» »

Bela, zelena in modra soba

Bela, zelena in modra soba

««
67 / 87
»»

donfilipo ::

Pegaz je izjavil:

Vidva si ne moreta predstavljat, da lahko ista zavest laufa ob istem času na večih krajih.
Potem pa naredi tako:
1. Greš v belo sobo in te uspavajo. Vmes se nič ne zgodi in se zbudiš v beli sobi.
2. Čez 10h te uspavajo še enkrat, ti izbrišejo spomin med tema dvema spancema in te prestavijo v zeleno sobo. Zbudiš se v zeleni sobi.
3. Čez 10h naredijo isto (izbrišejo spomin med spancema), ampak dajo te v modro sobo in ko se v njej zbudiš, misliš, da si šel spat v beli.
Si bil v vseh treh sobah? Bil.

Sedaj pa vzemi te tri dogodke in jih izvajaj sinhrono (v istem času). In rešen ti je problem treh sob.

To je tudi narobe. Par postov nazaj sem nekaj podobnega trdil in zapisal ravno sam!!!

Ampak nihče ni niti repliciral! Na začetku teme pa se namiguje da A, B in C nekako stroboskopsko vidijo vse 3 barve hkrati! Torej A in B tudi in C tudi!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

whatever ::

donfilipo je izjavil:

Ne o se odrečem pesniške gumarabike in poudarim argumentirano debato se NE skušam posmehovati nikomer. Poudarjam da gre za dialog, iz katerega ne hranim ego ampak znanje!!!

Moraš pa seveda argumentirati zakaj se duše ne da kopirati, kaj duša je itd.

No, lepo da tud ti nehaš igrat sharp ata. Žal, nič novega niste ponudili, bi zelo rad imel dokaz za reinkarnacijo recimo, toda na ST ga ne bom dočakal kot kaže.

Če moram jaz dušo argumentirat, moraš ti povedat vse specifikacije kopiranja in natančen postopek, denimo, separacije spomina od zavesti.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Pegaz ::

>>"izvedljivost kopiranja"
Pogledaš iz česa je sestavljeno, narediš isto.

>>"umetno ustvarjanje novih živih bitij"
Se že dogaja.

>> "izbris spomina"
S kijem po glavi.

>> "duša"
No evidence whatsoever.

Pegaz, sam dobro veš da bluziš.

Okapi ::

da A, B in C nekako stroboskopsko vidijo vse 3 barve hkrati!
Ja, ampak vsak zase. Sicer pa je Thomas menda enkrat vmes že priznal, da prispodoba s stroboskobom ni najbolj posrečena, v vsakem primeru pa je samo prispodoba.

In tudi izvirni Thomasov stroboskop predvideva amnezijo med enim in drugim preskokom zavesti. Skratka, A vidi belo, B vidi zeleno in pozabi, da je kot A malo prej videl belo, C vidi modro in pozabi, da je hip prej kot A videl belo in kot B zeleno.

O.

nevone ::

Žal, nič novega niste ponudili, bi zelo rad imel dokaz za reinkarnacijo recimo, toda na ST ga ne bom dočakal kot kaže.

Aaaa, to te jezi!

Se pravi vztrajaš v tej temi samo še zato, da boš imel pisno dokazilo, kako si itak vedel, da je vse skupaj brez veze. No, jest sem dojela. Zdej pa lahko nehaš utrujat.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BALAST ::

Jaz bom v beli sobi. Ker kopiranja zavesti ni enako kopiranju atomov.

Če moram jaz dušo argumentirat,
Kot prvo, ti praviš, da duša že sedaj obstaja, se pravi bi se spodobilo, da poveš kakšen dokaz za to. Kot drugo pa se o kopiranju zavesti pogovarjamo samo teoretično, torej ni naša naloga navesti konkretnega postopka. Dovolj je reči, da ni nobene teoretične fizikalne ovire, zakaj bi ne bilo mogoče, atom po atomu, prekopirati in na novo narediti možganov. Če ti poznaš kakšen zadržek, ki bi tehnično onemogočal to tehnologijo, pa na dan z njim.

O.

Okapi je izjavil:

Če moram jaz dušo argumentirat,
Kot prvo, ti praviš, da duša že sedaj obstaja, se pravi bi se spodobilo, da poveš kakšen dokaz za to. Kot drugo pa se o kopiranju zavesti pogovarjamo samo teoretično, torej ni naša naloga navesti konkretnega postopka. Dovolj je reči, da ni nobene teoretične fizikalne ovire, zakaj bi ne bilo mogoče, atom po atomu, prekopirati in na novo narediti možganov. Če ti poznaš kakšen zadržek, ki bi tehnično onemogočal to tehnologijo, pa na dan z njim.

O.

Ja, a znajo to naredit?

Okapi je izjavil:

da A, B in C nekako stroboskopsko vidijo vse 3 barve hkrati!
Ja, ampak vsak zase. Sicer pa je Thomas menda enkrat vmes že priznal, da prispodoba s stroboskobom ni najbolj posrečena, v vsakem primeru pa je samo prispodoba.
In tudi izvirni Thomasov stroboskop predvideva amnezijo med enim in drugim preskokom zavesti. Skratka, A vidi belo, B vidi zeleno in pozabi, da je kot A malo prej videl belo, C vidi modro in pozabi, da je hip prej kot A videl belo in kot B zeleno.
O.

Skratka, A, B in C kot posamezniki vidijo kot je trdil ciki57, pa ste ga začeli demontirati po grško:))

Ker kopiranja zavesti ni enako kopiranju atomov.

Ti torej misliš, da zavest je nekaj več, kot le nek efekt, ki se pojavi, če so atomi pač tako postavljeni/povezani?

Skratka, A, B in C kot posamezniki vidijo kot je trdil ciki57, pa ste ga začeli demontirati po grško

A lahko citiraš, kaj s(m)o rekli?

o+ nevone

Zgodovina sprememb…

• spremenila: nevone ()

Kopija bi bila brez pameti in kot taka bi v normalnem svetu propadla, razen če jo bi naučili. Ja zavest je nekaj drugega kot le prava kombinacija atomov.

Skratka, A, B in C kot posamezniki vidijo kot je trdil ciki57, pa ste ga začeli demontirati po grško
Mene že ni bilo zraven, vsaj ne da bi se spomnil.

O.

Ne. Je pa kopija teh razmišljanj na začetku topica. Zdaj ste me toliko sprovocirali, da hočem ugotoviti kje so nesoglasja DANES, in o čem bi se pravzaprav morali pogovarjati. In zato je nekakšen 'restart' izgleda kar dober.

whatever je izjavil:

donfilipo je izjavil:

Ne o se odrečem pesniške gumarabike in poudarim argumentirano debato se NE skušam posmehovati nikomer. Poudarjam da gre za dialog, iz katerega ne hranim ego ampak znanje!!!
Moraš pa seveda argumentirati zakaj se duše ne da kopirati, kaj duša je itd.

No, lepo da tud ti nehaš igrat sharp ata. Žal, nič novega niste ponudili, bi zelo rad imel dokaz za reinkarnacijo recimo, toda na ST ga ne bom dočakal kot kaže.
Če moram jaz dušo argumentirat, moraš ti povedat vse specifikacije kopiranja in natančen postopek, denimo, separacije spomina od zavesti.

Ne ni treba argumentirati. Vzamem da duša je. Katera od njenih lastnosti, bi recimo preprečila kopiranje v obliki pozicij in gibanja atomov (molekul) človeka?

BALAST je izjavil:

Jaz bom v beli sobi. Ker kopiranja zavesti ni enako kopiranju atomov.

Kaj manjka, če kopiramo vse atome z njihovim momentom in gibanjem vred?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: donfilipo ()

V zamiku, pa četudi nanosekundnega kopiranja se ne ujamejo vse pozicije elektronov v enakem položaju, kjer bi se kasneje vzpostavil en in isti dražljaj. Tudi če na spominski kartici zamenjaš en bit je slika popolnoma nerazumna, oziroma se da prebrati le z algoritmi ki simulirajo manjkajoče in nepravilne bite, kar pa človeški možgani ne bi mogli tako interpretirat, ker nimajo takega algoritma.

BALAST je izjavil:

V zamiku, pa četudi nanosekundnega kopiranja se ne ujamejo vse pozicije elektronov v enakem položaju, kjer bi se kasneje vzpostavil en in isti dražljaj. Tudi če na spominski kartici zamenjaš en bit je slika popolnoma nerazumna, oziroma se da prebrati le z algoritmi ki simulirajo manjkajoče in nepravilne bite, kar pa človeški možgani ne bi mogli tako interpretirat, ker nimajo takega algoritma.

Pozicije elektronov ali kvantno stanje?

Po tvojem bi se analogni dražljaji v moćganih skvarili, ker ne poznamo pozicij elektronov? Sem prav razumel?

Možgani ne delujejo na kvantnem stanju,jaz berem da je samo na elektronskem.

Pojma nimam:) Tok, ki teče po nevronih je odvisen morda tudi od kvantnih stanj. Pa imam domačo nalogo!
Ampak načeloma trdiš, da ni mogoče v digitalno stanje spraviti vse informacije človeškega telesa. No to vsekakor je ugovor, ki ni od muh, sem ga že davno nazaj preverjal, pa vse pozabil:)

Ko si že tolikokrat gledal "Zvezdne Steze", se ti zdi da je tako teleportiranje možno.

Za neživo naravo seveda, ker je res samo enostavna in stabilna struktura, medtem ko elektroni v atomih in kasneje atomi v bioloških zgradbah rabijo določeno življensko obdobje, da se prilagodijo svoji funkciji in podedujejo ali pa razvijejo obnašanje, ki se potem odraža kot delovanje ali nedelovanje organizma.

Predstavljaj si da želiš 3x zadeti na lotu samo z eno kombinacijo, seveda obstaja statistična verjetnost da se to zgodi, ampak se z vsakim atomom, ki ga skombiniraš moraš postaviti točno isto strukturo v celici, ki bo zmožna shraniti informacijo spomina in ne samo dednega zapisa, potem vidiš da je že kloniranje ene "pametne" celice ni nemogoče, ampak je verjetnost tako majhna, da jaz trdim, da zavesti ne moreš prenesti na kopijo samega sebe, ali določenega posameznika, ki bi ga rad atomsko kloniral.

Ni ti treba na atom natančno nekoga skopirat. Celični nivo je verjetno dovolj.

nevone je izjavil:

A lahko citiraš, kaj s(m)o rekli?
o+ nevone

Začetek topica me je spomnil na debato, ki sva jo imela v živo s Thomasom, pa sem odnehal, ker vem kako je trmast.

Po mojem mnenju, je stvar takale:
Ja, zavest se tudi skopira pri kloniranju.
TI, skonirani, vidiš vse tri barve

Ker na spodnje ne potrdi takoj (ciki57 true) ampak zagovarja gornje, kot v debati v živo davno:) Na začetku topica so jasni odgovori na miselni eksperiment, recimo:

ciki57:
Kje je tukaj problem?
Človek v beli sobi bo videl belo.
Kopija v modri sobi modro.
Kopija v zeleni sobi pa zeleno.
S tem da se bosta zadnja dva spraševala kdo neki je prepleskal sobo medtem ko sta spala.

ki se jih ne potrdi, in ne ovrže mistifikacij. To me je odvrnilo. Sicer pa ostane, da se za determinizem strinjava že 36 let (brez sob) in da če mu kdo ugovarja, ali samo skrene iz njegove zastavljene zanke popizdi:))

Če bi bral preko tega, bi prišel do skritih poant, ampak je dobro tudi da vidim, kdo vse drug ima podobne filozofske zanke in kdo samo pritrjuje nečemu, kar se mu približno sanja:)

Thomas ::

BALAST, tvoj post je čisti balast. Spet.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Se mu že dviguje pokrovka. Ali je to slučajno njegov klon z druge sobe, ki ve uporabniško ime in geslo na S-T ? ;)

Misticizem, filozofija in znanost? Vsakemu nekaj ne ugaja. Jaz sem svoje povedal z "atomskega" vidika. Če sem pa znanstveno zadel, ali ne je pa tako ali tako v rokah filozofov, ki so bolj požrtvovalni od vsakega znanstvenika... 8-)

Pegaz je izjavil:

Ni ti treba na atom natančno nekoga skopirat. Celični nivo je verjetno dovolj.

To pomeni, dovolj je tip in pozicija celice?

Kaj pa povezave med nevroni in transmiterji? Tekočine in ostale kemikalije?

ki se jih ne potrdi, in ne ovrže mistifikacij.

Hja, ponavadi se jih v debato vključi toliko, da se potem debata vrši na več nivojih.

Jest pa sicer še vedno ne razumem stroboskopiranja, ki ga omenja Thomas. Ampak tako pač jaz vidim. Če me bo Thomas prepričal v nasprotno, bom morda videla drugače. Zaenkrat si jaz stroboskopiranja ne znam predstavljat, dopuščam pa, da je možen. Ampak, da bi ga pa začela zagovarjat, bo pa potreben nek premik v glavi, ki ni nujno da se bo sploh zgodil v dogledem času.

o+ nevone

donfilipo je izjavil:

To pomeni, dovolj je tip in pozicija celice?

IMO ja. Celice se ves čas menjavajo, pa nimaš občutka, da si sedaj nekdo drug.

To nedvomno, le da če recimo menjaš stare module pri igralnih avtomatih, ti ali delajo isto, ali pa zaradi malenkosti ne delajo. Kompleksnost je neprimerljiva, je pa najmanjšo potrebno treba ugotoviti!

Ampak mora biti prvotna celica že iz pravega sestava atomov, da se lahko reproducira brez napak. To edino lahko storimo z atomskim sestavom. Ki pa poudarjam da ne more prepeljati spomina zavedanja že sama s seboj, ampak se bo morala prilagoditi in sama naučiti.

Aha pomeni celice se delijo glede na natančno notranjo sestavo. Bi se kar strinjal. Čakam pa dohtarja da potrdi:)

Ja, ja, moja wify je samostojna in jo nič kar zlahka ne prepričam. Vsakega človeka pa hočem pridobiti z argumenti, tudi tebe donfilipo.

Samo na to uho si bil ti vedno gluh. Jaz sem zadeve doumel februarja 1982 in sem ti jih parkrat trobil. A je bilo tako kot da sva oba gluha, slepa in nema.

Sem zavestno čakal na novo generacijo in ta me glede tega ni razočarala. No, 99,9% me je, ampak 1 promila me pa ni.

Tudi če na spominski kartici zamenjaš en bit je slika popolnoma nerazumna,
Če spremeniš katerega od razmeroma majhnega števila kritičnih bitov. Pri velikanski večini bitov spremembe še opazil ne boš, ker bo malce drugačen en sam piksel na sliki.

Celični nivo je verjetno dovolj.
Celični je zanesljivo premalo, bi pa moral biti molekularni verjetno povsem dovolj. Namreč, vzdraženje živčnih celic (sinapse in to) je odvisno od ionskih kanalov, to so pa molekule. Verjetno ne bi bilo treba ravno do molekule natančno kopirati, ampak samo prekopirati celico kot celico, brez njenih podrobnosti, je zanesljivo premalo.

O.

Sem zavestno čakal na novo generacijo in ta me glede tega ni razočarala. No, 99,9% me je, ampak 1 promila me pa ni.

Saj vem da želiš celotno dokumentacijo za atomsko kloniranje in ne celično reproduciranje. Pa tudi, ko bo kdo to dosegel, bo imel lahko samo "neumne" organizme, brez začetnega programa v možganih. Celice se bodo seveda hitro prilagodile na svoje naloge, medtem ko se bodo nevroni, v prvi fazi samo dotikali in prenašali "neznane" dražljaje. Telo jih lahko zaradi tega prezgodno izključi, ker so tekom evolucije možgani nastali kot zadnja pika na i.

Thomas je izjavil:

Ja, ja, moja wify je samostojna in jo nič kar zlahka ne prepričam. Vsakega človeka pa hočem pridobiti z argumenti, tudi tebe donfilipo.
Samo na to uho si bil ti vedno gluh. Jaz sem zadeve doumel februarja 1982 in sem ti jih parkrat trobil. A je bilo tako kot da sva oba gluha, slepa in nema.

Spet ne vemo o čem govorimo:)
Torej za eksperiment, kot sem ga zastavil jaz, z A, B, in C trdiš da A, B, in C, vidijo vse tri barve (vsak posebej), ali da njihova 'skupna zavest' vidi vse tri barve, ali kaj? Tu se izjasni, Okapi namiguje da se z njim strinjaš, čeprav sam ne upa odgovoriti:)
O tem eksperimetu sva v živo govorila enkrat pred Merkatorjem v Lescah leta 2002, izgleda da v času, ko se je vršila tema na forumu, ki pa ga nisem spremljal. In nikoli prej!

Je lepo da ti mladina sledi, samo kaj pa če se v kateri stvari motiš?
Potem je lepo, da zadeve nekdo popravi. In believe, sledijo ti kot goske mami. Brez lastne pameti. Večina!

Zgodovina sprememb…

Ni to moja poanta, donfilipo, da "mi mladina sledi". Moja poanta je to, da ta mladina ima močnejšo elito, kakor jo je imela najina generacija. Flynn efekt ene vrste.

Večina niso nič posebnega, ampak majo eno smetano, ki jo naša generacija ni premogla. Roko na srce.

Okapi je izjavil:

Celični je zanesljivo premalo, bi pa moral biti molekularni verjetno povsem dovolj. Namreč, vzdraženje živčnih celic (sinapse in to) je odvisno od ionskih kanalov, to so pa molekule. Verjetno ne bi bilo treba ravno do molekule natančno kopirati, ampak samo prekopirati celico kot celico, brez njenih podrobnosti, je zanesljivo premalo.
O.

Kaj pa eletrika v celicah? Ali ta ni odvisna še od česa? Bi ti bil hvaležen, če podaš kak dober poljuben link na site ki lepo pojasni, kako teče elektrika (in zakaj:) v človeškem telesu.

samo kaj pa če se v kateri stvari motiš?
Točno tako vprašanje bi imel tvoj klon. :P

Zdaj če že seštevaš 1+2+3+4+5... je vedno opcija, da si z vsakim privzetim "filozofskim ali znanstvenim pojasnilom" zafrknil in napaka se potenčno veča.

Na koncu bo na tvojem grobu pisalo. "Kaj je bilo napačno?"

če podaš kak dober poljuben link na site ki lepo pojasni, kako teče elektrika (in zakaj:) v človeškem telesu.
http://www.bristol.ac.uk/synaptic/basic...

Prvi zadetek pri guglanju how nevrons work. Sem samo uč gor vrgel, ampak na prvi pogled je videti halal.

O.

Guta. Jest se pri rutinskem učenju na avtoritete zanesem:)

Balasta pa nisem čisto razumel, kaj je hotel poudariti. Da bi se dva klona začela s časom razlikovati, v nasprotju s tezo, da bi pod enakim okoljem original in klon delovala vzporedno enako?

Okapi je izjavil:

O.

Mislil sem tudi na tip celice, se pravi, da se ve, ali je to živčna celica, mišična, kožna..

Kaj več pa... saj pravim, celica nadomesti neko drugo (tip seveda isti), pa ni bistvene razlike.

Da bi se dva klona začela s časom razlikovati

Tako je ker bi se organizma v klonih različno hitro "naučila opravljati svojo funkcijo", seveda če predpostavimo da bo organizem znal uporabljati vse celice v telesu, preden jih izključi. Original bo po vsej verjetnosti preživel skeniranje atomov, medtem ko bodo kloni sesedli na tla, brez spomina in motorike.

Sem opravil en miselni experiment, ki ga lahko udejanim. Thomasov Pack'nTile zaženemo 10x in bomo po določenem času, recimo 12ur po vsakem zagonu dobili drugačno sliko (in rezultat). Zakaj?

BALAST je izjavil:

Da bi se dva klona začela s časom razlikovati

Tako je ker bi se organizma v klonih različno hitro "naučila opravljati svojo funkcijo", seveda če predpostavimo da bo organizem znal uporabljati vse celice v telesu, preden jih izključi. Original bo po vsej verjetnosti preživel skeniranje atomov, medtem ko bodo kloni sesedli na tla, brez spomina in motorike.

Že samo predivdeva se, da je spomin in motorika in čustva in 'cel šmorn', skrit v molekulah telesa in akcijskih potencialih (glej Okapijev link).

Zgodovina sprememb…

Okapi namiguje da se z njim strinjaš, čeprav sam ne upa odgovoriti
Jaz si vse upam8-)

Jaz s skupno zavestjo nimam nič in ne vem, zakaj jo kdo sploh vleče na dan. Jaz v resnici zavesti kot taki sploh ne dajem kakšnega posebnega pomena - to je nekako tako, kot masa. Če si sestavljen iz atomov, imaš maso. Če imaš dovolj zmogljive možgane, imaš zavest. Big deal. Pomemben je spomin in zmožnost obdelave podatkov, ne pa samo zavedanje, da si, karkoli pač že si.

En manjši zajeb pri kopiranju je vprašanje, kako natančno mora biti kopiranje, da si še vedno ti. Ker 100% natančno sigurno ni potrebno, da je. Če med kopiranjem kaj malega pozabiš, se nič ne pozna. In potem obstajajo tri možnosti.

1) Obstaja nekaj neznanega, neodvisnega od spominov in različnih osebnostnih značilnosti, kar se mora 100% natančno prekopirati, da si še vedno ti.
1 a) Če to drži, obstaja možnost, da se tega neznanega sploh ne da 100% prekopirati in torej teleport odpade.

2) Obstaja neka meglena meja natančnosti kopiranja, prek katere si vedno manj ti, dokler končno nisi več ti.

3) Te meje ni, manj natančno kot te prekopirajo, manj podoben si boš (po spominih, lastnostih ...), a tudi če boš tako drugačen, da te ne bo nihče več prepoznal, boš še vedno ti.
3 a) Če to drži, potem, kar se zavesti tiče, razlike med mano in tabo sploh ni. Vsi smo ena zavest v x telesih (sicer se ne zavedamo drug drugega, razen v toliko, da vemo, da smo vsi ena zavest - če seveda verjameš v to).

Jaz zagovarjam drugo možnost, Thomas pa, če ga prav razumem, tretjo. Pri čemer tretja možnost lahko celo drži, kar se zavesti tiče, ampak kot rečeno, tudi maso imamo vsi, so what.

saj pravim, celica nadomesti neko drugo (tip seveda isti), pa ni bistvene razlike.
Ja, samo je manjši zajeb, ker živčne celice v možganih tega v glavnem ne počnejo. Verjetno ne zgolj slučajno.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi je izjavil:

2) Obstaja neka meglena meja natančnosti kopiranja, prek katere si vedno manj ti, dokler končno nisi več ti.

Problem je v tem, da ne moreš definirat kdaj si ti in kdaj nisi ter posledično ne veš, kakšna je ta meja.

Spreminjamo se itak ves čas. Pomembno je samo, da bo teleport naredil največ toliko napake, kot se zgodi med mano zvečer ko grem spat in zjutraj, ko se zbudim.

Okapi je izjavil:

Ja, samo je manjši zajeb, ker živčne celice v možganih tega v glavnem ne počnejo. Verjetno ne zgolj slučajno.

O.

Se ne spoznam na področje, ampak vseeno - otroški možgani rastejo, se pravi se nekaj spreminja.

Okapi je izjavil:

Okapi namiguje da se z njim strinjaš, čeprav sam ne upa odgovoriti
Jaz si vse upam8-)
Jaz s skupno zavestjo nimam nič in ne vem, zakaj jo kdo sploh vleče na dan. Jaz v resnici zavesti kot taki sploh ne dajem kakšnega posebnega pomena - to je nekako tako, kot masa. Če si sestavljen iz atomov, imaš maso. Če imaš dovolj zmogljive možgane, imaš zavest. Big deal. Pomemben je spomin in zmožnost obdelave podatkov, ne pa samo zavedanje, da si, karkoli pač že si.
En manjši zajeb pri kopiranju je vprašanje, kako natančno mora biti kopiranje, da si še vedno ti. Ker 100% natančno sigurno ni potrebno, da je. Če med kopiranjem kaj malega pozabiš, se nič ne pozna. In potem obstajajo tri možnosti.
1) Obstaja nekaj neznanega, neodvisnega od spominov in različnih osebnostnih značilnosti, kar se mora 100% natančno prekopirati, da si še vedno ti.
1 a) Če to drži, obstaja možnost, da se tega neznanega sploh ne da 100% prekopirati in torej teleport odpade.
3) Te meje ni, manj natančno kot te prekopirajo, manj podoben si boš (po spominih, lastnostih ...), a tudi če boš tako drugačen, da te ne bo nihče več prepoznal, boš še vedno ti.
3 a) Če to drži, potem, kar se zavesti tiče, razlike med mano in tabo sploh ni. Vsi smo ena zavest v x telesih (sicer se ne zavedamo drug drugega, razen v toliko, da vemo, da smo vsi ena zavest - če seveda verjameš v to).
Jaz zagovarjam drugo možnost, Thomas pa, če ga prav razumem, tretjo. Pri čemer tretja možnost lahko celo drži, kar se zavesti tiče, ampak kot rečeno, tudi maso imamo vsi, so what.
saj pravim, celica nadomesti neko drugo (tip seveda isti), pa ni bistvene razlike.
O.

Ja to sem nekako uganil:) Poznam to o reki, ki ostane ista, čeprav nikoli nima iste vode. Ampak to je bolj sofistična uganka. Če reko skopiramo na enako zemljo, tako približno, pač ne bo več klon. Ima pa lahko ime in podobne lastnosti. O tem se lahko zediniš le, če poediniš definicije. Ampak kake nadzavesti in determinacije, tu ni videti razen paradoksa.

Kar sem jaz nekako ujel pri ostalih (saladin, warpedone) je:

Imaš upload, ki simulira okolje in tvoje telo z 'dušo' vred. No tak program, pa je lahko narejen tako, da vidi dogodke vseh sentientov in če predvidevamo da teče brez randoma po zakonih, pomeni je lepo determiniran bog! Če teče na nek random, kot recimo kak program, je pa ravno tako bog, samo ne determiniran! To je point, ki ga jaz vidim. Treba pa je seveda prebroditi par ugovorov in pravilno postaviti miselne eksperimente!

O tem se pa dejansko s Thomasom pogovarjava občasno že celo večnost:)

Ti kot dohtar pa si verjetno zaprt ob kruhu in vodi, če bi sodelavcem kaj takega razlagal:))

Zgodovina sprememb…

Imaš upload, ki simulira okolje in tvoje telo z 'dušo' vred.
Tri sobe in upload niso neposredno povezani. Kot jaz vidim stvar, upload ne simulira tebe, ampak omogoča samo okolje za delovanje tvojega "programa", ki je neodvisen (se pravi, ima svobodno voljo).

V računalniku bo vzporedno delovalo toliko "programov", kolikor se bo ljudi uploadalo. In ti "programi" bi morali imeti popolno svobodo, vključno s početjem neumnosti. Pri tem se bo seveda nujno treba sprijazniti z nekaterimi kompromisi. Ampak kot rečeno, jaz se v računalnik, kjer bi vrhovne pogoje delovanja določil Thomas, ne bi uploadal. Oziroma bi zelo premislil, če bi bila to edina možnost.

O.

Okapi je izjavil:

Tri sobe in upload niso neposredno povezani.

Kot jaz vidim stvar, upload ne simulira tebe, ampak omogoča samo okolje za delovanje tvojega "programa", ki je neodvisen (se pravi, ima svobodno voljo).
V računalniku bo vzporedno delovalo toliko "programov", kolikor se bo ljudi uploadalo. In ti "programi" bi morali imeti popolno svobodo, vključno s početjem neumnosti. Pri tem se bo seveda nujno treba sprijazniti z nekaterimi kompromisi. Ampak kot rečeno, jaz se v računalnik, kjer bi vrhovne pogoje delovanja določil Thomas, ne bi uploadal. Oziroma bi zelo premislil, če bi bila to edina možnost.
O.

Prvo. Se strinjam. WarpedOne je to pogojeval za debato v protokolu:)

Drugo je spet stvar definicij. Entitete (osebki.jazi) so lahko kot nekakšni procesi v programu, ki mu rečemo protokol. Lahko poimenujemo svari drugače, pa nismo spremenili bistva. Procesi lahko imajo svobodo, pa se sam program ne menja.

Tu se skrivajo težka filozofska vprašanja:
-ali smo že v nekakšnem protokolu
-ali imamo dejansko svobodno voljo, ali smo kalkulacija brez randoma (program ki vedno steče enako, če ne ima nekje nek random, ki ga moramo pojasniti)
-svobodna volja je lahko le iluzija, v katero je močno prepričan tudi enhancan Nico Belic iz GTA 40 recimo:)
-da bi samo od enega bil odvisen resničen delujoč protokol, je pa nonsence.

svobodna volja je lahko le iluzija,
Deloma je to stvar definicije svobodne volje. Na vsako sinapso neposredno ne moreš vplivati. Tudi na izločanje hormonov v glavnem ne moreš vplivati. Konec koncev ne moreš vplivati niti na to, v kakšni družini se boš rodil in podobno. Podzavest, karkoli že to je, od nagonov naprej, vsekakor do določene mere vpliva na tvoje odločitve.

Drugače pa IMHO svobodna volja ni iluzija, ker si drugače praktično ne moreš razložiti ustvarjalnosti, novih odkritij in še marsičesa. Vse to ni niti random, niti vnaprej določeno, in po mojem niti ne more biti.

O.

donfilipo je izjavil:

Ne ni treba argumentirati. Vzamem da duša je. Katera od njenih lastnosti, bi recimo preprečila kopiranje v obliki pozicij in gibanja atomov (molekul) človeka?

Nedeljivost, ireduciblinost, bit (filozofska).

Al pa ajde, dejmo se mal igrat. Je kdo tu nemara sposoben si (brez vpliva LSD) predstavljat, kako bi zgledalo, če bi upravljal s tremi telesi na treh lokacijah NAENKRAT. SE NE DA predstavljat tega, kajne? Kot SE NE DA predstavljat kvantne mehanike. No vidiš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: whatever ()

Double_J ::

Pa sej si tudi težko predstavljaš, da bi recimo imel tudi zadaj oči...;)
Dve šivanki...
««
67 / 87
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16631600 (28213) energetik
»

2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16030559 (27829) guest #44
»

subjektivna izkusnja in umetna inteligenca

252595 (2052) OwcA
»

Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18713959 (11331) BBB
»

Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )

677940 (6607) Thomas

Več podobnih tem