» »

Cestarje znova presenetilo...

Cestarje znova presenetilo...

AngelOfDeath ::

O kakem snegu vi jamrate ? Jaz ga že par let nisem videl v SI. Tista 2 dni na leto, ko je 1cm snega na cesti vi pa jamrate, kot da ga je 10m.
edit: Slovnica

koyotee ::

Obnašaš se kot 5 letni otrok! Če ti nisi videl snega, še ne pomeni da ga ni.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

šernk ::

Jebi ga, tako pač je. Desetletja nazaj so bili drugi časi, živeli smo v socializmu, pa tudi v kapitalizmu še ni bilo takšne naglice. Danes si pa ne znamo predstavljati, da bi bili velecentri zaprti, ker delovna sila pač zaradi 15cm "snežnega zameta" ne bi mogla na svoja delovna mesta. Ne predstavljamo si, da bi bila kakšna soseska nekaj ur brez elektrike, ker elektrikar zaradi nespluženih cest ni mogel priti na šiht ali pa do transformatorja. Življenje se pač ustavi, če ljudje ne moremo fizično iz točke A do točke B. (Ne pravim, da je bilo sedaj tako, če bi pa sneg padal malo močneje in malo dlje, bi pa že prišli do tega).


če v tem primeru namestiš verige na avto te pa pobere a? 20% klanec spelješ z verigami ko je 20cm snega brez težav. poznam nekatere ki imajo skoraj ravno do službe in ostanejo doma če zapade 1 mm snega in poznam druge ki pridejo iz krajev kjer zapade 30cm snega in jih plug doseže šele pozno popoldne in imajo tudi kar nekaj kilometrov nevarnega spusta, pa kljub temu se ne pritožujejo vsi (se najdejo seveda pacienti in jih je krajevni vzdrževalec utišal s tem da so imeli drug dan na cesti 3cm peska, potem jim seveda spet ni bilo prav...)
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

imagodei ::

Če bi bil doma na Pokljuki, kjerkoli na nadmorski višini 800+ metrov ali nekje bogu za hrbtom, bi si verjetno omislil verige.

Če imaš do najbližje trgovine, pošte, banke, zdravnika z avtom 5-10 minut vožnje, zadostujejo zimske pnevmatike. No, tako sem vsaj mislil.

Zgleda, da sem se zmotil in da bo treba za 2km vožnjo po hribu v nespluženem snegu začeti nameščati verige. Je pač treba biti solidaren do ubogih cestarjev; sredi dopoldneva med delovnim tednom je res povsem nezaslišano od njih pričakovati, da se bodo v pluge spravili prej, kot v osmih urah.
- Hoc est qui sumus -

fosil ::

Ja prav zabavno se je bilo peljat iz Jesenic proti Kranju nekje okoli 15:20. Na avtocesti je bilo sigurno ene 15cm snega.

Na avtocesti sigurno ni bilo 15cm snega. Danes (po dveh dneh sneženja) je v planici 18 cm snega - klik, tako da ga v ponenedeljek med kranjem in jesenicami toliko ni niti padlo, kaj šele da bi ga bilo toliko na cesti.


V naši ulici je na cesti še vedno na pol poledenela brozga, ki sega tako visoko, da mi praska po podvozju

Pa si mogoče pomislil da tvoja ulica ni ravno cesta nacionalnega pomena, ki naj bi jo cestarji očistili še preden ti vstaneš? Oziroma da bi mogoče svojo ulico očistili kar sami?


Če bi bil doma na Pokljuki, kjerkoli na nadmorski višini 800+ metrov ali nekje bogu za hrbtom, bi si verjetno omislil verige.

Dvomim. Samo jamral bi še ene 10x bolj.
Ob tem pa je vsakemu razumnemu človeku jasno, da če živiš v odročnih krajih na 800m višine, da so verige pozimi obvezen kos opreme in da ti noben ne bo splužil ceste, ki vodi do petih hiš še preden ti sploh vstaneš.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

imagodei ::

fosil> "Na avtocesti sigurno ni bilo 15cm snega. Danes (po dveh dneh sneženja) je v planici 18 cm snega - klik, tako da ga v ponenedeljek med kranjem in jesenicami toliko ni niti padlo, kaj šele da bi ga bilo toliko na cesti."

Eh, tukajle lokalna prebivalka Kranjske gore pravi, da ga je bilo ob 16:45 čez 20 cm. Tudi sicer vem, da ga je bilo po lokalnih cestah okoli 17-18 ure na Gorenjskem gotovo čez 10cm. No, bilo ga je manj, ker je bil zvožen.

Poleg tega ni niti pomembno, ali je bilo na avtocesti "samo" 10cm snega. Ga ne bi smelo biti. Za avtocesto je 5cm preveč. Sicer pa, če se sneg zvozi, se 10cm kamot stepta v 3 cm zbitega snega, ki prične zmrzovat. Zakonsko ni treba na avtocesto, v realnosti pa je treba zapret krak avtoceste, kot se je v ponedeljek tudi zgodilo: odsek Karavanke-Lipce je bil zaprt zaradi poledenele avtoceste.

fosil> "Pa si mogoče pomislil da tvoja ulica ni ravno cesta nacionalnega pomena, ki naj bi jo cestarji očistili še preden ti vstaneš? Oziroma da bi mogoče svojo ulico očistili kar sami?"

Zelo bi cenil, če bi se ti potrudil brati moje odgovore. Povedal sem že, da ne gre za neko lokalno slepo uličico, pač pa za cesto, po kateri se mnogi vozijo tudi do Sparovega centra. Dovoze do blokov in stanovanjskih hiš smo očistili prebivalci sami. Cesta je bila pa še danes zjutraj nedotaknjena. Mineva 48 ur od začetka sneženja.

fosil> "Dvomim. Samo jamral bi še ene 10x bolj.
Ob tem pa je vsakemu razumnemu človeku jasno, da če živiš v odročnih krajih na 800m višine, da so verige pozimi obvezen kos opreme in da ti noben ne bo splužil ceste, ki vodi do petih hiš še preden ti sploh vstaneš."


Kako lahko govoriš, da bi jamral, če sem ravnokar povedal, da ne bi? Se midva morda poznava v RL in morebiti veš, da govorim eno, počnem pa drugo?

V nadaljevanju si pa itak povedal točno tisto, kar jaz: če živiš v odročnih krajih, se pač sprijazneš s tem, da so verige obvezne.
- Hoc est qui sumus -

djordjevic ::

Imagodei, nima smisla, bob ob steno.
No grave is deep enough to keep us in chains.

AngelOfDeath ::

Obnašaš se kot 5 letni otrok! Če ti nisi videl snega, še ne pomeni da ga ni.



Ko sem jaz videl sneg ga je bilo vsaj 50cm po ravnini, na cesti pa minimalno 15cm. Pa ni bilo nobenega problema z avtom vozit, po nespluženem snegu. In to z avti, ki niso imeli niti servo ojačevalnika zavor ne pa danes z vso to elektroniko.

Ti in ostali se obnašate kot 5letni otroci, ko vidiš snežinko.
edit: Slovnica

imagodei ::

djordjevic,

Indeed... ;((

EDIT: referenca
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

imagodei ::

AngelOD> "Ko sem jaz videl sneg ga je bilo vsaj 50cm po ravnini, na cesti pa minimalno 15cm. Pa ni bilo nobenega problema z avtom vozit, po nespluženem snegu. In to z avti, ki niso imeli niti servo ojačevalnika zavor ne pa danes z vso to elektroniko."

Mhm. Ko si ti _videl_ sneg, je bilo na cestah vsak 10x manj avtomobilov, kot danes. Zimske pnevmatike niso bile obvezne in če si slučajno zletel iz ceste, se nihče ni sekiral, če je moral počakat kake 4 ure na avtovleko. Ni bilo mobitelov, si se pač sprehodil po mrzlem snegu do prve hiše... Če je slučajno imela telefon, sicer pa do naslednje.

Life was so much easier... Back then...
- Hoc est qui sumus -

AngelOfDeath ::

točno tak. Pa ljudje so ponavadi bili bolj prijazni tudi. :)
edit: Slovnica

imagodei ::

Welcome to the capitalism of 2008...

(Prav bi bilo, da bi se šlepar ob nekaj centimetrih snega sam umaknil iz ceste, pa se ne - ker avtoprevoznika tepejo penali, če roba ne bo dostavljena v dogovorjenem roku... Ne glede na vreme. Pa še kaj bi lahko na to temo rekel.)
- Hoc est qui sumus -

solatko ::

imagodei - Kaj boš šele počel, ko bo res nekaj snega zapadlo. Mal si poglej kako izgleda po svetu, kadar se začne dobra zima, po dva dni so zabasane avtoceste, par sto vozil pod cesto zaradi poledice.... To kar je padlo te dni, bi lahko kar pustil tam kot je, pa ne bi smelo biti nikakršnih problemov, z normalno zimsko opremo. Misliš, da komunalci lahko počistijo cesto v eni do dveh urah. Po nemčiji imajo določene avto ceste ogrevane, tako da se majhne količine snega ne primejo, ko pa prične močno snežit, pa tudi to odpove (ogrevajo na 5 - 8 stopinj). Je pa res, da če primorca pelješ pozimi na gorenjsko, bo težko obvladal vožnjo v takih razmerah, zate pa to ne bi smelo predstavljat nobenega problema, smilil bi se mi, če bi moral 10km peš, ker bi imel mokre noge, tako pa če ne znaš v snegu in moraš obvezno nekam, pokliči taxi, fantje obvladajo tudi vožnjo v snegu - ti pa na trening dobre vožnje, pa drugo leto ne boš več pizdakal.

SmeskoSnezak ::

Pa kaka vinjeta, Tilen? Malo si zamešal temo ti. =) Ni vinjete od Hoč do mesta! Vinjeto nucaš za hitro cesto "pod" mestom.

imagodei, you didn't get the point. Preberi si še post od hoogera takoj za mano, da ti bo bolj jasno, o čem sn jaz govoro. Če pa te tak mučijo neposoljene in nesplužene ceste se torej obrni na občino in vprašaj kdo vse ima za _tvojo_ občino to prek.

(irony)
Al pa nabavi traktor, pa se sam začni s tem ukvarjat :P
@ Pusti soncu v srce... @

globoko grlo ::

hehe, dolga je bla to za prebrat

samo moja zkušnja
se v četrtek peljem po Lj mal pred 1900 bo Bežigradu, pa to ni blo za verjet, kolone kot da bi bilo konc sveta, na cesti pa točno 0.00 mm snega
folk vidi snežinko v zraku in ne zna več vozit, križišča totalno zabasana
in kaj nej cestarji tuki nardijo, če folk zabaše vse ceste

pa lahko verjamete, da cestarji plužijo, če pa ravno tista cesta po kateri se vi peljete ni splužena, pa jebat ga, pol ure za vami je verjetno bila
ne morete pa pričakovati da bojo ravno vam splužili za vas in ostalo SI tako pomembno cesto

Pa glede posipanja, vsa ta sol gre z zemljo in podtalnico, a to vas nič ne gane?
Pa iz asfalta naredit nakedam tut ni fajn, ker droben pesek in sol razžirata asfalt in pol imamo tako katastrofalne ceste, ki vam spet niso všeč, ane.

Torej wake up and smell the roses, kot je že en napisal. Al se pa uplovdajte v matrico, pa bo mer.

Malo pomislite zakaj vse bi se lahko pizdili : vulkani, tornadi, toče, neurja ... sej mamo državo, da nas ščiti, ane.
Sneg je naraven pojav, tko kot kj druzga, prilagodite se in potrpite, pa bo.

Razvadl smo se, to je vse.

imagodei ::

solatko,

mešaš korenje in ptičjo pičo. Vztrajno. Večkrat sem povedal, da nisem imel sam nobenih problemov z vožnjo, niti nisem videl nekih ekscesov na cesti. Razen enega avtobusa, ki je zdrsnil s ceste v jarek, pa se ni prebrnil.

Ampak to je side point. Pritožujem se čez zimsko službo, ki bi morala čistiti ceste, ne glede na to, ali jaz znam voziti, ali pa bi med prvimi zapeljal v graben. Kaj ti tukaj še ni jasno? To, da je na Gorenjskem začelo snežiti nekako ob 8:30, ob 18:30 pa razen avtocest in magistralk še ni bilo nič spluženo? V desetih urah jim je uspelo splužiti avtoceste in so ravno dobro jeli plužiti ostale ceste?

Smiliš se mi, če imaš take probleme z bralnim razumevanjem, da nisi pogruntal, da je moj avto še vedno vozen in da se niti enkrat nisem pritožil nad tem, da bi me na cesti zanašalo ali kaj podobnega.

Zdaj pa še tole: Po vaših nadpametnih razlagah sklepam da če zapade manj kot 10cm snega, se zimskim službam ni treba niti zganiti? Tudi čez 3 dni še vedno lahko na cesti leži zvožen sneg? Na avtocesti, magistralki, lokalnih cestah, mestnih ulicah? Trdite, da se je zimska služba po pravilniku dolžna na ceste zbasati zgolj in samo v primeru, da zapade VEČ kot 10cm snega?

Rad bi videl pravilnik.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

Smesko,

hoogerju sem odgovoril v istem postu kot tebi, tako da očitno sem ga prebral. What's your point?
- Hoc est qui sumus -

Azrael ::

Sicer je vsako zimo isto s*anje. Ko začne padati sneg, plugov in posipačev mnogo predolgo ni.

Potem pride posipač, plug pa z dovolj veliko zamudo, da brozga spet zmrzne in rezultat so ledene plošče, ki jih razen sonca, noben ne more spraskati stran.

Ko bo pomlad pred vrati, pa bodo cele dneve in noči na cesti in sipali sol in pesek, ki ne bo delal drugega, kot uničevali ceste in avte, prave potrebe zanj pa ne bo.

Čisto razumem, da so sredstva omejena, vendar ni mi jasno zakaj je treba čakati toliko časa, da se situacija temeljito poslabša in delo cestne službe oteži?
Nekoč je bil Slo-tech.

fosil ::

Nekateri narobe razumete vlogo cestnih služb pozimi.

Njihova naloga ni da s ceste očistijo takoj vsako snežinko, ki pade in to do vaših vrat.

Ampak da naredijo ceste pozimi PREVOZNE in to z ZIMSKO OPREMO. Zaradi tega razloga tudi imamo zakon o obvezni zimski opremi.

In tudi po izjavah tistih, ki najbolj jamrate so to nalogo izpolnili, saj ste vsi prišli kamor ste hoteli, samo trajalo je nekaj minut dlje.

To da so ceste pozimi prevozne pa seveda ne pomeni, da boste lahko ob močnem sneženju po avtocesti peljali 150 in več, ali pa da ne bo nikjer nobenega zastoja. Zastoji se pojavijo že če samo dežuje.

Tako da, zima je tu in sprijaznite se z dejstvom da bo treba temu primerno tudi prilagodit vožnjo in opremit avto.
Tako je!

imagodei ::

> "Ampak da naredijo ceste pozimi PREVOZNE in to z ZIMSKO OPREMO. Zaradi tega razloga tudi imamo zakon o obvezni zimski opremi. "

For the last time...

Ceste niso bile prevozne. Niso bile normalno prevozne. Avtocesta Karavanke - Lipce je bila več ur zaprta. Azrael poroča, da je bil v okolici Bleda vsaj del cestišča pomrznjen.

Tale pravilnik malo bolj točno določa, kaj mora zimska služba početi pozimi.

(Jaz ne vidim tabele 1 v celoti, je pa objavljena še npr. tukaj)

Po temle pravilniku sodeč, bi dejal, da verige niso nujen del zimske opreme, če je avto opremljen z ustreznimi zimskimi pnevmatikami.

Avtocesta z zimsko opremo očitno ni bila prevozna. Na objavljenih povezavah vsak lahko preveri, da bi morala biti ob takšnem šibkem sneženju prevozna 24ur.

In tako naprej... Jaz sem se vas naveličal. Pokazal sem, da nimate prav in da so zimske službe odpovedale, vi pa si kar dajajte duška in ugotavljajte, da je problem v nesposobnih voznikih.

Over&Out
- Hoc est qui sumus -

krneki0001 ::

solatko> "Desetletja nazaj smo imeli prave zime (Bloke po dva meseca niso bile dostopne brez keten), gorski prelazi so bili zaprti po štiri do pet mesecev, zameti so bili visoki nekaj metrov, pa je narod preživel, sedaj pa smo se tako razvadli, da nas moti nekaj cm snega."

Jebi ga, tako pač je. Desetletja nazaj so bili drugi časi, živeli smo v socializmu, pa tudi v kapitalizmu še ni bilo takšne naglice. Danes si pa ne znamo predstavljati, da bi bili velecentri zaprti, ker delovna sila pač zaradi 15cm "snežnega zameta" ne bi mogla na svoja delovna mesta. Ne predstavljamo si, da bi bila kakšna soseska nekaj ur brez elektrike, ker elektrikar zaradi nespluženih cest ni mogel priti na šiht ali pa do transformatorja. Življenje se pač ustavi, če ljudje ne moremo fizično iz točke A do točke B. (Ne pravim, da je bilo sedaj tako, če bi pa sneg padal malo močneje in malo dlje, bi pa že prišli do tega).

Pred desetletji si imel doma peč na drva in si si lahko zakuril, če je zmanjkalo elektrike. Lahko si skuhal kosilo. Danes, če ni elektrike, ni plina, ni ogrevanja... Pa to je samo en aspekt; če delovna sila ne more na delovna mesta, imajo podjetja izgubo. Pred nekaj desetletji se nihče ni sekiral, če je bil posel sklenjen 2 dni kasneje. Itak ni bilo emaila, weba in GSM aparatov, posli so se odvijali 5x počasneje. Danes tega luksuza ni več. In ja, to se pozna tudi na naglici. Nimamo več tega luksuza, da bi kar ostali doma, če nas malo zamede.

Ravno zato si drznemo pričakovat veliko več od komunalcev. Mislim, da popolnoma upravičeno.


Temu jaz pravim razvajenost in prevelika odvisnost od mobitelov mailov in od prenatrpanih urnikov. Prav upam, da bi v ljubljani zapadlo več kot meter snega, da bi se enkrat malo čas ustavil in bi ljudje vidl, da ni njihovo celo življenje eno samo brezbrižno kupovanje stvari po velikih trgovskih centrih in klicarjenje po mobitelih.

Zgodovina sprememb…

šernk ::

imagodei...trdiš da te ni nič zanašalo in nisi imel problemov na cestah, kljub temu pa bi najraje vse cestarje nekam poslal... torej ali so opravili svoje delo ustrezno ali si ti superiorni voznik?

nekateri pravite: če primorca odpelješ na štajersko bo imel težave v snegu. heh lahko se vam le smejem, saj primorska sega daleč na sever in so ponekje mnogotežje razmere kot na štajerskem >:D


edit:
Temu jaz pravim razvajenost. Prav upam, da bi v ljubljani zapadlo več kot meter snega, da bi se enkrat malo čas ustavil in bi ljudje vidl, da ni njihovo celo življenje eno samo brezbrižno kupovanje stvari po velikih trgovskih centrih.


je vendar ne tako kot so baje povedali enkrat po TV da je v ponedeljek v LJ zapadlo 10 cm snega, ker ga več kot 2cm nisem videl :S
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: šernk ()

ali3n ::

Pejte pogledač čez severno mejo; tam kjer plužijo, ne plužijo do črnega asfalta; kakšne so AC nevem; na Ljubelj so obvezne verige, cesta na Jezersko ni videla pluga do ponedeljka opolnoči (takrat sem šel čez);

pa se vsi normalno vozijo...

Kot je bilo že neštetokrat napisano: zimske gume, pamet v roke,... pa bo šlo.
Sol pa naj bo za v kuhinjo.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

solatko ::

ali3n - to jaz že skozi trdim, cestarji so dobro opravili delo, nikakor pa ne morejo biti povsod istočasno, to da niso AC plužli toliko časa pomeni da se je sneg začel prijemat zelo pozno - v LJ po petih urah sneženja, sneg samo na avtomobilih. Verjetno pa so šli parkrat čez s soljo, brez peska, kar je pa brez veze, saj se stopi in zapusti cestišče, zato je bila pozneje poledica - logično, rešljivo samo s peskom. Nikjer severneje ne plužijo do cestišča, saj nimajo tako radodarnih davkoplačevalcev, da bi vsako pomlad dali nekaj mio€ za popravilo cest.
imagodei - pa si se ustavu in pogledal kakšne gume je imel dotični avtobus.

PaX_MaN ::

imagodei...trdiš da te ni nič zanašalo in nisi imel problemov na cestah, kljub temu pa bi najraje vse cestarje nekam poslal... torej ali so opravili svoje delo ustrezno ali si ti superiorni voznik?


Ampak to je side point. Pritožujem se čez zimsko službo, ki bi morala čistiti ceste, ne glede na to, ali jaz znam voziti, ali pa bi med prvimi zapeljal v graben. Kaj ti tukaj še ni jasno?



je vendar ne tako kot so baje povedali enkrat po TV da je v ponedeljek v LJ zapadlo 10 cm snega, ker ga več kot 2cm nisem videl :S

LJOL. A v [vstavi poljubno mesto/kraj/vas] je pa po novem tropsko podnebje, da tam pa pol stoletja ne sneži več, ali kako? Slovenija != Ljubljana.

Pejte pogledač čez severno mejo; tam kjer plužijo, ne plužijo do črnega asfalta; kakšne so AC nevem; na Ljubelj so obvezne verige, cesta na Jezersko ni videla pluga do ponedeljka opolnoči (takrat sem šel čez);

Boli me kurac. Resno. Na Madagaskarju ne vidijo snega spljoh. In? Mi pa imamo sneg in imamo cestarje. Kako pucajo saharski pesek v Mongoliji mi prou dol visi.

Kot je bilo že neštetokrat napisano: zimske gume, pamet v roke,... pa bo šlo.

Potem ne vem v čem je fora cestarjev. Če jih ne rabimo, kakor praviš, potem bi pričakoval, da se boš na ves glas drl, naj se jih znebimo in denar namenimo za kaj bolj pomembnega; skonto zimske gume, recimo, če je to edino, kar potrebujemo.

Prav upam, da bi v ljubljani zapadlo več kot meter snega, da bi se enkrat malo čas ustavil in bi ljudje vidl, da ni njihovo celo življenje eno samo brezbrižno kupovanje stvari po velikih trgovskih centrih in klicarjenje po mobitelih.

Že trideset centi je dovolj. Nismo kmetje, da bi imeli kultivatorje, ki imajo takšno in večjo razliko do tal.

globoko grlo ::

Pa saj so cestarji naredili svoje, kaj vam kle ni jasno?

Če pa vas tolk moti snežinka na cesti, pa doma ostante al pa pejte na bus.

mislm res ne vem kaj vam je

ali3n ::

...nekateri bi imeli črne ceste medtem ko sneži in vozniki ustvarjajo neskončne kolone, ker nimajo prave obutve za 10cm južnega snega.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

dejanslo ::

hehe, in spet :) ker je bilo danes popoldne steklo na cesti debelo manj kot X cm, se jim je gladko j*bal0 za varnost slovenskih državljanov, ki jih konec koncev tudi plačujejo. ne vem, kako bi naj zgledala primerno splužena avtocesta, ker sem se prvič peljal po njej v snežnih razmerah, ampak mislim, da pomurka danes ni bila. ostale ceste po štajerski (glavne medkrajevne in večje v mestih) so pa itak ble zasnežene. razumem, da ne morejo vsega naenkrat, ne razumem pa, zakaj lahko npr sedaj (pred pol ure), ko so razmere še stalno zanič, ti plužni tovornjaki STOJIJO (sem videl dva na taboru mb)? za to pa mislim, da ni izgovora..

meni osebno je bilo to v veselje, ampak kakšno je pa bilo stanje v kliničnem centru... naj dajo tem cestarjem bolj striktne pogodbe, ki takih stanj ne bodo dopuščale, in več denarja, pa bo na račun gospodarstva, zdravstva in vsega ostalega celokupno manj stroškov.. me zanima, če se je kdo naših vrlih analitikov teh in onih področij spravil to zračunat... najbrž je bilo najlažje povprašat skandinavce, kako se oni ubadajo s tem..
There`s More Than One Way To Do It

Zheegec ::

Ja, najprej po celem snegu, potem nesplužena glavna cesta (Trojane) in seveda nesplužena avtocesta. Standard, kajne?

Nesplužena avtocesta me je res presenetila... Tega pa res nisem pričakoval.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

imagodei ::

In potem bodo spet nekateri pametovali, kako smo razvajeni in kako želimo imeti ogrevane ceste...

Okoli 18h sem se vozil po stari cesti mimo Radovljice proti Jesenicam. Pri Vrbi je iznenada zavrtelo avto avtošole in je kar prijetno močno kresnil v obcestni nasip. Ker je bil tapiciran s snegom, hujšega ni bilo, smo pa s pomočjo policista porinili avto nazaj na cesto. Kake 3 km naprej, pri Žirovnici, je tudi mene skoraj obrnilo - trenutek nepozornosti, avto sem stežka obdržal v smeri naravnost.

Needless to say, cesta ni bila splužena, ampak je bil sneg zvožen. To je bilo nekako 20 ur po začetku sneženja. Samo, ko jebe voznike, cestarji gredo plužit šele, ko je na cestah 10 cm snega.

Stanje v centru Radovljice in po Jesenicah ni bilo dosti boljše: 20 ur po začetku sneženja plugi še niso uspeli odstraniti zvoženega snega iz prometnih ulic... Ne, ne, to pride na vrsto šele po 36 urah, če kdo hoče imeti čisto ulico pred tem časom, naj si jo skida sam.

In potem človek gleda poročila: sredi LJ zjutraj totalna gužva, ljudje so krepko zamujali v službe. Če je bila situacija po celi državi podobna, je za kako uro zamudilo verjetno več kot 100.000 zaposlenih. Dvomim, da je popoldan kdo podaljševal. No in ker so blazno v modi izračuni, koliko izgub utrpi gospodarstvo zato, ker zaposleni na šihtu pogledajo 2 zabavna maila, ki so jih dobili od kolegov, naj se zdaj najde junak, ki bo izračunal, kolikšna izguba se je naredila zaradi nesposobnih cestarjev. 100.000 ljudi x 1 ura zamude... Pa vsi tisti avtoprevozniki, ki so na avtocestah več ur stali in čakali na pluge...

Ko sem odprl tole temo, ste se mal posmehovali. Kako pa zdaj? Se vam zdi kul, da so avtoceste ob 10. zjutraj neprevozne, čeprav je bil sneg napovedan in je snežilo že celo noč?
- Hoc est qui sumus -

aljazh ::

Avtocesta, po kateri se jaz vozim v službo, je bila lepo prevozna. Sicer zasnežena, a s prilagoditvijo vožnje razmeram, povsem prevozna s 60 - 80 km/h. In s takšno hitrostjo (60 na voznem, 80 na prehitevalnem) nas je večina tudi vozila, dokler se nismo začeli približevati Ljubljani. Tam pa je hitrost padla na povprečnih 5 km/h, čeprav je bila cesta nekoliko manj zasnežena kot prej. Kar zame pomeni, da je bil razlog za zastoje bolj na strani voznikov.

In logično je tudi, da plugi v jutranji konici, ki se je včeraj zavlekla še daleč po osmi uri, ne morejo narediti nič, ker tudi oni stojijo oz. se premikajo s polžjimi 5 km/h.

Zato cestarjev ne obsojam. Če sneži se je pač potrebno prilagoditi - iti prej od doma in vožnjo prilagoditi razmeram.

Včeraj se mi torej nespluženost cest ni zdela kritična oz. ceste niso bile neprevozne. Če kakšen voznik ni imel zimske opreme ali pa se ne čuti sposonega voziti v zimskih razmerah, pa bi bilo tudi zanj bolje, da gre na avtobus ali vlak.

šernk ::

meni osebno je bilo to v veselje, ampak kakšno je pa bilo stanje v kliničnem centru...


če vožnjo prilagodiš razmeram dvomim da boš končal v kliničnem centru. pri 40km/h tudi če priletiš v avto ki gre kontra z isto hitrostjo imaš le par modric od pasu(v skrajnih primerih morda kaj več, seveda če si privezan)

v LJ po nespluženih pločnikih pa se mi je zaenkrat spodrsnilo le ko sem po neumnosti stopil na kos pločevine. seveda v mojih najljubši obutvi si kot na drsalkah, vendar zato obstaja zimska obutev

In logično je tudi, da plugi v jutranji konici, ki se je včeraj zavlekla še daleč po osmi uri, ne morejo narediti nič, ker tudi oni stojijo oz. se premikajo s polžjimi 5 km/h.

Zato cestarjev ne obsojam. Če sneži se je pač potrebno prilagoditi - iti prej od doma in vožnjo prilagoditi razmeram.


podpis pod to, plug da uspešno deluje tudi rabi neko primerno hitrost pluženja
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Matako ::

solatko> Pa to je samo en aspekt; če delovna sila ne more na delovna mesta, imajo podjetja izgubo. Pred nekaj desetletji se nihče ni sekiral, če je bil posel sklenjen 2 dni kasneje. Itak ni bilo emaila, weba in GSM aparatov, posli so se odvijali 5x počasneje. Danes tega luksuza ni več. In ja, to se pozna tudi na naglici. Nimamo več tega luksuza, da bi kar ostali doma, če nas malo zamede.


Kar nekaj.., No jaz sem bil malo v tistih časih čekiral sceno v socializmu in tudi drugje. Časi v katerih živimo niso prav nič posebni. Tudi pred 20 leti je bila prav ista škoda, če "delovna sila" ni mogla priti in ne, posli se niso pod razno niso odvijali 5x počasneje in ne nihče ti ni odpustil, če nisi prišel zaradi snega. V bistvu bi rekel, da je bila škoda ravno zaradi odsotnosti mobilne telefonije in neta lahko celo večja (ker določene stvari s elahko napiše in pošlje po elektronski pošti, ne da bi gazil po snegu do najbližje pošte, ki ravno tako ne deluje dobro v snegu)!

"Delovna sila" ti bo danes mirno po telefonu sporočila, da so zaglavili na cesti in da ne pridejo na šiht in šef bo rekel "ni panike". V na izi starih časih bi bil odgovor šefa nekaj v stilu "briga me - sneg je za vse, kako sem pa jaz lahko prišel na šiht?.

Razvajeni smo in tečni.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

PaX_MaN ::

Razvajeni smo in tečni.

Boli me kurac. Plačujemo jih za to, da plužijo. Če ne, se bunimo.
Tako kot se bunimo nad čakalnimi vrstami v bolnišnicah, kurčevo papirnato birokracijo, zapravljanjem za Patrie in podobne cvetke.
Ker vse plačamo mi.

imagodei ::

aljazh> "In logično je tudi, da plugi v jutranji konici, ki se je včeraj zavlekla še daleč po osmi uri, ne morejo narediti nič, ker tudi oni stojijo oz. se premikajo s polžjimi 5 km/h.

Zato cestarjev ne obsojam. Če sneži se je pač potrebno prilagoditi - iti prej od doma in vožnjo prilagoditi razmeram.

Včeraj se mi torej nespluženost cest ni zdela kritična oz. ceste niso bile neprevozne. Če kakšen voznik ni imel zimske opreme ali pa se ne čuti sposonega voziti v zimskih razmerah, pa bi bilo tudi zanj bolje, da gre na avtobus ali vlak."


Eh, ah. To, da bi ljudje množično šli na avtobuse in vlake so pobožne želje. Poleg tega ni res, da bi kolone nastajale zato, ker ljudje ne znajo vozit. To je pač posebnost množice/množičnega tranzita; tako kot se kolona v suhem vremenu vedno naredi na delu cestišča, ki se spušča navzdol, tam, kjer se obrne navzgor, pa povprečna hitrost takoj dvigne in kolona nekako izgine. Pač, toliko in toliko 1000 vozil na zasneženi cesti in imaš gužvo.

Problem je, da cestarji in zakonodajalec to vedo, pa je stanje še vedno takšno. Hej, snežiti ni začelo ob 4h zjutraj, ampak sredi noči. Pred polnočjo, pravzaprav. Ampak, ker se čaka, da je na cesti 10 cm snega, je potem sitacija takšna, kot je: z omejeno količino plugov je jasno, da ne morejo hkrati splužiti vseh cest, ponekod se nabira že 15 cm snega, ipd. Poleg tega zvožen in zateptan, ali pa "zmlet" ter z nesnago in oljem prepojen sneg lahko še bistveno bolj nevaren, kot pa 5 cm sveže zapadlega snega.

Kakorkoli - če bi imeli zadeve drugače urejene in se pač ne bi čakalo do 8h zjutraj, da so plugi šli na ceste, potem se pač plugi sami ne bi zataknili v isti gneči, kot tisoči avtomobilov.

Ampak, kaj... Preveč sem razvajen in preveč zahtevam.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

Matako> ""Delovna sila" ti bo danes mirno po telefonu sporočila, da so zaglavili na cesti in da ne pridejo na šiht in šef bo rekel "ni panike". V na izi starih časih bi bil odgovor šefa nekaj v stilu "briga me - sneg je za vse, kako sem pa jaz lahko prišel na šiht?."

Mhm. In če slučajno delaš kot admin v podjetju, kjer se pojavijo težave? Se seveda zapelješ na odstavni pas in s super duper telefonom povežeš prek VPN-ja v službo ter restartaš par servisov? Hudič je samo, če RADIUS dol pade, pa ne moreš prek VPN-ja gor, al pa, če ti zmanjka baterij... Če bi ostal doma, bi se vsaj priklopil lahko.

Pa delavka za tekočim trakom, katere izmena se je začela ob 7h zjutraj, bo poklicala delovodja in povedala, da stoji v koloni pred Ljubljano; on bo pa to z navdušenjem pozdravil? Itak mu je podobno javilo že 15 drugih delavcev, pa še celo on se ni uspel prebiti na šiht. Problem je samo, ker mora roba ob 15h na tovornjake, ker mora bit naslednji dan v Franciji, drugače podjetje plača penale.
- Hoc est qui sumus -

Matako ::


Pa delavka za tekočim trakom, katere izmena se je začela ob 7h zjutraj, bo poklicala delovodja in povedala, da stoji v koloni pred Ljubljano; on bo pa to z navdušenjem pozdravil? Itak mu je podobno javilo že 15 drugih delavcev, pa še celo on se ni uspel prebiti na šiht. Problem je samo, ker mora roba ob 15h na tovornjake, ker mora bit naslednji dan v Franciji, drugače podjetje plača penale.


In pred 20leti je bila razlika v čem? Celo admini so obstajali, verjel ali ne. In 30 let nazaj tudi.

To so Pussy-times.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

imagodei ::

Matako> "In pred 20leti je bila razlika v čem? Celo admini so obstajali, verjel ali ne. In 30 let nazaj tudi.

To so Pussy-times. "


Matako, primerjav "nekoč-danes" nisem jaz privlekel na plano. Jaz samo pravim, da včeraj šefi in direktorji najbrž niso bili najbolj zadovoljni zaradi zamud delavcev. Kako je bilo pred 20 leti me pa niti ne briga tako zelo, ker me je takrat najbolj skrbelo to, kakšno oceno bom dobil. Pa v še tako hudem snegu sem do šole prišel v pol ure. Peš, seveda.
- Hoc est qui sumus -

PaX_MaN ::

Da so bile ceste splužene?

SmeskoSnezak ::

Včerajšnji elektronski mediji so bili znova polni kritičnih prispevkov, kako je sneg presenetil cestarje. Kaj pa če bi se vprašali, ali je presenetil voznike?

Ko Slovenijo zajame sneženje, so nesplužene ceste in pločniki vedno glavna novica informativnih oddaj ter novičarskih spletnih portalov. Pritoževanje čez cestarje pa se zdi že kar slovenski nacionalni šport.

Nekateri vozniki, predvsem pa novinarji komercialnih televizijskih in radijskih postaj, pričakujejo, da bodo ceste tudi med sneženjem kopne. Hm, ali je slučajno kdo izgubil stik z realnostjo?

Včerajšnje razmere na cestah še zdaleč niso bile kritične. No, vsaj ne zaradi snega. Večjo težavo so predstavljali vozniki brez zimske opreme in tisti, ki ne obvladajo vožnje v zimskih razmerah. Seveda pa je najlažje s prstom pokazati na cestarje. A zakaj se nihče ne vpraša, ali so za prometni kaos morda krivi kar vozniki sami? Ker se nihče noče zameriti svojim gledalcem in poslušalcem? Ali pa ker je pritoževanje čez cestarje že preizkušen recept za visoko gledanost, poslušanost in branost?

In zakaj slovenske televizije prispevke o razmerah na cestah vedno pripravljajo skozi oči voznikov? Zakaj se s kamerami že sredi noči ne podajo k cestarjem in jih spremljajo pri njihovem delu? Namesto bentenja čez cestne delavce, bi lahko predstavili tudi njihovo zgodbo. Njihove težave, ki jih imajo zaradi lahkomiselnih in nesposobnih voznikov. Namesto rumeno obarvanih prispevkov, namenjenih dviganju rejtingov, bi lahko pripravili poučne prispevke, ki bi pokazali, kaj vozniki v zimskih razmerah počnemo narobe.

Toda verjetno je utopično pričakovati kaj takšnega. V Sloveniji pač vedno potrebujemo nekoga, na katerega lahko pokažemo s prstom in ga okrivimo za vse tegobe tistega dne. Včasih je na vrsti Janša, včasih komunisti, včeraj pa so bili cestarji. Itak. In ob naslednjem sneženju se bo zgodba ponovila.

AM

vir
@ Pusti soncu v srce... @

residual ::

Včerajšnja situacija je pač višja sila, ki se zgodi... tu pa tam. Če cestarji niso plužil je vedno več možnosti: verige, javni prevoz, ki nujno najboljša izbira, ali riskirat. ČE pa je situacija nedoločena in se ne da peljat, se pač ne da. Z glavo skozi zid kvečjemu končaš v jarku ..

Jaz sem raje zamudil v službo uro in pol (pač nespluženi centri mest, AC je še kar prevozna). In če ne morem biti ob 8 v službi ker je cel sistem v kaosu pač ne bom. Se se mi ni treba nikomur opravičevat (pravi šef te stvari razume) in nikogar obtoževat (saj so oni strokovnjaki za posip).
Res smo uporabniki včasih nerazumni do servisnih storitev (adminov, cestarjev, itd).

JE pa nekaj res, če bi cestarji uporabljali metode varnostnih pravilnikov kot admini po firmah, bi bilo včeraj na cesti kvečjemu petina vozil (ustrezna oprema, potrdilo voznika o znanju upravljanja vozila v snežnih razmerah, potrdilo o dobrih živcih, itd). Zato imam še vedno proste roke kako it v službo.

krneki0001 ::

Za moje pojme je čisto prav, da so začeli kasneje plužit. U bistvu bi bilo bolje, da sploh nebi plužili. Dež in sneg sta povzročala poledice in avto se pri par cm snega prej ustavi kot pa na spluženi ledeni cesti. Poleg tega zaradi snega ljudje počasneje vozijo, kot pa bi po spluženi cesti (ki bi jim dajala navidezno varnost, u bistvu je pa še mnogo bolj nevarna) in je tako bilo manj nesreč kot bi jih bilo v nasprotnem primeru. Edino, kar bi lahko naredili, je to, da bi cesto samo s peskom posuvali brez pluženja.


Mislim pa da vsi tisti, ki so včeraj vozili z letnimi gumami in so povzročali zastoje zaslužijo visoko kazen zaradi ogrožanja ostalih. Ker je zimski čas mora biti na avtu tudi oprema za zimo in prav je tako. Kdor te opreme nima, sije sam kriv za probleme.

Pa tudi malo več strpnosti na cestah bi bilo za pričakovati, ne pa da se vsem nekam mudi. Sneg je bil napovedan, zato bi lahko odšli pol ure ali pa še prej od doma, pa bi se izognili večini sitnosti na cestah.

kixs ::

Vceraj sem avto doma pustil, pac letne gume. Sicer pa me je presenetilo samo to, koliko avtov je bilo vseeno na cesti. V LJ je bil precejsen kaos, ce bi vec ljudi slo na trolo, bi bilo dosti boljse za vse.

steev ::

Ko se tukaj govori o trolah. A niso ze tako nabite zjutraj, da komaj gor prides, potem pa si predstavljate se del voznikov, ki gre na bus.
:|

kixs ::

Se pac malo stisnes :))

PaX_MaN ::

Včerajšnji elektronski mediji so bili znova polni kritičnih prispevkov, kako je sneg presenetil cestarje. Kaj pa če bi se vprašali, ali je presenetil voznike?

Ko Slovenijo zajame sneženje, so nesplužene ceste in pločniki vedno glavna novica informativnih oddaj ter novičarskih spletnih portalov. Pritoževanje čez cestarje pa se zdi že kar slovenski nacionalni šport.

Nekateri vozniki, predvsem pa novinarji komercialnih televizijskih in radijskih postaj, pričakujejo, da bodo ceste tudi med sneženjem kopne. Hm, ali je slučajno kdo izgubil stik z realnostjo?

Včerajšnje razmere na cestah še zdaleč niso bile kritične. No, vsaj ne zaradi snega. Večjo težavo so predstavljali vozniki brez zimske opreme in tisti, ki ne obvladajo vožnje v zimskih razmerah. Seveda pa je najlažje s prstom pokazati na cestarje. A zakaj se nihče ne vpraša, ali so za prometni kaos morda krivi kar vozniki sami? Ker se nihče noče zameriti svojim gledalcem in poslušalcem? Ali pa ker je pritoževanje čez cestarje že preizkušen recept za visoko gledanost, poslušanost in branost?

In zakaj slovenske televizije prispevke o razmerah na cestah vedno pripravljajo skozi oči voznikov? Zakaj se s kamerami že sredi noči ne podajo k cestarjem in jih spremljajo pri njihovem delu? Namesto bentenja čez cestne delavce, bi lahko predstavili tudi njihovo zgodbo. Njihove težave, ki jih imajo zaradi lahkomiselnih in nesposobnih voznikov. Namesto rumeno obarvanih prispevkov, namenjenih dviganju rejtingov, bi lahko pripravili poučne prispevke, ki bi pokazali, kaj vozniki v zimskih razmerah počnemo narobe.

Toda verjetno je utopično pričakovati kaj takšnega. V Sloveniji pač vedno potrebujemo nekoga, na katerega lahko pokažemo s prstom in ga okrivimo za vse tegobe tistega dne. Včasih je na vrsti Janša, včasih komunisti, včeraj pa so bili cestarji. Itak. In ob naslednjem sneženju se bo zgodba ponovila.

AM

vir


Jebotipasmater, sneg je bil NAPOVEDAN vsaj POL TEDNA VNAPREJ!
Snežiti je začelo že ob POLNOČI, če ne celo PREJ, dosti preden se je folk sploh JEBENO ZBUDIL, kaj šele ODPELJAL zdoma!

krneki0001 ::

Ja in kaj bi ti rad? Da bi spucal že navsezgodaj zjutraj, še preden so se ljudje zbudili?

Če nisi opazil je med snegom padal dež in temperature so bile ravno pravšnje, da je sproti zmrzovalo. Ali si predstavljaš drsalnice, ki bi jih naredili s pluženjem?
Dej si malo zamisli, kaj je bolje 3 do 5cm snega po cesti, pa da malo drsi, ali pa nič snega, pa obilo ledu na cesti? Kje bolj drsi?

SmeskoSnezak ::

Ja, sneg je bil napovedan teden prej. Dovolj dosti prej, da bi se lahko mentalno folk pripravil na prejšnje vstajanje, nižjo hitrost po cestah, da bi se manj živcirali, ip.

Pa ne, ljudje morajo bit tečni, nezadovoljni, vse mora bit po njihovo :P Eh, jebeni negativci...
@ Pusti soncu v srce... @

PaX_MaN ::

Ja in kaj bi ti rad? Da bi spucal že navsezgodaj zjutraj, še preden so se ljudje zbudili?

Ma ne? Sej so plačani za to.

Če nisi opazil je med snegom padal dež in temperature so bile ravno pravšnje, da je sproti zmrzovalo. Ali si predstavljaš drsalnice, ki bi jih naredili s pluženjem?

Posipali so prejšnji dan ob 22.00, potem zjutraj ob 3.00 ter še ob petih zjutraj. Plužiti pa so začeli šele ob osmih, devetih, torej cele tri ure po zadnjem posipanjem in hkrati sredi najhujše gužve.
A je to dovolj nazorno?

Dej si malo zamisli, kaj je bolje 3 do 5cm snega po cesti, pa da malo drsi, ali pa nič snega, pa obilo ledu na cesti? Kje bolj drsi?

Če so nesposobni, bo drselo povsod. O, lej, drselo je...

PaX_MaN ::

Ja, sneg je bil napovedan teden prej. Dovolj dosti prej, da bi se lahko mentalno folk pripravil na prejšnje vstajanje, nižjo hitrost po cestah, da bi se manj živcirali, ip.

Pa ne, ljudje morajo bit tečni, nezadovoljni, vse mora bit po njihovo :P Eh, jebeni negativci...

Zakaj jih za jebenega vraga potem plačujemo po štiri milijone evrov, če jih sploh ne potrebujemo?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

*** sneži 2016-2017 *** (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18134147 (16992) krneki0001
»

DARS je spet presenetilo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
19138201 (31994) stara mama
»

*** sneži 2015-2016 *** (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6712150 (8309) Phantomeye
»

Zakaj se ne izloča tovornih vozil iz prometa, če je sneg? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6814488 (12960) r3dkv1c4
»

pof*kani cestarji in šleparji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
12111093 (7719) krneki0001

Več podobnih tem