» »

Bela, zelena in modra soba

Bela, zelena in modra soba

««
45 / 87
»»

innerspace ::

dokler so

Kaj pa ko jih(recimo, da se podre blok na Kitajskem) ni vec, se kot individuum zavedas izgube, ce nisi o njej informiran?
Kaksno vlogo ima cas pri vsem tem?

Kako se lahko(kot posameznik)...Ves čas zavedaš v vseh ostalih?

Double_J ::

O kakšnem individumu to, ugotovili smo, da JAZ ni nek individum.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

Thomas ::

Kako se torej kot posameznik ves čas zavedaš vseh ostalih?

Kako se pa ti ves čas zavedaš vseh instanc, ki jih priznavaš za sebe, skozi čas?

Saj se jih ne. Zavedaš se samo trenutne, vedno. Tako kot se zavedaš samo lokalne, oziroma tiste, do koder ti seže tvoje čutilo za misli in emocije.

Če se ZDAJ ne zavedam bolečine čez eno uro, še ne pomeni da bo šla mimo mene, da ne doleti moje reinkarnacije. Če se TUKAJ ne zavedam bolečine en kilometer daleč, to še ne pomeni, da se je moja koinkarnacija ne.

jype ::

Nema tu trte mrte reinkarnacija in koinkarnacija.

Bolečine izpred ene ure se komot zavedaš, čeprav se je vsi ostali ne.

Double_J> ugotovili smo, da JAZ ni nek individum.

Ja, _vi_ ste to ugotovili, _jaz_ pa nisem.

Kako se pa ti ves čas zavedaš vseh instanc, ki jih priznavaš za sebe, skozi čas?
Saj se jih ne. Zavedaš se samo trenutne, vedno. Tako kot se zavedaš samo lokalne, oziroma tiste, do koder ti seže tvoje čutilo za misli in emocije.

Thats correct.

Zato se lahko obravnavam kot casovno/prostorski presek. V nekem telesu, ob nekem casu, neka zavest.
Spremenljiva z okoliscinami...zakaj bi jo torej prenesel na drug substrat in ji rekel "jaz"? Ta oznaka odpade, kot lahko odpade ze sedaj, ko se zavedam prave narave zavesti.

Ampak ne pozabite na belega in črnega vojščaka, ki ju je time sliced razdelil hudobni genij. Kljub temu, da je črni mislil, da ga ne boli nič, kar je prizadel belemu - in obratno - ste VI občutili prav vse kar sta drug drugemu naredila.

Tu je kleč. [Overlaping časov zavedanja obeh, nič ne spremeni.]

Thomas> Kljub temu, da je črni mislil, da ga ne boli nič, kar je prizadel belemu - in obratno - ste VI občutili prav vse kar sta drug drugemu naredila.

Ne, nismo. Tudi črni in beli nista ničesar čutila, BTW.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Kakšen poskus pobalinskega diskutiranja je spet to?

Saladin ::

Ampak ne pozabite na belega in črnega vojščaka

Torej si "ti" IN beli vojščak In črni vojščak IN oboje skupaj?

Ti to resno?

Saj si jih že sam ločil z opisom "beli" in "črni", kar je enako "kopija 1" in "kopija 2" iz prvotnega originala.

Delen "jaz" ni "jaz". Moja spremenjena zavesti "ni" moja zavest - to je začasen ali delen izpad/sprememba "jaza".

Ne moreš vse to v en koš vreči, no.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Pazljivo morš brat tudi in predvsem tisto, kar napišem jaz. Tvoj nesomišljenik tule.

Povedal sem primer, ko hudobni genij nekoga razdeli pa principu time slice, na milisekunde ki jih preživi kot bel in na milisekunde ki jih preživi kot črni vojščak. Lihe in sode.

Sploh kakšna delitev telesa ni nujna, samo uspavanje vsako milisekundo, selektivni izbris spomina, postavitev scene ...

Pa že vsaka instanca misli, kako se bojuje s tujcem.

Lihe milisekunde biješ eno, sode nasprotno bitko.

Ampak VSE pokasiraš sam.

Razumeš primero?

Sploh kakšna delitev telesa ni nujna, samo uspavanje vsako milisekundo, selektivni izbris spomina, postavitev scene ...

Ok, ce so le to pogoji, pol je pa res easy.

Prva moznost: Udarim nasprotnika(sebe) in ugotovim da me boli noga, prav tako kot njega(mene). Nato ugotovim(va) da sva prakticno ena bit v dveh telesih, ter se odlocim, da je boja konec.

Druga moznost: Prvi udarec je smrtonosen. Konec dvoboja. Dvojni stroski pogreba:)

Itd, itd...

Pa že vsaka instanca misli, kako se bojuje s tujcem.

Ampak VSE pokasiraš sam.

Ne.

Šteje zgolj individualna instanca v določenem trenutku.
Predstavlji si "alterirajočo zavest" skupno gledano kot dramatično spremenjeno stanje zavesti.
Instance znotrajn te spremenjene zavesti moraš obravanavat individualno - četudi so del tebe. Ampak to nisi "ti" - to nisi ti kakšen si bil pred in po spremenjenem stanju zavesti.

Ja, tvoja zavest se stalno spreminja - ampak obstaja meja, dokler so te spremembe dovolj majhne, koj jih še označujemo za normalne in da ne ne spremenijo kot celoto
in obstajajo spremembe, ki te spremenijo v drugo osebo (čeprav v istem telesu in isti glavi, če hočeš).
Če moraš svoj jaz ali zavest kakorkoli drugače zdefinirat kot zgolj tvoj jaz in tvoja zavest, to ni več čisto tvoj jaz in tvoja zavest.
Je pač nekaj drugega - definicija pa pač mora ustrezati individualni situaciji.

innerspace,

Očitno ne razumeš primere. Hudobni genij te je prepričal, da se bojuješ proti sebi. V obeh vlogah si ti, v obeh telesih naletavaš le na spomine iz tistega telesa. In se bodeš s samim sabo, na življenje in smrt.

Nič lažje ne pogruntaš da se bojuješ s samim sabo, kot je to težko ugotoviti v temle svetu brez hudobnega genija. Naravo namesto njega.

I've figured it out, though.

Midva s Saladinom se tko bojujeva ne temle forumu. Jaz za to kar verjamem, on zato kar verjame. Čeprav on je negotov, jaz pa nisem, se ve.

Kako moreš reči, da ne velja zate vse, kar izkusi ena od obeh instanc? Kaj pa če je samo ena, pol pa OK? Si pa ti ta?

A če sta dve, pa ni nobena ti?

Can't beat the logic.

Ja, sem nalasc posplosil in zbanaliziral.

Nimam se casa ukvarjat z vedno novimi primeri, niti nimam pretirane volje to pocet, ker so le primeri, ki nimajo povezave z resnicnostjo...
Mislim, da je na svetu ze prevec "konfliktov", ki odtegujejo pozornost od pomembnejsih zadev.

Mislim, da stekam o cem govoris, le da bi si jaz to z drugimi besedami razlozil.

I've figured it out, though.

Good for you! Me too, but i won`t tell anyone. 8-)
Dej povej, da vidimo kje si se zmotil...

Okapi ::

Udarim nasprotnika(sebe) in ugotovim da me boli noga, prav tako kot njega(mene). Nato ugotovim(va) da sva prakticno ena bit v dveh telesih, ter se odlocim, da je boja konec.
To je bilo v Prince of Persia8-)

O.

Kaj sploh sodeluješ v temi, če imaš druge, pomembnejše skrbi, inner?

Zakaj pa ne? Ker mi je zanimivo podrocje za razmisljanje.
Zgolj obstoj...a ni?

Kot lahko vidis, ne sodelujem prevec aktivno, tako da ne se zame sekirat.

Mi je pa zabavno videt, da se dejansko ljudje sprasujemo o zavesti. Marsikdo se sploh ne zmeni za to.
A nacin mi je precej zgresen, ce naj ti povem moj view.

Kdor ne more braniti svojega view, a misli da ga bo kdo drug?

Najbrž ne. View ki ga nihče ne brani, ni obetaven.

BigWhale ::

Je proces zavesti zgolj posledica dovolj visokega computing powerja na nekem substratu?

Kdor ne more braniti svojega view, a misli da ga bo kdo drug?

Najbrž ne. View ki ga nihče ne brani, ni obetaven.

Jaz nimam namena nicesar branit. Zame to ni boj. Je zgolj computing, kot bi lahko rekel.

Je proces zavesti zgolj posledica dovolj visokega computing powerja na nekem substratu?

Odvisno od substrata in vrste computinga. Verjetno je zavest posledica neke zanke v computingu in substratu.

Ne, mora biti neka avtorekurzivna varianta, hudič si ga vedi kakšna točno. Sama količina computinga ni avtomatično dovolj. Je pa verjetno precej nujna.

Vsemu se lahko odrečeš, le temu se ne moreš. Ker ko se temu, te ni.

Ni se pa tako lahko odreči. Instance se rojevajo vedno nove.

Kako moreš reči, da ne velja zate vse, kar izkusi ena od obeh instanc? Kaj pa če je samo ena, pol pa OK? Si pa ti ta?

Zato ker v trenutku posamezne instance obstaja zgolj ta posamezna instanca.
Ne jaz - ampak moja instanca A in B.
Če sta instanci neodvisni med sabo in prejšnjim "jazom", to nisem jaz - čeprav si bomo kasneje delili isti substrat in spomine in se bo morda vse skupaj merdžalo v "nov jaz".

Tako kot razcepljena oseba x z osebnostima A in B.
Legalno se gre vedno za osebo x (z psihičnimi motnjami) ker se gre vedno za isto telo, ampak praktično gledano če osebnost A nima veze z osebnostjo B kot to, da si delita isto biloško telo, potem ta oseba nima svojega enotnega jaza
- je pač "razcepljena" - enkrat ima en jaz - enkrat drugi
(pod pogojem, da ne moreš dati prednost Aju ali Bju, kar pa je redkost - skoraj vedno se ve katera osebnost je glavna, starejša, "originalna")

Lahko si eno in drugo - ampak potem reci temu razcepljena osebnost - ne je enačit z enojnim kontinuumom.
Lahko tretiraš kopijo ali duplikat kot original, ampak to je ne naredi za original.

To je tako, kot bi popolnoma izenačil biološkega očeta in tistega (drugega), ki te je vzgojil.
A sta eno in isto?
Tako poenostavljaš ti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

Ne, mora biti neka avtorekurzivna varianta, hudič si ga vedi kakšna točno. Sama količina computinga ni avtomatično dovolj. Je pa verjetno precej nujna.

Vsemu se lahko odrečeš, le temu se ne moreš. Ker ko se temu, te ni.

Ni se pa tako lahko odreči. Instance se rojevajo vedno nove.

No, seveda, mora se ustvarit nek algoritem, ki evoluira in potem iz tega nastane zavest. Potreben je pa se dovolj velik computing power, ki to podpira. Skozi sivankino uho pac ne mores rinit ladijskega strika.

Je zavest pri zivih bitjih pogojena z DNAjem in je postopek evoluiranja tega algoritma ze hard kodiran? Namrec, embrio verjetno se nima zavesti, kaj pa otrok tik pred rojstvom? Enoletnik? Vseeno, zavest se v neki tocko vzpostavi, ker so nasi mozgani dovolj naracunali in smo se zaceli zavedati sami sebe.

Je ta postopek evolucije vnaprej definiran in pre-determiniran?

Ce je, potem lahko to pomeni, da je zavest samo ena. Za Homo Sapiens Sapiens. Kaj pa za neko drugo vrsto, recimo gorile? Zavedajo se same sebe, samo DNA imajo drugacen od nasega, torej mora biti tudi zavest drugacna in druga.

Ce pa ta postopek ni vnaprej definiran in se evolucija zavesti vsakega posameznika dogaja od nekega momenta naprej pri razvoju, potem imamo pa tako ali tako vsi drugacno in hkrati drugo zavest.

samo DNA imajo drugacen od nasega, torej mora biti tudi zavest drugacna in druga.
Kdo to pravi? Šimpanzi imajo kakšnih 95% enakih genov kot ljudje. Če obstajajo geni za zavest, imamo mogoče enake.

O.

samo DNA imajo drugacen od nasega, torej mora biti tudi zavest drugacna in druga.
Kdo to pravi? Šimpanzi imajo kakšnih 95% enakih genov kot ljudje. Če obstajajo geni za zavest, imamo mogoče enake.

O.

Ja, samo nujno pa ni. Kljub vsemu smo si s simpanzi samo podobni. A zavest bo pa potem kar ista?

A zavest bo pa potem kar ista?
Ne vemo. Če je zavest samo to, da se zavedaš samega sebe, prav lahko.

O.

Kaj drugega bi pa zavest še lahko bila, razen zavedanja samega sebe?

Resno vprašam, kaj?

gani-med ::

Zavedanje je tudi zavedanje okolice in dogajanj v okolici.
Ravno tako pod zavedanje sodi zavedanje svojega notranjega doživljanja, naprimer svojih sanj ali fantazij.
Zavedati se je mogoče tudi halucinacij, če se iz kakršnega koli razloga pojavijo.

Živali se za preživetje morajo zavedati dogajanj v okolici, vprašanje pa je, v kolikšni meri se zavedajo sebe.
Če se naprimer ne prepozna v ogledalu, je zavedanje samega sebe verjetno zelo okrnjeno.
CO2 is the elixir of life.

Kaj drugega bi pa zavest še lahko bila, razen zavedanja samega sebe?

Je potencial locevanja med zunanjim svetom in notranjim dogajanjem nekega organizma.
Nekaksna zmoznost avtorefleksije oziroma introspektive.

Zavest(cloveska) ima zelo sirok spekter, ki varira glede na posameznika in njegovo delovanje, ter posledice(in vzroke) teh delovanj.

Kljub spominskemu modulu in modulu za predvidevanje, je zavest v vsakem primeru le trenutna, je casovno/prostorski presek.

... ...

Zavedanje je tudi zavedanje okolice in dogajanj v okolici.

Pravzaprav ne, oziroma kvečjemu posredno. Zavest gleda na svoje mentalno emocionalno okolico in zunanji svet zaznava posredno, preko dogajanj v glavi, ki ta zunanji svet interpretirajo.

zunanji svet zaznava posredno, preko dogajanj v glavi, ki ta zunanji svet interpretirajo

Glava in vse kar se v zvezi z interpretacijami dogaja, je mnogokrat oznacena kot filter zaznavanja - intelekt in kemija poskrbijo, da dobi zaznava neke druge kvalitete ali "dimenzije". Sama zavest pa je prosta teh interpretacij.

Ta posrednost je posledica priucenih(in podzavestnih) mehanizmov sprejemanja in obravnavanja informacij iz zunanjega in notranjega sveta(to je ze drug nivo).

No, prav posrednost in vmesavanje kemije in intelekta bi oznacil kot potencialni aparat produciranja iluzij, ki si jih posamezniki ustvarjamo ob locevanju obrisov iz obeh svetov. Na to sem mislil, ko sem omenjal meditacijo, kot orodje za zaobiti ta illusion mode.

.:noir:. ::

..šviga šviga...ampak jasno je...

zavest..jaz?...le proces ki se izvaja na substratu ki je sam dovolj kompleksen...

"jaz-a" ni, kot ga mi razumemo...kdo je jaz? Jaz je le skupek vsega kar sestavi in oblikuje okolje (all little atoms which interact med sabo :) :) )...zavest? Zavest opazi in opazuje...opazuje od tam kjer je dovolj za njen obstoj...torej je proces...opazovalca subjektov preko njih objektov...Thomas ve...je zelo enostavno...

Njegovi primeri so nekoliko begajoci...vendar pomislite nekoliko kaj nas naredi drugacne drug od drugega? Zakaj storimo kar storimo? Ali imamo svobodno voljo, ali pa en dogodek vodi v drugega, vpliva prejsni dogodek na naslednjega as in no free will? To se pojavlja med trki atomov in med našimi mislimi...storimo tisto..kar lahko..na podlagi past dogodkov...to je zlo on topic...da "postekamo" what the hell are we...as subjects...in ko nam je jasno can we start to imagine...about zavest..kaj se torej fakticko razlikujem od Thomasa oz od Whateverja in kaj od vcerajsnega "mene"? Vsi smo neka materija, na kateri se razvije ZAVEST..,ki je samo ena in edina, in ni razlike med drugo in prvo, kajti je ena in bo ena, zavest, ki ne vpliva na nic, le zaveda se, je proces...ki je skupen nam vsem...

..dejmo se za hec vsi povezat..kot sta povezani leva inu desna hemisfera with "corpus callosum"...what do we get?

btw Thomas...what would you upload? Sebe? Njega? Mene? Vse?..it doesnt matter...ali pač?

whatever ::

Sam da se vrti... sam da se vrti... to je smisel življenja; to, da žviš. Še nikol ni blo nič drugače in nikol ne bo. Edino ZLATO pravilo je: LIVE AND LET (LIVE/DIE)... Purpose? Who knows? NOONE!
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

.:noir:. ::

Live and Let live...there is no purpose, je eno in je drugo in je naslednje..and next and next...no purpose, just next and next and next thing that follows one before.. :)

Yes. The Cube. Niti the cube ne. Popolnoma nepredstavljivo in nereduicibilno na karkoli, pravzaprav.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: whatever ()

CoolBits ::

Dobra roba zgleda... :D

Objektivna stvarnost je subjektu nedosegljiva. Roba je pa Viljamovka. Naša, pristna, slovenska.8-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: whatever ()

.what would you upload? Sebe? Njega? Mene? Vse?..it doesnt matter...ali pač?

Matters not. Ampak bomo politično dovolj modri, da bo uploadanje omogočeno vsakemu, sicer bo štala.

Če tako modri ne bi bili, bi "imeli pred Singularnostjo horizontske vojne".

Yudkowsky pravi tej na videz iracionalni odločitvi, da narediš nekaj česar na prvi pogled absolutno ni treba, Timeless Decision Theory (the solution of).

Ravno zdaj o tem razgrablja na http://lesswrong.com/lw/135/timeless_de...

Da razložim. Če se začnem pripravljati na upload samo sebe, ali samo članov tega foruma, ali kakršnekoli druge majhne skupine ljudi, je to vojna napoved ostalemu svetu.

Če izločim (v svojih pripravah) samo italijansko mafijo, je to signal vsem drugim, da lahko izpadejo tudi oni in spet sem pod ognjem, magari preventivnem. Kar še ni najslabše. Najslabše je to, da v horizontskih vojnah lahko zakockamo Singularnost.

Thomas> Če tako modri ne bi bili, bi "imeli pred Singularnostjo horizontske vojne".

Pa sem mislu, da tega preprostega principa ne razumeš!

Ti si itak debil.

Hm ... a to pomeni, da je tukaj ena zamera? Sem ti vzel kakšno iluzijo, ali vsaj s tem grozil?

Tema je bila od vsega začetka temu namenjena. Odvzemu iluzije, s katero nas obkladajo skoraj vsi ateisti 20. stoletja. Njihova stara lajna:

"Samo enkrat se živi!"

To je ena taka kot naivna predstava tistih, ki so se iznebili boga, potem jim je pa zmanjkalo moči.

Nadalje se čudim, da v temi ni nihče prišel s tezo, da "moj paradox" dokazuje spiritualno dušo. To sem pričakoval, a se ni zgodilo. Zanimivo.

Nadalje se čudim, da v temi ni nihče prišel s tezo, da "moj paradox" dokazuje spiritualno dušo.

Trust me - tudi sam aktivno iščem znanstven način kako dokazat potencialno dušo, nesmrtnost ali celo Boga.

Tvoje "koinkarnacije" žal ne pridejo blizu tega.

Večna ohranitev spominov in kopije identitet posameznikov so super stvar.
Ampak to še vedno ni potrebna kontinuiteta ki zagotavlja "moje" preživetje (izjema je tista postopna teleportacija).

No - morda je - ampak tega nisi prepričljivo dokazal. Prepričljivo pa tukaj pomeni razliko med preživetjem in smrtjo "jaza".

Sem prikazal dovolj prepričljivo, da je nekaterim potegnilo brez večjega problema.

Da bi večini, nimam ne želje, ne upanja.

Question:

Imaš možnost kopiranja/teleportiranja z tako preciznostjo, da rezultirana kopija ne vidi razlike med svojim stanjem pred in po teleportaciji, da ni razvidnih razlik na atomskem nivoju in da tudi drugi ljudje ne vidijo razlike med prejšnjim in sedanjim stanjem.

Nimaš pa absolutno nobenega načina da dokažeš, ali si to res "ti", ki pride kopiran/teleportiran ven ali ne. Torej iz čisto osebnega, kontinuitetnega vidika.
Opraviš turinga, ampak ne obstaja pa način da 100% preveriš identičnost originala in kopije.

Boš ob najboljših letih svojega življenja prostovoljno vstopil v tako napravo ali ne?

Ti zaupaš rezultatu, da bo dovolj dober, da ne boš opazil razlike oz. da boš ti ostal ti. Sam pa nisem prepričan, ker ni načina 100% preveritve, če si res "ti" prišel ven iz naprave.

To je temeljna ideološka razlika in dokler ne podaš natančnejše obrazložitve, bomo pač ostali vsak na svojem bregu - torej sam ne bom vstopil v to napravo (izjema je seveda bližnja smrt - bolje išta nego ništa).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

Tudi v letalo človek ne stopi čisto brez oklevanja. Sploh če redko leta.

Vedno gre lahko kaj narobe, a teleportiram se za milijone Planckovih dolžin vsak dan. Če bi se enako ali še bolj zanesljivo na tisoče kilometrov, zakaj ne?

Ne govorimo o naravnih nesrečah ali tehničnih napakah - temveč o sami zasnovi mehanizma (katerega "vedno" bodisi preživiš bodisi te "vedno" ubije).

Si pripravljen staviti svoje življenje (svoj "jaz") da imaš prav?

Sem ja. Z delujočim teleportom bi takoj hodil okoli.

Thomas> teleportiram se za milijone Planckovih dolžin vsak dan

There's nothing "tele" about it.

Z delujočim teleportom bi takoj hodil okoli.

Saj to je keč.
Nekaj podobnega tebi bi res hodilo naokoli. Ampak brez mehanizma da preveriš če si to res 100% ti - bi si vseeno upal vstopiti v teleport?

Saj vem - da.
Ti kar pojdi - eni bomo opazovali in čakali na zadnji trenutek z maksimalno varovalkami.

Seveda da je tele. Že zaradi nedoločenosti, je kar milijone milijonov Planckovih dolžin. Skoz naprej.
««
45 / 87
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16631871 (28484) energetik
»

2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16030859 (28129) guest #44
»

subjektivna izkusnja in umetna inteligenca

252602 (2059) OwcA
»

Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18714111 (11483) BBB
»

Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )

677969 (6636) Thomas

Več podobnih tem