» »

Bela, zelena in modra soba

Bela, zelena in modra soba

««
47 / 87
»»

Okapi ::

bratje in sestre imajo pa iste starše, kaj boš s tem primerom, Okapi?
Nič, tiho bo, ker na neumna vprašanja nima smisla odgovarjati.

O.

Thomas ::

Ti nisi povedal, kaj te unikatno definira. Jaz pravim da samo zavest, dokler jo maš. Kar pa takoj pomeni ... radikalno štalo, ampak tako je.

RAZEN, če ti ne poveš naposled, kaj te unikatno definira. Registrska številka tvojega avta mogoče, skupaj s številko šasije?

KAJ?

Neumno vprašanje? Speljano direkt iz tvojih neumnih trditev, da sem jaz jaz zato, ker poznam svoje starše ipd.

jype ::

Thomas> Spomin je, najmanj na to kako se piše in govori.

Potem pa ni brez spomina!

Ti nisi povedal, kaj te unikatno definira.
Jaz sem to že najmanj 10x povedal. Če se ti s povedanim ne strinjaš, to ne pomeni, da nisem povedal, še manj pa, da nimam prav. Dokazati moraš, da nimam prav, ne pa zamahniti z roko in po otročje banalizirati nekaj primerov.

Jaz pravim da samo zavest, dokler jo maš.
Kako te lahko unikatno definira, če imamo vsi enako? Niti na eno vprašanje ne odgovoriš, vsaj ne s smiselnim in logičnim, da ne rečem znanstveno utemeljenim odgovorom. Po mojem je vsaka nadaljnja razprava povsem odveč, podobno kot je nesmiselno prepričevati vernike, da bog ne obstaja. Tvoja vera je pač v enost zavesti, če te to tolaži, te jaz ne mislim prepričevati v kaj drugega.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

ABX ::

kaj moraš pozabiti, da nisi več ti (kako ti je ime, kdo si, kje si se rodil, kdo so tvoji starši, kaj si po izobrazbi, koga imaš rad ...

Ime lahko spremenim, starega pozabim, svojih staršev komot ne poznam, izobrazba se spreminja skozi življenje, zaljubim se vsak mesec v drugo, s satrimi prijatli se skregam in najdem nove.

Kaj boš zdej reku? Že tko maš slamnat brod, zdej ti ga pa še mau zrukam.

To že, vendar nisi več ista oseba, si lahko boljša ali slabša, vendar nisi več ista.
Ti si kar si, ne samo ker si se rodil, ampak tudi zaradi izkušenj ki si jih dal skozi. In vsakič ko nekaj pozabiš, zgubiš kos sebe.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ABX ()

Kako te lahko unikatno definira, če imamo vsi enako?

Unikatno definira vsa sentientna bitja. Od nesentientnih objektov, ki zavesti nimajo.

Ampak ti pa praviš, da ima vsak svojo unikatno zavest, ki se ne ponovi. Mene pa zanima, kaj jo definira, to unikatnost?

Spomin na svoje ime? Ime staršev? Kaj hudiča?

gani-med ::

Je mogoče že kdo videl tale predavanja z Yale University?

KLIK

Za vsa si je treba vzeti malo več časa, vendar pripoveduje zanimivo in kot filozof ne komplicira preveč z nepotrebnimi tehničnimi detajli in gre večinoma kar direkt v bistvo.

Zanimivo za pogledati, ker se nanaša tudi na debato, ki se vleče v tej temi, posebej štiri poglavja o "Personal Identity".
CO2 is the elixir of life.

Personal Identity mi definiraj, ja.

Potem se bom pa pripravljen pogovarjat o unikatnosti vsakega posebej, prej pa ne.

Unikatno definira vsa sentientna bitja.

V: Kdo si?
O: Človek.
V: Ja, to vidim, ampak kateri?
O: Saj ni važno, vsi smo enaki.

Zame je to BS, ti pa, kakor ti drago.

Mene pa zanima, kaj jo definira, to unikatnost?
Preberi si prejšnje poste, sem že 10x napisal. Čakam, da boš ti povedal, zakaj/kako si ti jaz, moja koinkarnacija.

Tvoj odgovor zaenkrat je samo ta, da ne veš, kako se razlikujeva in torej iz tega potegneš sklep, da se sploh ne. Zame to še odgovor ni, kaj šele smiseln.

O.

Double_J ::

Preberi si prejšnje poste, sem že 10x napisal.

10x si napisal samo, da si že 10x napisal. Nič drugega, hehe...
Dve šivanki...

Midva kot človeka se razlikujeva, ni dvoma.

Mene zanima, če imaš ti prvoosebni pogled ravno tak kot jaz. Če ga enako izkušaš. Sem prepričan, da ga, če ga sploh imaš.

Namreč nekateri ljudje zgleda enostavno ne vedo, o čem govorim. Kakor da prvoosebnega pogleda ne poznajo. Tudi to je možno.

Kdor si bo pogledal predavanja, bo videl, da to sploh ni enostavno definirati. Vprašanje, če je sploh mogoče oziroma smiselno.
Če niti to ni mogoče, potem je jasno, da jih je izredno težko tudi med sabo enačiti.

Kako lahko naprimer trdimo, da je nekaj enako drugemu, če teha niti točno ne znamo definirati?

sem že 10x napisal.

Copy in paste, kaj si 10 krat napisal.

Copy and paste, kaj tebe dela tako unikatnega, da si neponovljiv v celem Vesolju, hkrati si pa vseeno že desetletja ti.

Copy & paste ta svoj odgovor, jaz ga ne najdem.

Kako lahko naprimer trdimo, da je nekaj enako drugemu, če teha niti točno ne znamo definirati?

Saj ne trdimo, tega. Trdimo, da če razlikovalne metode NI, potem so vse zavesti enake. Isti proces. Do you copy?

Mene zanima, če imaš ti prvoosebni pogled ravno tak kot jaz.
Če te tolaži to, da tudi dihava v glavnem enako, in ATP pretvarjava v energijo, potem si pač hitro zadovoljen. In kako veš, da se tvoj prvoosebni pogled v čemerkoli loči od prvoosebnega pogleda šimpanza (ali paramecija)?

O.

. In kako veš, da se tvoj prvoosebni pogled v čemerkoli loči od prvoosebnega pogleda šimpanza (ali paramecija)?

Za šimpanza nisem prepričan. Kako bi lahko bil?

Paramecij pa za kaj takega najverjetneje ni dovolj kompliciran.

Paramecij pa za kaj takega najverjetneje ni dovolj kompliciran.
Najverjetneje, ane? Ker ne veš zagotovo. Če ne veš niti tega, v bistvu ne veš, kaj je zavest oziroma prvoosebni pogled in potem je vse skupaj čisto brez veze.

Če potegnem sklep:
- ne veš, kaj je zavest, ampak nekaj že mora biti.
- ne veš, kako se zavesti ločijo med seboj, torej se ne ločijo.

O.

Trdimo, da če razlikovalne metode NI, potem so vse zavesti enake.
No, s tem si potrdil mojo zgornjo trditev št. 2.

Če razlikovalne metode ne poznaš (oziroma nobene ne priznavaš), to še ne pomeni, da je ni.

Tvoja logika je popolnoma zgrešena.

O.

Ne, da razlikovalne metode ni (za to ni dokaza), ne znamo je konsistentno ubesediti, oziroma, ko že mislimo, da je glede na naše dosedanje znanje (ali raje predsodke) že vse zaobjeto, se vedno najde primer, ki "štrli ven".

Situacija malce spominja na nekompletnost aritmetike (po Goedelu ni določljiva) in kjer tudi ne gre za to, da določeni izreki ne bi obstajali, ampak, da jih ni mogoče dokazati (niti, da so pravilni, niti da niso).

Točno. Ne vem kaj je zavest. Razen kakor jo občutim, oziroma se je zavedam. Nekaj analognega občutku modre barve. Kako pa do tega pride, pa res ne vem.

Ker pa so vsi indici, da enako dojemamo "plavost", "rdečost", "zelenost", "ostrost", "mokrost" .... očitno tudi ta famozni občutek zavesti ... se mi zdijo vaše izjave o "neponovljivem občutku moje zavesti, ki jo ni še nikdar nihče imel, niti je po moji smrti ne bo nihče več, jaz pa to čutim že celo življenje" enako blentava ideja kot ta, da "moj občutek modrine ali toplote je neponovljiv".

Če razlikovalne metode ne poznaš (oziroma nobene ne priznavaš), to še ne pomeni, da je ni.

Hja, če nečesa ne najdeš, pa iskali že stoletja to reč mnogi ... je dober indic da tega ni.

Personal Identity
Personal identity %28philosophy%29 @ Wikipedia

To jaz zagovarjam:
"John Locke considered personal identity (or the self) to be founded on consciousness (viz. Memory), and not on the substance of either the soul or the body."
According to Locke, personal identity (the self) "depends on consciousness, not on substance" nor on the soul. We are the same person to the extent that we are conscious of our past and future thoughts and actions in the same way as we are conscious of our present thoughts and actions.

Imaš pa seveda različne razlage.

Zgodovina sprememb…

Ampak izvoli. Povej mi vendarle že to bistveno razliko med tvojo in mojo zavestjo. Ali katerokoli drugo?

Kaj dela vsako enkratno in neponovljivo? Hkrati pa dosledno ponovljivo skozi desetletja v vsakih možganih posebej, ne glede na to kaj doživijo tisti možgani.

Za vse druge možgane pa velja, da tega pa ne zmorejo!

Fascinantna konstrukcija, če tako pomisliš!

"neponovljivem občutku moje zavesti, ki jo ni še nikdar nihče imel, niti je po moji smrti ne bo nihče več, jaz pa to čutim že celo življenje
Ne vem, kdo to trdi? Nihče pri zdravi pameti ne trdi, da po njegovi smrti nihče ne bo več videl rdeče barve, ali da nihče več ne bo vesel. Pomembno je, da on ne bo več videl rdeče barve in ne bo več vesel.

Če ti ne veš, kako se on loči od vseh drugih, to samo po tvoji zgrešeni logiki pomeni, da se sploh ne loči in da smo vsi enaki.

O.

Ampak izvoli. Povej mi vendarle že to bistveno razliko med tvojo in mojo zavestjo. Ali katerokoli drugo?

Kaj dela vsako enkratno in neponovljivo? Hkrati pa dosledno ponovljivo skozi desetletja v vsakih možganih posebej, ne glede na to kaj doživijo tisti možgani.

Za vse druge možgane pa velja, da tega pa ne zmorejo!

Fascinantna konstrukcija, če tako pomisliš!

Izkušnje in kako si jih tolmačiš.

Tega nihče ne trdi, da senzacije (občutka za barve) ni imel še nihče drug.

Subjektivni občutek vsakega posameznika je take narave, da se ga ne da deliti z drugimi. Vsak ima svojo subjektivno zavest in vsak gleda skozi "svoje okno".
Dva lahko pogledata skozi isto okno le tako, da se združita v isto zavest.

to be founded on consciousness

Se pravi, vsaka zavest (consciousness) ima unikatno labelo, ki se po uporabi dosledno zavrže? Ne samo da ima labelo, ta labela je osnova delovanja zavesti? Vsaka zavest deluje po prej in kasneje neuporabljenem mehanizmu?

Oziroma deluje od otroka do starca po strogo istem, potem pa se ta mehanizem nekako nepovratno sfiži?

Hkrati ne more potekati niti v princiu svetlobna leta daleč?

[Kar je BTW tudi fizikalni nesmisel, ampak recmo, če tako vztrajate.]

Fascinantno, ni kaj. Luda domneva, jo lahko podkrepi kdo?

Tega nihče ne trdi, da senzacije (občutka za barve) ni imel še nihče drug.

Subjektivni občutek vsakega posameznika je take narave, da se ga ne da deliti z drugimi. Vsak ima svojo subjektivno zavest in vsak gleda skozi "svoje okno".

To bi lahko le razložilo zakaj imamo različno mnenje čeprav je izkušnja ista.

Hm, jaz sem gledal prej, nevone pa firbca zdejle. A mava po tvoje midva isto zavest?

(Po moje jo itak mava).

Sam ti si se mau zgubu tlele v debati.

Subjektivni občutek vsakega posameznika je take narave, da se ga ne da deliti z drugimi.

Nizaš in nizaš nove drzne trditve. Od kod ti naprimer tale?

Okno sem napisal v narekovajih kot prispodobo za subjektivno zavest.

Poskušaj pogledati skozi njene oči in njene občutke, potem bi pa dalje ..

to be founded on consciousness

Se pravi, vsaka zavest (consciousness) ima unikatno labelo, ki se po uporabi dosledno zavrže? Ne samo da ima labelo, ta labela je osnova delovanja zavesti?

Tako

Oziroma deluje od otroka do starca po strogo istem, potem pa se ta mehanizem nekako nepovratno sfiži?

Ko umre stroj (telo) umre vse z njim.

Hkrati ne more potekati niti v princiu svetlobna leta daleč?

Zakaj ne, če stroj lahko dela, lahko tudi dela zavest.

Zgodovina sprememb…

Zakaj ne, če stroj lahko dela, lahko tudi dela zavest.

No, potem je tebi vsaj to jasno, da se lahko zavedaš ne samo ob različnih časih, pač pa tudi na različnih krajih. Lepo.

Zavest sama po sebi je kot nepopisan zvezek. Lahko rečemo, da je pri vseh enaka, kot so v trgovini vsi nepopisani zvezki enaki. Vseeno, katerega vzameš.

Zavest človeka o tem, kdo je, pa je popisan zvezek. Vsak je drugačen, čeprav so si lahko nekateri podobni. Lahko so tudi celi stavki ali strani enake, še vedno je vsak zvezek drugačen. Vanj se začne pisati ob rojstvu (ali celo ob spočetju). Zvezek ostane drugačen od vseh drugih, ter isti, kot je bil, ko so se vanj zapisala prva beseda, tudi če vmes kakšen stavek zbledi, ali če nekaj strani izpade, ali če se kakšen odstavek naknadno popravi ali vpiše.

O.

Doslej ste mislili, da se lahko samozavedate samo na enem kraju, ampak lahko se pa samozavedate ob večih različnih časih.

To je tisto splošno razširjeno mnenje.

Wrong.

Ne samo na različnih časih, tudi na različnih krajih teče proces samozavedanja.

To že ves čas trobimo, da je zavest proces.
Procesi pa lahko načeloma tečejo kadarkoli in kjerkoli.

Dva različna procesa nista isti proces, čeprav lahko tečeta na podoben način.

Zvezek ostane drugačen od vseh drugih, ter isti, kot je bil, ko so se vanj zapisala prva beseda, tudi če vmes kakšen stavek zbledi, ali če nekaj strani izpade, ali če se kakšen odstavek naknadno popravi ali vpiše.

Prima. 90% različen, a vendarle enak. Bravo!

Hkrati pa različen od 50% podobnih!

Super si to spesnil!

Aha, tvoja zavest včeraj ni ista od te danes. Ponoči si umrl. Moje sožalje.

Thomas> Ponoči si umrl.

A zdaj moraš pa že kar umreti, da se ponovno rodiš? Kaj je pa s koinkarnacijo?

90% različen, a vendarle enak
Ne enak, isti.

Hkrati pa različen od 50% podobnih!
Ne različen, drug.

Razjasni si pojme.

O.

Nisem umrl, ker proces ki vzdržuje mojo zavest (moje možgane) še kar teče.

Naj še enkrat citiram Helraklita, ki je ugotovil, da niti dvakrat ne stopiš v isto reko.
Iz tega pa ne moreš izpeljati zaključka, da so vse reke ena in ista reka.

Aha, tvoja zavest včeraj ni ista od te danes. Ponoči si umrl. Moje sožalje.

Ne, spremila se je, ni več ista zadeva.

ABX> Ne, spremila se je, ni več ista zadeva.

Seveda je ista, samo drugačna.

Doslej ste mislili, da se lahko samozavedate samo na enem kraju, ampak lahko se pa samozavedate ob večih različnih časih.

To je tisto splošno razširjeno mnenje.

Wrong.

Ne samo na različnih časih, tudi na različnih krajih teče proces samozavedanja.

Samo pod pogojem da poteka neka sinhronizacija , če ne govorimo o ločeni zavesti.

Naj še enkrat citiram Helraklita, ki je ugotovil, da niti dvakrat ne stopiš v isto reko.

Ti pa na nek magičen način si isti?

Dvakrat isti? Tisočkrat si isti?

Reka pa ni niti dvakrat?

A zdaj moraš pa že kar umreti, da se ponovno rodiš? Kaj je pa s koinkarnacijo?

Jure, pobalin, to je tako v Ganimedovem svetu. V mojem koinkarnacija skoz laufa, ni blema.

Ne enak, isti.

Kako je lahko nekaj isto in različno?

To mi pojasni!

ABX> Ne, spremila se je, ni več ista zadeva.

Seveda je ista, samo drugačna.

A ni to isto?

Oz. kako je lahko nekaj isto in istočasno drugačno?

P.S: lol

Zgodovina sprememb…

Tu gre za lingvistične nedoslednosti, okoli katerih se je nesmiselno prepirati.

Proces se lahko smatra za istega, dokler teče, čeprav se lahko vmes tudi veliko zamenja, kar pa samega procesa ne prekine.

A ni to isto?

Zgleda da je isto, samo je različno, po ganimedovem!

Huronske kategorije, huronske!

Kako je lahko nekaj isto in različno?
Če tega ne razumeš, potem je res vse skupaj povsem zaman.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()
««
47 / 87
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16631871 (28484) energetik
»

2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16030866 (28136) guest #44
»

subjektivna izkusnja in umetna inteligenca

252602 (2059) OwcA
»

Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18714112 (11484) BBB
»

Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )

677969 (6636) Thomas

Več podobnih tem