» »

Nov članek: Barvno upravljanje na spletu!

Nov članek: Barvno upravljanje na spletu!

sRGB (notranji) ter ProPhoto RGB (zunanji) barvna prostora

Slo-Tech - Naš kolega Dušan Smolnikar je za vas pripravil nov članek, ki nosi naslov Barvno upravljanje na spletu. V njem je dobro poznano problematiko ujemanja barv na različnih medijih, ki jo dobro poznajo tiskarji, razdelal za področje spleta. Po kratkem uvodu zgodovinske predstavitve barv na zaslonih se avtor posveti aktualnim problemom, teoriji za njimi in rešitvam pri doseganju verne reprodukcije barv na različnih zaslonih, ki so ali pa tudi niso primerno kalibrirani.

15 komentarjev

c00L3r ::

Link na članek vam ne dela. Popravite iz https na http.
Pravi link na članek

opeter ::

Uuu, hvala za ta članek! :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

uros_m ::

Odličen članek. Kapo dol.

mir_ror ::

haaaaa, hvalaaa! Sam se ukvarjam z celotnim Color managementom - od naprave za zajem slike (skener, fotoaparat) -> kalibracija monitorja -> kreiranje profila za printer :)
A nikoli se nisem ukvarjal z color managementom za splet! Komentiram ko temeljito preberem članek!

Lp,

www.fotomitru.com
IntelQuad9450 3,6Ghz-AsusRampageFormula-nVidia285GTX-8GbGOCZ1066mhz-WDraptor

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mir_ror ()

SmeskoSnezak ::

Hmm, a to je mišljeno kot kakšne barve so sprejemljive za spletno stran? Ne razumem ravno članka.
@ Pusti soncu v srce... @

Wirko ::

SmeskoSnezak: ne, to je nekaj drugega. Greš na travnik, fotografiraš glavinec, ga tudi neseš s sabo domov, sliko naprintaš, potem pa rečeš, hudiča, zakaj je ta na sliki plav, če je pa tisti v drugi roki lila. Potem se pa začneš ukvarjati s temi stvarmi.
[:4{#]

MacQ ::

Ne, to je mišljeno kot uskladitev barv na spletni strani, da bodo prikazane približno enako na različno kalibriratnih monitorjih.
Oblikovalci imajo namreč večinoma drugače kalibrirane barve, kot navadni uporabniki, saj morajo videti barve, kakršne bodo natisnjene. Na zaslonu namreč vidiš mešanico treh barv (RGB), medtem ko se tiskajo štiri barve (CMYK).

JurijTurnsek ::

sem si omogočil ICC profile v firefoxu... vsak dan zveš kaj novega...
http://www.slatnaskejta.com

Seto ::

V četrtek imam izpit iz predmeta "barvno upravljanje", pa o takšnih praktičnih stvareh nisem zvedel nič. Še dobro, da imamo slo-tech. :)

para! ::

Odličen članek!

lp
Death before dishonor!

SmeskoSnezak ::

O, lušno in zanimivo, če prav razumem... si bo torej treba prebrati članek. ;)
@ Pusti soncu v srce... @

Seto ::

V četrtek imam izpit iz predmeta "barvno upravljanje", pa o takšnih praktičnih stvareh nisem zvedel nič. Še dobro, da imamo slo-tech. :)


No včer, ko sem šel podrobno čez celo snov sem le najdu tut nekaj omenjenega v zvezi s tem (čeprav bolj na kratko). Očitno bo treba na faksu začet še mal bolj poslušat. :)
Drugače pa je za vektorske grafike in podobne zadeve bolje, da se profili ne uporabljajo, ker ponavad hočmo, da so te barve enake recimo barvam, ki jih določmo s html-jem oz. css-jem. Za slikce pa se mi barvna natančnost tut ne zdi tako pomembna, kot je skladnost, saj so ponavadi slikce na netu bolj majhne in v splošnem le bolj za prvo silo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Seto ()

Road Runner ::

Seto: Treba poslusat prof. Muck! ;)

Kako pa se prikazejo barve v htmlju in cssju, ce ne s profilom? Prav tako rabis podatek o barvnem prostoru. Samo da ti tega doloci tvoj brskalnik sam od sebe (in zal napacnega). Kar se pa tice barv na slikah, pa preberi se enkrat tisto prvo poglavje, zakaj je prikaz barv tako pomemben. :)
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Seto ::

Hvala za dodatno motivacijo, da se še bolj posvetim tej tematiki. :)
Kar se tiče, zakaj je prikaz barv pomemben, ima avtor prav, čeprav kupovanje oblačil danes še ni ravno navada velike količine ljudi (in še nekaj časa ne bo). Ampak ni problem v tem, kako se meni zdi pomembno barvno uporabljanje na spletu, ampak bolj v tem, da, kot je avtor članka izpostavil, da se to v praksi v širšem krogu uporabnikov težko doseže. Itak nas ima samo par procentov uporabnikov osebnih računalnikov nameščene namensko narejene profile, tako da tudi, če bi tudi ob vseh profilih le mi vidli dokaj natančne barve. Kajti to, o čemer se govori, je le delovni prostor slik, ki pa za pravilnost barv nujno mora imet tudi pravilno kalibriran monitor. Čim tega ni, potem tudi vse znanstvene metode barvnega upravljanja ne morejo dosti pomagat. Sicer pa bi bilo mnogo enostavnejše, če bi lahko celotni spletni strani, vključno s html elementi določili profil, pa bi tako skupaj dosegli konsistenco in (pod pogoji pravilno kalibriranih naprav) tudi pravilnost barv.

Jst ::

Mene zanima, zakaj je nvidija v svojih driverjih opustila opcijo kalibracije? Na XPjih se dobro spominjam, da sem vedno po inštalaciji/nadgraditvi driverjev, opravil kalibracijo, sedaj na Visti, pa te možnosti več ni in se moram zanašati na druge metode...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

bela pikica na novem monitrju?

Oddelek: Pomoč in nasveti
201776 (1194) Mare2
»

Reproduciranje barve na zaslonih

Oddelek: Zvok in slika
51651 (1543) floyd1
»

Ikea Dioder za Ambilight?

Oddelek: Zvok in slika
142350 (2117) delfinus
»

Nov članek: Barvno upravljanje na spletu!

Oddelek: Novice / Nova vsebina
154516 (2850) Jst
»

lcd kalibracija

Oddelek: Zvok in slika
81397 (1300) ajagodnik

Več podobnih tem