkušnjo. Ampak kje je meja, oziroma kaj je potreben pogoj za sentientno bitje? Očitno leži odgovor nekje v možganih, ampak kaj je tisto, ki naredi subjektivno izkušnjo in s tem ta biološki stroj za sentienta?
Nekoliko drugače, kako bi morali skonstruirati na primer robotsko ribo, za katero bi pričakovali, da bo nekaj občutila? S tem mislim dejansko občutila, kot sentient. Ne samo, da bo programirana tako, da bo odplavala stran, če jo bomo recimo zbodli, ampak da bo dejansko ustvarjena neka qualia.
(Kot primer sem dal ribo, brez kakšnega posebnega razloga. Jaz sem privzel, da biološke ribe so sentienti, ne bi se pa rad prepiral okrog tega. Lahko je tudi poljubna žival, za katero menite, da je sentient. To, da smo ljudje edini sentienti, pa zavračam).
WarpedGone je izjavil:
Ne stekam cisto, kam meris. Se torej ne strinjas, da lahko moje (ali tvoje) sorte Jaz tece le na homo sapiensu? Ne trdim, da obstaja le te sorte Jaz, lahko da obstajata tudi macji in musji Jaz, vendar dvomim, da sta enaka, kot cloveski Jaz. Zdi se pa, da tudi ti priznavas "sorte" Jazov - ce obstajajo sorte, se vezejo na nek tip substrata, kaj ni tako (v smislu, da tip substrata doloca tip Jaza, ki tece na njem)? Ce pa tip substrata ni vazen (da je torej Jaz nekaj bolj univerzalnega), potem ni sort, ampak je le en univerzalen Jaz, skupen muham, mackom in ljudem. Slednje se mi zdi malo verjetno, ker mislim, da so za izvajanje mojega tipa Jaza potrebni cloveski mozgani. Kot pa sem rekel ze prej, takoj, ko se nekje pojavijo cloveski mozgani, na njih stece "moj" najosebnejsi Jaz. In "tvoj", seveda. Nas Jaz, lahko recemo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: WireMess ()
Thomas ::
Ampak to bi lahko rekel tudi za ljudi, saj poznam samo svojo lastno subjektivno izkušnjo, za druge pa ne morem biti siguren.
Vsi tako mislimo. Kar je močan indic, da gre za isto zadevo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
@WireMess:
Merim na nevarnost arbitranega postavljanja ločnice, kdo oz. kaj se še zaveda svojega obstoja, kaj je pa zombi oz. avtomat. Ta meja nekje sigurno obstaja, kje točno je pa težka naloga, sploh sedaj ko je še tak problem razumet kaj sploh Jaz je, čeprav ga čisto vsi doživljam(o).
Predno greš gledat po drugih vrstah, poskusi po spominu analizirat svoje lastno občutenje Jaza. Med spanjem na trenutke izginevaš, na trenutke si prisoten - sanje. V nezavesti te ni sploh, ko se zopet vzpostaviš pa prideš "nazaj k sebi", v kakšni komi te zopet ni. Je neka groba paralela s "kvaliteto" delovanja možganov, ko se ta Jaz zelo spreminja na fizično praktično nespremenjenih možganih. Če so možgani le nekaj lažji še ne upam trdit, da se v njihovem prosiranju vzpostavlja drugačen Jaz. Tle je razkorak med subjektivnim in objektivnim in druzga kot opazovanje nimaš.
Merim na nevarnost arbitranega postavljanja ločnice, kdo oz. kaj se še zaveda svojega obstoja, kaj je pa zombi oz. avtomat. Ta meja nekje sigurno obstaja, kje točno je pa težka naloga, sploh sedaj ko je še tak problem razumet kaj sploh Jaz je, čeprav ga čisto vsi doživljam(o).
Predno greš gledat po drugih vrstah, poskusi po spominu analizirat svoje lastno občutenje Jaza. Med spanjem na trenutke izginevaš, na trenutke si prisoten - sanje. V nezavesti te ni sploh, ko se zopet vzpostaviš pa prideš "nazaj k sebi", v kakšni komi te zopet ni. Je neka groba paralela s "kvaliteto" delovanja možganov, ko se ta Jaz zelo spreminja na fizično praktično nespremenjenih možganih. Če so možgani le nekaj lažji še ne upam trdit, da se v njihovem prosiranju vzpostavlja drugačen Jaz. Tle je razkorak med subjektivnim in objektivnim in druzga kot opazovanje nimaš.
WarpedGone je izjavil:
@WireMess:
Popolnoma se strinjam, da je arbitrarno postavljanje meje med sentientom in nesetientom nevarna rec. Po obcutku bi dejal, da je cisto mozno, da ima morda celo muha nekaksen Jaz, a o njem ne morem povedati nicesar, zato sem pac govoril o cloveskem Jazu, ki je edini, ki ga poznam iz lastne izkusnje.
Ko pravis, da se Jaz spreminja na fizicno prakticno nespremenjenih mozganih, pa te ne razumem dobro (spet lahko govorim le na podlagi lastne izkusnje, nobene hard date nimam, ki bi to potrjevala); celo ko sanjam, v sanjah nastopam jaz, ki je zelo podoben, ce ne enak mojemu budnemu jazu. Sam ne zaznavam spreminjanja, ampak se mi prej zdi, da je Jaz nekaksen ON/OFF thing - ko mozgani dovolj intenzivno procesirajo (ko npr. nisi v komi), se vzpostavi, ko ne dovolj, pa zaspi. Kdaj nastopi ta "dovolj" pa je morda odvisno od tipa mozganov - morda muhi ni treba tako intenzivno procesirati, da se vpostavi musji Jaz (ob predpostavki, da ga sploh ima), kot je treba cloveku. Dodal bi se, da je Jaz po mojem najbolj kontinuirana "misel" od vseh, ki jih imam: prepricanja, izkusnje, znanje, vse to se spreminja, obcutek Jaza pa kar nekako ostaja isti.
Manu ::
Tu je en primer, ki podpre hipotezo, da je zavest neodvisna od možganov.
http://abcnews.go.com/video/playerIndex...
http://abcnews.go.com/video/playerIndex...
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Manu ()
zavesti brez možganov
Zavest je vedno na nekem mediju. Zelo verjetno ni nujno, da so to ravno biološki možgani.
o+ nevone
Hipotezo, da je zavest neodvisna od fizičnih možganov, potrjujejo izkušnje Carly.
Tu se lahko preberejo zanimivi Carlini odgovori na vprašanja.
Na isti spletni strani je še nekaj njenih misli in video povezav za še več informacij.
Ona se sebe popolnoma normalno zaveda (z njo samo ni nič narobe). Problem je (kakor pravi), da ne obvlada svojega telesa. Ne more se bolj polno izraziti skozi telo (ali je to zaradi okvare možganov in živčnega sistema ali pa je neizkušenost njene zavesti v obvladovanju medija - fizičnega telesa).
Gre za to, da zavest v tem primeru ne obvlada medija skozi katerega se izraža. Njene izkušnje potrjujejo dano hipotezo. Potrjujejo tudi hipotezo o biopolju, ker zavest kontrolira možgane skozi elektromagnetno polje organizma - in zato ime biopolje.
Za razliko od metafizičnega razglabljanja o zavesti je to zelo konkretna, argumentirana in realna hipoteza.
Tu se lahko preberejo zanimivi Carlini odgovori na vprašanja.
Na isti spletni strani je še nekaj njenih misli in video povezav za še več informacij.
Ona se sebe popolnoma normalno zaveda (z njo samo ni nič narobe). Problem je (kakor pravi), da ne obvlada svojega telesa. Ne more se bolj polno izraziti skozi telo (ali je to zaradi okvare možganov in živčnega sistema ali pa je neizkušenost njene zavesti v obvladovanju medija - fizičnega telesa).
Gre za to, da zavest v tem primeru ne obvlada medija skozi katerega se izraža. Njene izkušnje potrjujejo dano hipotezo. Potrjujejo tudi hipotezo o biopolju, ker zavest kontrolira možgane skozi elektromagnetno polje organizma - in zato ime biopolje.
Biopolje naj bi v organizmih vzpostavljalo dalekosežno povezavo med molekulskimi in nadmolekulskimi procesi in bilo tako udeleženo pri redu, ki presega Brownovo gibanje. Slednje omogoča stično delovanje molekul, ko gre za tekoč medij, na primer za celično vsebino (citoplazmo). Poleg tega naj bi biopolje skrbelo tudi za morfogenezo pri večceličarjih; v tem kontekstu se o njem največkrat govori kot o morfogenetskem polju. Mnogi morfogenetski procesi dejansko spominjajo na delovanje dinamičnih polj.Vir: Bion.si
...
Biopolje je torej deloma nelokalno in (vsaj delno) koherentno. Na telo očitno ne izvaja grobe sile v makroskopsko merljivem fizikalnem smislu, temveč vpliva bolj v smislu interference in modifikacije nihajnih načinov organizmovega EM polja. Na materijo biopolje vpliva prek elektromagnetnega in zlasti prek močnega električnega polja, kot ga imajo na membrani vse žive celice. To pomeni, da kvantitativne ali kvalitativne spremembe biopolja v telesu sprožijo določen gradient, npr. kalcija, cAMP, hormonov idr. Spremeni se porazdelitev električnih oz. ionskih tokov, jakost ali gostota električnega polja, količina biofotonov ali polje mehanskih sil.
Za razliko od metafizičnega razglabljanja o zavesti je to zelo konkretna, argumentirana in realna hipoteza.
Zero0ne ::
Zavest je (trenutno) odvisna od možganov, ni pa res, da možgani so zavest. Zavest je v konfiguracij nevronov (in verjetno še kakšnem fenomenu, ki ga trenutno ne poznamo) in se jo verjetno da replicirati na poljubnem computing substratu. Se pa po mojem mnenju v tem scenariju ustvatijo tri kopije zavesti, original pa se še vedno zaveda samo sebe.
uname -o
Hipotezo, da je zavest neodvisna od fizičnih možganov, potrjujejo izkušnje Carly.
Non sequitor.
Carlyni simptomi so zelo jasno izraženi tudi v samem delovanju njenih možganov (odstopanja EEG od običajnega). Če je nekdo mal bol "živčen", to še ne pomeni da njegovi možgani niso sposobni "sproducirat" zavesti in mora zato kr takoj zavest bit nekje drugje.
Možgani nasploh niso neka homogena gmota ampak so razparcelirani v "centre", ki sprejemajo informacije od čutil in drugih delov možganov, producirajo komande organom in informacije za druge dele možganov. Zraven so pa še takšni in drugačni sistemski podatkovni tokovi, ki vse skup držijo v neki koherenci. Delovanje teh posameznih centrov in sistemskih funkcij skoraj nikoli ni On/Off ampak je vedno neka lestvica od slabšega proti boljšemu. Diagnoza, a si bolan al zdrav, je zato odvisna od tega, kolk slabo ti neka reč deluje. Vsi smo praktično en mau avtista, shizofrena, norca,mutca, dislektika in hkrati genija, fotografskega spomina itd. Stvar točne pozicije na skali, kam se postavi kazalec.
Če je Carly dokaz ali pa hint za karkoli, je dokaz/hint da ne nucaš dveh kilogramov "zdravih"v možganov, da se vzpostavi zavest. Zgleda, da je dovolj že precej manj.
@ZeroOne
Beseda 'neodvisna' v hipotezi, da je zavest neodvisna od fizičnih možganov, ni definirana v smislu 'neodvisnosti za izražanje', ampak v smislu 'neodvisnosti za obstoj'.
Zavest je definitivno odvisna od medija za njen izraz, ne pa tudi za njen obstoj.
@warpedOne
Nisem napisal, da je ta primer dokaz. Napisal sem, da ta primer potrjuje hipotezo. Obstaja več razlag in ena izmed teh je dana hipoteza.
Vendar pa tudi tvoja razlaga ni "non sequitor".
Beseda 'neodvisna' v hipotezi, da je zavest neodvisna od fizičnih možganov, ni definirana v smislu 'neodvisnosti za izražanje', ampak v smislu 'neodvisnosti za obstoj'.
Zavest je definitivno odvisna od medija za njen izraz, ne pa tudi za njen obstoj.
@warpedOne
Nisem napisal, da je ta primer dokaz. Napisal sem, da ta primer potrjuje hipotezo. Obstaja več razlag in ena izmed teh je dana hipoteza.
Vendar pa tudi tvoja razlaga ni "non sequitor".
Saladin ::
Zavest in spomini IMO niso dovolj za definiranje "jaza". Sam se podal še ločeno osebnost, kar pa tudi ne pomaga veliko.
Kaj če bi našteli podrobnejše elemente, kateri umski procesi sestavljajo ljudi in v kakšno kategorijo bi jih dali: kot univerzalno interchangable ali pa kot individualno pogojeno pri posameznikih:
Univerzalno zamenljivo:
Interno samozavedanje
+ zavedanje okolice (preko čutil in zunanjih dražljajev/inputov)
= zavest
Individualno pogojeno:
Substrat in čutila
+ Spomini in znanje
= Osebnost
IMO:
- kar je vezano biokemične - elektrokomputacijske procese (software) na danem substratu lahko v določeni konfiguraciji postane zavest(no)
- kar je striktno vezano na individualen substrat (hardware) in individualne izkušnje/vplice na substrat se manifestira kot individualna osebnost pri zgoraj dani zavesti.
Ne vem pa, kam naj postavim sledeče elemente:
-Čustva
-refleksi
-odločitve
-preference
-strahovi
Kaj če bi našteli podrobnejše elemente, kateri umski procesi sestavljajo ljudi in v kakšno kategorijo bi jih dali: kot univerzalno interchangable ali pa kot individualno pogojeno pri posameznikih:
Univerzalno zamenljivo:
Interno samozavedanje
+ zavedanje okolice (preko čutil in zunanjih dražljajev/inputov)
= zavest
Individualno pogojeno:
Substrat in čutila
+ Spomini in znanje
= Osebnost
IMO:
- kar je vezano biokemične - elektrokomputacijske procese (software) na danem substratu lahko v določeni konfiguraciji postane zavest(no)
- kar je striktno vezano na individualen substrat (hardware) in individualne izkušnje/vplice na substrat se manifestira kot individualna osebnost pri zgoraj dani zavesti.
Ne vem pa, kam naj postavim sledeče elemente:
-Čustva
-refleksi
-odločitve
-preference
-strahovi
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
BigWhale ::
Eh? Po mojem zavest nicesar ne kontrolira. Zavest enostavno je. Takrat, ko so mozgani dovolj razviti se vzpostavi in tam je. Zalaufa se nek proces.
Tale deklica je samo dokaz za to, da je uporaba telesa lahko neodvisna od mentalnega razvoja. Ce je nekdo motoricno zaostal, se ni nujno, da je tudi mentalno. Do sedaj smo verjeli, da je to res tako in tudi vsi indici so kazali, da je tako. Sedaj pa se lahko vprasamo, ce je to tako zato, ker smo s taksnimi osebami tako ravnali, kot smo.
Ce oseba ne more pravilno interpretirati inputa in ne more pravilno zgenerirati outputa, potem jo je tezko uciti in kaj nauciti. Mentalna zaostalost verjetno pride zaradi tega, ker se oseba ne uci tako kot bi se morala.
Mislim, da je to veliko bolj kompleksno, kot si opisal.
Ta najstnica je sposobna inteligentnega mišljenja in čustvovanja, kljub problemom inputa in outputa že od rojstva naprej. Kako je to mogoče? Kako je mogoče, da se kljub tem problemom nauči tako jasnega izražanja svojega mnenja?
Ker po tvoji logiki se pri Carly zavest ne bi mogla vzpostaviti, ker ima moten input in output (patološki možgani). Kako lahko patološki možgani (če vključimo le motorično zaostalost) vzpostavijo zavest na enaki ravni, kot pri ostalih normalnih ljudeh?
So možgani z zaostalim delom, ki je zadolžen za motoriko sposobni vzpostavitev zavesti, ki je po inteligenci in čustvovanju na enaki stopnji kot pri motorično normalnih ljudeh? Če ja (in v tem primeru je tako), potem ...
... To nakazuje na stabilno točko znotraj zavesti (jaz). Če pa obstaja takšna stabilna točka je njena edina naloga izražanje kar nas pa vodi do tega, da je posledično njena naloga kontroliranje medija skozi katerega se izraža.
Zavest se uči izražanja skozi medij s pomočjo zunanjih dražljajev (čutila), na drugi strani pa jo (zavest) ohranja stabilna točka jaza znotraj zavesti, ki ga po svojih izkušnjah Carla imenuje 'inner voice' (glej njeno spletno stran).
Samozavedanje mora imeti stabilno točko, ker če stabilnosti ni, ni samozavedanja. Iz tega pa logično izpeljemo, da je zavest neodvisna od fizičnih možganov.
Ta najstnica je sposobna inteligentnega mišljenja in čustvovanja, kljub problemom inputa in outputa že od rojstva naprej. Kako je to mogoče? Kako je mogoče, da se kljub tem problemom nauči tako jasnega izražanja svojega mnenja?
Ker po tvoji logiki se pri Carly zavest ne bi mogla vzpostaviti, ker ima moten input in output (patološki možgani). Kako lahko patološki možgani (če vključimo le motorično zaostalost) vzpostavijo zavest na enaki ravni, kot pri ostalih normalnih ljudeh?
So možgani z zaostalim delom, ki je zadolžen za motoriko sposobni vzpostavitev zavesti, ki je po inteligenci in čustvovanju na enaki stopnji kot pri motorično normalnih ljudeh? Če ja (in v tem primeru je tako), potem ...
... To nakazuje na stabilno točko znotraj zavesti (jaz). Če pa obstaja takšna stabilna točka je njena edina naloga izražanje kar nas pa vodi do tega, da je posledično njena naloga kontroliranje medija skozi katerega se izraža.
Zavest se uči izražanja skozi medij s pomočjo zunanjih dražljajev (čutila), na drugi strani pa jo (zavest) ohranja stabilna točka jaza znotraj zavesti, ki ga po svojih izkušnjah Carla imenuje 'inner voice' (glej njeno spletno stran).
Samozavedanje mora imeti stabilno točko, ker če stabilnosti ni, ni samozavedanja. Iz tega pa logično izpeljemo, da je zavest neodvisna od fizičnih možganov.
Kakšni problemi inputa?
Edin problem, ki ga ma, je da ne govori.
Avtizem in OCD sama po sebi nista nič posebnega.
donfilipo ::
Predstavljajte si, da ste v beli sobi. Počasi izgubljate zavest, ker anestetik že deluje.
V narkotičnem spanju bodo določili pozicijo vsakega atoma vašega telesa - s posteljo vred. Potem bodo v zeleni sobi sestavili prav tako posteljo s prav takim človekom.
Potem bodo še v modri sobi sestavili prav tako posteljo, s prav takim človekom.
Ko bo anestezija popustila in boste odprli oči - kakšne barve bo soba, ki jo boste zagledali?
Ajde gremo spet na začetek. Ugotovitev 'modrecev' je, da bodo videli sobo v nekaki suprapoziciji, kot strobo efekt, zaradi lažje predstave, ker imajo v bistvu isto zavest. Jaz še vedno trdim, da je to bull.
Vzemimo tri robote, ki jih sestavimo popolnoma enake, z istim softwerom v treh sobah in jih zbudimo. Kakšne bodo videli dobe? Nobenega strobo efekta. Nič mamba jumba. Videli bodo barvo sobe glede na lokacijo. V tem eksperimentu, vsak različno barvo.
In zakaj plancka, space kontiniuum, Clarka in jebanje s sofizmi? MI pa ni jasno.
In seveda kakšna je kvalitativna razlika med zavestmi robotkov in individuumov, razen te, da pač, individuumi bolj variirajo v hardweru in softweru in jih zanekrat še ne znamo kopirati?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: donfilipo ()
Poglej prvoosebmo. Da si ti na začetku citata, kakšno barvo sobe lahko pričakuješ, ko boš iz nezavesti?
Glede na lokacijo če mi je poznana, najprej tisto, ki je podana glede na celoto treh lokacij. Če ne poznam načrta sob pa verjetnosti 1/3.
Zgodovina sprememb…
Gledanje prvososebno na enako verjetnost in sklepanje na videnje vseh treh, je sofizem posebno pederuške sorte.
Ker bolj bega kot kaj pove.
Glede na lokacijo bo samo ena. Če ne bodo sob vmes pleskali. In če se kakorkoli da določiti lokacijo. Sicer pa zavest izgublja svoje oprijemke. Vitalne dele softwera. Kje sem, kaj je okoli mene, in kaj sem delal, delam, in bom delal, tu, okoli in po možnosti tudi daleč, kjer je več samic in hrane.
Ker bolj bega kot kaj pove.
Glede na lokacijo bo samo ena. Če ne bodo sob vmes pleskali. In če se kakorkoli da določiti lokacijo. Sicer pa zavest izgublja svoje oprijemke. Vitalne dele softwera. Kje sem, kaj je okoli mene, in kaj sem delal, delam, in bom delal, tu, okoli in po možnosti tudi daleč, kjer je več samic in hrane.
Aha, razumem. Nekaj magičnega bo odlikovalo eno od lokacij in v tisti se boš prebudil.
Prav, če tako misliš.
Prav, če tako misliš.
NIČ magičnega. Senzorji zaznavajo različne valovne dolžine odbite svetlobe. Posledica različnega pleskanja. In če kdo iz tega dela magijo, si to jasno da ti.
Ne glede na to da je software isti, senzorji ugotovijo razliko v barvi sobe!!!!
In jasno bi to tudi ista zavest. Če bi jo res znali skopirati perfektno.
Ne glede na to da je software isti, senzorji ugotovijo razliko v barvi sobe!!!!
In jasno bi to tudi ista zavest. Če bi jo res znali skopirati perfektno.
Zgodovina sprememb…
Ponavljam vprašanje. Če bodo naredili dve perfektni kopiji in eno zbudili v zeleni, eno pa v modri sobi, zakaj pričakuješ da boš videl recimo samo zeleno? Ali samo modro?
Ne pa obeh? Gledano prvoosebno, seveda.
Ne pa obeh? Gledano prvoosebno, seveda.
Zato ker bosta tako videla tudi identična robotka. Program za čitanje rezultatov s senzorjev, jima pove to je zeleno, tole je modro. Vsakemu svoje. Enako tudi vsaki tvoji kopiji v dveh različnih sobah!
Program za čitanje je recimo popolnoma enak, ampak sobi nista.
Potem se pa seveda zaplete pri tem, da se kaj kmalu tudi softwera pri biomožganih začneta razlikovati, koliko in kako je pa drug problem.
Program za čitanje je recimo popolnoma enak, ampak sobi nista.
Potem se pa seveda zaplete pri tem, da se kaj kmalu tudi softwera pri biomožganih začneta razlikovati, koliko in kako je pa drug problem.
Zgodovina sprememb…
Ostani v prvoosebni perspektivi in mi odgovori, prosim, če lahko.
Sem povedal jasno in glasno: desetkrat že.
Kopija A se bo zbudila v zeleni sobi in bo sobo videla zeleno. V kolikor ni daltonist zaradi neke okvare. Ali neuporabna zaradi druge.
Kopija B se bo zbudila v modri sobi in bo sobo videla modro. V kolikor ni daltonist zaradi neke okvare. Ali neuporabna zaradi druge.
Enako če osebe zamenjamo z robotki. In sobi ali osebi če sta identični lahko tudi menjamo, zaradi identifikacije pa ju moramo nadoznačiti s kopija A in kopija B, čeravno druga za drugo ne vesta.
Kopija A se bo zbudila v zeleni sobi in bo sobo videla zeleno. V kolikor ni daltonist zaradi neke okvare. Ali neuporabna zaradi druge.
Kopija B se bo zbudila v modri sobi in bo sobo videla modro. V kolikor ni daltonist zaradi neke okvare. Ali neuporabna zaradi druge.
Enako če osebe zamenjamo z robotki. In sobi ali osebi če sta identični lahko tudi menjamo, zaradi identifikacije pa ju moramo nadoznačiti s kopija A in kopija B, čeravno druga za drugo ne vesta.
V prvi osebi prosim. Kje se boš ti prebudil?
Nikjer?
Nikjer?
Ni dovolj odgovoriti samo v eni prvi osebi, ker sta naenkrat dve za trenutek enaki prvi osebi, ki si ju vpletel v objektivno različnost.
Zbudil sem bom v obeh sobah. Vendar videl pa bom samo tisto sobo v kateri je kopija pod vprašanjem.
Zbudil sem bom v obeh sobah. Vendar videl pa bom samo tisto sobo v kateri je kopija pod vprašanjem.
Katera kopija je pod vprašajem, ne razumem?
Kaj bo nagnilo tehtnico v prid tiste kopije, da boš tividel le tisto sobo?
Kaj bo nagnilo tehtnico v prid tiste kopije, da boš tividel le tisto sobo?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Thomas ()
Okapi ::
Thomas bodisi trola, ali pa mu ni jasno, da po kopiranju dobiš dva ti in ne moreš več govoriti o enem samem. En donfilipo bo videl samo eno sobo in se mu ne bo sanjalo, da je kje še kakšen drug donfilipo, drugi donfilipo bo videl samo drugo sobo in se mu ne bo sanjalo, da je kje še kakšen drug donfilipo, ki gleda kakšno drugo sobo. Kaj je tu tako težko razumeti, je pa beyond me.
O.
O.
Kopija pod vprašanjem je tista, ki jo bolničar postavi vprašanje: Ali vidite gospod? Kašne barve je soba? Koliko prstov kažem? itd.
Kaj je tu tako težko razumeti, je pa beyond me.
Težko je razumeti grško sofistično pederajsanje v smislu nategovanja uboge raje
Obema tako reče.
Oba isto vpraša. A odgovora nista enaka vsaj glede barve NE!
Zgodovina sprememb…
Ponovno sprašujem. Ti boš videl le eno od obeh barv?
Te prav razumem?
In će ja, zakaj ravno tisto?
Te prav razumem?
In će ja, zakaj ravno tisto?
In ponovno odgovarjam. Ker si sam tako postavil.
Nenadoma sva 2 jaz. Ali če hočeš 2 ti. Ne več eden! V tem je ves point!
Nenadoma sva 2 jaz. Ali če hočeš 2 ti. Ne več eden! V tem je ves point!
MaCoFaCo ::
Kaj če sta obe "instanci" med sabo zelo oddaljeni (npr. 10 svetlobnih let) in ju v istem trenutku zbudimo?
WarpedGone je izjavil:
Kakšni problemi inputa?
Preberi si še enkrat Carlino doživljanje inputa in outputa.
Če ti je težko prebrat bom prilepil par navedkov.
Tu imaš primer opisa problema z inputom:
Q. Carly, I have a question, not sure if you could help. But would you happen to know why my 4 year old (who has autism), screams in the car every time we come to a stop light or stop sign? He’s fine and happy as long as the car keeps moving, but once it stops, he flips out screaming. An uncontrollable tantrum.
A. I love long long car rides it’s a great way to stim without doing anything yourself. The car motion the visual scenery flashing by it allows you to block out all other sensory input and focus on one. My advice is to get a massage chair cover and put it on the seat so when the car stops he is still feeling motion and not just stopping abruptly. You can even put a dvd on in the car of moving scenery.
Q. question for you, Carly. Did you ever scream for what seemed like no reason? Like you showed a happy face, and everything was calm and relaxed, but you just start screaming? My daughter sometimes does it and I am trying to figure out why. Thanks!
A. I love this question. She is audio filtering and breaking down sounds noises and conversation throughout the day. Other than the screaming you might see crying or laughing fits and even anger. It’s our reaction from finally understanding things that were said and done last min; last day; last month. SHE IS FINE AND TELL HER TO KEEP IT UP.
Kaj če sta obe "instanci" med sabo zelo oddaljeni (npr. 10 svetlobnih let) in ju v istem trenutku zbudimo?
Nimaš pogojev
Dobr, pa pet metrov. Boš ti videl samo eno barvo? Ali boš videl dve? Nobene?
Lahko jasno odgovoriš, prosim?
Lahko jasno odgovoriš, prosim?
Pet metrov identičen odgovor.
Jaz z oznako A, bom v modri sobi videl modro.
Jaz z oznako B, bom v zeleni sobi videl zeleno.
Jaz z oznako A, bom v modri sobi videl modro.
Jaz z oznako B, bom v zeleni sobi videl zeleno.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 31549 (28162) | energetik |
» | 2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 30553 (27823) | guest #44 |
» | subjektivna izkusnja in umetna inteligencaOddelek: Znanost in tehnologija | 2595 (2052) | OwcA |
» | Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 13951 (11323) | BBB |
» | Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 7938 (6605) | Thomas |