» »

Križanec med Blu-Ray in DVD

Križanec med Blu-Ray in DVD

Overclockers Australia - Japonsko podjetje Pony Canyon je objavilo, da je uspešno izdelalo hibridni plošček s filmom, ki igra tako v predvajalnikih Blu-Ray kot tudi navadnih DVD-jih. Na Japonskem ga bodo izdali februarja, z njim pa bodo poskušali pospešiti prehod na Blu-Ray. Nekdanji konkurent Blu-Rayu HD DVD je to veščino sicer obvladal že od začetka, a kaj ko so vodilni možje odločili, da bo standard postal Blu-Ray.

Tehnologija, ki so jo uporabili za izdelavo zgoščenke, ni nova iznajdba, saj jo je JVC razvil že leta 2005. Na vrhu medija je enoslojna plast, ki jo bere modri laser Blu-Ray in shrani 25 GB podatkov. Ker je vmes polprepustni film, ki odbija modro in prepušča rdečo, lahko starejši DVD-predvajalniki brez težav dostopajo do dveh plasti podatkov za DVD, ki se nahajata pod modro plastjo. Edina omejitev takega formata je, da je Blu-Ray le enoslojni, tako da je treba visokoločljivostni film stisniti na 25 GB.

17 komentarjev

Andrej_ID ::

kretenizem imo.

upam, da se jih bo prodalo čim manj, in da se cim prej zares uveljavi Blu-ray. To je spet samo zaradi zaslužka, in industrija s takimi potezami bremza samo sebe.

Pesimist ::

Jaz bi kupo ze blueray writer ce rollingi nebi bli tak nesramno dragi da dobis za 1 blueray 100DVDjev.

Pomoje bo blueray propado slej ko prej. Vsej v PC svetu. Se ze nekak dolgo dri v takih visavah jau.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

dronyx ::

Očitno tudi Blu Ray nima ravno neke obetavne prihodnost.

Azrael ::

DVD predvajalnikov je še ogromno in folk je počasi skapiral, da film enako dober ali (največkrat) zanič v VHS, DVD ali Blu-Ray, saj so razlike v kvaliteti slike za večino folka neznatne ali jih sploh ni.

Čas za nov poskus, kako folk prepričati, ko z Must Have taktiko pri Blu-Ray ne gre.
Nekoč je bil Slo-tech.

BluPhenix ::

da film enako dober ali (največkrat) zanič v VHS, DVD ali Blu-Ray, saj so razlike v kvaliteti slike za večino folka neznatne ali jih sploh ni.


no, no tako posploševati pa ni treba. Če ne vidiš razlike med VHS in DVD potem imaš hudo dioptrijo, če pa ne vidiš razliek med DVD in BD pa očitno star televizor. Razlike so, med VHS in HD filmom na BD opazne kot noč in dan. če pa govoriš o sami kvaliteti filma je pa to itak zelo subjektivno in v dobrem filmu lahko z dobro sliko in zvokom le še bolj uživaš.


Morda malo offtopic. A to kar je napisano v novici velja samo za pekače al tudi za predvajalnike. V bistvu me zanima, BD predvajalniki, ji se jih dobi danes v trgovinah znajo vrteti BD in DVD ploščke?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

axee ::

Ko po ogledu BR filma prižgeš televizor imaš enak občutek, kot da gledaš črnobelo televizijo, tko zelo motno in zvok tako slab... Če pa razlike ne vidiš potem pa more biti neki hudo narobe.

Okapi ::

BD in DVD ploščke?


Seveda.

O.

USS Liberty ::

>>>>>V bistvu me zanima, BD predvajalniki, ji se jih dobi danes v trgovinah znajo vrteti BD in DVD ploščke?

BD predvajalniki znajo vrtet oboje, tako BD kot DVD.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

simnov ::

upam , da se uveljavi , ker že imam pekača in medije.

mtosev ::

interesting pa tud dobra ideja.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

simnov ::

in se bo to dalo uporabljat kot ena particija.Meni je to čist brez veze , hitrost branja na dvd-ju je zelo počasna , če primerjam z blu-ray (bd-r že takoj v 1 sekundi je prenos 17MB/s , ko začneš nekaj prenašati na disk recimo.

Pesimist ::

Ja in ki si kupo BD medije in kolko dal? Ker jaz nerabim BDplayera, temvec za shranjevanje. Samo trenutno kot sem ze rkeo dobis 100DVDjev (450GB) vs 1BR (25GB)
Tu sploh ni kaj za razmislat ce mene vprasas. -

Pa tudi samo kot BDplayer se mi zdi bolj ekonomsko ovi WDjevo HD masinco za 100€ kupit z diskom, kateri igra vse kaj ces.

Drugace pa kot rpavi zgoraj en da ni razlike med DVD in Blueray. Jau. Jaz se samo HD .mkv vlecem. Ce nekaj ni bolse kot v DVD sem ze razocaran.
Ja pa res da obstajajo tudi .mkv ripi ki so tak fejst stisjeni da nevidis prav nic od HDja na sliki, razen vecje resolucije. Mogoce je tip dozaj samo take HDje potegno dol kateri so res zanemarljivi in nebi dal niti HD oznake.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

simnov ::

http://www.cdtisk.si/catalog/ tukaj sem jih kupil

Pesimist ::

jau, vsej za 10x se more pocenit. Pa bo se vedno drago.

Jst ::

Bluray, po mojem mnenju, je dober format za video - filme,... Ampak kot format za shranjevanje podatkov, pa ne. Ker če primerjamo velikost današnjih diskov, kjer je 1TB skoraj že standard, je velikost 25GB enoslojnega bluraya, prav žalostna.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Matek ::

Če je verjeti temu grafu, je kapaciteta trdih diskov med letoma 1995 in 2000, ko se je uveljavljal DVD, rasla proti 10 GB, kar je za dobra dva DVD-ja prostora.

Na drugi strani vidimo, da trenutno običajni uporabniki kupujejo terabajtne diske (dobi se jih že za manj kot 100 EUR), torej je potrebnih 40 Bluray ploščkov, da izenačimo to kapaciteto. Trdi diski, ki sem jih omenjal, imajo ceno nekje 1 EUR / 10 GB oz. dobrih 40 centov za 4 gigabajte, kar je cenovno skoraj primerljivo celo z malo boljšimi DVDji, Blu-ray je seveda še bistveno dražji.

Če upoštevamo tudi dejstvo, da se internet vedno bolj uporablja za distribucijo različnih vsebin, se bo Blu-ray po mojem mnenju zelo težko populariziral do takšne mere, kot sta jo dosegla v najboljših časih CD in DVD. Uporabljal se bo za klasično distribucijo filmov in iger, pa še to vedno manj, ravno zaradi interneta, kot zapisljiv medij pa najbrž nima svetle prihodnosti.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Jst ::

+1

Jaz tudi kupujem igre samo še preko Steama. Že tako imam preveč embalaž različnih stvari (ne samo računalniških), pa tudi zelo rad CD/DVDje izgubljam, posojam ter se izgubijo, spraskajo, izginejo,...

Digital distribution rocks!

Edino mi ni jasno, kako je lahko GTA IV na Steamu dražji, kot na mimovrste.com...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Filmi na nosilcih Blu-ray ne nujno boljši od DVD-jev

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
3815709 (13851) T-h-o-r
»

Križanec med Blu-Ray in DVD

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
175029 (3885) Jst
»

Blu-Rayi cenejši, a nepriljubljeni (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
539885 (7105) Gregor P
»

Blu-ray FTW: Warner opustil podporo HD DVD formatu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
12515293 (11261) SmeskoSnezak
»

Vse o High Definition + xbox 360 HD DVD review (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
778609 (6184) trdoreh

Več podobnih tem